Идеи, съвети и предложения за online магазин БългарранЪ

Balgaran

New Member
Здравейте!
Нов съм във форума и не съм напълно сигурен, че поста ми е в най-подходящата категория, за което се извинявам!
Преди около месец, стартирахме проект за онлайн магазин, предназначен за българи в чужбина- balgaran.co.uk В началото тръгнахме никак не лошо, имаме поръчки, натрупахме продуктови предложения, създадохме и една не лоша фб страница @balgarana, което вече е с 300+лайка. До тук добре. Но зациклихме. Аз не съм програмист, девелъпър, копирайтър или каквото и да било. Буквално това е първият ми допир до оналайн бранша.
Ще се радвам на предложения, идеи, критика и каквото се сетитите, относно магазина и проекта ни. Наясно съм, че ми трябва оптимизация за търсачки, наясно съм също така, че трябва да подобрая и рекламата, затова ще се радвам и на професионални оферти.
Искам да добавя, че стартирахме магазина, с цел не толкова да станем милионери, а през него и приходите му(евентуално), да можем да финансираме проекти насочени към емигрантите, каквито всъщност сме и ние. Например-детски училища и гост лектори в тях, организиране на български семинари с историческа насоченост и т.н.

Благодаря на всеки, споделил мнението си, идеята си или предложенията си!
Бъдете здрави!
 
Здравей,

На мен лично идеята ми изглежда супер, сайта също изглежда прилично, като се има предвид, че това е първи досег с онлайн търговията, напарво си е супер. Основните неща са свършени така като гледам, оттук нататък само подобрения и разширения. Не съм запознат с конкуренцията, колко такива сайта има и какви са техните цени, предполагам за да има повечко поръчки, цените трябва да са конкурентни и достъпни спрямо другите. Рекламата е важна, може да се започне с по-евтини варианти с постове по-разни групи във фб, а после и с платена реклама. Струва ми се, че подобен сайт успешно би се разпространявал и от уста на уста сред емигрантите. Може би поръчките са намалели, тъй като в момента е такава ситуацията временно заради вируса.

Накратко, за мен вървите в правилната посока и ще се случат нещата, опитайте с ФБ реклама за популяризиране на страницата сред емигрантските среди, първо в УК, после може да разширите, нека хората харесат страницата ви. 300 човека е малко, може да достигнете хиляди, дори да не купят сега и веднага, ще се сетят, когато има повод и ще купят после, ако са доволни ще кажат и на други.

Също така, малко по-малко може да разширявате гамата с продукти, не знам логистично как работите, къде се съхраняват на склад при вас или е дропшипинг модел, най-вероятно, но е хубав вариант да помислите и за хранителни продукти. Въпреки че няма да са на чак толкова ниски цени като в БГ, ясно е че ще има надценка, бил съм в чужбина за известно време, ходил съм в български магазини и знам, че на човек му липсват неща като луканка, суджук, лютеница и т.н., също така е готов да даде доста повече пари, отколкото би струвало същото нещо в БГ.

Нека се включат и другите от форума. Успех!
 
Благодаря за отговора! Оценявам го и взимам поуки от него.
Ще започна отзад напред- има много голям избор от български магазини за хранителни стоки, както физически, така и онлайн. Повечето от тях са на пазара от години. И под години визирам- има магазин от 22 години с БГ хранителни продукти тук в UK. Не желая да навлизам в този сегмент, поради две причини- не искам да продавам надценени продукти, защото тук, ако даден продукт се закупува на 5 лева, се продава на £5.00. Ние се стремим да предлагаме нашите продукти на цени, каквито са в България. Разбира се, има минимални разлики, които са поради ред причини, но те са от порядъка на стотинки, а не на 100% надценка. Та, искахме да създадем нещо, което да е с добавена стойност, а не надценка. Затова и предлагаме такъв тип продукти. Просто кебапчета, кюфтета и ракия, има от къде да се купи. Но е идейно и го обмислям, предлагане на качествени български вина, например.
Относно разширяване на гамата с продукти- стараем се, буквално ежедневно. До ден два ще обявим ново партньорство с един от най- големите онлайн магазини. Също така се стараем да предлагаме и да увеличим предлагането на малки фирми и handmade стоки.
Конкуренция и цени- реално за момента, над 95% от продуктите, които предлагаме, не се предлагат на по-ниски цени, а такъв тип магазин за момента няма.
За идеята от уста на уста- дам, това е най-добрия метод, лично според мен. Емигрантското общество е недоверчиво. Ще работя в тази насока.
Големите трудности за момента, лично за мен са SEO оптимизацията, Social маркетинга и по-скоро правилната инвестиция в него, структурата на сайта ни, дали е user friendly и т.н. Ровя се, чета, опитвам различни неща, но няма какво да се лъжем- лайк съм на тази тема и буквално от толкова много чете на различни мнения и коментари и статии се загубих в тях
 
Добре си почнал - не си налял камара пари във "собствен" магазин.
Ако се появи някой перко в темата да ти обяснява, че ти трябва директно го блокирай.
 
Благодаря за съвета! Да, все още не съм налял камара пари, правя всичко сам и с много труд, налял съм само много труд, както всеки разбира се! :)
 
Ще бъда честен- "изтъних се" с това co.uk пък и ми се стори добър вариант, поне като за начало. Но вече съм наясно, че зарежда бавно и не е много добро( доколкото разбрах) за търсачките.
Благодаря за идеята за Opencart, сега го разцъквам. Ако реша, да мигрирам към него, ще пиша тук и ако някой има affiliate ще е супер да го използвам, поне да има някаква полза допълнителна за няколко
Благодаря за съветите!
 
1. Смени си хостинга намери UK хостинг компания,
2. Лично аз съм за opencart
Айде първото ако в темата се приземи.
Време беше.
 
  • Like
Реакции: Sky
Имаме един служебен опенкарт магазин, такова лайно няма.
Мога да изпишат 10 страници за проблемите му.
 
Понеже ми харесва инициативата, подхода и продуктите, реших да дам моите 2cents...
Харесва ми доста сайта от потребителска гледна точка, свеж и изчистен. На Shopify най-харесвам изчистеният Checkout - без излишни бутони, без излишни продукти и т.н., които да разсейват потребителя от приключване на поръчката.
1) При hover на бутона за приемане на бисквитките, текста не се чете:
БългаранЪ – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chrome 2020-05-04 18.17.54.png

2) Няма линк към Фейсбук, а е просто текст, както и телефона. Имейлът е добре да е към домейна, знам, че Shopify не го поддържа, ако не са към него домейните, но тук има някакви алтернативи - https://community.shopify.com/c/Sho...-com-email-address-if-I-am-hosted/td-p/348046
БългаранЪ – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chrome 2020-05-04 18.18.43.png

3) Този линк ме води към друга страница (за условията за доставка де) и трябва да се връщам назад към продукта, който разглеждам. Хубаво е, разбира се, да има линк към условията за доставка, но нека да не е на такова объркващо и местещо фокуса място:
 за Балканите. Ерата на Калоян – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chrome 2020-05-0...png

4) Не виждам, че стъпката не е задължителна и ме обърква, ако не живея в апартамент или трябва ли и горе на адреса да пиша номер, като цяло, излишно поле:
Информация - Онлайн магазин за българи в чужбина - Checkout - Google Chrome 2020-05-04 18.22.27.png

5) Прекалено много празно място и са спрени бутоните на видеото, едва забелязах горе вдясно бутона за пауза, докато се мъчих някакси да го спра:
БългаранЪ – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chrome 2020-05-04 18.24.09.png

6) Последно на какъв language трябва да е:
 тениска с яка - с шевица _Китка_ – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chrome 2020-0...png

7) Отново т.6:
 фланелка БЪЛГАРИЯ национален отбор футбол – Онлайн магазин за българи в чужбина - Google Chro...png

8) Тук трябва да е линк към условията за доставка:
2020-05-04 18_38_45-Viber.png

---
Като цяло, поздравления за добре свършената работа, горните са дреболии, но реших да помогна и да ги споделя! Успех!
 

Горе