Изглежда ли ви познато?

От: Изглежда ли ви познато?

Айде стига с тия мантри бе, какъв свободен пазар, де го? Много ясно, че трябва да има протекционизъм, защото иначе идват разни китайци или субсидирани западноевропейци и ни съсипват икономиката. Като ще има големи вериги, то нека са български!

ее да ама не отговарят на ЕУ ИЗИСКВАНИЯТА...или поне не ги оставиха да отговарят :twisted:
 
съвсем си отговарят и ги има... CBA ама ви трябва от големите им магазини те са като франчайз и има големи и малко... тези са само с добрите цени

иначе имаме вериги ввъв високия сегмент Елемаг и Пикадили на който също им излезе име на скъп магзин не на дуискаунтър
 
От: Изглежда ли ви познато?

И сега се приема един закон за % стоки от български производители, които трябва да се предлагат в тези вериги и всички ще сме доволни :) Иначе знам, че ги има, проблемът е, че има и от другите и то на доста неприятни места (бутнали са някой лев тук и там, явно).
 
От: Изглежда ли ви познато?

Е кво отговарят, като няма от кой да заредят стока тънкана.... стоката тънкана ЕУ менте се пласира само с техните си магазини, а нашата стока (наше производство) няма как да стане толко тънка, защото имено не отговаря на техните изисквания на производство за да бъде толкова тънкана. А изедниците си прескачат как си искат собствените галимации... сещай се кой и за кого се пишат те. За това нафалираха цифра предприятия-производители, просто не могат да произведът евтина продукция, не защото им куца образованието и маркетинга (както казва един виден форумен икономист), а имено защото няма как стоката да им бъде N лева при N задължителни компонента определящи цената й. За това сега дъфчем яки ментета, качествената, тоест конкурентна стока просто няма как да бъде произведена за бг-пазара (масовият предвид)
 
От: Изглежда ли ви познато?

Ее като Карфур е най-големия, що не може да пробие в Германия
Нали е най най
Нещо не разбирам
Ако има отворен пазар и дискаунтъра, който предлага най добри оферти печели пазара, как така има спънки на някои пазари
Какво да чета?
Като почнете да четете, че направо се разбрицвате
Нали уж единен европейски пазар
Най-големия продавач в Германия е Кауфлант
Най-големия във Франция Курфур
Що като е толкоз голям в собствената си страна не може да пробие в съседната
???
Учил си, ама не си учил като Костов политикономия и не мой да ги знайш шо са тъй тея работи

Аз ти писах, но май не си чел, давам ти жокери:

Нулева икономическа печалба
Алтернативна цена на капитал
Етап на развитие на пазар

Няма как при високо ефективен пазар да влезе някой друг и да им и за него пари, ако не вкара огормните капитали, а за да вкара многото кинти трябва пазара да се развива, не да е развит както в Германия и Франция, а както БГ Румъния и т.н от бившия блок. Трябва сметнеш именно заслужава ли си да вкарам 100 кинта за 3 лв възвращаемост или при 10 лв! Говорим за рационални избори и не на последно място фирмена политика! Това са пазари разработени не от днес, с много сериозни играчи, който се борят за дяла си и се защитават няма как стане. А и като виждаш модела прилага се в новите икономики след 80-те.

И да не забравя, ако имаме свободна търговия каквото нямаме - цените ще бъдат единни именно заради липсата на всякакви ограничения и арбитражната търговия - така че има определено ниво, под което трудно се пада, по-добре е да се търсят нови пазари :)
 
Последно редактирано:
От: От: Изглежда ли ви познато?

И сега се приема един закон за % стоки от български производители, които трябва да се предлагат в тези вериги и всички ще сме доволни :) Иначе знам, че ги има, проблемът е, че има и от другите и то на доста неприятни места (бутнали са някой лев тук и там, явно).

Супер готов ли си да плащаш двойно за някой стоки?
А иначе ние не живеем в свободен пазар, за да го има не трябва да има:
- мито
- нетарфни ограничения
- различни стандарти, изисквания и т.н
- субсидии

Като ги няма тогава ще си говорим пазар.

Когато кажеш определен % да са от БГ производители - веднага ти казвам че големите производители ще се сгушат в картелно споразумение, защото закона казва, трябва Х процента БГ стоки - това си е пак защита и не свободен пазар.

Това което дава като основни плюсове е специализацията на една икономика, там където е силна - да разпределя по най-добрия ефективен начин ресурсите и да търгува с другите страни.
Когато всяка една страна се специализира там където е силна - се увеличава общата производителност и общите ползи - защото когато има търговия от специализацията двете страни са печеливши! Другото силно е че при свободен пазар се морят всички монополи.

За протокола проблема не е във веригите, а в ниската производителност и мързел :)
А и като искаш винаги можеш пазариш в нашите вериги, но и там не е сравнително голям процента на наши стоки - и това не е щото веригите са лоши, а щото хората не търсят БГ.
Аз винаги купувам БГ, но ако е качествено и ми хареса - не купувам стоки, който са по-некачествени от вноса и на по скъпа цена! За протокола, последните месеци все повече и повече БГ стоки купуваме и то храни и то от големите вериги Кауфланд и Метро, също така и от местните квартални магазини. Не си мисли, че хората си дават парите на вятъра, особенно във времена на кризи - колкото и да искат БГ, като дойде евтин внос него купуват!

Само се сети в момента еднвам се вързват двата края, ако направиш протекционализъм и то хората няма могат потребяват и това, което сега потребяват.

Все едно да забраним никой да не работи с индийци и пакистанци, а само с БГ компании :)
Или пък да даваме 100 лв за привлечен 1к фена във ФБ, за да има храна някой бизнес, вместо да купим на колегите пакет за 10к фена за 100 кинта.
 
Последно редактирано:
От: Изглежда ли ви познато?

Стига сте говорили за тези лоши вериги,дето ако ги нямаше българина нямаше да има и това което има сега.

Проблема не там, както и ако някой гледа този клип с който почва темата. Проблема е че има продажни политици, корумпирана админстрация, която създава бюрократи , другия проблем са ниските умения на работна сила, другите проблеми са ниската производителност и производството с ниска добавена стойност, високата данъчна тежест и монополи в почти всички сектори, който виреят с държавната благословия!

Така, че моля ви по сериозно!
 
От: От: От: Изглежда ли ви познато?

За протокола проблема не е във веригите, а в ниската производителност и мързел :)

Айде, сега пак почнахме с митовете и легендите за производителността. :)
 
От: От: От: От: Изглежда ли ви познато?

Айде, сега пак почнахме с митовете и легендите за производителността. :)

Говоря съвкупно за икономиката ни :)

Не дали бай Пешо че лепи 10 кв плочки на ден, както и бай Щефан от Бавария, а икономика като цяло - промишлеността, добивния и преработващия сектор, а и сектора на услугите! В случая бай Пешо лепи толкова плочки както Щефан, щото разполага с неговото ноу хау, оборудване и материали - ако го кара спрямо завещаното му от соц-а на дали ще вади същото!

Айде друг пример, нима някоя БГ ИТ компания с програмисти за по 1к заплата, ще може да вади по голяма производителност на глава спрямо УС компаниите, който инвестира огромни капитали в човешкия ресурс, подобряване на умения, създване на ноу хау и по най-ефективен начин създавене на софтове.

Производителност се създава като се инвестира в човешки капитал, производсвен капитал, оборуднване, машини, създаване и развитие на нови технологии и тяхното им приложение и разбира ноу хау - нима БГ е толкова технологична развита в който и да е от вас избран сектор, че сме по-добре от западняците. Точно това е проблема, че няма частни такива инвестиции, а що е така вие знаете :) Отделно текущо нашата икономика работи под потенциала си, далеко сме от пълна заетост на производствените фактори - но вие си мислите, че сме бетон :)

Абе много сте странни, нямаме проблеми нямаме това нямаме онова само един протекционализъм и напускане от ЕС ще ни спаси ако някой ви слуша :D
 
Последно редактирано:
От: Изглежда ли ви познато?

Стига си писал глупости. Аз не искам свободен пазар. Това за твоя свободен пазар няма как да стане. Какво искаш, да падне митото и стандартите, за да може да бъдем заляти с всякакви боклуци? Аз пък искам като отида в магазина да си купвам български стоки, хубави разбира се, за да има работа за Гошо. И мнооого ме съмнява Гошо да произвежда толкова по-скъпи неща, че чак двойно да плащам, айде стига глупости. Скоро говорих с една продавачка на зарзават и я питах:

"Абе, що няма български домати"
"Ем те сега не ги гледат, щото има много по-евтини гръцки и не им е оферта"

Ей за това става въпрос, така се унищожава икономиката. Четох, че 80% от земеделската продукция на българския пазар е внос. После що нямало работа за нас, ми няма да има, като плащаме на гърци, които наемат българи да гледат продукция, която после изнасят за България. Ебати абсурда, ебати свободния пазар и Европата. Автаркия, до колкото е възможно - е това трябва да е мотото на икономиката ни!
 
От: Изглежда ли ви познато?

Аз по рано писах 80 процента внос, значи викаш протекционализъм и 80 процента ние ще си го произвеждаме, на много по висока цена от текущата?
Ок в следващия момент да не почнеш се чудиш какво става с месечния ти бюджет и що отива на 0. Не ти ли иде на ум, че когато плащаш по-малко имаш по-голям излишък, хайде сега го мултиплицирай за цялата нация, излиза че имаме съвкупен излишък като цяло - демек спестени пари, нали ти е ясно че като нация разполагаме с повече пари за инвестиране?!

И второ, проблем е не че внасяме, ако беше така всички щяха да търсят българското и по магазините 80 процента са БГ стоки, а не както е сега. Проблема е че произвеждаме достатъчно и не сме конкурентни, и изнасяме стоки с ниска добавена стойност, това е равно на ниските доходи. Не съм видял другите развити страни с големите доходи да им е проблем да си купуват вносни стоки. Пак ти казвам, ако имаше търсене на БГ стоки, то магазините да бяха фул с тях.

А за производителите, ами те земеделските производители и сега са озорпирали пазара и си разделят големия пай на субсидиите, и сега имаме голям процент в селското стопанство и пак голям процент допирнасяне в БВП спрямо развитите от нас страни.

Ти имаш сбъркани представи за свободния пазар и в момента мислиш че живеем в такъв, е не в момента в който спрат субсидиите в ЕС ще сме на няколко крачки от този свобдоен пазар, и ти гарантирам че тогава ще искаш да живееш в него.

П.С. Нали за да ни залеят с боклуци някой трябва ги купи, като няма пазар за боклуци кво се притесняваш?
И не е казано че бай Гошо точно в селскотостопанство трябва си намери работа, ако има умения и може извади повече ползи другаде. Ти що не си сфинар а се занимваш с ФБ?
 
Последно редактирано:
От: Изглежда ли ви познато?

Говоря съвкупно за икономиката ни :)

Айде друг пример, нима някоя БГ ИТ компания с програмисти за по 1к заплата, ще може да вади по голяма производителност на глава спрямо УС компаниите, който инвестира огромни капитали в човешкия ресурс, подобряване на умения, създване на ноу хау и по най-ефективен начин създавене на софтове.

Производителност се създава като се инвестира в човешки капитал, производсвен капитал, оборуднване, машини, създаване и развитие на нови технологии и тяхното им приложение и разбира ноу хау - нима БГ е толкова технологична развита в който и да е от вас избран сектор, че сме по-добре от западняците. Точно това е проблема, че няма частни такива инвестиции, а що е така вие знаете :) Отделно текущо нашата икономика работи под потенциала си, далеко сме от пълна заетост на производствените фактори - но вие си мислите, че сме бетон :)

Абе много сте странни, нямаме проблеми нямаме това нямаме онова само един протекционализъм и напускане от ЕС ще ни спаси ако някой ви слуша :D

Много добър пример даде с ИТ компанията. Преди време във форума някой беше пуснал тема за това как американски програмист от голяма американска ИТ компания си аутсорсвал работата с китайска фирма и по този начин той въобще не работел. Програмистът бил санкциониран или уволнен (не помня), понеже нарушавал някакъв закон или фирмената политика (пак не си спомням точно).

И така, да си отворят ли пазара американците за китайците? Ами европейците за китайците? Дали могат да се конкурират с тях? И дали няма стандартът на хората от "белите" страни да се изравни с този на хората от "жълтите страни"?

Ония ден минавам покрай един китайски магазин (държи се от китайци и има китайска стока). И какво да видя. Вътре върволица от хора. Поглеждам цените през витрината - 10/12 лева маратонки. Поглеждам срещу магазина - два контейнера препълнени с опаковки и празни кутии. В радиус от 5 метра улицата и тротоара бяха заляти с боклука от тия опаковки. На едната от китайките, която беше излязла да пуши цигара, чак й стана неудобно, понеже аз се спрях и се загледах в боклука и след това в нея и женичката се прибра, без да си е допушила цигарата.

На около двеста метра от китайския магазин гледам един магазин, който преди беше в същата сфера, сега се е преквалифицирал и вече продава бебешки дрехи (това ще е така сигурно докато не се пръкне някой китайски предприемач да налази и тази ниша).

И всичко това е при "затворен пазар". Какво остава ако се отвори пазара?

Аз по рано писах 80 процента внос, значи викаш протекционализъм и 80 процента ние ще си го произвеждаме, на много по висока цена от текущата?
Ок в следващия момент да не почнеш се чудиш какво става с месечния ти бюджет и що отива на 0. Не ти ли иде на ум, че когато плащаш по-малко имаш по-голям излишък, хайде сега го мултиплицирай за цялата нация, излиза че имаме съвкупен излишък като цяло - демек спестени пари, нали ти е ясно че като нация разполагаме с повече пари за инвестиране?!

И каква е ползата? Че някоя лелка ще си вземе обувки за 10 лева? Така ли ще се оправим - като стоките станат по-евтини? Блеки не беше ли ти този, който твърдеше, че не токът ни е скъп, а стандартът ни е нисък? Може и да беше Хепи, не съм сигурен. Но въпросът е друг - така ли ще се "оправим", като стоките станат по-евтини?
 
Последно редактирано:
От: Изглежда ли ви познато?

Няма контрол над ИТ, щом Китайците при равни други условия имат определен потенциал за аутсорсинг ок лошо няма! Както добре виждаш човека си е дал 1/5 от заплата и се е занимавал с по-малко дейност и е доволен, и китаеца и той.

Каква е ползата да произвеждаме всичко, ако е неефективно?! Защо си мислите, че всички трябва са в селското стопанство заети, като ако придобият или подобрят уменията си ще допринасят много повече от това да гледат животни! По тази логика дай да правим и жените общи, щото някой няма опит с тях и не може ги свали :)
Тук сериозно сте с различни представи за икономиката, пазарите и държавните политики създаващи монополите.

Нека ви го кажа по този начин, ако се изчистят всички проблеми които душат икономиката ни няма водим такива разговори, защото ще има за стотици хиляди души заети и ще има доходи! Така че не вините неща, които нямаме в момента или път факта, че си купуваш евтини вносни неща!

Не се ли сещате, че като имате евтин внос ви падат и разходите на единица продукт, което се трансофрмира в повече продукция при спцециализиация на производството!

Не ви ли иде на акъла, ако правите протекционизъм на внос, то и износа ще види същото от другите страни и тогава икономиката ни ще цъфне, така че стига с този популизъм!


Проблем, е че всички от всичко отбират и разбират, като това е далеч от реалността. Това е все едно е да ви убеждам, че е правилно да давате 100 кинта за 1к ФБ фена, вместо 10 кинта! Дайте го по сериозно и чете или мислете преди да говорите - Търговията и Специализацията, води до богатство и ползи на всички в обществото. Щото знам, тук я има 1 процент завършил икономика или с понятия от международна търговия, ви пускам това белкем разберте и да спрете говорите живеем в свободни пазари, като не живеем:

[video=youtube;y0gGyeA-8C4]http://www.youtube.com/watch?v=y0gGyeA-8C4[/video]

http://www.youtube.com/watch?v=PtelCyQzbQ0

http://www.youtube.com/watch?v=bfE2HO8p3FE

Пак казвам, не е проблема търговията, а всичко останало! Ако нямахме тази търговия на дали щяхме сме толкова облагодетелствани, като общество!
 
Последно редактирано:
От: Изглежда ли ви познато?

Няма контрол над ИТ, щом Китайците при равни други условия имат определен потенциал за аутсорсинг ок лошо няма! Както добре виждаш човека си е дал 1/5 от заплата и се е занимавал с по-малко дейност и е доволен, и китаеца и той.

Ако беше ОК и нямаше контрол, човека нямаше да си дава 1/5 от заплатата, защото нямаше да има заплата. Щеше да е безработен, защото фирмата му нямаше въобще да го наеме, а щеше да наеме директно китайската фирма и да им плаща 5 пъти по-малко.

Между другото, ето я новината. (Не успях да намеря темата във форума)


Нека ви го кажа по този начин, ако се изчистят всички проблеми които душат икономиката ни няма водим такива разговори, защото ще има за стотици хиляди души заети и ще има доходи!


Щеше да има стотици хиляди заети, но не българи.

Човешкия капитал е част от пазара нали така? Следователно и той трябва да е изцяло свободен.
В такъв случай аз ще искам да си вкарам китайци да ми работят неколкократно по-евтино от българите. По какъв начин това е добре за нас?
 
От: От: Изглежда ли ви познато?

Човешкия капитал е част от пазара нали така? Следователно и той трябва да е изцяло свободен.
В такъв случай аз ще искам да си вкарам китайци да ми работят неколкократно по-евтино от българите. По какъв начин това е добре за нас?

Първо ще се самоцитирам:

Защо протекционизма е лоша политика няма нужда да обяснявам, има достатъчно литература по въпроса (потърси например за писанията на привържениците на Австрийската икономическа школа).

От позицията си на атеист-хуманист, не мога да се съглася, че критерият за оптималност трябва да бъде гражданите на определена държава да са добре за сметка на гражданите на други държави.

В крайна сметка единия процент най-талантливи хора (заедно с останалите 10%, които пряко си сътрудничат с тях) дърпат всички останали напред. Ако дойдат представители на единия процент (или на десетте процента) тук - добре са дошли. Колкото повече идват - толкова по-вероятно сред тях да има някой гений.

За държавата е по-добре да има повече граждани, които работят и плащат данъци и осигуровки. Но разбира се не смятам, че критерият на оптималност трябва да е държавата да бъде добре - хората трябва да са добре.

Лично за теб нищо няма да се промени, ако населението на държавата се увеличи с 10% или се намали с 10%. В първия случай ще се увеличи производството и потреблението с 10%, а във втория - ще се намали с 10%. Разликата е, че при повече население мафията/държавата ще има повече за крадене.
 
От: Изглежда ли ви познато?

Не знам, защо но прави ли впечатление като удавник за сламка се хващате и за най-малкото, за да излезете прави, като света върви към бъдеща интеграция. Запитай се защо на запад се котират УС и западните фирми, а не китайските.

Ок само ми е чудно как ще внесеш 100к китаеца, като те може и от там си работят. Свободно преминаване на труд, капитал, стоки и услуги да това е :) Но има още едно нещо нарича се икономики с труд или капитал в излишък за създаване на такива стоки. Та при решаване на проблемите ни в икономиката, ще имаме силна специализиация като икономика там където другите ни контрагенти нямат - и да внесеш китайци ще трябва ги обучаваш и разменяш опитен и специализиран труд за нов.

Човешки капитал - това са умнения, знанията, опита, креативността, личните характерстики на човек - когато трупа нови и нови знания, той става все по-трудно заменим. Когато имаш високо образован персонал, който тясно е специализиран и високо производителен и това ако го траснформираме в иконономиката ни - то тогава никой няма му пука от къде иде домата.

Умните компании залагат на продуктовата диверсификация и и там е силата.

А в Бг всичко се повтаря нефективни и неконкурентноспосбни производства - само ти казвам нашата икономика е 2 пъти по енергийноемка от ЕС - това от раз ти прави входящите разходи по високи и иди се конкурай. Само инвестиции в иновации подобряват всичко, но пък в БГ 90% от бизнесите са на собственици, които си управляват и са до средно образование.

А това, че търговията изземва работни места, то пък специализацията създава.

Не забравай най-важния фактор е предприемчивостта на собственика, точно той е този който създава всичко в тази икономика и я дърпа на пред, именно той е този който търгува с останалите и взима полза от търговията!

Проблема е в държавата, а не в пазара или още по малко свободните и доброволните движения :)

П.С. Хепи по горе писа за авст. школа и какво е становището за протекционизъм - ами разрушава богатство - http://mises.org/rothbard/protectionism.asp
 
От: От: От: Изглежда ли ви познато?

За държавата е по-добре да има повече граждани, които работят и плащат данъци и осигуровки. Но разбира се не смятам, че критерият на оптималност трябва да е държавата да бъде добре - хората трябва да са добре.

Точно затова трябва да има регулации. В Китай държавата е добре, но не и хората. Там има легално робство.

От позицията си на атеист-хуманист, не мога да се съглася, че критерият за оптималност трябва да бъде гражданите на определена държава да са добре за сметка на гражданите на други държави.

Това аз го тълкувам така - не може гражданите на останалите страни да са зле за сметка на китайците, които са склонни на робство.

Едно интересно видео за робството в Китай:

[video=youtube;yF8jUDzz5bE]http://www.youtube.com/watch?v=yF8jUDzz5bE[/video]
 

Горе