Изисквания за регистрация на вегетариански ресторант

Изисквания за откриване на обект за приготвяне на вегетарианска и веган кухня

Вегетарианската кухня има много почитатели, поради което ще Ви запознаем с хигиенните изисквания за приготвяне на вегетарианска храна.

Във вегетарианската и веган кухнята не се допуска консумация на месни продукти.

Във веган кухнята не се допуска консумация на никакви животински продукти.

Във вегетарианската кухня се допуска консумация на яйца и млечни продукти.

За да приготвяте вегетарианска храна е необходимо да регистрирате обект за обществено хранене, производство или кулинарен магазин.

Заведенията за обществено хранене може са: ресторант, бистро, бирария, снек- бар или кафе аперитив.

Производствата може да са с реализация на място и с дистрибуция.

В кулинарните магазини може да приготвяте и предлагате храни, но може да ги получавате готови без да ги приготвяте в обекта.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складово помещение за сухи продукти, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, изискващи хладилни условия на съхранение.

Може да има повече от един склад ако капацитета на обекта е по- голям.

При обекти, като снек- бар и кафе- аперитив може да няма склад и да се приемат ограничени количества суровини.

За производства с дистрибуция е необходимо да има и складова площ за съхранение на опаковки- транспортни и индивидуални, както и площ за опаковане и съхранение на готова продукция.

Работна площ с обособени:

1. Подготвителни площи:

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар От складовете суровините и храните трябва да постъпят в подготвителните площи, които са :

· Подготвителна площ за зеленчуци, плодове, зеленчуци и кореноплодни.

· Подготвителна площ за яйца (за вегетарианските);

Може да се използва по график една подготвителна площ за обработка на две групи храни.

Не е задължително да имате всички подготвителни. Допуска се в един подготвителен кът да се обработват две и по изключение повече групи храни.

До подготвителните площи по необходимост се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват суровини, готови за приготвяне на пици. До заготовките се поставя маркировка с дата, час на поставяне и партиден номер.

Не се изхвърля етикета на оригиналната опаковка, до изчерпване на количествата от суровините.

2. Кът за формоване на продуктите.

· Необходимо е да се осигури работен плот или плотове за обекти с по- голям капацитет.

· За съхранение на заготовки ако е необходимо може да се осигури хладилно съоръжение.

· При приготвяне на тестени изделия или приготвяне на смеси (за десерти от смлени сушени плодове) и теста без брашно се осигурява при необходимост уред за замесване, блендери и др.

· Хигиенна мивка за измиване на ръцете на персонала (за обекти с по- голям капацитет).

3. Кът за термична обработка:



Монтират се уреди за термична обработка, като фурна за печене, скари, фритюрници, котлони и др. Над уредите за термична обработка се поставя ефективна вентилационна система, която да отвежда парите и мазнините.



Уредите за термична обработка са в съответствие с нуждите на обекта.

4. Умивалня за работна посуда:

В изолиран кът в близо до площта за термична обработка или в отделно помещение се изгражда умивалня за кухненска, работна посуда. Това е посудата, в която и с която се приготвя храната- тенджери, тави, тигани, кухненски ножове и др.

Осигурява се мивка или две мивки (при по- голям капацитет) с течаща топла и студена вода и съоръжения за изсушаване на кухненската посуда

При обекти с по- малък капацитет мивката за измиване на кухненска посуда може да се използва и за измиване на ръцете на персонала.

5. Търговска част:

Осигурява се само за обекти за обществено хранене, не е необходимо за производства.

В търговската част се осигурява:

- бар- плот с мивка, за измиване на посудата от приготвяне на топли и студени напитки;

- рафтове и стелажи зад бара за съхранение на напитки;

- хладилни витрини за съхранение на напитки;

- места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.);

- хладилна витрина за съхранение на изделия, приготвени в обекта или получени готови (ако е необходимо).

6. Умивалня за трапезна посуда:

За измиване на трапезната посуда се осигуряват две мивки или мивка и миялна машина. В обектите, изградени по- рано може да са осигурени и три мивки, но вече изискванията са по- либерални.

Ако не е осигурена миялна машина е необходимо да осигурите сушилни за изсушаване на трапезните съдове.

Не е необходимо осигуряване на умивалня за трапезна посуда за производсва!

7. Санитарно- битови помещения:

· Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероби или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.

· Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

· Санитарен възел за клиенти с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване и подсушване на ръцете.

· Не е необходимо ако обекта е за производство с дистрибуция да се осигурява тоалетна за клиенти!

· Може да се използва само една тоалетна ако обекта е с по- малък капацитет и броя на персонала е не повече от 5 човека на смяна.

II. Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 88/2016г.).

· НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

· Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

· Технологична документация за обекти (само за обекти, които произвеждат храни);

· Мониторинга програма за изследване на приготвяните храни;

· Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите и проект на етикети за производствата.

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109, 85 или 84 на БАБХ), в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват до около седмица.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

Разрешителни от общината:

Важи за обекти за обществено хранене!

От общината по местонахождение на обекта се получава разрешително за работното време и категоризация.

В общината подавате протокола от проверката на ОДБХ или удостоверението за регистрация, заявления по образец, фирменото решение, документ за собственост или договор за наем. На всички документи, които прилагате е необходимо да направите копие.

Не е проблем да работите преди да е извършена проверката от общински служители.

След проверка от общински служители получавате разрешително за работното време и категоризация.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Това са основните изисквания. Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни на хора, които искат да регистрират обект за приготвяне и предлагане на вегетариански храни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: [email protected] или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева
 
И заради единия мейл и телефон ли натоварихте форума с толкова копи/пляс дублирано съдържание?!
 
Има хора, които са вегани и вегетарианци. Аз уважавам техния избор, както и на хората, които се хранят и с месни продукти. Поста е за изисквания за откриване на обект, а не за това дали е полезна или вредна веганската или вегетарианската кухня. Предлагам услуги (консултации и разработване на документи) за всякакъв вид обекти, вкл. и за заведения, в които се консумира месо. Чрез публикациите тук информирам хората безвъзмездно за изискванията, като това им спестява ходене по инстанции и заплащане за консултация.
 
Градинаров, благодаря Ви за мнението! Всеки има право да публикува каквото си иска и колкото си иска! Относно съдържанието, има разлики и специфични изисквания за различните видове обекти. Имейла и телефона са едни и същи, шрав сте! Има хора, които искат да регистрират хранителни обекти и това е важна информация за тях. Никой не Ви задължава да четете ако не желаете! Относно натоварването на форума, извинявам се ако съм Ви създала неудобство :)
 
Градинаров, благодаря Ви за мнението! Всеки има право да публикува каквото си иска и колкото си иска! Относно съдържанието, има разлики и специфични изисквания за различните видове обекти. Имейла и телефона са едни и същи, шрав сте! Има хора, които искат да регистрират хранителни обекти и това е важна информация за тях. Никой не Ви задължава да четете ако не желаете! Относно натоварването на форума, извинявам се ако съм Ви създала неудобство :)

Нещо не си добре ти май..
 
Не съм Ви казала, че се боя, зададох въпрос само! Явно си въобразявате! Не обръщайте внимание на моите теми щом не Ви вълнуват!Относно думата "досадници" смятам, че е заяждане! Не следете моите постове. Всеки има право да публикува!!!!! Аз смятам, че Вие сте досаден и заядлив човек! Това е мое мнение! Ще публикувам още днес, не ме вълнува мението на хора, като Вас!
 
Банко никога няма да ги сложи.
 
Банко никога няма да ги сложи.
Не знам какво ще сложи, но има 4 харесвания....какво, ще се занулявате ли? :) Супер ще е.... :)

И да предупредя автора тук, че не е много яко да имаш 4 рипорта....моля те, бъди малко по сдържан ... ;)
 
Благодаря Ви за съвета, ще бъда по- сдържана! Смятам, че форума е за предприемачи и трябва взаимно да се уважаваме, а не да се обиждаме и нападаме! Темите, които не ме вълнуват не ги чета, но и не обиждам хората, а също не пиша заядливи коментари! Постарала съм се изчерпателно да изложа информация за откриване на различни видове обекти за храни, което ми е стувало няколко дни труд и изведнъж се появяват хора, които нямат интерес и обиждат. Тази информация, както Ви писах е професионална и повечето колеги не я предоставят безплатно! Част от хората, които коментита тук не са си направили труда да прочетат всичко и коментират. Смятам, че на подобно поведение трябва да се реагира, а не да се търпи и прекалената сдържаност е в порок. В народопсихологията на българина е заложена търпимостта по принцип и истрорията показва, че няма добър ефект, но това не е по темата! Извинявам се за отклонението! :)
 
Благодаря Ви за съвета, ще бъда по- сдържана! Смятам, че форума е за предприемачи и трябва взаимно да се уважаваме, а не да се обиждаме и нападаме! Темите, които не ме вълнуват не ги чета, но и не обиждам хората, а също не пиша заядливи коментари! Постарала съм се изчерпателно да изложа информация за откриване на различни видове обекти за храни, което ми е стувало няколко дни труд и изведнъж се появяват хора, които нямат интерес и обиждат. Тази информация, както Ви писах е професионална и повечето колеги не я предоставят безплатно! Част от хората, които коментита тук не са си направили труда да прочетат всичко и коментират. Смятам, че на подобно поведение трябва да се реагира, а не да се търпи и прекалената сдържаност е в порок. В народопсихологията на българина е заложена търпимостта по принцип и истрорията показва, че няма добър ефект, но това не е по темата! Извинявам се за отклонението! :)
На мен ми дойдоха малко в повече постовете защото целия фийд се напълни, нямам интерес по темата и не съм прочел , но уважавам труда ви и поздравявам за работата. Продължавайте все така. Поздрави
 
На мен ми дойдоха малко в повече постовете защото целия фийд се напълни, нямам интерес по темата и не съм прочел , но уважавам труда ви и поздравявам за работата. Продължавайте все така. Поздрави
Смятам да не публикувам повече постове, макар че има харесвания и обаждания от хора. Благодаря на Вас за уважението на моя труд, както и на хората, които харесват написаното от мен!
 
Влез, представи се. Обясни кой си що си, с кво се занимаваш и как в поредица от няколко теми ще ни запознаеш с еди си какво.
Не тъй директно копи/пейста и ибал съм ва.
 
но има 4 харесвания
Напротив - за 2 години и 14 мнения има 12 харесвания.
Това си е рекорд за форума - дори ти нямаш такъв коефициент на харесваемост и одобряемост. :p
 
Влез, представи се. Обясни кой си що си, с кво се занимаваш и как в поредица от няколко теми ще ни запознаеш с еди си какво.
Не тъй директно копи/пейста и ибал съм ва.

А защо пък да ти се представя??? И защо па точно на теб, човекът със сменено потребителско име, понеже черната тема на форума може да ти бъде биография.

Честно, не мога да повярвам що за хора сте. Всеки, който предлага услуга тук бива нападан без никакво основание. Ако иска пари, скачате, че са много. Ако не иска - пак рипате като истерични. Я се стегнете малко. Градинаров, от теб не го очаквах.
Успех на авторката на темата. Прави го безкористно, а това заслужава адмирации.
 
А защо пък да ти се представя??? И защо па точно на теб, човекът със сменено потребителско име, понеже черната тема на форума може да ти бъде биография.

Честно, не мога да повярвам що за хора сте. Всеки, който предлага услуга тук бива нападан без никакво основание. Ако иска пари, скачате, че са много. Ако не иска - пак рипате като истерични. Я се стегнете малко. Градинаров, от теб не го очаквах.
Успех на авторката на темата. Прави го безкористно, а това заслужава адмирации.
Благодаря Ви за подкрепата!
Влез, представи се. Обясни кой си що си, с кво се занимаваш и как в поредица от няколко теми ще ни запознаеш с еди си какво.
Не тъй директно копи/пейста и ибал съм ва.
Относно представянето Не смятам да се представям поотделно на всеки тук. Има профилен пост, където съм писала с какво се занимавам! Също може да се разбере и от постовете, които публикувам ако човек се вникне в съдържанието! Относно изразите "ибал съм ва" и "не тъй"смятам, че не е уместно да ги използвате, защото е каруцарски и е за друг форум, а не за преприемачи. Не съм проявила неуважение към никой тук и не съм очаквала да чуя тук псувни, които ми се преписват. Нападайте, ако това Ви харесва! Бъдете здрави и преприемайте още нападки във форума Предприемач! :)
 
Извади едни пари да ти направим един сайт, понеже да има какво да рекламираш, че с тея мейли в gmail изглежда много Legit.
 

Горе