Икономика или бизнес администрация

EASYSURVIVOR

Well-Known Member
Предстоими дипломиране като агроном септември октомври

Но реших да запиша второ висше задочно

Имам избор икономика ,счетоводство или бизнес администрация

Към.кое да се насоча и кое има по голяма реализация?

Лично всякаш искам бизнес администрация
 
Нито едно. Не си губи времето в училище, развивай си онлайн проектите. Казвам ти го като завършил икономика в УНСС - голяма загуба на време. Реална полза в момента 0.
 
От първите две излизаш с образователна степен "икономист", а от БА ще си "мениджмънт".
Ако искаш да се занимаваш със счетоводство, то ще ти трябва стаж задължително като счетоводител дори да имаш и магистърска степен.
От 3-те бих избрал по-тясно специализираните, т.е. счет или БА.

И не съм съгласен, че от образованието няма смисъл и е загуба на време. Всичко зависи от студента. Никой в университета няма да те кара на сила да учиш и научаваш. Ако искаш да си взимаш изпитите преписвай, а ако искаш да научиш нещо в сферата, в която имаш интерес, то трябва да се мъчиш допълнително. Там се дава основата, а всеки сам надгражда.
 
Аз като учещ и работещ по спецшалността си мога да ти кажа, че ученето е загуба на време, товакоино ни учат в университета е тотална щета иняма нищо общо с реалността. Ако искаш да си губиш времето и да взимаш пари от вашите под предтекст че учиш ОК, но ако смяташ че има полза - НЯМА, така че не си губи времето и парите.
 
Аз също съм против ученето, но ако все пак трябва да избирам бих предпочел което най-ми се отдава. Полза може да имаш от счетоводството, може да си правиш някои неща сам като за начало.
 
Защо ще го правиш? Смяташ да колекционираш висши образования? Щом ти самият не знаеш какво да запишеш, то ние и нашите съвети не са важни. А като те гледам, май и дипломата ти за агроном е за красота, и тя е колкото да се хвалиш, че си бил студент.
 
За какво ти е второ висше, след като не знаеш какво искаш да учиш? Какъв е смисъла? Разбирам първото висше да си допуснал грешка или впоследствие да си осъзнал, че това, което учиш до този момент не е за теб и те влече друго - ок, ама в случая няма смисъл. Ако ти е за купона - запиши бизнес и икономика и натегай първокурснички :D
 
Знам защо съм учил

Занимавам се със земеделие сега след дипломата ще си отворя и агроаптека.
Смятам да продължавам да се развия и като магистър ... може би РЗ

А причината да искам БА .искам да се науча да управлявям собствения си бизнес и хората ефективно ..

Ще се записвам локално в моя град и няма да е кой знай колко да е загуба на време само събота неделя е ..
Парите си ги вадя аз така че няма да харча парите на никой
А 3 бона които ще отидат ги виждам като инвестиция в себе си ...

Както ще наблягам и усилено да уча чужди езици
 
Последно редактирано:
Чети книги по темата, вслушвай се в съветите на хора успешни в бизнеса, практикувай написаното и казаното и виж кое работи за теб най-добре. Ето, току що ти спестих 4г ходене по мъките.
 
БА бих препоръчал. Не само защото съм завършил бакалавър, но обхваща доста повече неща нужни за управление на един бизнес. Икономиката ще те забие малко повече в микрото и макрото. Неща като маркетинг и подобни предмети ще са слабо застъпени, а са доста важни за всеки бизнес.
 
Бизнес администрация е най-добрият избор , това в случай че искаш да работиш някъде на заплата и ти е нужна диплома.Иначе колегите са прави , абсолютно безмислено губене на време и пари.Аз съм завършил и СУ и УНСС , няма разлика еднакво зле са . Ако искаш да научиш нещо отиваш мотивиран при най - добрите в бранша и бачкаш здраво докато разбереш как работи матрицата , после си ти.
 
Според мен БА е добре. Никога знанията не са в повече, ето защо ми се струва добра идея да запишеш второ висше.

за сега си се ориентираш добре. пожелавам ти успех
 
Никога знанията не са в повече, ето защо ми се струва добра идея да запишеш второ висше.
Така е, никога повече знания никога не са излишни, но университета не може да ти ги даде. За това е по-добре да залегне сам над материала. Най-малкото учебниците и книгите по които ще се учи в икономическия може да си ги купи и прочете сам, и без друго ще го накарат да си ги купи и ако иска да получи знания лекциите не достигат, ще трябва да се четат. Само ще го мъчат с изпити и проекти, които са само един голям стрес и вместо да залегне над бзнеса си и да използва свободното си време за развитие, тъй ще дава всяка свободна секунда за едни тъпи даскали повечето от които не реализирали се по специалността си и решили да си избиват комплексите върху студентите. Отделно че ако започнеш да му се посвещаваш на това висше бизнеса ти може да остане на заден план, от които да последват само лоши неща. Проектите в университета които уж трябва да те научат на нещо са толкова стерилни винаги, че няма на къде повече. Реалните проблеми не се ценят за сметка на измислени от преподавателя критерии. Ами за мен висшето е една голяма загуба на време, хайде за първото ще се преживее, ако човек не е ориентиран какво иска от живота или пък не иска да го гледат с кофти очи, че е "среднист". Ама след като имаш едно, няма никакъв смисъл от второ. Отделно, че то ще трябва да е платено обучение и ще дадеш маса пари за глупости. С тия пари по-добре си финансирай бизнеса, а времето които ще похабиш отново инвестирай в себе си, на да се развиеш в правилната насока.
 
Нямало смисъл от висше..Абе хора, човек се учи, докато е жив. Нека си чете книгите и да си следва паралелно с това, може и 3 висшита да завърши!
 
Университетът дава много. Какво бихте си казали за доцент, който не може да ползва ексел? Дипломният ми ръководител беше такъв.
Сега ще си кажете какъв ли идиот е тоя доцент. През 3-те месеца, който прекарах с него в писане на дипломната ми работа, аз разбрах как мисли истински инженер. Майната му на ексела. Само как вникваше в проблемите, които са описани в дадена книга от някакъв руски автор, а аз даже не разбирах, че има проблем в нея сфера.
Допира до хора с 30+ години стаж в ровене на книги е не малка част от това което ти дава университета.
Най-важното, което поне аз получих от университета е да мисля. Другото е че книгите не са само да ги прочетеш... трябва и да ги разбереш, а това масата студенти не го могат.
 
  • Like
Реакции: jair
Щото пък като ти го изговорят на лекции ще почнеш да го разбираш или пък ще се научиш да мислиш ... Понеже все още уча ги виждам всеки ден. Единия се бара системен администратор, ама не знае какво прави cat във линукс, другия не може два цикъла да завърти, ама се чуде от къде да си изсмуче от пръстите, че да те скъса, отказа хората супер много от предмета си. Третия идва пиян на мотика, ръси просташки вицове 3 часа, по предмета дума по предмета не каже... На изпита предавам, не поглежда, пише нещо върху листа и после като му дадеш книжката си измисля на мига оценка. Другия 40 години преподавател, професор, не знам си какво, от 40 години оценката се определя с хвърляне на зарче, ако не си доволен от зара, чак тогава ти гледа изпита. Редовна практика ми е от 2 оценка да скача на 6, щото не всеки има шанс да му с падне "верния" зар. Да описвам ли още. Освен да те научи че по света е пълно с тъпи задници друго не прави унивеситета.
 
Университетът дава много. Какво бихте си казали за доцент, който не може да ползва ексел? Дипломният ми ръководител беше такъв.
Сега ще си кажете какъв ли идиот е тоя доцент. През 3-те месеца, който прекарах с него в писане на дипломната ми работа, аз разбрах как мисли истински инженер. Майната му на ексела. Само как вникваше в проблемите, които са описани в дадена книга от някакъв руски автор, а аз даже не разбирах, че има проблем в нея сфера.
Допира до хора с 30+ години стаж в ровене на книги е не малка част от това което ти дава университета.
Най-важното, което поне аз получих от университета е да мисля. Другото е че книгите не са само да ги прочетеш... трябва и да ги разбереш, а това масата студенти не го могат.

Поздравления. От толкова писане в темата, най-накрая някой да напише каква точно е целта на висшето образование, че повечето тук яко са се объркали, че иде реч за зазубряне на лекции и преписване за тройки.
 
Един инженер срещнал своя преподавател по висша математика от ТУ-Варна. Зарадван от срещата с талантливия си бивш студент, професорът го попитал:
- Кажи, Димитров, използва ли поне веднъж знанията по ЛАГ и ИГМ в живота?
- О, да, професоре, но за съжаление само веднъж!
Професорът бил възхитен и помолил за подробности, за да разкаже на настоящите си студенти колко практическа наука е висшата математика.
- Ами професоре, през един духовит летен ден вятърът ми духна шапката, започнал инженерът.
- Давайте накратко, нетърпелив бил професорът.
- Вятърът ми духна шапката в една шахта. Аз намерих парче тел, огънах го във формата на интеграл и си я извадих с него...

Толкова за смисъла на висшето.
 

Горе