Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Ekna

New Member
Здравейте,

Смятам да бъда поредната маймунка на клона „Онлайн търговия”. Наистина е смешно как някой решава, че това е сладка работа и е супер лесно. Под "някой" имам в предвид и себе си. Една приятелка ме насочи насам и тогава разбрах жестоката истина - нито е лесно, нито евтино. Но все пак ми стана много интересно и реших, че си струва да опитам. Четейки в темите ви осъзнах, че това си е Мечо-пуховска работа - колкото повече чета, толкова повече се отваря за четене. Вече доста изчетох, но още много има.

Основни акценти от това, което научих до тук (обобщавам като за себе си и други, които ще влязат):
1. Да управляваш такъв магазин е почти като да управляваш реален – нужна е фирма, водене на счетоводство, персонал, реклама, коректност в отношенията с клиентите и т.н.
2. За успешното му разработване е желателно да има финансово и всякакво търпение средно 1 г. (Относително, разбира се. Изградих си мнението, че това е оптимален период)
3. Не е задължително да правя разход за касов апарат. Мога да използвам услугата "Наложен платеж чрез пощенски паричен превод" на ЕКОНТ като квитанцията служи за фискален бон, независимо, че куриерът в последствие превежда парите безкасово.
4. Като споменах Еконт – в сайта им научих и за т.нар. Триъгълна логистика, което е много удобен начин за Онлайн магазините, които търгуват с безналични стоки.
5. Има такова животно като Шопинг карта. Една от най-препоръчваните тук е Оупън Карт. (В това отношение има и на кого другиго да разчитам за съвет, но все пак)
6. Сайтът трябва да е стилен, атрактивен, лесен за използване от клиентите, с подробна информация за доставките и начините за плащане и редовно поддържан с нови продукти, промоции и т.н.
7. Много важен е маркетингът, в т.ч. споменатото в т.6; качество, цена и евентуално уникалност на продуктите. Но най-важно е да се направи широка реклама чрез СЕО, Адсенс, Адуърдс, Фейсбук, защото без това ще си остана само с разходите.

До тук добре.
Моят продукт няма да е уникален, нито ще бъде на най-добри цени. Ще се целя в средата на сравнителния ценови диапазон. Бизнесът по мащаб ще се равнява на малко магазинче на този етап.
Сайтът ще поизчака докато придобия по-пълна представа за най-продаваните и най-новите на пазара продукти от този тип, да подготвя с фирма, банкова сметка, сметка в Пейпал, Общи условия за ползване на сайта и др. подобни.

Обаче! Да видим какво става с разходите….

Фирмата ще ми струва 110 лв. еднократно, ако си подготвя заявлението сама и го подам онлайн, както смятам да направя. Стокови запаси не смятам да имам. Няма да имам и персонал на този етап. Ще платя някакви пари за хостинг и домейн, не знам колко точно, но няма да са страшни суми (да кажем нещо като 240 лв. на година)
Месечните разходи ме притесняват. За счетоводител няма да плащам, ще си припомня наученото от студентската скамейка, не без съдействието на приятелки от бранша и инфото, което прочетох тук.

И така най-после да си дойда на думата – най-мътни са ми разходите за реклама! Нищо не вдявам… Как да си направя сметка какви разходи ще имам?!?
1.СЕО – има цял дял във форума за него, но …

Прекалено оптимистичен вариант ли е сама да се нагърбя с тази задача, като не съм спец? Всъщност аз и не разбрах как точно се прави, но предполагам, че ако изчета темите в подфорума… Ако пък не – какво приблизително струва месечно да наема фрилендър, за колко време е препоръчително да ползвам услугите му и къде да го намеря (препоръчайте коректни, способни и с умерени цени, ако може)

2.Фейсбук – стана ми ясно, че има възможност да се плаща на импресии или на кликове; че сама определям някакви бюджети и бидове. Четох, че бидовете може да варират от $ 0,01. А максималния бид трябва да е 2 пъти по-малък от дневния бюджет. Не, че разбрах точно какво значи бид…

Бихте ли ми казали какъв е оптималния вариант за бид?

Разбирам, че зависи от много неща, но… Каква сума е желателно да приготвя все пак…?
Както казах продуктът не е уникален, цените варират от 30 лв. до 300 лв., насочен към крайни потребители, според мен най-често на възраст от 25 до 50 г., с превес на дамите.

3.Адсенс и Адуърд – тук пък съвсем не ми е ясно. Нещо подобно ще е като ФБ сигурно… Тепърва ще чета за тях…

Многословна съм, знам. Дано сте имали търпение да стигнете до въпросите :)
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Аз ще допълня. Помисли за Бранд. Име което да се отличава от останалите, до се помни лесно и да е благозвучно. Когато направиш това ще налагаш името си заедно с продукта, който предлагаш. Естествено е, че няма лесен начин, но както си осъзнала вече когато стартираш онлайн не е задължително да имаш наличности, които да купуваш и държиш на склад. Относно рекламите, трябва добре да обмислиш как да рекламираш и с кои ключови думи. Трябва да помислиш да конверсията. Да рекламираш с общи ключови думи е рисковано и скъпо удоволствие със съмнителен резултат. Няма да мога да обясня всичко ...дълго е..
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Много дълъг отговор трябва да бъде наистина...

Всеки да каже по нещо и ще стане:)

Бид е цената, която си готова да платиш за клик или импресии. Бид, защото при фейсбук и адвордс рекламодателите се конкурират за рекламните позиции, дефакто наддават като на търг. Примерно аз и още 3-ма даваме по 0.05 цента на клик, а ти даваш 0.02 цента, това значи, че твоята реклама няма да се показва и ще трябва да изчакаш да ни свършат бюджетите. Бид е взаимствано от търговете, от там идва...

Като рекламираш почваш от най-ниската цена и качваш през цент, докато почната да ти се показват рекламите. В адвордс можеш да таргетираш по-добре, но кликовете са по-скъпи, може и до 20-30 ст. да стигне в някои ниши. Във фейсбук е по евтино, но доста талаш има... Всъщност сама трябва да стигнеш да най-доброто за теб, няма как...
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Защо просто не се обърнеш към специалистите. По принцип трябва да си наясно че не може и не трябва да разбираш от всичко. Вниманието трябва да ти е насочено единствено към бизнес стратегията и това как да откраднеш повече клиенти от конкуренцията и/или да привлечеш нови. Вместо да си губиш времето с проби и грешки отиваш при тези специалисти: http://www.advertisebg.com/bg/ те ще ти кажат кое какво и ще ти кажат примерен бюджет. След това ти ще си направиш сметка има ли смисъл или не. Ако с %ТО на стоката която ще продаваш не можеш да си избиеш дори и рекламата по - добре въобще не се хващай.

Ето пак същата фирма но сайта е насочен към по - малки клиенти: http://www.gmarketingbg.com/google_adwords.html

//edit
забравих да напиша че си изпуснала един много важен разход, който всички изпускат, а това е сериозно перо в бюджета.
Това е разхода за въвеждане на продукти и писане на описания.

Поздрави
 
Последно редактирано:
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Мдаа... действително не обърнах много внимание на препоръките за бранд в сайта... Бях на път да го подценя това. Благодаря ти!

За това с ключовите думи ще разчитам на съдействие от приятелка, която ще ми помогне за сайта и има опит.
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Ахам! Благодаря ти за пояснението! С моя английски се въртях някъде около обяснението, но сега ми светна. Сега вече разбирам защо е толкова трудно да се прецени разход "на око". Явно ще трябва да си определя някаква първоначална сума и да се ориентирам постепенно...
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

И ти си прав! Принципа на пробата и грешката много често излиза по-скъпо...Благодаря за сайта!

Защо въвеждането и описването да е сериозно перо?! Вярно, че си е доста работа, но аз друга работа нямам, а и умея да пиша (в смисъл умея да се изразявам добре, не съм бавна).
А доколко е допустим копи-пейста в началото? Мислех за набирането на първата и основна група с продукти да ползвам чужди текстове, а после като остане само ежедневната поддръжка постепенно да ги редактирам. Макар че тези продукти не могат да се описват по много различни начини.

Реших, че ще започна с не голяма гама. Около 300 продукта - най-търсените и най-новите на пазара. Ако ползвам чужди текстове си мисля, че ще мога да качвам на ден по 40-50 продукта или...?
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Трябва да знаеш че едно от най важните неща за достигане до продажба е представянето на продукта. Това значи, че трябва да има хубава снимка и хубаво и атрактивно представяне (описание).
Една проста формула за успех = "представяне на продукта" + "цена на продукта" + "безплатна доставка" + "отношение към клиента" = "продажба". Помисли върху всеки един от компонентите.

Също така трябва да знаеш, че всеки лев спестен от въвеждане/описание на продукти, после трябва да го компенсираш с пари за сео и реклама. Защото ако вземеш текст от друг сайт става дублирано съдържание и от там на татък твоя продукт няма да се класира добре в търсачките.
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Един приятел наскоро прави нещо такова за клиенти. Програмист е, хвана готов магазин с отворен код и го къстомизира за конкретния магазин. Взе им към 2 хилки с въвеждането на стоките, до използваем вид.
Ако ще си го правиш сама - инфото ми е излишно.
2. За успешното му разработване е желателно да има финансово и всякакво търпение средно 1 г. (Относително, разбира се. Изградих си мнението, че това е оптимален период)
Цъ, и за месец може да тръгне.

п.с. Темата е хубава, ще съм благодарен ако от време на време споделяш как вървят нещата.
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Дублираното съдържание е недопустимо. Ще убие всякаква възможност да получиш най хубавия трафик - а именно безплатен, таргетиран от гугъл. Виж има много хора във форума, които предлагат пренаписване на описания на продукти и не вземат скъпо. Това е първата стъпка в сео оптимизацията. За 300 продукта с уникално описание над 300 думи предполагам че ще имаш около 100-200 посещения на ден след 1 година. Ако всичките продукти се въртят около основна пазарна ниша и в техните описания присъства ключовата дума на пазарната ниша може без проблем да се класираш на първа страница без скъпа сео оптимизация а от там да получиш и допълнителен трафик. Съветвам те обаче да направиш една по задълбочена консултация със сео и маркетинг специалист преди да започнеш проекта. Това би ти спестило 1-2 години проби и грешки.
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

По точката за реклама - няма много варианти за малък стартиращ бизнес. Ще трябва да разчиташ на контекстни реклами при търсене в различните мрежи, а също и дисплейните - разбирай Адуърдс и Фейса най-вече. Както те посъветваха по-горе за вариант 1 да се обърнеш към специалисти и те да иправляват бюджет от примерно 200лв и за тях отделно 50лв. Ако ще отделяш по-малко пари минаваш на вариант 2 да си ги управляваш сама и да сядаш да почетеш за този начин на реклама и работа с Адуърдс и Фейса. Това е с най-кратки думи. Физическия магазин има много хубаво предимство пред онлайн подобен (нещо което мисля малко хора отчитат) - плясваш го на пъпа на центъра и всички го виждат. Онлайн магазина, ако ще да е най-прекрасния и хубав, ако не се налеят нужните средства ще остане празен.

И ако имаш пари за оптимизация на сайта да отделяш, за да се качва с времето. Резултатите от това не са сигурни и бързи - за това не може да разчиташ само на това в началото. Имаш сфери, където така здраво са стъпили стари и известни сайтове, че достигането на първи позиции може да струва майка си и баща си и въобще да няма смисъл.

Темата и въпросите са много, но се надявам малко да съм помогнал. Успех от мен!

P.S. Сподели нишата и продуктите - малко конкретни съвети ще са ти още по-полезни.
 
От: От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Интересна тема и аз съм на подобна вълна, трябва доста четене и добър бюджет.
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Една проста формула за успех = "представяне на продукта" + "цена на продукта" + "безплатна доставка" + "отношение към клиента" = "продажба". Помисли върху всеки един от компонентите.

Хм... с всичко съм съгласна, но това с безплатната доставка малко ме стресна... Аз лично никога не съм имала късмета да попадна на безплатна доставка (не живея в София)... Виждала съм понякога да се промотират продукти с безплатни доставки, даже скоро май в Шопинг.бг видях нещо подобно. При всички случаи на този ранен етап не мога да си позволя това за всяка поръчка, струва ми се...

Колкото до дублираното съдържание - разбрах, благодаря!
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Безплатна доставка = включване на доставата в цената :)
 
От: От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Един приятел наскоро прави нещо такова за клиенти. Програмист е, хвана готов магазин с отворен код и го къстомизира за конкретния магазин. Взе им към 2 хилки с въвеждането на стоките, до използваем вид.
Ако ще си го правиш сама - инфото ми е излишно.

Цъ, и за месец може да тръгне.

п.с. Темата е хубава, ще съм благодарен ако от време на време споделяш как вървят нещата.

Аз сайта няма да го правя сама. Една приятелка, която се занимава с това ще ми го направи. Но не сме говорили за въвеждане на стоките. Ще видим. Относно това трябва да помисля.

Със сигурност ще споделям. А и вероятно още много въпроси ще изникват текущо. Пък и по-нататък и моя принос ще трябва да си дам, помагайки на други, както вие на мен :)
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Дублираното съдържание е недопустимо. Ще убие всякаква възможност да получиш най хубавия трафик - а именно безплатен, таргетиран от гугъл. Виж има много хора във форума, които предлагат пренаписване на описания на продукти и не вземат скъпо. Това е първата стъпка в сео оптимизацията. За 300 продукта с уникално описание над 300 думи предполагам че ще имаш около 100-200 посещения на ден след 1 година. Ако всичките продукти се въртят около основна пазарна ниша и в техните описания присъства ключовата дума на пазарната ниша може без проблем да се класираш на първа страница без скъпа сео оптимизация а от там да получиш и допълнителен трафик. Съветвам те обаче да направиш една по задълбочена консултация със сео и маркетинг специалист преди да започнеш проекта. Това би ти спестило 1-2 години проби и грешки.

Да, разбрах! Някак си се бях настроила да процедирам по друг начин, но разбирам. Записвам си го в Задачника :)
 
От: Re: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Здравей и добре дошла / дошъл. Мисля, че е първото, съдейки по ника, но ме извини, ако не съм уцелил. Приятен престой тук и много добре разписано от теб обяснение. Имаш репче от мен. :)

Уцелил си :) Благодаря за топлото посрещане!
 
От: От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

По точката за реклама - няма много варианти за малък стартиращ бизнес. Ще трябва да разчиташ на контекстни реклами при търсене в различните мрежи, а също и дисплейните - разбирай Адуърдс и Фейса най-вече. Както те посъветваха по-горе за вариант 1 да се обърнеш към специалисти и те да иправляват бюджет от примерно 200лв и за тях отделно 50лв. Ако ще отделяш по-малко пари минаваш на вариант 2 да си ги управляваш сама и да сядаш да почетеш за този начин на реклама и работа с Адуърдс и Фейса. Това е с най-кратки думи. Физическия магазин има много хубаво предимство пред онлайн подобен (нещо което мисля малко хора отчитат) - плясваш го на пъпа на центъра и всички го виждат. Онлайн магазина, ако ще да е най-прекрасния и хубав, ако не се налеят нужните средства ще остане празен.

И ако имаш пари за оптимизация на сайта да отделяш, за да се качва с времето. Резултатите от това не са сигурни и бързи - за това не може да разчиташ само на това в началото. Имаш сфери, където така здраво са стъпили стари и известни сайтове, че достигането на първи позиции може да струва майка си и баща си и въобще да няма смисъл.

Темата и въпросите са много, но се надявам малко да съм помогнал. Успех от мен!

P.S. Сподели нишата и продуктите - малко конкретни съвети ще са ти още по-полезни.

Мхм... Да, готова съм на минимум 250 лв. Дори си мислех за бюджет от към 500 лв.

Примерът с реалния магазин дето е в центъра ... ами те наемите в центъра са майка си и баща си :D Всъщност същите тези средства трябва да отидат за реклама на онлайн магазин.

Ох... не ми се иска да говоря конкретно. Честно казано основната причината е, че не искам да бъда разубедена, волю-не волю, от вас, въпреки че може да е за добро.

Да, прав си. Както казах продуктът не е уникален. Но как ще разбера дали не пропускам възможност ако не пробвам?! Не искам да се отплесвам за причините и подтика да задълбая в това. Но реших, че щом много други успяват от подобно стъпало, значи мога и аз!

Признавам, че преди да започна да чета мислех, че разходите ще са много по-малко, като се има в предвид, че не се налага да поддържаш офис и СМЗ. Но не е като да няма какво да загубиш. И все пак всички знаем, че си трябва решимост и няма начин да не поемеш риск. Ще видим, може по-нататък да се реша да споделя.
 
От: Какво научих от вас до тук и за разходите за реклама отново

Хм... с всичко съм съгласна, но това с безплатната доставка малко ме стресна... Аз лично никога не съм имала късмета да попадна на безплатна доставка (не живея в София)... Виждала съм понякога да се промотират продукти с безплатни доставки, даже скоро май в Шопинг.бг видях нещо подобно. При всички случаи на този ранен етап не мога да си позволя това за всяка поръчка, струва ми се...
Тук зависи от конкурентите ти. Ако те предлагат безплатна доставка, а ти не тогава ще изгубиш доста, особенно ако всички взимате стоката от едно и също място и цената и %то са еднакви. Обаче ако те не предлагат, а ти предложиш можеш да спечелиш доста (зависи от бизнес стратегията ти). Имай в предвид че еконт са скъпа фирма, има по евтини на пазара.

Безплатна доставка = включване на доставата в цената
Това са пълни глупости. Никога не подценявай клиентите, те не са глупави, а ти не си единствената на пазара. Да знаеш че преди да се стигне до продажба, клиента е проверил стоката поне в още няколко магазина и е проверил условията (цена, доставка, гаранция и тн.). Ако го лъжеш че доставката е безплатна само ще изгубиш.
 

Горе