Има ли как да обжалвам ТЕЛК в Страсбург?

ExTended

Active Member
Здравейте,

Идеята е следната. От дете( 4г.) страдам от наследствена болест наречена Синдром на Марфан( доста коварна болест). От 18 годишен взимам социална пенсия, която за 10 години се качи от астрономичните 104лв. до 150лв. съвсем скоро(последния месец дефакто, преди това беше 135лв.).

Въпреки че болеста ми е доживот, те карат да се явявап бна ТЕЛК на всеки 2-3 години за преоценка, да не би случайно чудодейно да си се излувал. Досега винаги процентите на нетрудоспособност са ми се качвали, за съжаление, тъй като това неминуемо значи, че заболяването ми също е оказвало все по-голям ефект върху ежедневните ми дейности. При последния ТЕЛК от преди 3 години достигнах 100% нетрудоспособност горе-долу и по двете по-сериозни направления на болеста ми( т.е. най-вероятно бих получил 100% нетрудоспособност дори да беше наличен само един от двата неприятни ефекта на болеста ми).

От тогава нещата не са се подобрили, дори напротив, но о чудо, днес процента ми на извалидност падна от 100 на 80, което автоматично ме слага в по-лежерна категория болни, на които не им трябват нечуваните 150лв. на месец за да се изхранват.

Факта, че плащам 3 пъти повече пари всеки месец за медикаменти на никой не го интересува, или че имам забрана от 3 лекуващи лекари( за три различни проблема) да вдигам по-тежко от 2кг. (понякога 200гр. вместо 2кг.), да не стоя дълго пред компютър, да не се натоварвам излишно по какъвто и да е начин, тъй като може да е смъртоносно. Всичко е наред, според оценявашите в ТЕЛК комисията съм по-здрав и усмихнат от всякога.

Обикновено докато чакаш ТЕЛК решението, ти спират пенсията за 3 месеца. През които никой не те пита какви сметки имаш да плащаш, наем, ток, вода, лекарства, оправяй се. Сега имам право да обжалвам решението на ТЕЛК пред НЕЛК в 14-дневен срок. Само че видиш ли - НЕЛК били малко заети, така като си говорим по телефона с тях, и разглеждат жалбите не по-рано от 2020. След кратко търсене в интернет разбираш, че НЕЛК са така заети вече 3 години и обжалването на ТЕЛК решение при тях отнема година-две, през които ти естествено не получаваш пенсия и спираш да бъдещ здравно осигурен. После може евентуално да си получиш парите със задна дата, макар че до тогава сигурно ще си умрял от глад или гнвя, никой не знае.

Решението на НЕЛК пък имаш право да обжалваш през Окръжен съд, където пак ще си чакаш неопределен срок над тези 1-2 години, пак без пенсия. С две думи ако тръгнеш да си търсиш правата, трябва да си зареден с надежна, нерви и железна документация, за да не се окаже накрая, че са оценили болеста ти прекалено либерално.

Ясно е на всички от 100 километра, че системата е построена така, че да носи лихви на държавата от неизплатени пенсии по 3 месеца всеки път като минаваш ТЕЛК отново, носи спестявания от пенсии всеки път когато неправомерно те сложат в по-ниска категория, и всичко това е желязно защитено от система за обжалване до която биха прибягнали само най-най-най-отчаяните неопровергани.

Въпроса ми е има ли как да си потърся правата извън България? Познавам хора, на които буквално нищо им няма и взимат по 500лв. пенсия с процент по-висок от моя настоящ, като просто дават пари под масата на същите тези лекари, които се водят ТЕЛК комисия.

Ясно е, че държавата няма да се оправи със самоинициатива, иска ми се ако мога да си потърся правата в Страсбург и ако мога да намеря и други хора, които биват обирани от охранени лекари и политици. Не е нормално човек да не може да вдигне повече от 2кг. защото е опасно за живота му и в същото време да се води чудодейно оздравяващ - и за какво му са на този човек 150лв. вместо огромните 100-120лв. които ще са за по-долната група песнии. Това, че съм дал 500лв. за прегледи за скапания ТЕЛК, че давам по 400-500лв. за медикаменти всеки месец, да не говорим за много по-солидните суми за операции .т.н. на никой не го ебе. Да, тези 30-50лв. намалена пенсия може да не са ми жизненоважни в момента, просто защото са малка пробойна във вече потъващ кораб, но по мое мнение не е нормално нещата да са построени по толкова задушаващ начин спрямо най-беззащитните хора в тази държава, а е кристално ясно, че българските закони не са направени да пазят българските граждани, а българската държава и бизнеси.

Моля за съвети как един човек, който се опитва да живее като нормален гражданин на тази държава, се предполага да си търси най-базисните права в нея, а именно да не бъде подложен на геноцид от законите и системите на тази държава. Системата за социални пенсии е насочена към максимално удобство за държавата още от както се помня и изглежда, че от година на година намират нови и нови начини да убият и малкото полезност, на която се предполага да разчитаме тази система да ни даде.
 
На първо време трябва да си изчерпил всички съдебни възможности в България, за да се чудиш за Страсбург. Обжалвал ли си?
При положение, че нашата съдебна система е продънена и всеки го знае дори и чужденците, това задължително правило ли е?
 
ТЕЛК и повечето лекари е страната са долна пасмина, имам една позната която живее в Англия, работи на 2-3 работи здрава е като бик, последно ми се похвали че и в България платила на накакъв 2 бона и сега взима пенсия за болест. Сума ти народ съм чувал че са здрави и взимат пари. Единственният вариянт е да се издават епикризи от Австрийски или немски лекари. Дори да им се платят 10к евро на месец, пак касата ще е на печалба защото половината от болните ще оздравеят.
 
При положение, че нашата съдебна система е продънена и всеки го знае дори и чужденците, това задължително правило ли е?
Да, задължително условие е за всички държави.
 
Имам случай около мен, който доказва, че тия, издаващи ТЕЛК са пълни идиоти и с някаква много странна класация ги назначават на високите позиции там. Всяка година познат с ампутиран крак е длъжен да ходи да дава документи от комисия, че не му е пораснал. Пълни кретени. И което е най-тъпото от всичко, за да го дадеш в общината, където са социалните - трябва да се качиш без асансьор на втория етаж. Доказателство, че малоумието е силно развито по такива структури. Другото всички си го знаем, манговци с кокоша слепота карат последните S-класи. :) Така, че като всичко и това не става за нищо. За това попитах @tuger дали е задължително условие, защото нашата държава не влиза в "нормалните" листи на каквито и да е стандарти.
 
Брат :) ти за пенсията ли живееш.

И аз съм инвалид....

Заеби ги. Тва са лайна...

Опитах се да се откажа от инвалидната пенсия - ей тва са хемороиди - за цял живот. Без лечение...

Ваксината срещу детски полиомилид ме прави инвалид на 1,5 г.

Ай питай сега всички тука леваци дето търкал билетче (ваксина) може и да е добре - но заради жена ми - та искала детето на детска - но там не приемат неваксинирани деца....

Та язе съм антиваксър :) инвалид и кучето ми никога не съм ваксинирал.

Но простих на мама и тате - пусти мързел... ако не искат бабите да гледат децата на "младите" - ще ползваш "ЛЕЛКИ".

И т н...

Намалиха ми пенсията... дреме ми на кура. Аз на пенсия никога не съм разчитал...

Чувствам се като крава с маркер на ухото. Дееба.

215 лв ми покриват запор от НАП - честито... държавата удържа от себе си. Дееба и държавата.
 
ТЕЛК и повечето лекари е страната са долна пасмина, имам една позната която живее в Англия, работи на 2-3 работи здрава е като бик, последно ми се похвали че и в България платила на накакъв 2 бона и сега взима пенсия за болест.

Точно заради това орязаха ТЕЛК-овете. Като цяло това е една доста пробита социална политика, също както е и здравната каса. Отпреди 10 години имаше предложение да се направи индивидуална здравна карта (както е в Германия) и всеки сам да си сърба попарата за здравните си осигуровки, но умишлено не се приема, заради братята "прабългари". Аз съм на 34 и нито веднъж не съм лежал в болница, даже личен лекар нямам, но ако ми се наложи нещо пак ще трябва да си платя, нищо че за 16 години активен живот (след 18 г.) съм си плащал всички здравни...
 
Като цяло това е една доста пробита социална политика, също както е и здравната каса.

Е... по цял свят е така. Тоест без да докажеш - нема пари.

Не знам тука в България защо ръмжът....

Аз казвам, че съм 100% инвалид с ляв - крак и който не вярва вдигам панталона и доказвам.

Навсякъде не вярват... щото външно си нормален. Границата е тънка... и без доказно дори не ти приспадат ДДС от инвалидни преференции.

- Не се чете документа.

Боли ме..... ваш проблем е.
 
Точно заради това орязаха ТЕЛК-овете. Като цяло това е една доста пробита социална политика, също както е и здравната каса. Отпреди 10 години имаше предложение да се направи индивидуална здравна карта (както е в Германия) и всеки сам да си сърба попарата за здравните си осигуровки, но умишлено не се приема, заради братята "прабългари". Аз съм на 34 и нито веднъж не съм лежал в болница, даже личен лекар нямам, но ако ми се наложи нещо пак ще трябва да си платя, нищо че за 16 години активен живот (след 18 г.) съм си плащал всички здравни...
Да, системата е продънена като всичко друго, за което се плаща на държавата. За жалост това е положението. И ако някой не му изнася, знае на къде да се отправя. Тук получаваш нищо, а плащаш като за нещо. За това нашата сива икономика е с най-големи %. Никой нормален не иска да плаща за нищо, или вместо някой друг както тук се случва. Може би именно социалната ни политика е най-изявен пример. Подпомагат се някаква малцинства ака гласоподаватели за сметка на плащащите данък хора. Ако българина имаше начин да се измъкне от задължителния рекет на държавата, до сега да го е направил. ;)
 
@Blinky личи си че не си се сблъсквал с телк. За тях няма малцинства-мнозинства, еднакво гадно се фържат с всички. Разликата е в това дали някой ди е платил или не (под масата).
2017 се наложи да се сблъскам с лекарите в Пловдив, там на Пещерско касапите. Макар и осигурена над 3 бона си платихме, три операции и направиха за едно и също нещо, без да ми обеснят точно какво е. Пратиха ни на ТЕЛК уж всичко точно, оня вика - ама ти за какво си дошла, здрава си и можеш да работиш. А горката има близо 30 см разрез в корема, без далак и не знам какво още.
Та през това време разбрах че всички неща които бях чул че лекари, телкаджии и дори санитарките са мафия, се оказаха абсолютно вярни. Ако бях платил още 500 щяха да и пишат нещо по-гадно за да гепи пенсия до 80%. В Хасково знам че има лекари които продават епикризи по 3 бона парчето.
Обаче ме е гнус, толкова ме е гнус от това което видях, че ако ми се наложи да попадам в ръцете им, по добре да се хвърля от някъде.
И най-гадното е че са навързани, отиваш на преглед, той те ораща при друг, тоя при друг и всеки нов знае всичко за теб и директно ти казва цената, и имаш избор, ако искаш се лекувай сега, ако искаш върви на майната си.
Просто не знам защо ги плащаме тези осигуровки, като трябва да плащаме отново и отново.
Мангалите без осигуровки идва и се пазари, колко докторе - 2500 операцията, моля те нека са 1800 щото нямам. Ок докарай я утре за 2 бона ще я разпорим.
Аз малко се увлякох, обаче многи съм им набрал.
Едно мога да ги похваля, уникален строй имат, в смисъл организация. Всеки е свързан с другия, закачат ли те няма оттърване. Членовете на комисията в ТЕЛК знаят че определени епикризи са фалшиви, но нямат нищо против, защото от това печелят.
 
@slavchev пожелавам ти никога ама никога да не попадаш в болица, особенно в държавна. Това че си с платени осигурвки не означава почти нищо, защото те без това не покриват нищо. Просто ти казва, ето по време на операцията се наложи да изполваме машина която болницата няма и ни я предостави външна фирма това ще ви струва 1300 лева. Може да платите сега или преди да написне пациента, показва ти една фактура от "външната фирма". Може да се оплачеш и на арменския поп.
Според мен трябва да се изкоренят българските лекари от комисиите или да не им се зачитат епикризите. Де да знам, трябват съвестни лекари, които не са били вече в тези опорачени практики. Не ми се и говори за тези неща просто.
 
При ТЕЛК работата е бошлав. Майка ми е с инвалидност, 2 месеца имаше бягане и накрая й дадоха 50% инвалидност, сега ще чака още известно време за пенсия. Да обжалваш в Страсбург, трябва да живееш в тази околност, мисля. И да имаш много добър адвокат. Никой адвокат няма да ти работи за без пари, ако не е сигурно, че делото, което ще спечели - ще е за много пари.
 
В града, в който живея, който си е в България, имаме адвокат който поема такива дела и е спечелил немалко от тях.

Едното от тях беше на някаква жена срещу водоснабдяване, които със схемите със съдии изпълнители й бяха начукали хиляди левове разноски и надули сметката десеторно. Съдиха се в Страсбург, осъди ги за 15 000 и после от водоснабдяване ходеха до дях да й се молят да й опростят сметката и да не плащат парите... но каквото повикало такова се обадило. Познай дали им ги опрости. :)
 
Имах подобенслучай, и сигнах до обжалване. Търси си правата и лично отивай, вдигай патардии, мога да ти кажа бонуси с които ще ги накараш да си свършат работата. Няма страсбург и тук можеш да решиш нещата и много болезнено ще бъде за тях СЛЕД това. Пиши ми съобщение
 
То отиде вече, за съжаление. Срока за обажване изтече.

Майка ми също мина през ТЕЛК и на нея 11% долу, без състоянието й да се е подобрило - тъй като при нашата болест няма шанс за подобрение във времето.

Че после сивата икономика била проблема... нека има сива икономика, за държава кръвопиец това е най-доброто решение.
 
@ExTended трябвало е да им платиш просто. Намираш човека (посредника им, те винаги имат такъв) даваш към 1000 лева, тогава и отношението на комисията е друга, а и може до 120% да ти дадат (в рамките на шегата).
Имаше една бабичка която разкарвах по болниците преди десетина години, нямаше близки и здраво място по тялото. Но тогава сериозен беше проблема с единия и крак. Както и да е, събрахме и документите за пред комисията.
Аз не бях там, после я попитах след година две. И ми обясни че на комисията и дали 59% мисля беше, ако не ме лъже паметта, в смисъл 2% под лимита за пенсия. След време пак отишла със дъщите документи, като си платили на когото трябва и хоп 74%. Последно беше горда пенсионерка със завидните 163 лв на месец за две години. После пак, предполагам че ще варира процента според платата.
Ей за т'ва ги мразя, щото са много добри в това, знаят перфектно точно от кого, колко ще измъкнат.
 
Аз познавам хора, които са си платили и взимат пенсии по втория начин и жената от комисията която ги върти схемите я знам коя е, но за 150лв. на месец пенсия, която ми се полага по закон за неизлечима болест, след която давам по 500лв. на месец по лекарства аз пари на тези мицерници няма да им дам, още по-малко че дадох сигурно 500лв. по доктори докато събера 3-те квадратни тона документи че не съм се оправил чудотворно, които ми поискаха.

Отиваш на кардиолог с направление и хоп -40лв. за ЕКГ, защото трябва тя да те пренасочи към себе си с друго направление, но на 5-то число от месеца й свършили направленията на завалията.

За всеки доктор който е човек( и познавам много такива и винаги съм им бил благодарен за това, което са направили към мен, когато мога и с повече от добра дума), има по трима които са пълни долни пумияри. Обаче тези в ТЕЛК-а и пумияри не са, а мръсни долни чакали. Някой ден ще издялкат някой достатъчно отчаян човек, който е буквално на ръба пристиснат от обстоятелствата и от живота си, и ще чуем как им се е случил разстрел тип американско училище и един такъв човек само бих го потупал по рамото след това.

Единственото, което ги спасява до момента е, че в България хората нямат толкова лесен достъп до оръжия колкото в САЩ, особено хората, които минават през ТЕЛК.

Ако Европа не беше пълна с бежанци, щях и аз да забегна по някое време, но навсякъде се превръща в кенеф като България.
 
Аз познавам хора, които са си платили и взимат пенсии по втория начин и жената от комисията която ги върти схемите я знам коя е, но за 150лв. на месец пенсия, която ми се полага по закон за неизлечима болест, след която давам по 500лв. на месец по лекарства аз пари на тези мицерници няма да им дам, още по-малко че дадох сигурно 500лв. по доктори докато събера 3-те квадратни тона документи че не съм се оправил чудотворно, които ми поискаха.

Отиваш на кардиолог с направление и хоп -40лв. за ЕКГ, защото трябва тя да те пренасочи към себе си с друго направление, но на 5-то число от месеца й свършили направленията на завалията.

За всеки доктор който е човек( и познавам много такива и винаги съм им бил благодарен за това, което са направили към мен, когато мога и с повече от добра дума), има по трима които са пълни долни пумияри. Обаче тези в ТЕЛК-а и пумияри не са, а мръсни долни чакали. Някой ден ще издялкат някой достатъчно отчаян човек, който е буквално на ръба пристиснат от обстоятелствата и от живота си, и ще чуем как им се е случил разстрел тип американско училище и един такъв човек само бих го потупал по рамото след това.

Единственото, което ги спасява до момента е, че в България хората нямат толкова лесен достъп до оръжия колкото в САЩ, особено хората, които минават през ТЕЛК.

Ако Европа не беше пълна с бежанци, щях и аз да забегна по някое време, но навсякъде се превръща в кенеф като България.

Здравей, без да се съмнявам, че имаш проблеми, мога ли да те попитам, като си 100% нетрудоспособност , от къде идват тези пари за които говориш на месец за лекарства и други разходи ?
 

Горе