Избор на лаптоп :)

Иначе нищо не ти пречи да си четеш прехласванията на ордите фенбойчета. Купи си Макбук последен модел, после може и Тесла да си земеш, да залижеш перчема тип "алаброс", да запретнеш крачолите и да почнеш да пиеш латета сека сутрин... така ще станеш автентичен сойбой :)
Назад съм написал защо съм го избрал, плюенето по всеки с макбук е толкова жалко колкото и възхваляването му.
 
Назад съм написал защо съм го избрал, плюенето по всеки с макбук е толкова жалко колкото и възхваляването му.
Да не забравиш и да си купиш акции на Тесла и на Епъл, както и да почнеш да търгуваш с крипто и да си сложиш лента "I am with Ukraine" на аватара :)

Единствените предимства на макбуците са 1) тъчпада + 2) "съвместимостта" с Линукс сървърната среда. Това второто не виждам защо би вълнувало конвенционален WordPress дев, работещ предимно в cPanel-изирана среда. А и на Уиндоус си има Linux Subsystem, която работи доста добре.
 
TLDR е че Маковете са крехък, чувствителен и лесночуплив хардуер.
И който има повече опит с тях най-вероятно ще потвърди. Останалите ще припяват фенбойски мантри.

Поддържал съм инфрата на няколко фирми в чужбина и в България и съм автоматизирал различни процеси по управление на сигурност. Мога да ти изкарам статистика за фирми с няколко хиляди лаптопа и съм сравнявал в детайли разходите по поддръжката.

Apple излиза най-евтино що се отнася development екип и поддръжка покрай работата им. Толкоз за крехките лаптопи.

Луис изкарва в пъти повече пари с Youtube канала си спрямо въпросния "сервиз". Това е основния проблем с този тип инфлуенсъри. Естествено, че ще бълва информация, която генерира гледания.

Точно Fooocus по спецификация върви най-убуу на Уиндос/Линукс и с Нвидия.

I will just leave this here.

Bash:
FROM nvidia/cuda:12.2.0-runtime-ubuntu22.04

RUN apt-get update && \
    apt-get install --no-install-recommends -y python3 python3-pip && \
    rm -rf /var/lib/apt/lists/*

RUN --mount=type=cache,target=/root/.cache/pip pip3 install virtualenv
RUN mkdir /app

WORKDIR /app

RUN virtualenv /venv
RUN . /venv/bin/activate && \
    pip3 install --upgrade pip

COPY requirements_versions.txt /app/requirements_versions.txt
RUN . /venv/bin/activate && \
    pip3 install -r requirements_versions.txt

COPY . /app/

ENTRYPOINT [ "bash", "-c", ". /venv/bin/activate && exec \"$@\"", "--" ]
CMD [ "python3", "launch.py", "--listen" ]
 
Да не забравиш и да си купиш акции на Тесла и на Епъл, както и да почнеш да търгуваш с крипто и да си сложиш лента "I am with Ukraine" на аватара :)
Акции на Тесла който е купил май не е съжалил. Иначе не виждам защо аз лично трябва да купувам, че и с крипто да се занимавам?
 
Акции на Тесла който е купил май не е съжалил. Иначе не виждам защо аз лично трябва да купувам, че и с крипто да се занимавам?

Мисля, че и AAPL никой не се е разсърдил. Да не забравяме, че е 50% от портфолиото на Бъфет. :)

Screenshot 2023-12-13 at 17.58.42.pngScreenshot 2023-12-13 at 18.02.20.png
 
Мога да ти изкарам статистика за фирми с няколко хиляди лаптопа и съм сравнявал в детайли разходите по поддръжката.
Фантазии. Няма да ти е за 1-ви път.

Apple излиза най-евтино що се отнася development екип и поддръжка покрай работата им. Толкоз за крехките лаптопи.
Халюцинации.

Луис изкарва в пъти повече пари с Youtube канала си спрямо въпросния "сервиз".
Нищо подобно.

 
Явно няма смисъл някой да ти отговаря, защото си поредния сляпо следващ Youtube (insert random social media) "звезди".

Едно нормално AI не може да ръннеш на тях. Почти всичко иска Уиндос или Линукс, плюс дебела Нвидия карта...

Както казах по-рано този коментар говори достатъчно колко малко опит имаш. ;)
 
Както казах по-рано този коментар говори достатъчно колко малко опит имаш. ;)
С кое имам малко опит? Епъл хардуер ползвам от времето коги Стив Джобс беше жив. Погребал съм не 1 и 2 парчета.

С АИ-то ли имам малко опит? Еми малко е :) , не съм като тебе топ капацитет по всичко де що е FOTM :)
Утре Тесла или Епъл ako пуснат iDildo и като завалят ревютата в хакернюз, wired, reddit, ти ше си първия дето ше си купи и ще ни го хвали тука каква производителност има, какви неземни наслади доставя и т.н. :)

То нема как да те стигне човек. Ти си живият RSS на технологичния мейнстрийм.
 
Този Mac vs. PC дебат приключи преди няколко години с пускането на M1. В момента Air M1 е 1919лв и въпреки скромните характеристики и това, че е вече на 2+ години, отвява абсолютно всичко в тоя ценови клас, и то по брутален начин. А за материали и сглобка въобще да не говорим.
 
Този Mac vs. PC дебат приключи преди няколко години с пускането на M1. В момента Air M1 е 1919лв и въпреки скромните характеристики и това, че е вече на 2+ години, отвява абсолютно всичко в тоя ценови клас, и то по брутален начин. А за материали и сглобка въобще да не говорим.

Абсолютно. Apple silicon е невероятна архитектура. Получаваш в пъти повече изчислителна мощ за в пъти по-малко енергия. Много ефективно работят.

С пускането на Game Porting Toolkit вече стават дори за гейминг. Аз лично отдавна не играя компетитативно, но днешната младеж има достъп до брутален перформънс.

Споделям малко feedback от M3-ката за личния ми workflow.

Държи 30-50 градуса при нормална работа... TPW is all the rage today! :)

За сравнение интелска версия при същия workflow е 80-95 градуса и се гърчи като риба на сухо. :eek: Подобна е картинката с няколко други нови лаптопа, които съм тествал и не са на Apple.

Става въпрос за:
- Билдване и тестване на Docker имиджи
- Няколко Python апликации
- Локално тестване на Github actions
- Тестова homelab среда на Kubernetes с двайсетина сървиса, load balancer, aragocd, prometheus stack, kafka stack, локален с3 сторидж с min.io и няколко други глезотии
- Браузъри brave, chrome и firefox с по 2-3 профила и 30-40 таба във всеки
- Обичайните глупости като apple mail, slack, vsc, sentinel и др.

Според мен отлично поведение като производителност. Има осезаема разлика спрямо предишните поколения М2 и М1.

Нямам фийдбек за видеото, защото не правя нищо кой знае какво с него, но с оглед на това как е навързана архитектурата би трябвало да се представи много добре. Все пак е с 30 ядра.

Ще опитам до 2-3 дни да пусна малко сравнения със задачи. Вкъщи имаме Air и Mini с i7 ако не се лъжа и стария MacBook Pro с i9.
 
Дам, много е трудно да накараш сегашните Макове да се затруднят. Аз само да кажа, преди някой да ме обвини, че изобщо не съм Епъл фенбой. Моето поприще е Линукс, по възможност без графични среди. Маковете при мен просто ми правят комуникацията с Линуксови машини по-лесна. Часовникът на ръката пък ми е Хуавей, както беше и миналият, и опази боже да сложа iWatch някога на тая китка. Но имам Air M1, Air 2011 (А1369), и доста много опит с първите Mini-та, и iMac-овете 23' и 27' от 2011-2013. Въпросният Air oт 2011 чака 4-та батерия, но си е бетон. Само трябва да се сетя къде в мазето съм го забил. Минито и Аймаковете малко се поизложиха с фабрични дефекти. Това си е за отделна тема, но като цяло - първия вариант на нещо ново от епъл май винаги си е рецепта за проблеми. М1 също, в офиса имаше няколко от най-първите и се рестартираха сами. За М1-то, след тия най-първите, мога да кажа, че обезсмисля всякакви машини, при които не се търси просто най-ниска цена.
 
Още един дето гледа Fireship... Точно Fooocus по спецификация върви най-убуу на Уиндос/Линукс и с Нвидия.
"Още единия" го пусна за да тества да види дали с недостатъчна според изискванията на софтуера RAM компютъра му ще клекне. Забави се, но пак не се чуваше охлаждането. Вече година и не съм успял да го вкарам в такъв режим, че да фучат перки като през Интелските времена.
Не може да се сравняват старите Макове с Интел с тези от М чиповете. С предните имаха проблеми и след гледане на множество ревюта и възхваления колко са добре нещата при другите марки реших да ги видя докъде са я докарали.
Извода ми бе - всички компании бълват кофти продукти. Няма качество. Най-добре откъм надеждност и качество се представят Apple и донякъде Dell XPS сериите.
През годините съм минал през доста макове. Катаклизми с тях не са се случвали. Да, имало е 1-2 проблема, но тези проблеми са обслужвани по програми. Пример: разлепяне на антиотразително покритие на екрана на Макбук про 2015г - смениха му горния панел, въпреки че бе извън гаранция. Едно мак мини имаше проблем с едната плочка RAM памет - модел и година на ползване - 2009г.
Това е откъм хардуер. Мак ползвам от 2008г, като част от него: PowerBook G4 12", PowerMac G5, Mac mini 2009, Mac mini 2011, Macbook white 2008, Macbook white 2010, Macbook 12" 1.4 2017, Macbook Pro 13" (2010, 2012, 2015, 2021 M1 Pro - текущ), Macbook Air M1 2020, iMac 27" 5k 2020.
Не си мислете, че навремето с РС-тата бе по-кратък списъка. Техника въртя често. Разнообразие и донякъде хоби.

Всеки да ползва каквото му е кеф. Какви са тези глупости - тролове, фенове и прочее?!?
В момента имам няколко мака и няколко РС-та. Всичко работи и се поддържа. При всички марки има проблемни модели - затова човек е добре да проучва и избира внимателно.

Луис - стои с котарака и мърмори - как Епъл компютрите не се поправят лесно, защото няма части и инструкции, има ограничения от потребителите, после мърмори как в Ню Йорк наемите са много високи и трябва да се мести. Прав е, не казвам, че не е, но фокуса му е над Apple продуктите, защото с това си вади хляба и това не означава, че при други производители машините също са залепени и направени максимално трудни за поправка - пример давам с лаптопите на Майкрософт.
 
Не мисля, че съм фенбой.

Нека някой да покаже лаптоп с по-добър перформънс и батерия, която издържа повече време?
 
За многознайковците тук, които никога не са използвали висок клас машина, а твърдяха, че Apple не била подходяща платформа за LLM и AI.

1350 токена в секунда при 40 вата! :eek:

За сравнение слаботоков вариант на A10 би дала около 4,000 токена при 150 вата и само видео картата струва $4,000-$5,000... Ако изобщо успеете да се докопате до такава.

GDcdmlvWsAAFaAW.jpeg
 
За многознайковците тук, които никога не са използвали висок клас машина, а твърдяха, че Apple не била подходяща платформа за LLM и AI.

1350 токена в секунда при 40 вата! :eek:

За сравнение слаботоков вариант на A10 би дала около 4,000 токена при 150 вата и само видео картата струва $4,000-$5,000... Ако изобщо успеете да се докопате до такава.

Виж файлът 31686

Само около 15-20 пъти по-бавни са Епълските чипове от еквивалентно поколение Nvidia RTX (или сървърните им еквиваленти).

PS: пусни един завъртян text to image prompt на SD XL за 1024х1024 картинка и кажи за колко време се изпълнява prediction-a.
 
Последно редактирано:
Само около 15-20 пъти по-бавни са Епълските чипове от еквивалентно поколение Nvidia RTX (или сървърните им еквиваленти).

PS: пусни един завъртян text to image prompt на SD XL за 1024х1024 картинка и кажи за колко време се изпълнява prediction-a.

По принцип сравнявам основно с лаптопи и едно от основните неща, които ме интересува е TWP, защото за мен е важно колко време държи батерията при работа докато пътувам.

Или каква производителност ще извлечеш с въпросните RTX при 40 вата? Тя в iddle харчи повече. ;)

Като просто дадох пример защо Apple са повече от подходящи за хора, които искат да навлязат в AI и LLM.
 
Като просто дадох пример защо Apple са повече от подходящи за хора, които искат да навлязат в AI и LLM.
AI-та не е практично да се пускат на лаптоп. За да вървят със задоволителен перформанс хем LLM, хем image generation, трябва поне среден клас нвидия + 64+ ГБ РАМ. Ергономията и мобилитито отиват на кино.

АИ е най-удачно да се пуска на сървър и да си го ползваш на лаптопа през уеб интерфейс.

Може и човек да си натовари десктоп кутия вкъщи ако държи да му е локално, да си пусне АИ-то + сървър и пак да си качи крачетата на масичката пред дивана и да си ползва на лаптопа.
 
AI-та не е практично да се пускат на лаптоп. За да вървят със задоволителен перформанс хем LLM, хем image generation, трябва поне среден клас нвидия + 64+ ГБ РАМ. Ергономията и мобилитито отиват на кино.

АИ е най-удачно да се пуска на сървър и да си го ползваш на лаптопа през уеб интерфейс.

Може и човек да си натовари десктоп кутия вкъщи ако държи да му е локално, да си пусне АИ-то + сървър и пак да си качи крачетата на масичката пред дивана и да си ползва на лаптопа.

Дали е практично е субективно. Аз лично повече от 15г. не работя на десктоп.

Хората, които професионално се занимават с това и минаха на M3 със 128гб, 64гб и дори 32гб няма да се съгласят с теб.

Машината е повече от достатъчна и все още няма отговор на пазара. Хем мобилност, хем перформънс. Няма какво повече да иска човек.

С porting kit-a става дори за гейминг вече.
 
Произволен Chromebook. Наскоро подарихме среден клас на ученик и съм много приятно изненадан.
 

Горе