Какво представлява наетия сървър?

Blinky

Owner
Какво представлява наетият уеб сървър? Наетият уеб хостинг е вид сървър, при който получавате ваша собствена машина, която да изпълнява вашите заповеди (като добър дух). Не споделяте хардуера на сървъра. Не споделяте софтуера на сървъра. Не трябва да споделяте нищо. Този хостинг е идеален за егоисти. Разбираемо, той е един от най-скъпите видове уеб хостинг, но ви дава най-голям контрол и сила.

Какво казва Уикипедия за наетият уеб хостинг? „Наетата хостинг услуга, наетия сървър или управляемата хостинг услуга е вид интернет хостинг, при който клиентът наема цял сървър и не го разделя с никого. Това е по-гъвкаво решение от споделения хостинг, тъй като клиентите имат пълен контрол върху сървърите, включително и избор на операционна система, хардуер и др. Администрацията на сървъра обикновено може да се предоставя от хостинг компанията като допълнителна услуга - мениджмънт. В някои случаи наетия сървър предлага по-малки разходи и по-голяма възвращаемост на инвестицията.”

За какви цели е подходящ наетия хостинг? Ако вашият интернет сайт изисква голямо дисково пространство, честотна лента, памет или просто имате нуждаот по-голяма сигурност и персонализиране, наетият уеб хостинг е подходящ за вас. Можете да инсталирате всичко, което искате. Можете да използвате толкова централни процесори, колкото може да управлява сървъра. Можете да инсталирате Apache модул или да изпробвате нов програмен език. Можете също да правите детайлни промени, използвайки командната лента или отдалечен декстоп.

В какви случаи наетият уеб хостинг не е подходящ? Недостатъците на наетия уеб хостинг включват:

1. Голяма отговорност. В зависимост от вашия хостинг план, трябва да поддържате системата актуализирана и функционираща. Ако е пусната нова версия на софтуера на сървъра, която фиксира пропуск в сигурността, трябва да актуализирате сървъра, за да не бъде хакнат. Ако софтуерът на сървъра бъде хакнат през уикенда, познайте кой ще го поправя? Тази задача ще се падне на вас.

2. Сървърът се наема, а не се притежава. Вие не притежавате сървъра, така че не можете да ъпгрейдвате хардуера или да местите сървъра в друга сграда. Ако е необходимо да притежавате сървъра, тогава ви трябва хостинг колокация или управляем уеб хостинг.

3. Цена. Наетият хостинг може да бъде много, много скъп. Не само, че трябва да плащате стотици долари всеки месец за услугата, но може да се наложи да плащате и за честотната лента, която използвате.

Можете да използвате нает хостинг с Windows или с всеки вариант на Linux, като обикновено получавате поне един нает IP адрес. Поддръжката, която ще получите за вашия сървър, варира. Управлението на вашия хостинг план може да включва всички или някои от тези аспекти:

- Ъпдейт на приложения
- Администриране на база данни
- Наблюдение на сървъра
- Техническа поддръжка
- Ъпдейт на операционната система
- Балансиране на товара
- Защита от DDoS (отказ от услуга)
- Архивни копия и възстановяване
- DNS хостинг


Ако вашият хостинг план не включва някоя от изброените услуги, ще трябва или сами да си извършвате, или да останете без тях.

За да разберете по-добре какво представлява наетия уеб хостинг, прочетете повече информация за различните видове уеб хостинг, като например споделен хостинг и - VPS хостинг тук във форума.
 
От: Какво представлява наетия сървър?

Аз не съм разбирач но ми направи впечатление в статията че думите "Наетият хостинг" се употребвяват когато става дума за наетият сървър.
Мисля че нает хостинг може да се отнася и за споделенят хостинг,и тъй като става дума за нает сървър,думите "Наетият хостинг" трябва да се заменят с "Наетият сървър".
 
Да, това е защото така го наименуват и на английски: http://en.wikipedia.org/wiki/Dedicated_hosting_service

За това и в първото изреение съм дал синонимите, с които се подвизава. :) Най правилно си е дедикейтед сървър, което си е нает сървър. Но си е каквото и да си говорим хостинг услуга.
 
От: Какво представлява наетия сървър?

И аз не съм много навътре в администрацията, но ми направи впечатление, че се говори за наемане хардуер. Останаха ли още фирми, които предлагат наистина хардуерни сървари? Поне нашата фирма ползва само виртуални. Мислех си, че е така и при 99% от останалите фирми. Клиента по никакъв начин няма да разбере, че ползва виртуален сървар, а не хардуерен. Предимствата са много. Като започнем от бекъп-а, консумацията на енергията, администрирането, физическото пространство...
 
Преди има няма 2 години ми показаха една колокация, която трудно можех да се пречупя и да мина за виртуален. :) Но да, повечето са с виртуални машини.

Да, предимствата са много, но сигурно и разходите по изграждането също. ;)
 
От: Какво представлява наетия сървър?

Със сигурност виртуализацията е скъпа. Но като си помисля само за климатизацията, помещенията и прахоуловителите, които ползвахме преди и ми се иска да кажа ... "аз изчезвам" :)!
Сега админите са навряли цялата дивотия в една стаичка под едни стълби и се климатизира от едно супер тихо Fujitsu 9-ка :). Културна работа. Иначе 50-60 машини, бръмчащи и бълващи жупел в едно малко помещение, направо не се издържаше. А как се работи на подобен шум... Не съм сигурен кое бучеше повече тогава - климатизацията или сърварите.
 
Виждал съм големи сървърни пространства с ракове, и такива в маза, където е на нещо като количка, с която носят хляба. :)

Иначе нещо средно видях в една фирма, една ставя - машини и климатик. Голям смех беше. Не бих си качил софтуери и сайтовете там, дори и да е фри. :)
 
Re: От: Какво представлява наетия сървър?

И аз не съм много навътре в администрацията, но ми направи впечатление, че се говори за наемане хардуер. Останаха ли още фирми, които предлагат наистина хардуерни сървари? Поне нашата фирма ползва само виртуални. Мислех си, че е така и при 99% от останалите фирми. Клиента по никакъв начин няма да разбере, че ползва виртуален сървар, а не хардуерен. Предимствата са много. Като започнем от бекъп-а, консумацията на енергията, администрирането, физическото пространство...

Това е защото мощонстта на сървърите продължи да нараства по закона на Мур през последните години а софтуерните нужди от мощност не нарастнаха чак толкова :) от това идват и по изгодните предложение за Виртуални Машини на по ниска цена... а и едно време процесорите който правят резултати 500 - 1000 CPU Benchmark харчеха около 100 вата ток и сега модерните в средния клас който правят около 10 000 харчат около 100 вата

Иначе лесно може да се познае при виртуализацията на ресурса ако някой реши да ползва 100% няма да остане за другите при феър шеър лимитите, А ако разделението е всеки да си има 100% дедикейтед ресурс цената ще е по скъпа отколкото без виртуализация... ИТ отдела на всяка една бизнес организация трябва да разпознае нуждите и да предложи съответните решения или организацията трябва да наеме външни консултанти за целата (HP например имат такива отдели за SLM (service level management) които правят това за клиентите - преценяват какво им трябва - другите големи фирми също.... става дълго за обяснение но мога да изпиша поне още 1000 думи по темата а нямам толкова време ( имам чек листа с 9 задачи за до сутринта и наминавам през форума между тях) ...


ПП В момента не само сървъри може да си намеш ами и малки частни клаудове (няколко сървъра (хиперваизори) на който вървят виртуални машини - резервни хипервайзори който да поемат ако случайно някой падне, и закачен през мрежата сторидж) някой би казал то е клъстър с фейловър :)
 

Горе