Какво изгубихме с края на социализма

От: От: От: Какво изгубихме с края на социализма

Този пропагандиран фалит ще ти изяде мозъка. Капитализма е фалирал откакто долара е без покритие, има няма 35-40 години ....

Комуне, не може БГ да има 2 национални катастрофи минала през ПСВ и ВСВ и да генерира икономически растеж всяко десетилетие - а любимците да го фалират след 15 години, следващите 20 и няколко години да е на пряка дотация от СССР, който спира кранчето в началото на 80-те и тотално вътрешно и въшно задлъжняваме. Как така този коми рай все свършва като свършат парите не знам. А как все този гаден капитализъм го има когато нямаш пари и заради него след време имаш много.
 
От: От: Какво изгубихме с края на социализма

Дълга на България 89г. е 8 милиарда $, но сме имали да взимаме от сделки над 4 милиарда $, добавяме и резерв. Били сме напълно платежоспособни ;)

Хайде сега подплати с доказателства думите си защото да не вадя аз противно на твоите думи доказателства, ако беше така що фалирахме?
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Май, като се стигне до доказателства и секва ентусиазма. :oops:

Май май, от онзи ден чакаме - но така е с троловете - всички платени или на свободна практика замлъкват в чакане на нови опорни точки или го играят скатавка до следващият път, когато пак казват нещо и замълчават ...
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Много глупости в тая тема, деба... Добър-лош, комунизма беше факт. Каквото и да въртим и сучем, от това не можем да избягаме. Фактите казват, че от посткомунистическите държави ние сме най-зле. Нищо не взехме от добрите страни на комунизма, затова пък взехме всичко от най-лошите на капитализма. Никой не ни е виновен, сами сме си виновни.

От моя гледна точка аз бих живял по-добре от масата и в двата строя, така че ни ми пука особено. Възможности има винаги, важното е да имаш очи да ги видиш и да се възползваш от тях. Другото са глупости.... Какво значение има дали е комунизъм или капитализъм, като си две нива над стадото.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Биарро, би ли казал какво е лошото взето от капитализма, и какво добро са взели всички други - както и какво добро са взели всички от комунизма?
 
От: От: Какво изгубихме с края на социализма

Точно днес да почна да се обяснявам няма как да стане :) А и принципно съм си казал, че тук няма да влизам в спорове, защото много енергия отива на халос за нищо. Щом тебе те кефи нашия капитализъм ок, на мен не ми харесва.


Биарро, би ли казал какво е лошото взето от капитализма, и какво добро са взели всички други - както и какво добро са взели всички от комунизма?
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Братле, ако това нашето е капитализъм то си с грешни познания какво е капитализъм.
Весело посрещане на НГ!
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Точната дефиниция на нашия и западния модел капитализъм се нарича социална пазарна икономика. На хартия в държавата няма държавни монополи, картели и тн. неща, които са в разрез с дефиницията за капитализъм, така че да, точно капитализъм си е нашето. Дай пример с държава където има развит капитализъм за какъвто говориш ти - държава, на която функциите са сведени само да защита на собствеността?


Братле, ако това нашето е капитализъм то си с грешни познания какво е капитализъм.
Весело посрещане на НГ!
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Да в грешка си - по целия широк свят това се нарича крoникапитализъм - https://en.wikipedia.org/wiki/Crony_capitalism
Няма как да е иначе след като държавата заема средно 50% от цялата икономика, за сведена в Царска БГ това е било под 10% - и икономически растеж почти всяко десетилети особно преди последните 10 години преди 44-та където технологи, капитали и т.н са се изсипвали като за световно.
Иначе такива държави бол е имало преди за каквито питаш - САЩ е цветущ пример от плюнка до ПСВ стават икономически световен хегемон. Швеция е била десетилетия на ред №1 по икономически растеж преди да почнат социалните мизерии. Като цяло до преди институциализирането на Бретън Уудс капитализма е бил в на ръба на пропаста и разбира се пада в това което му наричаме цоцализъм или каквото си искаш го наричаш след институциализирането му и след 71-ва хептен умря.
Иначе най-близко до това за което говоря е Сингапур, Хонг Конг, Чили, Тайван - а още по точно са офшорните държави.

Иначе си прав всичко е само на хартия, на практика е разлино - а в БГ освен в ИТ-то, във всеки друг сектор всичко е разпределено от нашите хора с доволни монополи и картели с неефективни институци и липса на всякаква съдебна ефектина система - направо нашето е капитализъм ...
 
Последно редактирано:
От: Какво изгубихме с края на социализма

Това се наричало кроникапитализъм :lol: Ами то и онова беше социализъм, а не комунизъм :roll: Тъп спор.

Тъпо е да отричаш, че това което е при нас в момента е капитализъм. Ами, тук и преди комунизма капитализмът е бил такъв (е, не чак толкова, ама в общи линии). Значи, капитализъм + парламентарна демокрация дава точно такива резултати, каквито виждаме днес. Хванете се и прочетете малко литература от 20-30-те години на миналия век да видите какво пишат хората. Дето се вика, нищо ново под слънцето. Препоръчвам ви и да прочетете разказа на Хайтов - Гола съвест.

Тъпо е да убеждаваш хората, че видиш ли българския болшевико-социало-комунизъм бил върха на обществено-икономическите строеве. А още по-тъпо е в предприемачески форум да искаш предния строй да се върне.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Това, че ядеш кюфте следствие уши, нос гърло с лук и яйце, не значи че е равно на същото кюфте от преди 100 години което е било от чисто месо.
Та и това същото - по-добре го дели на свобода и отговорност/задължения и частни ресурси определящи се по доброволен не насилствен начин и всичко останало което е рестриктвно.
Съди по делата,а не по думите - затова и казах капитализма е един и се базира на нещата от 2-рият ми ред. Както кюфтето се прави от 100% месо така и капитализма е един. Това, че й на лайно можеш да кажеш кюфте не го прави кюфте - така че не виждам състоятелност в думите ти да говорим за дадено нещо по наименованието му.

Бъркаш ме някой с някой друг за коми убежденията - иначе да не е тъпо, а мега тъпо - това показва и колко даден човек е предприемач или иска да е такъв "предприемач" да цоца от държавната хранилка такива каквито са били всички от номенклатура преди.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Идеите са просто идеи, докато не се развият. Една и съща идея води до различни резултати, когато се развива в различни условия. В нашите условия, капитализмът в условията на либерална демокрация се развива по един начин.

Не ти казвам, че имаш коми убеждения, а че да твърдиш, че това в което живеем не е капитализъм е все едно някой комунист да излезе и да ни убеждава как предишното не е било комунизъм.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Добре, хайде да сменим малко перспективата - да ти докажа, че не трябва да гледаш името, а какво е делото.
Ще копна от уикипедия определение за капитализъм(кратко и сбито, няма нужда от големи определения):
Капитализмът е икономическа система, при която търговията, индустрията и средствата за производство се контролират от частни собственици и с цел печалба в условията на пазарна икономика. Основни характеристики на капитализма са натрупването на капитали, конкуренцията и пазара на труда. В капиталистическата икономика участниците в пазара определят цените на активите, стоките и услугите.

Това е капитализъм - както и кюфтето си е кюфте ако е с месо. Казвам го това защото имаш проблем съдейки по името.

Та сега да поработим.
Ако твърдиш, че това нашето е капитализъм молята кажи ми 1 сектор на запад или в БГ или на изток само 1 единствен, където пазара определя цените на активите, стоките и услигите. Само 1 ми кажи и после говори в капитализъм сме или в цоцализм или мики маус - не съди пак по името, а какво е реалността!

Мога ти кажа само 1 стока, която е в тотален контрол на държава, стока която е фундманетлна за абсолютно всичко - стока, която е била преди пазарно определима, а сега над нея има тотален монопол, който сговнясва всичко.

Само 1 сектор ми дай само 1!
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Може би основната загуба от края на социализма е, че обществото не си направи изводите, защо една не малка част толкова мразят този социализъм! А отговорът не се обяснява с организация на държавата и други подобни, а посредством една народна поговорка: "Насила хубост не става".

Наистина в социализма имаше много насилие да правиш неща, които не желаеш. Е, имаше и хора, за които тези неща бяха желани и те определено нямат основание да търсят негативи на социализма. В момента ситуацията е същата. Формално си свободен и може да ходиш където искаш, но имаш една силна рекетьорска държава, която те ограничава в свободните действия, дори ако тези действия засягат единствено теб, а не околните. Така например защо трябва да се регулира домашното варене на алкохол? Защо за 5 лева дълг топлофикация може да те осъди за 600 лева разходи по дело? Защо вече утвърдили се схеми за пушене на обществени места трябва да се променят уж за добро? Защо в бедна държава като България трябва да има строги изисквания при автомобилните превози (колани на задните седалки, включени светлини, а сега и задължителна сезонна смяна на гуми), а примерно в страна като Южна Корея е напълно нормално да има правостоящи пътници в междуградски автобуси по дестинации над 100 километра?
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

фолклор:
Казват, че българите са ги освобождавали три пъти:
Един път от турско робство, втори път от фашистко
робство и трети път от комунистическо робство.
И чак на третия път успели да
ги превърнат в най-бедните хора на Европа.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

г-н Градинаров не си прав :) Българина в Англия оня дето се върна в България каза, че и там и тука сме РОБИ :) за тва заряза Ингилизкото робство с по-добър живот и бъдеще за децата му и се върнал в България при по-тежкото робство и никакво бъдеще за децата му :) а жена му казваше:

- Дано не ни се налага да се върнем :)
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

За това ли, г-н Стаменов, говориш:

Kiril_resized-300x197.jpg


Единичните истории са относителни. Ако питаме ББ или някой миинстър/депутат, отговора ще е, че България уверено върви напред: улиците са пълни с автомобили, ерго - хората имат пари.
За да се избягва относителността на единичните неща е създадена статистиката.

Ето още едно нещо от Мрежата, статистика на град/окръг/район:

https://www.facebook.com/nikolay.lilkov/posts/1723352621231790

А за робите - в съвременния свят всички, с минимални изключения, са роби, независимо в коя държава са.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Ти като се взимаш за роб, кой ти е господарят?
 

Горе