Избор на компютър

shelby

Member
Здравейте! Използвам компютъра предимно за четене, опитвам се да навляза в програмирането, основните приложения които използвам са netbeans, atom, subline, Sqlyog, office ,photoshop, filezila, firefox .В момента използвам следната конфигурация: intel i3 530 2.9Ghz 3mb кеш , 8gb ram ddr 3 1288mhz, radeo 5750 512mb gddr5, hdd 512gb (нямам ssd) монитора e яма 20инчова и един 17 инчов нек.
Честно казано настоящата конфигурация, вече трудно се справя с приложенията и доста време цикли, което в много случаи ме изнервя и ми се иска да напrавя някакво подобрение ( все пак това е компютър на 10години).

Какво мисля ?
Вариант 1: Да добавя още 4гб рам и да станат 12 + 256гб ссд + 24инчов монитор (Посъветваите ме какъв монитор да избера 24 или 27 основно за четене и гледане на клипове, видео ще се използва и рядко игри, мислех отново за iiyama 24инча или делл)

Варриант 2 : Нов компютър
процесор: Ryzen 1600, Ryzen 2600 (клоня към 1600 защото е по-евтин Intel Coffee Lake Core i3-9350K

Рам: DDR4 SODIMM 16GB 2666MHz Adata

видео : Ati Gigabyte GV-RX560OC-4GD, RX 560 OC, 4GB GDDR5, 128 bit

ssd: Adata 512GB, XPG GAMMIX S5, PCI-E Gen3 x4

Захранване Fortron Hyper K 600W 80+ Bronze

Монитор: посъветваите ме
Бихте ли ми дали съвет като хора с повече опит. Какъв избор да направя ?

Не ми се хвърлят много пари защото го използвам по 1 ч сутрин и през почивните дни, но без добре работеща машина не стават нещата.
За бюджет бих казал, че не ми се дават повече от 1200лв +++
Мислил съм и за лаптоп, но за сега ползвам компютър само на бюрото и не ми се налага да пътувам.

Благодаря за отделеното време!
 
От това, което си изброил, не звучи да имаш нужда от нов компютър, честно казано.
Просто ти трябва SSD и ако си забелязал, че използваш цялата RAM - тогава и още RAM. Това коренно ще промени начина, по който ти върви машината.

За монитор не мога да те посъветвам. Според мен е въпрос на ценови клас, а не на конкретна марка или модел, но не си споменал бюджет за самия монитор.
 
По-добре попитай в hardwarebg и спомени какво е важно за тебе - разделителна способност, яркост и контраст, точно калибрирани цветове (това с 400лв няма да стане, но все пак) или пък ъгъл на виждане. В този ценови диапазон ще има доста компромиси, а от това което си написал, предполагам че контраст и ъгъл на виждане биха ти били най-важните параметри.
 
  • Like
Реакции: Sky
Аз само бих те посъветвал, който и от двата варианта да избереш, SSD-то да е на Samsung. Дори да не ти се дават за 970, по-добре някоe "старo"(като модел, не втора ръка) 850, отколкото ADATA-та!
 
Аз само бих те посъветвал, който и от двата варианта да избереш, SSD-то да е на Samsung. Дори да не ти се дават за 970, по-добре някоe "старo"(като модел, не втора ръка) 850, отколкото ADATA-та!
Това го покрепям с две ръце - 850 е адски сполучлив. Ползвам около 30 такива и не са имали проблеми досега.
 
От това, което си изброил, не звучи да имаш нужда от нов компютър, честно казано.
...
Не забеляза ли, че процесорът е вахти антиката - това е даже преди Sandybridge.

Има належаща нужда от нов процесор, дъно и всичко останало... (много меко казано).

От новата конфигурация не ми харесва марката на захранването.
 
Доколкото разбирам игри не се играят, така че не виждам защо ти е външна видео карта.
Вземи си един i5-9400, 16gb Ram(може и 8 за момента), читаво SSD и квото дъно ги хване + базова кутия и охлаждане :)
Ще ти излезе ~1000лв, ако го сглобиш сам може и по-малко.

Относно монитора - идеалното е 27 инча на wqhd(2560х1440), но там дори втора ръка са над 500лв, освен ако не са на над 5 годишни модели.
Марката е Dell, не че другите нямат хубави монитори, но ако не си много на "ти" с мониторите и се чудиш какво да вземеш - взимаш Dell U серия, или в краен случай P серия..
При Dell последните 2 цифри са годината на модела, така че лесно ще се ориентираш - P2414 = '14 година, U2716D = '16 година...
Според мен модели, по-стари от 17 е прекалено старо, дори да е ново(неиползвано), все пак тия технологии се променят доста бързо.
За да се вместиш в бюджета може да вземеш някой P2417 или U2417 втора ръка или да издебнеш промоция за 250-300 в някой онлайн магазин(има редовно)..
 
И в този ред на мисли, някой случайно да е попадам на готови конфигурации някъде? Нещо, което си заслужава наистина.

Ако ще го ползваш програмиране, мисли и за допълнителна видео карта. Не знам как е при повечето, но с два монитора си е друго при такива операции.

Аз оперирам с лаптоп в нас, на работното място съм с два монитора. Ако ще ъпдейтваш, помисли в тази насока. Не разбирам много от хардуер, но според мен ония лаптопи с по 2-3 дисплея много ще ме зарадват някой ден. Малко по отвикнал съм на декстоп сякаш, нищо, че и там кълва по клавиатурата. :)

 
Да ползване на два монитора е задължително, улеснява работата.
Сега ползвам един 20инчов монитор на iiyama и 17 инчов на nec. Мисля да заменя малкия монитор с нов, но и за размера се чудя дали да е 24 или 27 инча , на бюрото си имам достатъчно място. От марката дел този монитор ми хвана око : https://www.jmt.bg/dell-se2719hr-se2719hr-5y-pid42456 и този https://www.jmt.bg/iiyama-xub2792hsu-b1-pid42567
 
...готови конфигурации някъде? Нещо, което си заслужава наистина.

Аха, по държавните учреждения! hp, dell, lenovo, fujitsu... Ама там само разни лелички имат привилегията да бухат пасианси на тях :D
 
Аха, по държавните учреждения! hp, dell, lenovo, fujitsu... Ама там само разни лелички имат привилегията да бухат пасианси на тях :D
Хахаха, виждал съм ти и там какви са компютрите. Сигурно много пият да ги отпусне главата вечер, като им гледам на някой служители мониторите и комповете. Последният път като бях в местния НАП един с стаята им виеше от към кутията. :)
 
...но и за размера се чудя дали да е 24 или 27 инча , на бюрото си имам достатъчно място. От марката дел този монитор ми хвана око : https://www.jmt.bg/dell-se2719hr-se2719hr-5y-pid42456 и този https://www.jmt.bg/iiyama-xub2792hsu-b1-pid42567

Не взимай 27" с такава ниска резолюция. 27" трябва да е поне 2560px и нагоре.
 
За 2 монитора не ти трябва външна видео карта.
Единствено ако външните монитори са 4к е хубаво да има външно видео заради hdmi 2.0 или Display Port, които могат да изкарат 4к@60Hz.

Но ако връзваш както повечето 2 fullHd или WQHD монитора вграденото видео върши добра работа :)
 
За фотошопа взимай RAM повечко и SSD. Отделна видеокарта е overkill.
 
За видео карта мисля да си купя нещо втора употреба от olx, с цел спестяване на някои лев.
 
Тук нали става ясно, че отделната (по-скоро допълнителната) видео карта е за допълнителния диспей. :) Поне при мен е така на работната станция. :)
Явно не става изцяло ясно,
Имам няколко лаптопа и стационарен компютър без външна видео карта.
Всичките имат МИНИМУМ 2 изхода за монитор(без да имат външна видео карта).
 
Явно не става изцяло ясно,
Имам няколко лаптопа и стационарен компютър без външна видео карта.
Всичките имат МИНИМУМ 2 изхода за монитор(без да имат външна видео карта).
Значи моето е със старо дъно. :)
 

Горе