Какво й има на Източна Европа.

Кремъл твърди, че Украйна е длъжна да пренапише конституцията си и незабавно да свика местни избори в окупираните територии. Украйна казва, че споразумението определя серия от предварителни условия за избори, които никога не са били изпълнени, включително разоръжаване, изтегляне на руски бойци и възстановяване на законната власт на Киев над тези територии.

Всяка страна настоява, че само тяхната интерпретация на споразуменията е правилна. Факт е, че Путин не изкара и не премахна войските и тежката техника от донецк и луганск.



Да не се излагаш друг път като нандибанди - ето ти въпросните 'споразумения', които са абсурдни спрямо Украйна включително отцепване на законните им територии.




1. Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня в отделните райони на Донецка и Луганска области и стриктното му изпълнение, смятано от 0,00 часа на 15 февруари 2015 г.


2. Изтегляне на всички тежки въоръжения от двете страни на равни разстояние с цел създаване на зона за сигурност с ширина най-малко 50 километра една от друга за артилерийските системи калибър 100 милиметра и повече, зона за сигурност с ширина 70 километра за реактивните системи за заплов огън (РСЗО) и с ширина 140 километра за РСЗО "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" и тактическите ракетни системи "Точка" ("Точка У"):


- за украинските войски - от фактическата допирателна линия;


- за въоръжените формирования на отделните райони на Донецка и Луганска области: от допирателната линия съгласно Минския меморандум от 19 септември 2014 г.


Изтеглянето на гореизброените тежки въоръжения трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да завърши в продължение на 14 дни.


За този процес ще съдейства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с подкрепата на Тристранната контактна група.


3. Да бъде гарантирано ефективно наблюдение и потвърждаване на режима на прекратяване на огъня и изтеглянето на тежкото въоръжение от страна на ОССЕ от първия ден на изтеглянето, с прилагане на всички необходими технически средства, включително спътници, безпилотни летателни апарати (БЛА), радиолокационни системи и други.


4. В първия ден след изтеглянето да започне диалог за модалностите* на провеждането на местни избори в съответствие с украинското законодателство и украинския Закон "За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области", а също така и за бъдещия режим на тези райони въз основа на посочения закон.


Незабавно, не по-късно от 30 дни от датата на подписването на дадения документ, да се приеме постановление на Върховната Рада на Украйна с посочване на териториите, въху които се разпростира специалният режим в съответствие с украинския Закон "За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области" въз основа на линията, установена в Минския меморандум от 19 септември 2014 г.


5. Да бъдат гарантирани помилване и амнистия чрез влизане в сила на закон, забраняващ преследването и наказанието на лица във връзка със събитията, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска области в Украйна.


6. Да бъдат гарантирани освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа "всички за всички". Този процес трябва да завърши най-късно на петия ден след изтеглянето.


7. Да бъдат гарантирани безопасният достъп, доставката, съхраняването и разпределянето на хуманитарната помощ за нуждаещите се въз основа на международния механизъм.


8. Определяне на модалностите на пълното възстановяване на социално-икономическите връзки, включително социалните преводи като изплащането на пенсии и други плащания (постъпления и доходи, навременно плащане на всички обществени услуги, възобновяване на данъчните облагания в рамките на правовото поле на Украйна).


С тази цел Украйна ще възстанови управлението върху сегмента от своята банкова система в районите, засегнати от конфликта, и вероятно ще бъде създаден международен механизъм за облекчаването на такива преводи.


9. Възстановяване на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне в първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо разрешаване (местни избори в отделни райони на Донецка и Луганска области на основание на украинския закон и контитуционната реформа) към края на 2015 г. при условието за изпълнение на точка 11 - в консултациите и по съгласуването с представителите на отделните райони на Донецка и Луганска области в рамките на Тристранната контактна група.


10. Изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също така наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групировки.


11. Провеждане на конституционна реформа в Украйна с влизане в сила към края на 2015 г. на нова конституция, предполагаща в качеството на ключов елемент децентрализацията (с вземане предвид на особеностите та отделни райони на Донецка и Луганска области, съгласувани с представителите на тези райони), а също така и приемане на постоянно законодателство за специалния статут на отделни райони на Донецка и Луганска области в съответствие с мерките, посочени в бележка [1], до края на 2015 г. (Виж бележките.)


12. На основание украинския Закон "За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области" въпросите, засягащи местните избори, ще бъдат обсъдени и съгласувани с представителите на отделните райони на Донецка и Луганска области в рамките на Тристранната контактна група. Изборите ще бъдат проведени със спазване на съответните стандарти на ОССЕ с мониторинг от страна на Бюрото за демократични институции и прана на човека (БДИПЧ) към ОССЕ.


13. Да бъде интензифицирана дейността на Тристранната контактна група, включително чрез създаването на работни групи за изпълнението на съответните аспекти от Минските споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група.


Бележки

Такива мерки в съответствие със Закона "За специалната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области" включват следното:


- освобождаване от наказание, преследване и дискриминация на лицата, свързани със събития, станали в в отделни райони на Донецка и Луганска области;


- право на езиково самоопределение;


- участие на органите за местно самоуправление в назначаването на глави на органите на прокуратурата и съдилищата в в отделни райони на Донецка и Луганска области;


- възможност централните органи на изпълнителната власт да сключват със съответните органи за местно самоуправление споразумения относно икономическото, социалното и културното развитие на в отделни райони на Донецка и Луганска области;


- държавата оказва подкрепа на социално-икономическото развитие на в отделни райони на Донецка и Луганска области;


- съдействие от страна на централните органи на властта за трансграничното сътрудничество в в отделни райони на Донецка и Луганска области;


- създаване на отряди на народната милиция с решение на местните съвети с цел поддържане на обществения ред в в отделни райони на Донецка и Луганска области;


- пълномощията на депутатите от местните съвети и длъжностните лица, избрани на предсрочни избори, назначени от Върховната Рада по този закон, не могат да бъдат предсрочно прекратявани.




Сорс




 
И веднъж завинаги да се сложат фактите - кой какво нарушава - фактология, а не лични размисли и страсти.




Минският процес първоначално започна като преговори относно условията за прекратяване на огъня между страните в конфликта съгласно Женевските конвенции. Руската федерация не може да гарантира, че "представителите на руските сепаратисти" спазват изискванията на Женевската конвенция, тъй като те не са страни по тези конвенции. Руската федерация, отхвърляйки ролята си на страна в конфликта, не изключва ролята си на „влияние“ над сепаратистите и според изискванията на Женевските конвенции Руската федерация вече е страна в конфликта.




На 30 декември 2020 г. ПАСЕ прие резолюция (№ 2325, клаузи 3.8 и 4.9) относно състоянието на процедурата за наблюдение, в която Руската федерация е страна по Минските споразумения и в която Парламентарната асамблея призова Кремъл да спре анексията на Крим и военната агресия срещу Украйна. Тази резолюция директно посочи редица нарушения от страна на Русия, включително признаването на Москва за страна във военния конфликт в Източна Украйна. Резолюцията на ПАСЕ директно задължи Руската федерация да спазва изцяло Минските споразумения, да сложи край на военната намеса и да спре всякаква форма на подкрепа за незаконни въоръжени групировки в Донбас.


Москва е страна във военния конфликт в Донбас, тъй като остава източник на военна мощ за самопровъзгласилите се „Луганска и Донецка народни републики“.


Въоръженият конфликт в Източна Украйна редовно се разгаря със систематично доставяне на оръжие от Руската федерация за сепаратистите. В проучване на специалисти от британската компания Conflict Armanent Research се говори, че оръжието на т.нар. "Луганска и Донецка народни републики" е от руски произход. Британски експерти заключиха, че пушки, гранатомети и патрони, взети от заловени или убити бойци, сочат към руски производител на оръжие. Открити са снайперски пушки и гранатомети, които никога не са били на въоръжение във въоръжените сили на Украйна. Серийните номера на автоматите Калашников и техните компоненти показват, че те са дошли от руски арсенали. Това важи и за маркирането на боеприпаси за малки оръжия, произведени след 1974 г. Въоръжените формирования на сепаратистите се снабдяват не само с оръжия от времето на СССР. Те са като съвременна армия, която следва установена военна доктрина.


Въпреки изявленията на висшето ръководство на Русия за ненамеса в събитията в Източна Украйна, основната задача на Кремъл остава да поддържа доминиращо влияние върху постсъветските държави, което се определя като зона на неин специален стратегически интерес.









Русия ясно разбира необходимостта от запазване на контрола в региона и един от инструментите за това е стратегията на „множествени конфликти“, която включва създаването на управляем пояс на нестабилност - Приднестровието, Донбас, Абхазия и Южна Осетия и чак до Нагорни Карабах с цел да не се позволи на постсъветските страни да се присъединят към евроатлантическите структури.


Руската федерация периодично прибягва до практиката на преобръщане и натрупване на военни части, за да поддържа напрежение в региона и политически натиск върху съседните държави.


Освен редовни армейски части Кремъл използва и частни военизирани формирования като добре познатите «РСБ-Групп», «Антитеррор», «Центр R», Moran Security Group, ПВК МАР, E.N.O.T. CORP, ПВК Вагнера, Cossaсks.


С помощта на недържавни военни формирования руското ръководство всъщност създаде скрит лост за военно влияние върху ситуацията в Украйна.


С Минския процес Москва не се интересува от мирно уреждане на ситуацията в Източна Украйна. Руската федерация продължава да използва сепаратистите като лост за натиск върху Украйна.


Документите на "Минския процес" на Руската федерация включват механизми за стратегическо подкопаване на украинската държавност.


Дори и Украйна да успее да си върне номиналния контрол над региона, големият брой притежатели на руски паспорти ще предостави на Москва безкрайни възможности за намеса и ограничаване на украинския суверенитет. Кампанията на Путин за разпространение на паспорти в Източна Украйна е ясен сигнал, че Русия не възнамерява да позволи на Киев да си върне пълния контрол над окупираните територии.


Русия се отказва от задълженията си като страна по споразуменията от Минск, прехвърляйки вината за възпрепятстването на мирните преговори върху Украйна.


Въпреки изпълнението от украинската страна на споразуменията от Минск и Нормандия и стъпките за постигане на мир, руските сили за сътрудничество се противопоставят на съвместните усилия за прекратяване на военните действия. Целта на подобни контрапродуктивни мерки е прилагането не на украинския, а на руския сценарий в Донбас, признаването на тази война като „вътрешен украински конфликт“, преки отстъпки на окупационните администрации и признаване на сферата на влияние в Донбас от руските лидери. Това беше потвърдено от съобщението на Русия през септември 2021 г. на сайта на ОССЕ за решението ѝ да не подновява мандата на наблюдателната мисия на ОССЕ на руските контролно-пропускателни пунктове Гуково и Донецк. Това се счита от преобладаващото мнозинство от държавите-членки на ОССЕ като унищожаване от страна на Русия на мерките за изграждане на доверие на руско-украинската граница и стъпка назад в изпълнението на споразуменията от Минск.


Уреждането на ситуацията в Източна Украйна не трябва да се извършва по руски сценарий. Руската федерация трябва да възстанови достъпа на наблюдателите от ОССЕ до етзи два гранични пункта.


В тези условия Руската федерация използва непрозрачността и липсата на международен мониторинг на границата с Украйна за доставка на оръжия, военна техника и боеприпаси за руските сепаратисти, но и за нелегален износ на природни ресурси и стоки от украински промишлени предприятия от територията на Украйна.




С агресивните си действия Русия нарушава Резолюция 39/159 на Общото събрание на ООН „За недопустимост на политиката на държавен тероризъм и други действия на държави, насочени към подкопаване на обществения и политически ред в други суверенни държави“.


На 29 октомври по време на заседанието на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена беше осъдено въвеждането на руски закони и разпоредби на територията на Украйна. По-специално беше посочено, че това противоречи на духа и целите на Минските споразумения, а издаването на руски паспорти на временно окупираните територии е поредната атака срещу суверенитета на Украйна от страна на Русия. ОССЕ порица и практиката окупираните от Русия украински територии да гласуват за руски парламент.
 
Последно редактирано:
И веднъж завинаги да се сложат фактите - кой какво нарушава - фактология, а не лични размисли и страсти.




Минският процес първоначално започна като преговори относно условията за прекратяване на огъня между страните в конфликта съгласно Женевските конвенции. Руската федерация не може да гарантира, че "представителите на руските сепаратисти" спазват изискванията на Женевската конвенция, тъй като те не са страни по тези конвенции. Руската федерация, отхвърляйки ролята си на страна в конфликта, не изключва ролята си на „влияние“ над сепаратистите и според изискванията на Женевските конвенции Руската федерация вече е страна в конфликта.




На 30 декември 2020 г. ПАСЕ прие резолюция (№ 2325, клаузи 3.8 и 4.9) относно състоянието на процедурата за наблюдение, в която Руската федерация е страна по Минските споразумения и в която Парламентарната асамблея призова Кремъл да спре анексията на Крим и военната агресия срещу Украйна. Тази резолюция директно посочи редица нарушения от страна на Русия, включително признаването на Москва за страна във военния конфликт в Източна Украйна. Резолюцията на ПАСЕ директно задължи Руската федерация да спазва изцяло Минските споразумения, да сложи край на военната намеса и да спре всякаква форма на подкрепа за незаконни въоръжени групировки в Донбас.


Москва е страна във военния конфликт в Донбас, тъй като остава източник на военна мощ за самопровъзгласилите се „Луганска и Донецка народни републики“.


Въоръженият конфликт в Източна Украйна редовно се разгаря със систематично доставяне на оръжие от Руската федерация за сепаратистите. В проучване на специалисти от британската компания Conflict Armanent Research се говори, че оръжието на т.нар. "Луганска и Донецка народни републики" е от руски произход. Британски експерти заключиха, че пушки, гранатомети и патрони, взети от заловени или убити бойци, сочат към руски производител на оръжие. Открити са снайперски пушки и гранатомети, които никога не са били на въоръжение във въоръжените сили на Украйна. Серийните номера на автоматите Калашников и техните компоненти показват, че те са дошли от руски арсенали. Това важи и за маркирането на боеприпаси за малки оръжия, произведени след 1974 г. Въоръжените формирования на сепаратистите се снабдяват не само с оръжия от времето на СССР. Те са като съвременна армия, която следва установена военна доктрина.


Въпреки изявленията на висшето ръководство на Русия за ненамеса в събитията в Източна Украйна, основната задача на Кремъл остава да поддържа доминиращо влияние върху постсъветските държави, което се определя като зона на неин специален стратегически интерес.









Русия ясно разбира необходимостта от запазване на контрола в региона и един от инструментите за това е стратегията на „множествени конфликти“, която включва създаването на управляем пояс на нестабилност - Приднестровието, Донбас, Абхазия и Южна Осетия и чак до Нагорни Карабах с цел да не се позволи на постсъветските страни да се присъединят към евроатлантическите структури.


Руската федерация периодично прибягва до практиката на преобръщане и натрупване на военни части, за да поддържа напрежение в региона и политически натиск върху съседните държави.


Освен редовни армейски части Кремъл използва и частни военизирани формирования като добре познатите «РСБ-Групп», «Антитеррор», «Центр R», Moran Security Group, ПВК МАР, E.N.O.T. CORP, ПВК Вагнера, Cossaсks.


С помощта на недържавни военни формирования руското ръководство всъщност създаде скрит лост за военно влияние върху ситуацията в Украйна.


С Минския процес Москва не се интересува от мирно уреждане на ситуацията в Източна Украйна. Руската федерация продължава да използва сепаратистите като лост за натиск върху Украйна.


Документите на "Минския процес" на Руската федерация включват механизми за стратегическо подкопаване на украинската държавност.


Дори и Украйна да успее да си върне номиналния контрол над региона, големият брой притежатели на руски паспорти ще предостави на Москва безкрайни възможности за намеса и ограничаване на украинския суверенитет. Кампанията на Путин за разпространение на паспорти в Източна Украйна е ясен сигнал, че Русия не възнамерява да позволи на Киев да си върне пълния контрол над окупираните територии.


Русия се отказва от задълженията си като страна по споразуменията от Минск, прехвърляйки вината за възпрепятстването на мирните преговори върху Украйна.


Въпреки изпълнението от украинската страна на споразуменията от Минск и Нормандия и стъпките за постигане на мир, руските сили за сътрудничество се противопоставят на съвместните усилия за прекратяване на военните действия. Целта на подобни контрапродуктивни мерки е прилагането не на украинския, а на руския сценарий в Донбас, признаването на тази война като „вътрешен украински конфликт“, преки отстъпки на окупационните администрации и признаване на сферата на влияние в Донбас от руските лидери. Това беше потвърдено от съобщението на Русия през септември 2021 г. на сайта на ОССЕ за решението ѝ да не подновява мандата на наблюдателната мисия на ОССЕ на руските контролно-пропускателни пунктове Гуково и Донецк. Това се счита от преобладаващото мнозинство от държавите-членки на ОССЕ като унищожаване от страна на Русия на мерките за изграждане на доверие на руско-украинската граница и стъпка назад в изпълнението на споразуменията от Минск.


Уреждането на ситуацията в Източна Украйна не трябва да се извършва по руски сценарий. Руската федерация трябва да възстанови достъпа на наблюдателите от ОССЕ до етзи два гранични пункта.


В тези условия Руската федерация използва непрозрачността и липсата на международен мониторинг на границата с Украйна за доставка на оръжия, военна техника и боеприпаси за руските сепаратисти, но и за нелегален износ на природни ресурси и стоки от украински промишлени предприятия от територията на Украйна.




С агресивните си действия Русия нарушава Резолюция 39/159 на Общото събрание на ООН „За недопустимост на политиката на държавен тероризъм и други действия на държави, насочени към подкопаване на обществения и политически ред в други суверенни държави“.


На 29 октомври по време на заседанието на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена беше осъдено въвеждането на руски закони и разпоредби на територията на Украйна. По-специално беше посочено, че това противоречи на духа и целите на Минските споразумения, а издаването на руски паспорти на временно окупираните територии е поредната атака срещу суверенитета на Украйна от страна на Русия. ОССЕ порица и практиката окупираните от Русия украински територии да гласуват за руски парламент.

ОбъркАл си рейса, пич, ма то дългите самотни нощи водят до активност в неправилна посока.
 
ОбъркАл си рейса, пич, ма то дългите самотни нощи водят до активност в неправилна посока.

п.с. Ретарда и фасфууда свалят драстично нивото на общуване в темата. Грубо, просташко поведение към всеки инакомислещ. Това освен липса на всякакви аргументи показва и много ниско ниво на възпитание. В кое гето сте расли и при какви изпадняци? Баси говедата...

Това съм го писал на Даласа, ти нямаш мозък да прочетеш написаното, още повече да напишеш 'аргументите' си, дето търсиш из темите и се сърдиш, че те гаврим, че си тотал щета.
 
Последно редактирано:
Как да верваш на политиците, като кажат дума и не я спазят.Пидали.
Путин заяви, че Германия и Франция, които са били посредници на Минските споразумения за прекратяването на огъня между Украйна и руските сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г. и 2015 г., са предали Русия и са наливали оръжия в Украйна.

В интервю за германското списание “Цайт“ бившата канцлерка на Германия Ангела Меркел каза, че Минските споразумения са били опит да се “даде време на Украйна“, за да изгради защитата си. Путин каза днес, че е "разочарован" от коментарите на Меркел.
Когнитивен дисонанс в действие
Сега ако и ти се окажеш някакъв конспиратор, хич няма да се учудя :D
 
Какъв конспиратор съм азе!?
Почна войната.Прочетох това, прочетох онова и взех позиция, че Руснаците са прави.Да ги мачкат укрите и да не му мислят.Омразата ми не е от това, че няква украинка на морето не ми е пуснала.А затова , че
до 24 февруари 2022 не бях чел или чул, не знаех убитите от укрите 15хиляди души в това число и българи.Затова съм зад Русия-защитава българите.
Войната е приключила сега се чертаят на тъмно и студено в Киев колко още територии да дадат на великия пълководец Путин.После да ги видим тукашните дето укрите защитават ко ще пишат.Но те са обиграни и ще обърнат гъзо, като падащите на световното по футбол.Ами то черното тото е дало директива световно непознат отбор да бъде световен шампион, за да спечелят букмейкърите.
 
Какъв конспиратор съм азе!?
Войната е приключила сега се чертаят на тъмно и студено в Киев колко още територии да дадат на великия пълководец Путин.
Мхм ... да те питам ли какво си чел? Защото мисля че знам ...
до 24 февруари 2022 не бях чел или чул, не знаех убитите от укрите 15хиляди души в това число и българи.
Разкажи ни за Иван Милев, който е бил изгорен от гнусните украинци? Това също си го чел там, където пише за 15те хиляди, нали?

Добре че са Руснаците да освобождават онеправданите и бедстващи народи от лошите диктатори, които само се възползват от тях! Добре че са руснаците да се месят във вътрешните работи на друга държава, преструвайки се че им помагат! Добре че са руснаците да го правят това, с цел да им вземат природните ресурси! Добре че са руснаците да инсценират война, с цел да си продават оръжията!

....... абе горното описание не пасва ли за една друга държава, срещу която роптаете много? Или само на мен така ми се струва?
 
Значи има два типа хора!
Единия, като погледне през прозореца и види, че няколко см сняг има по колата му.Облича се работно.Слиза и чисти колата си от всякакви снежинки, макар да знае, че снегът пак ще завали.После се прибира доволен:)
Другия, като погледне през прозореца и види, че няколко см сняг има по колата му.Поглежда към другите почистените коли.Почесва се през пижамата и сякаш си вика"боли ме .йо" и си пуска телевизора.
Така е и с мненията и позициите.Едните ще чистят, а другите ще любят жените си пред телевизора. Важното е да да не пречиш някому, защото руската мечка изкарана от бърлогата трудно ще се върне.
 
Значи има два типа хора!
Единия, като погледне през прозореца и види, че няколко см сняг има по колата му.Облича се работно.Слиза и чисти колата си от всякакви снежинки, макар да знае, че снегът пак ще завали.После се прибира доволен:)
Другия, като погледне през прозореца и види, че няколко см сняг има по колата му.Поглежда към другите почистените коли.Почесва се през пижамата и сякаш си вика"боли ме .йо" и си пуска телевизора.
Така е и с мненията и позициите.Едните ще чистят, а другите ще любят жените си пред телевизора. Важното е да да не пречиш някому, защото руската мечка изкарана от бърлогата трудно ще се върне.
1670827812163.png
(визирам глупостта от последното изречение)

1670827985725.png
?????
 
в това число и българи.Затова съм зад Русия-защитава българите.
Из писмо подписано от близо 800 бесарабски българи... писмото описва и още доста неща но понеже знам, че няма да искаш да го прочетеш, вадя конкретно частта за това кой защитава българите.

От друга страна, разбираме, че тук се повтарят откровените лъжи на руската пропаганда за това, че националните малцинства в Украйна са потиснати, и че бесарабските и таврийските българи очакват тъй наречените “освободители".

Нещо повече, научаваме, че едва ли не точно това е причината България да откаже военна помощ на Украйна - за да “защити българите там от украинските нацисти".

Ако сред вас има такива, които мислят така, нека споделим някои факти:

Руската пропаганда твърди, че Украйна забранява на българите да говорят и учат български.

Истината е, че до разпадането на Съветския Съюз българският език се е използвал само като битов и именно в независима Украйна започва да се изучава в училищата, откриват се български групи в университетите. Именно тогава се създават първите български дружества и организации, започват да се издават вестници, в ефир излизат радио и телевизионни предавания на български език. И всичко това ни го даде на нас - българите - Украйна. И всичко това се финансира от украинската държава. Това ли се нарича потисничество? От това ли искат да ни освобождават?

Повече от 200 години, въпреки трудности и лишения, терор и издевателства, смени на власт и режими, българите направиха от Буджакската степ и таврийското Диво поле райски градини, запазихме езика, културата и идентичността, и най-накрая, благодарение на независима и свободна Украйна започнахме да живеем свободно, и името “българин" да носим открито и с гордост. Затова представителите на българската общност в Украйна, рамо до рамо със свои съграждани от други национални общности защитават родната си земя от нашествениците. Защото украинската земя е нашата родина и роден дом за всеки от нас. В цяла Украйна и далеч извън нейните граници са известни имената на героите в тази война – българи по произход - капитаните Димитър Бурлаков, награден с Указ на президента на Украйна Володимир Зеленски с орден “Богдан Хмелницки" ІІІ степен, и Иван Пепеляшко, кавалер на ордена “За мъжество" ІІІ степен. Както и на други - Иван Минков и Иван Чумаков от с. Криничне (Чушмелий), Максим Близнак и Евгений Качай от с. Лощинивка (Кайраклия), Михаил Киосе и Радион Вайцман от с. Калчево – все българи, отдали живота си в борбата срещу руската агресия, за свободата на своята родина Украйна.
 
Из писмо подписано от близо 800 бесарабски българи... писмото описва и още доста неща но понеже знам, че няма да искаш да го прочетеш, вадя конкретно частта за това кой защитава българите.

От друга страна, разбираме, че тук се повтарят откровените лъжи на руската пропаганда за това, че националните малцинства в Украйна са потиснати, и че бесарабските и таврийските българи очакват тъй наречените “освободители".

Нещо повече, научаваме, че едва ли не точно това е причината България да откаже военна помощ на Украйна - за да “защити българите там от украинските нацисти".

Ако сред вас има такива, които мислят така, нека споделим някои факти:

Руската пропаганда твърди, че Украйна забранява на българите да говорят и учат български.

Истината е, че до разпадането на Съветския Съюз българският език се е използвал само като битов и именно в независима Украйна започва да се изучава в училищата, откриват се български групи в университетите. Именно тогава се създават първите български дружества и организации, започват да се издават вестници, в ефир излизат радио и телевизионни предавания на български език. И всичко това ни го даде на нас - българите - Украйна. И всичко това се финансира от украинската държава. Това ли се нарича потисничество? От това ли искат да ни освобождават?

Повече от 200 години, въпреки трудности и лишения, терор и издевателства, смени на власт и режими, българите направиха от Буджакската степ и таврийското Диво поле райски градини, запазихме езика, културата и идентичността, и най-накрая, благодарение на независима и свободна Украйна започнахме да живеем свободно, и името “българин" да носим открито и с гордост. Затова представителите на българската общност в Украйна, рамо до рамо със свои съграждани от други национални общности защитават родната си земя от нашествениците. Защото украинската земя е нашата родина и роден дом за всеки от нас. В цяла Украйна и далеч извън нейните граници са известни имената на героите в тази война – българи по произход - капитаните Димитър Бурлаков, награден с Указ на президента на Украйна Володимир Зеленски с орден “Богдан Хмелницки" ІІІ степен, и Иван Пепеляшко, кавалер на ордена “За мъжество" ІІІ степен. Както и на други - Иван Минков и Иван Чумаков от с. Криничне (Чушмелий), Максим Близнак и Евгений Качай от с. Лощинивка (Кайраклия), Михаил Киосе и Радион Вайцман от с. Калчево – все българи, отдали живота си в борбата срещу руската агресия, за свободата на своята родина Украйна.

Браво, господине, ама кратка справка показва нещо малко по-различно.

По-рано беше съобщено, че всички рускоезични училища в Украйна от септември 2020 г. ще преминат на украински език на обучение. И училища с езици на националните малцинства, които принадлежат към езиците на Европейския съюз, от септември 2023 г.

Статия в укро-медия, която разказва как наша Катя Захариева настоява за обучение на български в университетите през 2020г


И тук доста интересна статийка от 2013 мисля..


и тук


Дали българите в уйня не се чувстват заплашени да бъдат разглеждани като сепаратисти и колаборанти в момента, за да лъжат по тоя начин? Виждайки, че държавата ни е изцяло под диктата на външни сили и превърната в изтривалка на фашистката държава, нашите сънародници там нямат избор освен да започнат да лъжат.

Война, война, ама тя е не само на фронта в украйна. Преследване и забрана на православната църква, а също и на малцинствата си е акция, която тече с пълна сила за наци-режима в киев.
 
Тая пак с пропагандата - три пъти сме ти давали закона за езиците дето го вкарват, след това се покриваш като мишка, и след седмица, две - пак същата пропаганда.

По-рано беше съобщено, че всички рускоезични училища в Украйна от септември 2020 г. ще преминат на украински език на обучение
Става въпрос за първи език, както тук в България българския език е официален и не е редно на турски език да се преподава в училища - а пък руски език като втори в училищата си го има.
 
Под вола теле търсим май?


А училищата с езици на националните малцинства, които принадлежат към езиците на Европейския съюз, от Септември 2023 г. Трябва да подготвим и тези, и онези за този преход“, – каза той.

В същото време Новосад отбеляза, че в такива училища националните малцинства ще имат възможност да изучават своя роден език или литература.
 
Под вола теле търсим май?


А училищата с езици на националните малцинства, които принадлежат към езиците на Европейския съюз, от Септември 2023 г. Трябва да подготвим и тези, и онези за този преход“, – каза той.

В същото време Новосад отбеляза, че в такива училища националните малцинства ще имат възможност да изучават своя роден език или литература.
Отговарям на теб, щото, макар и заблуден, поне не си истерично пишлеме

От години бесарабските българи в Украйна повтарят думата "асимилация" и говорят за нарушени права от страна на властите в Киев. Това, каква е официалната версия на фашисткия режим в Киев няма значение. Важно е какви са фактите. Еедната статия по-горе обяснява подробно процесите.

Ето още малко факти:



Интересен пасаж от статията:

Известно е, че управляващият елит на съвременна Украйна, под формата на национализъм и шовинизъм (след антидържавния преврат през 2014 г.), налага с насилие „реформи”, които лишават децата от други националности – руснаци, гърци, българи, унгарци, молдовци, румънци и т.н. – от възможността да се учат на родния си език, да познават ценностите на своя народ. В Украйна на всяка малцинствена група се отнемат белезите на националното самосъзнание, подлагат се на дискриминация „инородците”, упражнява се строг контрол върху медиите, за да звучи по тях единствено украинска реч. Шпицкомандите от млади украинци налагат идеята за превъзходството на украинеца над останалите етнически групи в държавата.


На най-авторитетни свои форуми Европейският съюз от няколко години предупреждава Украйна, че поведението ѝ не е европейско, а тоталитарно, че всичко това представлява дискриминационно отнемане на права и свободи. Въпреки възраженията на Европейския съюз, въпреки констатацията, че се погазват принципи на ООН, украинските власти продължават да потъпкват свободите на малцинствата. Може би защото обобщенията, които прави Брюксел не се съпровождат с наказателни мерки!
 
you-idiot-you-disgust-me-meme-6128.jpg
 
Из писмо подписано от близо 800 бесарабски българи... писмото описва и още доста неща но понеже знам, че няма да искаш да го прочетеш, вадя конкретно частта за това кой защитава българите.

От друга страна, разбираме, че тук се повтарят откровените лъжи на руската пропаганда за това, че националните малцинства в Украйна са потиснати, и че бесарабските и таврийските българи очакват тъй наречените “освободители".

Нещо повече, научаваме, че едва ли не точно това е причината България да откаже военна помощ на Украйна - за да “защити българите там от украинските нацисти".

Ако сред вас има такива, които мислят така, нека споделим някои факти:

Руската пропаганда твърди, че Украйна забранява на българите да говорят и учат български.

Истината е, че до разпадането на Съветския Съюз българският език се е използвал само като битов и именно в независима Украйна започва да се изучава в училищата, откриват се български групи в университетите. Именно тогава се създават първите български дружества и организации, започват да се издават вестници, в ефир излизат радио и телевизионни предавания на български език. И всичко това ни го даде на нас - българите - Украйна. И всичко това се финансира от украинската държава. Това ли се нарича потисничество? От това ли искат да ни освобождават?

Повече от 200 години, въпреки трудности и лишения, терор и издевателства, смени на власт и режими, българите направиха от Буджакската степ и таврийското Диво поле райски градини, запазихме езика, културата и идентичността, и най-накрая, благодарение на независима и свободна Украйна започнахме да живеем свободно, и името “българин" да носим открито и с гордост. Затова представителите на българската общност в Украйна, рамо до рамо със свои съграждани от други национални общности защитават родната си земя от нашествениците. Защото украинската земя е нашата родина и роден дом за всеки от нас. В цяла Украйна и далеч извън нейните граници са известни имената на героите в тази война – българи по произход - капитаните Димитър Бурлаков, награден с Указ на президента на Украйна Володимир Зеленски с орден “Богдан Хмелницки" ІІІ степен, и Иван Пепеляшко, кавалер на ордена “За мъжество" ІІІ степен. Както и на други - Иван Минков и Иван Чумаков от с. Криничне (Чушмелий), Максим Близнак и Евгений Качай от с. Лощинивка (Кайраклия), Михаил Киосе и Радион Вайцман от с. Калчево – все българи, отдали живота си в борбата срещу руската агресия, за свободата на своята родина Украйна.

Ако беше прочел или поне пейстнал цялото "писмо", щеше да забележиш някои интересни пасажи, издаващи манипулативния и пропаганден характер на съчинението:

Призоваваме ви да спрете продължаващата се в българските медии руска пропаганда, която ни наранява, компрометира и оскърбява паметта на загиналите герои-българи.

Призоваваме ви да спрете тези политически лидери и сили, които имат наглостта да говорят от нашето име вместо нас.

Призоваваме ви да изпратите на Украйна военна помощ, както това вече направиха повечето държави от Европейския Съюз.

Nice try, дето се казва :D
 
Интересна статия от "старата" версия на сайта, отдето иде горната помия:

a89b551ddba0ee99bd5f74d0d3530a6c.jpg


 
Ами да, цялото писмо е за участие на България във военната помощ, това че не ти отговаря на вижданията не значи, че е пропаганда. Ако имаш доказателство, че е измислено и подписалите хора са измислени, моля сподели.
 
Ами да, цялото писмо е за участие на България във военната помощ, това че не ти отговаря на вижданията не значи, че е пропаганда. Ако имаш доказателство, че е измислено и подписалите хора са измислени, моля сподели.
Ако имаш някакви доказателства, че написаното е исторически автентично и/или че е подписано от едиколко си етнически българи + настоящи украински граждани, моля сподели.
 
Последно редактирано:
Ако имаш някакви доказателства, че написаното е исторически автентично и/или че е подписано от едиколко си хора, моля сподели.
Има го цялото писмо налично и входирано... ето част от него
1670839423527.png1670839566279.png1670839440331.png1670839453139.png1670839469830.png
 

Горе