Искам в блога да променя адресите на страниците без да загубя позиции

signboard

Active Member
Здравейте, чудя се как може да стане следното нещо:

Имам блог, на който има много страници с галерии от снимки. С времето станаха прекалено много, не се сетих(имаше причина, да са изведени, но пък те станаха много) да направя линковете с основни раздели и под-раздели.

Трябваше да са:
блог.ком/снимки/кучета
блог.ком/снимки/котки
блог.ком/снимки/птици
блог.ком/видео/кучета
блог.ком/видео/котки
блог.ком/видео/птици
Като в този вид ще ми показва в лентата само линк снимки и линк видео и от там в подменюто да си гледат каквото ги интересува.



В момента са:
блог.ком/снимки-кучета
блог.ком/снимки-котки
блог.ком/снимки-птици
блог.ком/видео-кучета
блог.ком/видео-котки
блог.ком/видео-птици

С времето горе в навигацията станаха 20 линка.. и е някак грозно и неприятно, освен това заема много място. Сами виждате, в първия случай щяха да са само два бутона снимки и видео, а сега са 6...

Искам да променя линковете, за да оставя горе само:
блог.ком/снимки
блог.ком/видео

и в тези менюта да преместя галериите.

Имам добро класиране и много влизания от блог.ком/снимки-кучета, въпроса ми е, как да направя така че когато тази галерия бъде преместена на адрес блог.ком/снимки/кучета , гугъл да разбере и да преиндексира новия адрес и да изтрие стария от резултатите си, а също и влизащите от стария линк в гугъл (докато се опресни новия адрес), да ги препраща там където трябва? За да не виждат 404..

--------------------

На друг сайт ползвам плъгин по същата причина, но там адреса е един, и реших да опитам, и не е толкова важно.

Там адреса е:

сайт.ком/блог, аз го промених на блог.сайт.ком, като този плъгин има опция да се посочи на страницата сайт.ком/блог " .. Point to this URL: блог.сайт.ком..permanent 301 redirect ".

В момента след като ползвах плъгина и двата адреса: сайт.ком/блог и блог.сайт.ком , са в индекса... чудя се стария кога ще изчезне?

Мислите ли че мога да ползвам този плъгин, и за горния сайт за който питам?
Ако го ползвам този плъгин, най-вероятно трябва да чакам докато стария адрес(сайт.ком/блог) изчезне от индекса, и тогава да изтрия и физически самата стара страница от самия блог.
А ако са пренасочени така, на стария адрес да седи ли галерия(съдържание), или да е празна страницата, само да пренасочва, или и на новия и на стария да я има галерията?

Има ли някакъв по-добър начин?

---------------------

Много ще се радвам ако някой помогне, че вече не се издържа, изглежда много гадно сайта с тия 20 линка в навигацията :)

Благодаря!
 
От: Искам в блога да променя адресите на страниците без да загубя позиции

Най-лесния вариант е да редиректнеш всички 404 към индекса, да направиш желаните промени и да се надяваш гогле да не те удари много. Ако повечето ти трафик е към индекса, а не към категории и статии няма да има сериозни сътресения. Веднъж съм правил такава драстична промяна и и направих точно така, първоначално имаше малко спад в трафика, но в рамките на няколко месеца всичко си дойде на мястото.
 
сменя типа на пермалинка като редиректва старите урлта към новите с 301 има плъгин казва се Redirection задваш кое урл на къде да води

блог.ком/снимки-кучета => блог.ком/снимки/кучета




снимки и виедо може да са категории
 
От: Искам в блога да променя адресите на страниците без да загубя позиции

Мерси coolice , и аз така мислех, с такъв плъгин само не ми е ясно, когато направя редиректа.

Този плъгин който ползвам,прави редиректа, като на самата страница от поле под нея се вписва новия адрес, един вид условия е старата страница да я има физически, за да има къде да вкарам нов адрес.

На сайта на който съм направил такъв 301, (от мнението ми горе от примера с преместения блог) , със помощта на този плъгин,сега когато и двата адреса са вече в мрежата, какво да направя?

1. Оставям физически старата страница и адрес заедно с новия да си седят в блога завинаги, просто на стария адрес има празна страница

2. Гледам когато стария адрес изчезне от индекса, махам редиректа и изтривам физически старата страница, изключвам този плъгин за редирект.

3.Да използвам друг плъгин, който не изисква физически старата страница да съществува, ами в полета в администрацията на блога само въвеждам стар адрес, и редиректнат нов адрес.

Май точка 3 е най-добре, защото не ме кара физически да държа старите адреси..а то идеята е че тях няма да ги има вече... даже сега ще пробвам, ще инсталирам такъв плъгин(само с въвеждане на стар и нов

адрес) и ще редиректна с 301 някоя страница която не ми носи трафик и ще гледам в мрежата какво става.
 
Днес всички го правите да е сложно :)

може и да я има страницата може и да я няма този плъгин ползва се самия урдпресс да насочва, напиши за тест измислена страница сайт.ком/сдфцсджсджсждсжс и я насочи към съществуваща и ще си я редиректне....

значи аз разбрах че си ползвал преди това редирект към събдомейн блог него направи със хтаксесс ако трябва... ако съм разбрал
 
От: Re: Искам в блога да променя адресите на страниците без да загубя позиции

сменя типа на пермалинка като редиректва старите урлта към новите с 301 има плъгин казва се Redirection задваш кое урл на къде да води

блог.ком/снимки-кучета => блог.ком/снимки/кучета

снимки и виедо може да са категории

Направих го , пренасочил съм мисля правилно всичко. Тествах, зареждат се страниците през старите адреси :). Сега чакам да видя ще падне ли сайта или ще си остане отгоре.
 

Горе