Измама със СМС-и

От: Измама със СМС-и

Ем да.. имам само личното съобщение, което той ми е изпратил (регистрирал се е с ника на главния админ на сайта)
 
От: Измама със СМС-и

Виждам, че ти е гадно за 5-те лв. Не ми се мисли как ще се чувстваш, ако са 50 или 500. Затова се тренирай от сега. Имам предвид не те подучвам да се стремиш да губиш, ами тренирай си психиката така, че да не се спукаш от ядове и главоболия.

Аз през лятото дадох 50 лв. назаем на един, много му се доверих, онзи ме лъга 2 седмици, че ще ми ги върне и не ми ги върна. Макар и малка сума, обърка ми едни планове и много ме беше яд. От тогава реших да стигна до крайност - никакви пари назаем на хора, които не са ми най-близките приятели и не познавам от N години.
 
От: Измама със СМС-и

Здравейте. Туко що бях измамен с фалшив смс. Играя с една игра, коята има опция за закупуване на добърнителни неща, с които да си помагаш. Един ми писа, че мога да спечеля тези помощтни неща, като изпратя СМС и че той е 1.20 (в сайта струва 4.80). Оправда се, че е имало промоция. Излъгах се. Изпратих му смс-а. Ее.. смс-а струваше 4.80 и не получих нищо.

Та.. въпроса ми е.. мога ли да направя нещо да си върна парите - да го търся по ИП с полицията, съд, глоби, затвор :?

Определено не съм единствения измамен в тази ситуация.

Какво е вашето мнение?
Що не пишеш на Явор Колев - това май влиза в тяхната юрисдикция? Преди известно време нищеха подобен случай в Господари на ефира - едно момче, десетина годишно по същия начин пуснало смс и после получило отговор, който явно по някакъв начин му е зомбирал телефона, при което апрата е започнал да изпраща съобщения едно след друго, докато детето се усетило да го изключи и да извади каратата, за това време, около 70 лв изгорели. Не знам докъде се стигна с онзи случай, но доста се раздуха. Този за да получи пари от съобщението трябва да е регнат някъде - мобио или другите подобни платформи - пиши им, така ще го намерят. Няма как да си скрие данните там.
 
От: Измама със СМС-и

Пусни накрая сайта де...дай текста на СМС, дай номера на който си изпратил. Така излиза че може и да се интересуваш ако ти направиш този номер как би избегнал наказателно преследване.
 
От: Измама със СМС-и

Не прочетох цялата тема, но все пак ще пиша. За тази сума не си струва да си губиш ценното време с каквото и да е било. Ако някъде публично е написано нещо грешно, тогава може да предприемеш нещо с цел да предпазиш другите хора. Например да се свържиш с sms посредниците да им спрат услугата. Преживяването е поучително, както всеки неуспех, извлечи максимална полза от него и бъди щастлив. Продължавай напред и не се нервирай. Поздрави.
 
От: Измама със СМС-и

@rak - този случай беше някаква абсолютна глупост. Как се зомбира Нокийка с фенерче? И как така само на 1 дете се е случило? Просто лапето се е чудило как да се оправдае.
 
От: От: Измама със СМС-и

@rak - този случай беше някаква абсолютна глупост. Как се зомбира Нокийка с фенерче? И как така само на 1 дете се е случило? Просто лапето се е чудило как да се оправдае.
Може, не знам. То едно друго, комшийско навъртя 200 лв на игрите на Ники Кънчев и оттогава не му дават да барне телефон. Обаче за тоя случай, не е въпроса в петте лева. Такива измамници на това разчитат, че заради малката сума никой няма да тръгне да ги търси - той няма къде да се скрие, със сигурност има акаунт в някоя платформа за sms разплащания и ако се пише до админите там, ще се открият координатите му, а след това вече може да се сезират някои органи, още повече че ако се потърсят и други ужилени, може да се сформира група, която да го съди.
 
От: Измама със СМС-и

Интересното е обаче как като е искал да прецака сайта не му е било кофти, сега него като го прецакват за 5 лв и се чуди на президента ли да пише, на премиера ли... Работата е като телефонните измами, плачат, че ги прецакали с 5, 10 к лв обаче се пропуска, че са били съгласни да ги дадат за рушвет за да оправдаят я син, я дъщеря за убито дете на пътя или нещо подобно.
 
От: Измама със СМС-и

Наказателен кодекс Чл. 209. ал. 1:
Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.

Без значение за колко стотинки е това е престъпление, защото се счита за обществено опасно деяние. Това, че максималното предвидено наказание е 6 години го превръща в тежко престъпление, което отваря много врати. В такива случаи принципно трябва да пуснеш жалба в полицията. РПУ-то, в което трябва да се подаде жалбата, доколкото помня трябва да е в района на мястото на извършване на престъплението. Тъй като то е извършено в мрежата, за място на извършването може да се счита твоето местоживеене (нали от там си ползвал комп). Проблемът ти почва след подаването на жалба. От правна неграмотност повечето РПУ-та пращат в случая на ГДБОП, а те по същата причина я приемат. Според закона за МВР тази институция се занимава с борба с организирани престъпни групи, а не с лапе, което те мами за 5лв. Ако приемем, че в РПУ-то решат да си свършат съвестно работата, тогава може да се поиска информация от посредника с SMS-ите, кой стои зад този номер и текст, който си пратил. За предоставяне на такава информация се иска наличие на тежко престъпление, а това се води точно такова. Има една алинея за незначителни случаи, при която се предвижда до 1 година затвор или пробация, но ако теб е измамил, може да е измамил и други и случаят да не е незначителен. Как ще прецени прокурора не е ясно. Дори случаят да е незначителен полицията може да поиска информация за престъпника на общо основание, което не е незаконно (да не повярва човек, но има и такъв вариант). Лошото в твоя случай е, че не можеш да представиш нито едно доказателство, че си бил накаран (измамен) от някого да направиш нещо. Единствения начин е умишлено да бъдеш подведен да те измами отново. За целта трябва да има свидетели, които не са ти близки познати, и някакъв запис. Дори и това не са твърди доказателства, но могат да свършат работа.
Дори да успееш да докажеш нещо, работата с полиция и прокуратура е изнервяща, тъй като не правят голяма разлика между жалбоподател, свитетел и обвиняем освен в случаите когато жалбоподателят е техен човек.
 
От: Измама със СМС-и

Какви са тия глупости, са като напишете тука пуснете по един смс на 1999 с текст iskampari и ще участвате в играта спечели милиони и вече съм с единия крак в затвора??
Отвори сайтовете за обяви и там има хиляди такива обяви - прати смс на 1999 и ще ме гледаш гола по скайп :)))
 
От: От: Измама със СМС-и

Какви са тия глупости, са като напишете тука пуснете по един смс на 1999 с текст iskampari и ще участвате в играта спечели милиони и вече съм с единия крак в затвора??
Отвори сайтовете за обяви и там има хиляди такива обяви - прати смс на 1999 и ще ме гледаш гола по скайп :)))
Това, че има много будали, не означава, че измамата не е престъпление. Ако мамиш дори и на дребно, може и с двата крака да се окажеш в затвора.
 

Горе