Идеи, съвети и предложения за online магазин БългарранЪ

Balgaran

New Member
Здравейте!
Нов съм във форума и не съм напълно сигурен, че поста ми е в най-подходящата категория, за което се извинявам!
Преди около месец, стартирахме проект за онлайн магазин, предназначен за българи в чужбина- balgaran.co.uk В началото тръгнахме никак не лошо, имаме поръчки, натрупахме продуктови предложения, създадохме и една не лоша фб страница @balgarana, което вече е с 300+лайка. До тук добре. Но зациклихме. Аз не съм програмист, девелъпър, копирайтър или каквото и да било. Буквално това е първият ми допир до оналайн бранша.
Ще се радвам на предложения, идеи, критика и каквото се сетитите, относно магазина и проекта ни. Наясно съм, че ми трябва оптимизация за търсачки, наясно съм също така, че трябва да подобрая и рекламата, затова ще се радвам и на професионални оферти.
Искам да добавя, че стартирахме магазина, с цел не толкова да станем милионери, а през него и приходите му(евентуално), да можем да финансираме проекти насочени към емигрантите, каквито всъщност сме и ние. Например-детски училища и гост лектори в тях, организиране на български семинари с историческа насоченост и т.н.

Благодаря на всеки, споделил мнението си, идеята си или предложенията си!
Бъдете здрави!
 

webstil

Well-Known Member
Здравей,

На мен лично идеята ми изглежда супер, сайта също изглежда прилично, като се има предвид, че това е първи досег с онлайн търговията, напарво си е супер. Основните неща са свършени така като гледам, оттук нататък само подобрения и разширения. Не съм запознат с конкуренцията, колко такива сайта има и какви са техните цени, предполагам за да има повечко поръчки, цените трябва да са конкурентни и достъпни спрямо другите. Рекламата е важна, може да се започне с по-евтини варианти с постове по-разни групи във фб, а после и с платена реклама. Струва ми се, че подобен сайт успешно би се разпространявал и от уста на уста сред емигрантите. Може би поръчките са намалели, тъй като в момента е такава ситуацията временно заради вируса.

Накратко, за мен вървите в правилната посока и ще се случат нещата, опитайте с ФБ реклама за популяризиране на страницата сред емигрантските среди, първо в УК, после може да разширите, нека хората харесат страницата ви. 300 човека е малко, може да достигнете хиляди, дори да не купят сега и веднага, ще се сетят, когато има повод и ще купят после, ако са доволни ще кажат и на други.

Също така, малко по-малко може да разширявате гамата с продукти, не знам логистично как работите, къде се съхраняват на склад при вас или е дропшипинг модел, най-вероятно, но е хубав вариант да помислите и за хранителни продукти. Въпреки че няма да са на чак толкова ниски цени като в БГ, ясно е че ще има надценка, бил съм в чужбина за известно време, ходил съм в български магазини и знам, че на човек му липсват неща като луканка, суджук, лютеница и т.н., също така е готов да даде доста повече пари, отколкото би струвало същото нещо в БГ.

Нека се включат и другите от форума. Успех!
 

Balgaran

New Member
Благодаря за отговора! Оценявам го и взимам поуки от него.
Ще започна отзад напред- има много голям избор от български магазини за хранителни стоки, както физически, така и онлайн. Повечето от тях са на пазара от години. И под години визирам- има магазин от 22 години с БГ хранителни продукти тук в UK. Не желая да навлизам в този сегмент, поради две причини- не искам да продавам надценени продукти, защото тук, ако даден продукт се закупува на 5 лева, се продава на £5.00. Ние се стремим да предлагаме нашите продукти на цени, каквито са в България. Разбира се, има минимални разлики, които са поради ред причини, но те са от порядъка на стотинки, а не на 100% надценка. Та, искахме да създадем нещо, което да е с добавена стойност, а не надценка. Затова и предлагаме такъв тип продукти. Просто кебапчета, кюфтета и ракия, има от къде да се купи. Но е идейно и го обмислям, предлагане на качествени български вина, например.
Относно разширяване на гамата с продукти- стараем се, буквално ежедневно. До ден два ще обявим ново партньорство с един от най- големите онлайн магазини. Също така се стараем да предлагаме и да увеличим предлагането на малки фирми и handmade стоки.
Конкуренция и цени- реално за момента, над 95% от продуктите, които предлагаме, не се предлагат на по-ниски цени, а такъв тип магазин за момента няма.
За идеята от уста на уста- дам, това е най-добрия метод, лично според мен. Емигрантското общество е недоверчиво. Ще работя в тази насока.
Големите трудности за момента, лично за мен са SEO оптимизацията, Social маркетинга и по-скоро правилната инвестиция в него, структурата на сайта ни, дали е user friendly и т.н. Ровя се, чета, опитвам различни неща, но няма какво да се лъжем- лайк съм на тази тема и буквално от толкова много чете на различни мнения и коментари и статии се загубих в тях
 

Sky

Well-Known Member
Добре си почнал - не си налял камара пари във "собствен" магазин.
Ако се появи някой перко в темата да ти обяснява, че ти трябва директно го блокирай.
 

Balgaran

New Member
Благодаря за съвета! Да, все още не съм налял камара пари, правя всичко сам и с много труд, налял съм само много труд, както всеки разбира се! :)
 

Balgaran

New Member
Ще бъда честен- "изтъних се" с това co.uk пък и ми се стори добър вариант, поне като за начало. Но вече съм наясно, че зарежда бавно и не е много добро( доколкото разбрах) за търсачките.
Благодаря за идеята за Opencart, сега го разцъквам. Ако реша, да мигрирам към него, ще пиша тук и ако някой има affiliate ще е супер да го използвам, поне да има някаква полза допълнителна за няколко
Благодаря за съветите!
 

Sky

Well-Known Member
Имаме един служебен опенкарт магазин, такова лайно няма.
Мога да изпишат 10 страници за проблемите му.
 

Valeri

Member
Понеже ми харесва инициативата, подхода и продуктите, реших да дам моите 2cents...
Харесва ми доста сайта от потребителска гледна точка, свеж и изчистен. На Shopify най-харесвам изчистеният Checkout - без излишни бутони, без излишни продукти и т.н., които да разсейват потребителя от приключване на поръчката.
1) При hover на бутона за приемане на бисквитките, текста не се чете:
БългаранЪ – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chrome 2020-05-04 18.17.54.png

2) Няма линк към Фейсбук, а е просто текст, както и телефона. Имейлът е добре да е към домейна, знам, че Shopify не го поддържа, ако не са към него домейните, но тук има някакви алтернативи - https://community.shopify.com/c/Sho...-com-email-address-if-I-am-hosted/td-p/348046
БългаранЪ – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chrome 2020-05-04 18.18.43.png

3) Този линк ме води към друга страница (за условията за доставка де) и трябва да се връщам назад към продукта, който разглеждам. Хубаво е, разбира се, да има линк към условията за доставка, но нека да не е на такова объркващо и местещо фокуса място:
 за Балканите. Ерата на Калоян – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chrome 2020-05-0...png

4) Не виждам, че стъпката не е задължителна и ме обърква, ако не живея в апартамент или трябва ли и горе на адреса да пиша номер, като цяло, излишно поле:
Информация - Онлайн магазин за българи в чужбина - Checkout - Google Chrome 2020-05-04 18.22.27.png

5) Прекалено много празно място и са спрени бутоните на видеото, едва забелязах горе вдясно бутона за пауза, докато се мъчих някакси да го спра:
БългаранЪ – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chrome 2020-05-04 18.24.09.png

6) Последно на какъв language трябва да е:
 тениска с яка - с шевица _Китка_ – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chrome 2020-0...png

7) Отново т.6:
 фланелка БЪЛГАРИЯ национален отбор футбол – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chro...png

8) Тук трябва да е линк към условията за доставка:
2020-05-04 18_38_45-Viber.png

---
Като цяло, поздравления за добре свършената работа, горните са дреболии, но реших да помогна и да ги споделя! Успех!
 

Горе