Какво мислите за Исторически парк?

Май все още няма яснота по въпросите горе, а вече гледам консултантите, както и И.М., публикуват и следният "clickbait" - "Възможност за инвестиция в имот с 300% възвръщаемост след 5 години."
Това звучи като рекламите на шампоани против косопад :D

П.П. Понеже на няколко познати вече им се случва да ги потърсят по един или друг начин въпросните - Много е ми става смешно как headhunt-ват в linkedin младежите (от тугедър) добавят/свързват се с произволни хора, а като им видиш снимките - още бяло по устата имат, но иначе ще ни консултира финансово. Това е като 19-годишен инструктор по курмуване да ти предлага услугите си. Много ми е интересно как те търсят хората и им натрапват "продукта" си.

И аз видях уникалната оферта...
 
Здравейте,

регистрирах се специално, за да напиша "скромния" си коментар по темата с единствена цел наивно да предпазя всички мечтатели за лесни пари.

Да вярваш и да инвестираш, че този парк ще реализира 600 000 посетители годишно при входна такса от над 40-50 евро е равносилно да си хвърлиш парите през терасата, за да спасиш внука си дето го нямаш от затвор или поне на това да ги сложиш в Дупнишката каса на 20% доходност.

За съжаление всички псевдо консултанти вярват в това...и наистина се опитват да го продадат. Имам вече и познати, които закупиха акции в тази Понци схема.
Както по-горе беше писано бизнес план има, но целта никога не е била той да се изпълни.

Ето ви един скромен prediction - по пътя на набирането на капитал малко хора ще направят достатъчно пари от комисион и от препродажба на тези т.нар. акции. При добро стечение на обстоятелствата този проект ще се завърши ...в някакъв вид и ще заработи. Постъпленията ще са далеч от обещаните и тогава ще лъсне наяве колко успешен всъщност може да бъде. При лошо стечение на обстоятелствата този проект няма да бъде завършен. Според мен дори тези, които са се захванали с него не са наясно дали и докога ще продължи целият този цирк. Та времето ще покаже, но резултатът за масата от хората вложили пари в него ще е един - загуба. Загуба, без право да мрънкат по телевизии и форуми за това как в тази щ*бана държава всичко било възможно.
Разбира се, за всеки средно (та дори и под средното) грамотен финансово човек този проект няма никакво значение тъй като е повече от абсурден, но реалността е различна, масово хората са финансово неграмотни, но за сметка на това алчни.

Радвам се, че когато потърсиш информация за проекта този форум излиза нагоре в резултатите на гугъл, току виж поне няколко човека се възпрели от несметно богатство след като прочетат и помислят трезво.

Хайде със здраве и нали знаете - този коментар не е препоръка за покупко-продажба на ЦК ;)
 
А софияленд, какво стана там:)
 
От Исторически парк вече подадоха ГФО за 2017 г. Качвам го в случай, че някой иска да го види.

През 2018 г. ще завършат първи етап от парка и ще го пуснат в експлоатация, така че ще имаме възможност да видим дали ИП изпълнява заложените в бизнес плана финансови цели. Да припомня, според плана през първата оперативна година оборотът ще е 20.4М лева с ДДС при 300К туристи, а нетната печалба ще е 9.3М лева.
 

Прикачени файлове

  • gfo.pdf
    620.2 KB · Преглеждания: 39
Само не разбирам кой въвежда в заблуда, защото трябва има десетки милиони в касите и да няма никаква облигациите:


@blackout8, разбира се, че не е тайна. :) В последното YouTube видео за Исторически парк И. М. казва, че остават 100К акции. Знаем, че предишните цени на акциите са 100 лева и 140 лева на акция (на които цени са продали 250К акции), а след НГ ще стане 180 лева. Значи ако са продали 100-150К акции на 100 лева, 100-150К на 140 лева и останалите 100К ги продадат на 180, това прави около 45-50 милиона лева общо. :)

П.П. Между другото, в това последно видео говори и за облигациите, гледай след 44-тата минута. :)

2018-04-13_20-41-46-jpg.16483
 
Последно редактирано:
И аз не разбирам. Парите седят в някакъв адвокат и предполагам с някаква юридическа врътка се строи с тях от името на парка, но реално никой не знае какво се случва с тези пари. Дали и кога ще влязат в Исторически парк също не се знае, а съвсем скоро отварят първи етап на парка.

Не разбирам при наличието на толкова кеш защо са избрали да удължат срока на облигациите и да плащат 40% лихва, а не са ги изплатили на падежа. Това е само предположение, което се надявам да не е истина. Но ако е истина, значи само от тези удължени облигации за 1.9М лева паркът ще губи по 750К лева на година за лихва.

latest
 
Цитирам ти от другия форум какво е казал човек по тази линия:

Ще спестя голяма част от разговора, но наистина парите се взимат от акционерите и се вливат в единна сметка, т.е. след като стане покупко продажбата между акционера и стария акционер(консултанта) и след това всички пари влизат в обща сметка - проблемът с това е, че по усмотрение на този, който я надзирава се взимат решения насочени към парка. Проблемът тук е, че аз трябва разчитам на доверието на някой друг и нямам буквално права над тази сметка - това не е като да инвестираш в новоемитирани акции и парите се вливат директно в парка. В сегашния случай даваш едни пари и след това дали влизат или не в парка, никой не ти казва - буквално си ги оставил на самотек ... разбирай, няма пряка регулация. Ясно е, че след като научих това инфо няма да инвестирам и 1 лев - дори не бих си купил и картата, защото не знам дали изобщо ще има достатъчно насочени пари към парка. Стискам палци да стане, ако стане ще си купя 1 билет за 40 кинта и така ще го подпомогна, но като акционер - НЕ!
http://forumfinansi.com/threads/Инвестиция-в-Исторически-парк-АД.243/page-3#post-1523
 
Да, следя и тамошната тема.

Това е второто видео, с което И.М. директно атакува хора, които изразяват съмнения относно парка, и както при предишното видео, така и сега, се предизвика вълна от коментари в YouTube и по форумите, в които се изтъкват още и още неясноти и се поставят допълнителни критики на плещите на И.М. Тоест ефектът от тези хейт видеа е негативен за имиджа на парка и И.М., макар че и тезата, че няма лоша реклама, също може да е основателна. И преди съм слушал непремерени думи на изпълнителни директори и други висши мениджъри на различни небългарски компании, но И.М. бие всички тях. Това не е поведението, което се очаква от CEO на компания с претенциите на Исторически парк. Явно има бездна между skill set-а на търговец на застраховки и CEO, макар че дори и един добър търговец би трябвало да знае как да подходи с критиката.
 
Край Варна се изгражда Исторически парк за 50 млн. евро. Малко странно защо никоя по-голяма медия не го отразява, а и като цяло никъде не намирам дискусии в интернет по темата. Какво мислите за идеята за такъв парк и според вас има ли бъдеще подобен обект?

П.П. За заинтересованите се предлагат и акции, от които се очаква доста добра доходност по думите на екипа, движещ проекта.
Да не казвам голяма дума, но този Исторически Парк край Варна ще си остане наистина исторически!

В историята.

Подобно на стадион Юрий Гагарин, който щеше да е готов 2009-та година, а сега сме 2019-та (почти).
 

Да, И.М. крие информация и не отговаря на неудобни въпроси. И в тази връзка, ако решиш да го питаш нещо, не забравяй да приложиш*:

Ивелин Михайлов каза:
Хубаво е да се представите: как са трите ви имена, къде живеете, къде работите, в какво сте успешен, нотариални актове на активи, доказани печалби, платени данъци, доказани с документи печеливши инвестиции.

* Дори и да му дадеш всичката тази информация, пак няма гаранция, че ще ти бъде отговорено на въпросите по недвусмислен начин. В банката при кандидатстване за кредит искат по-малко документация, а И.М. ти иска всичко това само за да ти отговори на прост въпрос. Както един от коментиращите беше написал, И.М. се държи сякаш ние се опитваме да продадем нещо на него, а не той на нас.
 
@Attacker чудно ми е защо толкова фанатично крие информацията и не отговори на прости въпроси свързани с публична информация. Трябва да се радва, че ИП не публична компания, защото с такова поведение на CEO, акциите не само, че няма да растат, а щяха да клонят към 0-та
 
Всички казано е много логично. Аз подходих по друг начин. Отидох на мястото на строежа да видя как тече инвестицията. Имаше 1 багер. 1 БАГЕР!!! За 50 милиона инвестиция :D След 2 седмици имаше пак същия тоя багер. Нищи лично, но аз съм участвал в два строежа. Единия струваше 17 милиона. А другия 200 000. Този от 200 000 беше на площ от 200 квадрата и строихме с 2 багера 3 месеца. За другия няма да ви кажа каква лудница беше. 2 мега фирми не можеха да сварят багери и камиони по цял ден около 20 тежкотоварни машини. Просто казвам.
 
@Attacker чудно ми е защо толкова фанатично крие информацията и не отговори на прости въпроси свързани с публична информация. Трябва да се радва, че ИП не публична компания, защото с такова поведение на CEO, акциите не само, че няма да растат, а щяха да клонят към 0-та

Ако приемем, че няма какво да крие, то може би не споделя информация поради някакви лични убеждения, или пък го прави, защото не иска да ни дава материал, който да коментираме по форумите и Фейсбук. Другият вариант е да се води от консервативно тълкувание на ЗППЦК и заради това да не отговаря на въпроси, свързани с акциите и облигациите в интернет. Макар че нарушението на закона е вече извършено, защото на много публични места в интернет (до неограничен кръг хора) той и негови консултанти предоставят достатъчно информация за предлаганите ЦК, на база на която информация инвеститор може да вземе решение.

Иронично е как И.М. говори лошо за фирмите на БФБ и самата борса, а в същото време ако бяха листнати на нея, таксите за инвеститорите щяха да са по-ниски и прозрачността щеше да е значително по-висока от сега, а и И.М. нямаше да се държи по този начин.
 
Ако приемем, че няма какво да крие, то може би не споделя информация поради някакви лични убеждения, или пък го прави, защото не иска да ни дава материал, който да коментираме по форумите и Фейсбук. Другият вариант е да се води от консервативно тълкувание на ЗППЦК и заради това да не отговаря на въпроси, свързани с акциите и облигациите в интернет. Макар че нарушението на закона е вече извършено, защото на много публични места в интернет (до неограничен кръг хора) той и негови консултанти предоставят достатъчно информация за предлаганите ЦК, на база на която информация инвеститор може да вземе решение.

Иронично е как И.М. говори лошо за фирмите на БФБ и самата борса, а в същото време ако бяха листнати на нея, таксите за инвеститорите щяха да са по-ниски и прозрачността щеше да е значително по-висока от сега, а и И.М. нямаше да се държи по този начин.
ЗППЦК - няма нищо общо с въпросите свързани с облигациите - а нямаше да има проблем, ако в ГФО нямаше никакви облигации, все пак Марина Мънчукова, точно това показа като скрийншот в групата Стойне - ИМ каза, че всичко е оправено, но в ГФО-то виждаме съвсем различно нещо. Така че, тук не може да спестиш инфо на базата на ЗППЦК.

Да, Градус набра близо 80 милиона лева и плати 1.2% комисионна на посредника, при ИП по думите на ИМ е 1% комисионната, но ти купуваш от ФЛ, а при БФБ макс комисионната при сделка на вторичен пазар е 0,5%!
 
ЗППЦК - няма нищо общо с въпросите свързани с облигациите - а нямаше да има проблем, ако в ГФО нямаше никакви облигации, все пак Марина Мънчукова, точно това показа като скрийншот в групата Стойне - ИМ каза, че всичко е оправено, но в ГФО-то виждаме съвсем различно нещо. Така че, тук не може да спестиш инфо на базата на ЗППЦК.

Да, Градус набра близо 80 милиона лева и плати 1.2% комисионна на посредника, при ИП по думите на ИМ е 1% комисионната, но ти купуваш от ФЛ, а при БФБ макс комисионната при сделка на вторичен пазар е 0,5%!
Затова казах "консервативно тълкувание". :) Под това разбирам адвокатът да е инструктирал И.М. да не казва нищо за акциите и облигациите в интернет, и И.М. да го е приел буквално, до степен, в която не дава и разяснения, свързани с публично достъпна информация.
 
Затова казах "консервативно тълкувание". :) Под това разбирам адвокатът да е инструктирал И.М. да не казва нищо за акциите и облигациите в интернет, и И.М. да го е приел буквално, до степен, в която не дава и разяснения, свързани с публично достъпна информация.
Когато фанатично отбягваш въпроси свързани с публична информация, то няма значение каква е причината, защото резултата е един и същ - тотална загуба на кредибилност.
 
Когато фанатично отбягваш въпроси свързани с публична информация, то няма значение каква е причината, защото резултата е един и същ - тотална загуба на кредибилност.

Така е, това не е оправдание и не променя последствията.
 
Имаше някакви видеа и снимки на напредъка на тази мегаструктура. Малко комично ми стана като видях основната движеща сила - няколко роми, 2-3 лепят камъни, другите почиват на сянка. А за каски и адекватно облекло отговарящо на изискванията - не може да става дума, тук вече могат да ги гепят и по други параграфи.

Някак си от такива "грандиозни" планове и капитал очаквах да се строи доста по-експедитивно и доста по-сериозно - с тези темпове може и до 2029 да не е готов строежът. До колкото разбрах каквото е налично се строи от близо 2 години вече или греша?
 

Горе