Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Велико Търново?
 
От: От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Няма никаква база за сравнение
едно е да гледаш снимки в нета, без читаво описание на продукта, и зопим на стенд бай, неясни условия за цена и срок на доставка, без стационарен телефон и физически адрес.
Съвсем друго е туриста тръгнал да харчи пари, можещ да пипне продукта + живия контакт с продавача и уменията му да продава.

CRT-то по скоро клони към 80%

а пропуснах и мулти езичните банери като "Sale" и "Скидка"

Форс пуснал си тема и очакваш да получиш малко кураж от нас - Но за това дето си го намислил сърце не ми дава да ти кажа че ще стане - Ето ти и малко теория защо

Тия 2000 човека на ден са ти 2000 импресии на ден - нетаргетирани - Все едно от Фейсбук страница на обща тематика реклама си пуснал - Демек талаш

При такъв трафик от около 2000 импресии ще хванеш зорлем 50 клика - тоест 50 туриста ще влезнат в магазина

Както добре знаеш нормално е от 100 клика да правиш продажба - Кажи ми с 50 влизания в магазина колко продажби ще правиш каква ще ти единичната стойност на продажбата и колко ще ти е печалбата?

Сметни го по 30 дни извади - наема - ток - вода - интернет - охрана - счетоводство - заплатата - осигуровки и ми кажи ще ти останат ли и 1000лв


За да имаш някакъв успех трябва тази тълпа от туристи да ти стане таргетиран трафик - все едно от Гугле Адуордс по яко продаваща ключова дума

2000 импресии - CTR 10% = 200 клика (влизания в магазина) - Конверсията трябва да ти висока над 10% за да правиш поне по 20 продажби на ден


Като измислиш какъв е този продукт дето от тази тълпа ще направи таргетиран трафик скачай до тогава по добре не си хаби парите
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Напротив има много голяма база за сравнение и ако е пич скоро ще го сподели във форума

Защото като го писах горното му спестих и доста от черните краски

Първо - В БГ туристите не идват да харчат - Те идват да зяпат и да ядът и пият щото е тънкана - Дрехите обикновено могат да ги намерят по евтино и в собствената си страна.

Второ - В българия като се изключат може би руските туристи всички останали от прехваленият запад обикновено са скъсани и нямат кинти или са скръндзави

Трето - Ще продава дрехи - Половината от тия 2000 човека са мъже дето с пушка не можеш да ги вкараш в магазин за дрехи

Четвърто - Може и да има 2000 туристи при сезон или хубаво време - При дъжд и студ и половината няма да ги има - Разходите обаче са всеки ден

Пето - На тази улица със сигурност има поне още 5 такива магазина



Всички тези неща пак водят до първият ми пост ако беше голяма далавера цената нямаше да е 200лв и ако някой случайно фалира комшиите до него веднага щяха да го вземат за да разширят бизнеса си.

На такова място може да пробие само с нещо нестандартно или с нещо много масово като кебапчета - Хубавото на туристите е че от обикаляне и зяпане огладняват не съм чувал обаче да им се породи внезапно желание за пазаруване като въобще не са тръгнали с тази цел.
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Първо - прав си, че туристите нямат намерение да харчат. Но винаги могат да си купят един часовник със флаг на собствената им страна, че дори и на България. А и освен това сувенири няма да липсват.

Второ - туристите не са само от запада, но и от изтока. Града гъмжи от туристи от близкия изток + японци и корейци. А и студентите да не ги забравяме, все пак са 12 000.

Трето - няма да продавам дрехи, а аксесоари. Ако не знаеш какво е аксесоари - часовници, бижута, портфейли, ключодържатели, колани, шапки, шалове, ръкавици, слънчеви очила, сувенири, гривни и много други.

Четвърто - щом дори в мъгливо време има "глупаци", които правят снимки на обектите, то значи има и кой да се разхожда.

Пето - прав си за конкуренцията, но... и четирите магазина зареждат от един и същ доставчик. Аз сам си внасям продуктите. Точка

ШЕСТО - не отварям магазин, за да привличам само тълпата от улицата. Главната ми цел са онлайн потребителите, които често ме питат къде се намира магазина ми в града, а да им обяснявам, че търгувам само онлайн и че дори нямам и склад си е малко несериозно.

Седмо - започвам бизнеса със собствени средства, а не на заем. Сметнал съм всички разходи. Сумата да кажем е 5 000лв. На разположение съм приготвил тройна сума. Наясно съм със риска, но предпочитам да играя, отколкото да ги слагам в банка с мижави лихви.

Благодаря за критиките.
 
  • Like
Реакции: GunZ
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Написал си - Нишата е модна - аксесоари .................

Останах с впечатление че ще продаваш - Дамски дрехи (Мода) и аксесоари - шапки шалове и тн.

Така шансовете ти нарастват - Туристите ти стават таргетирани посетители

А колкото до това че пък чак толкова много те питали къде имаш магазин в 100 000град малко се изсили.

Имал съм онлайн магазин в БГ с по около 2-3к влизания на ден и често са ме питали за магазин в София - Рядко за Варна и Пловдив и като се замисля никой за 100 000 град.

Въпреки това оставам скептичен към начинанието освен ако целта не ти е 1000лв на месец да покриваш разходите на някое гадже дето ще сложиш за продавачка

Очаквам след 3 месеца да си кажеш откровено
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Без значение дали ще успея или не, ще си споделя опита тук. Нали все пак за това се стремим - да се учим от успеха или провалите на другите. Едва ли след 3 месеца ще съм на върха на кривата по продажби, след 9-12 месеца си е по-възможно, докато се утвърди всичко. А и ще напиша тук опита си стъпка по стъпка как се популяризира и утвърждава физически магазин без огромни средства за реклама, а с малко... мозък.
 
  • Like
Реакции: CTAH
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Ако ставаше с малко мозък - всеки щеше да го прави

В този бизнес не почнеш ли да правиш пари до третият месец го заебвай - Няма да отваряш автосервиз та да го развиваш няколко години - Клиентите са ти на конвейер минават и заминават шанса да се върнат скоро та да очакваш продажби на завръщащи се клиенти е малък.

Единствено ако не можеш да стартираш с пълен асортимент можеш да разчиташ че с времето и увеличаването на продукцията ще увеличиш оборота.

Успех
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Успех ти желая. Къде в Търново ще ти е точно магазина? Ще мина да си купя нещо, като имам път натам :p
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Батка мани ги теа аксесоари! Пускай алкохол в по-модерни бутилчици като за туристи + цигари на стекове + некой джойнт под рафта и моментално имаш 12000 таргетирани и още незнам си колко там дето се шматкат и цъкат с апаратите :lol: Тва 200лв си е без пари, ако го оставяш след месец два обади се аз ще го взема!
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Аз съм на мнение че като не можеш да помогнеш по добре да не пречиш.
Force си е голям човек може да си прави сметката сам и сам знае колко е трудно и нали никой не вярва че е малоумник които неможе да си даде сметка за нещата.
Определено няма нужда да се строят още стени пред него. И сам си знае 100 начина как няма да станат нещата той търси 1 способ който да проработи.
Нищо лошо не е тръгнал да прави, не пречи и на никой, дайте да го насърчим и да помогнем с каквото можем. Той негативизъм си има достатъчно в живия живот около него.
Успех желая и силата да е с теб!
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Стан пожелал съм му успех - Но все пак момчето не е пуснало темата само да го тупаме по рамото - Щом пита значи до сега не е отварял магазин и по добре от самото начало да има по ясна представа какво го чака.
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Когато избираш обект, имай в предвид, че единия тротоар 'работи' по-добре от другия. Почти винаги!
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

При моят обект е налице следната ситуация - улицата продължава около 800 метра на два тротоара, от двете страни на пътя. Когато останат 50 метра до магазина, единия тротоар изчезва, заради самото градоустройство, с пешеходна пътека се преминава на другия, който е пред магазина. Така хората се преместват принудително и след 50 метра следват моите витрини.
 
От: От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Виждал съм многократно как магазин, само на 2-3 метра от главния поток неможе да избие ниския си наем. А другите с троен наем са доволни :) И макар че знам и аз съм попадал в тази ситуация. Основния туристически сезон е кратък и няма право на грешки. Който греши има около година да размисли :)
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Force да не става въпрос за магазин в Пловдив, вчера видях празен магазин точно на Отец Паисий и до него фабрик и Сексшоп :)
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Не бе в Благоевград е - Стига с тия предположения - Момчето каза че не иска да казва къде е а не че черпи каса бира който познае.
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Просто не исках да споделя града, преди да подпиша договора за наем, че вече имам такъв случай на изпусната оферта. Града е Велико Търново, магазина е на улицата към пътя за Царевец, след бившия ГУМ Европа.
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Направете проучване на клиентопоток. Ако се наложи не мърдайте от мястото 3,4 дни и пребройте колко хора минавт дневно.
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Какво има значение при стартиране на бизнес и наемането на магазин? Нещата за които се сещам са:

- Локация - достъпност
- Цена на наема
- Човекопоток
- Гледка - витрини(големина)
- Квадратура
- Вид на сградата(от гледна точка на отопление)

и други?

Всичко това и таргета на клиентопотока
Защото евреите отварят магазин за бижута до друг магазин за бижута
 
От: Какво се гледа при отварянето на физически магазин..?

Мина повече от половин година? Какво се случи в пика през лятото?
 

Горе