Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Аз писах, че анализа е среднощен и неизчерпателен затова е нормално да има много пропуски :) .
Все пак искам да допълня още нещо, което забравих онази вечер.
Важно е в сайт за обяви да има и добре направен форум. Така ще се създаде голяма аудитория имаща още една причина да влиза редовно в сайта. Изобщо форумите са добър начин за докарване на допълнителен трафик.
@georgimateev Аз нямам проблеми с докарването на трафик, но от това, което виждам в доста скъпи, провалени бг проекти, много хора имат. Все пак мерси за предложението :) .
 
Как мислите, дали www.ideas-portal.com има общо с темата тук?
А мога ли да прикача към него линк насам?
 
Последно редактирано:
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Набавянето винаги е било трудно и не е толкова лесно колкото го описва автора на темата. Точно затова съществуват така наречените посредници, които да подбиват цените, да обират рекламодателите и те (реклмодателите) в крайна сметка да не получават каквото очакват. Т.е. всички са прецакани освен посредниците, които си реализират големите печалби. Ето защо наистина трябва да дирим директни рекламодатели.
Това с регионалните справочници ми се вижда смешно. Аз например не се занимавам със справочни сайтове, тъй като ги намирам за прекалено елементарни. Просто Бай Гильо си пуснал готова система и бърза да лапа пари. Реалните справочници изискват проучване, връзка с фирми, които да включиш в тях. Само дето болшинството наши такива са просто copy->paste от произволни места.
А сега ще поговоря за регионалността. Много по-трудно е да събереш посетители от конкретен регион, отколкото произволни. А ако предлагаш нелокални услуги, произволните user-и са идеално решение. Колкото си по-отворен за по-голяма аудитория, толкова по-добре. Естествено, повечето аудитория иска и повечко папкане, т.е. трябва да им осигуриш достатъчно и качествено обслужване. Това естествено става преди да получиш каквито и да е пари. Ето защо в началото е нужна по-сериозна инвестиция. Предвид това че трудно се намират рекламодатели, обикновенно почти никой не се захваща със сериозни инвестиции, защото рисковете са прекалено големи.
Аз карам на друг принцип. Не правя сайт защото това се търси и има рекламодатели в този бранш, а правя сайт за това което ми харесва. После гледам да направя този сайт достатъчно атрактивен и полезен. След това пак мога диря рекламодатели, но обикновенно ако сайтът ти си струва, те те намират (стига да оставиш координати). Иначе може да си вреш носа навсякъде и да нахалстваш, но не винаги е ефективно. Е, ако няма друг начин, и това е начин.
Да правиш сайт с единствена цел да угодиш на конкретни рекламодатели го намирам за несериозно. Тях един ден ги има, друг ден не, а ти какво, за всеки рекламодател нов сайт ли да градиш от нищото?
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Хубава тема. Харесва ми, че автора VtoriChepik дава идеи и споделя свое лично мнение за евентуален печеливш бизнес. Може би звучи малко несериозно да имаш сайт за обяви на регионален принцип, но има още доста примери за вестници с малки обяви - кои безплатни, кои платени които правят доста добри пари. Преди 1 седмица гледах рекламната тарифа на такъв вестник - каре 10см*5см (черно бяло) цената е 80 лв. за 1 месец (вестника е седмичник). Аз с математиката не съм много на ти но 100 стр. по 1 млн карета * 80 лв. ... добре е като за малки обяви.

Това е от мен.
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Преди 1 седмица гледах рекламната тарифа на такъв вестник - каре 10см*5см (черно бяло) цената е 80 лв. за 1 месец (вестника е седмичник). Аз с математиката не съм много на ти но 100 стр. по 1 млн карета * 80 лв. ... добре е като за малки обяви.

Това е от мен.

Не знам, доколко е сериозно да се сравнява вестник (било то и регионален) със сайт. Нека не забравяме, че един вестник изисква голям брой разходи, като започнем от печатницата, разходи за обикновено централен офис, оборудване, материали, консумативи за отопление, телефон, персонал за производство на материала във вестника - без поне 1-2 качествени репортери не става тази работа, персонал за предпечат, персонал за набавяне на рекламодатели, - хора, това са наистина сериозни разходи! Ако вестникът успее да се самоиздържа от реклами, смята се за добро. А ако и собственика може да си позволи да води семейството на почивка само от този приход - значи ще го бъде вестникът :wink: Потенциалните рекламодатели в малките градове са наистина малко, а възможностите за реклама при тях са също така многобройни. Нека си спомним, че сме в България и нерядко за някой автосервиз е достатъчно да сложи метална табела на къщата на баджанака си :)

А какви са разходите за 1 сайт? Може да са само за хостинга, и най-често са. Често собственика на сайта е 3 в едно и изпълнява задачите си вкъщи, а какво да говорим за плащане на данъци! И тук бих изразила едно крайно мнение. Ако целта на определен интернет проект е да си набавя приходи от реклама, то този проект трябва да храни и други гърла - маркетинг, копирайтъри и пр., а и да се рекламира също, защото знаем,че посетителите днес ги има, но утре (след като сме се върнали от почивка) може да ги няма...
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Не знам защо се заблуждавате, че един сайт (говоря само за сериозните) не влага сериозни пари. Вместо за хостинг, обикновенно се влагат инвестиции за сървър и разработка на разни услуги. Това изисква програмисти, които претендират за 1500лв/месец. Изискват също и обикновенни наблюдатели (т.е. такива дето се занимават с хората и проблемите им), с които можеш да минеш с по 500лв/месец. Ако пък искаш да правиш сериозен информационен сайт, ще ти трябват репортери, които също няма да карат с 10-20лв на месец. Ако пък говорим само за несериозни сайтове с взет набързо темплейт, копирано съдържание и никакъв труд, то в такъв сайт не си струва да се рекламира. И не, не е правилно да не се сравнява вестника с един сайт. Дори при сайтовете разходите и рисковете са по-големи, а и сайтовете стават все по-ползвани от хартиените вестници.
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Миналата година на световната среща на редакторите се стигна до общия извод, че вестниците умират. Само Мърдок има некви идеи да пробутва платено съдържание чрез четци, но в общи линии останалите инвестират в електронните си издания. Чудовище като The New York Times си продаде сградата, а българските национални ежедневници са поголовно на загуба и се издържат от спонсори (може би вацовете са изключение донякъде, не съм запознат с калкулацията при тях).
Разходите за хартиените издания са многократно по-големи от тези за сайтовете в момента, а рисковете са огромни в сравнение със сайтовете (може би за след 10 години Unwise ще познае, но засега положението е това).
Ситуацията ще се влошава все повече за вестниците (оскъпяване на суровините, отлив на читателската аудитория към сайтовете, които освен текст имат възможността да предлагат образ и звук, както и обратна връзка, подръжка на скъпоплатен персонал, разходи за помещения и процент за разпространение, отлив на рекламодатели).
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

"Свързваме се с фирмите като започнем от първия списък и водим преговори за реклама. Където постигнем успех сключваме договор. Ако след края на първия списък все още има свободни полета за реклама продължаваме към втория списък и накрая третия."
- Ти си голям оптимист! Ако ти се свържеш с фирмите и си натрапваш услугите то неуспехът ти е 99 % сигурен. Верният подход е да ги накараш те да те потърсят.
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Да, те всички успешни уеб проекти са направени от хора дето след като са създали сайта си за 7 дни, после са седнали под едно дърво и са зачакали да почнат да падат сами рекламите отгоре.
c035.gif
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Много добра тема. Се га се включвам в нея :)

Искам да попитам дали някой знае рекламна агенция или медия-шоп която да предлага реклами на мой сайт (естествено срещу комисион) но да не е с огромни претенции?

Питам защото съм предлагал директно на фирми да рекламират в сайта ми но резултата е малък а аз нямам ресурс да организирам маркетингово проучване примерно.

Благодаря предварително :mrgreen:
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Аз работя с Пиеро97. Имам и Гемиус. Опитът ми до момента показва, че директната реклама или не се продава, или за стотинки. Скъпата ЦПМ реклама се продава, само ако клиентът се интересува от твоя сайт.
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Много благодаря. Ще им пиша да видим дали ще искат да помогнат ;)
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Определено за сега мисля че директния контакт с БГ рекламодатели е труден, но и това е най-добрия вариант за развитие на сайт насочен към Бг аудитория. Ако чакаме да спечелим с адсенс, изитрейдър или друга мрежа, мисля че ще чакаме десетилетия.. това е моето мнение. За Бг сайтовете хубавото е че много ниши са напълно свободни или с минимална конкуренция и лесно могат да се заемат, но един международен сайт безспорно ще бъде в пъти по печеливш, ако успее да пробие. Затова и аз смятам да хвърля доста усилия и навън.
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Много полезно. Благодаря за информацията
 
От: Re: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Малко наизуст си ги написал тия неща и вероятно не си продал реклама и за един лев на голям рекламодател. 100% от бюджетите на ГОЛЕМИТЕ рекламодатели минават през медия шопове, така че и директният контакт НЕ ВЪРВИ!!!

Иначе хубаво е да си мечтаеш.

Уви много си прав. Явно доста хора които разбират от правененто на сайтове, не разбират от начина по който те печелят.
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

За бг рекламодатели връзките са му майката. Който има връзки успява, който няма драпа със зъби и нокти за да обеди рекламодателя (много често без успех). А ако намесим и конкуренция, вече става още по сложно.
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Голяма тема !
Точно с този проблем се сблъсквам в момента. След като пуснахме новинарски сайт, за определен град, след като посъбрахме читатели, започнахме и да си търсим рекламодатели. ПРИЗНАВАМ 2 големи грешки, както на екипа, така и лично мои:
1. Невежеството или по-точно неопитността да "продаваш". Като идея, мисъл, въртяща се в главата ти е много лесно, но тръгнах да пиша оферта за рекламни позиции, завърших я, изпратих я, отговориха ми - С КУП ВЪПРОСИ. При препрочитане на офертата самия аз не можах да си обясня коя цена за какво е и какво аджаба предлага тази реклама (Един вид "За какво си давам аз тия пари"). Ок, поразрових проучих, дето се казва изчистих грешките и пак пратих (естествено на друга фирма).
2 дни по- късно ми дойде идея за поне още 5 варианта за реклама в сайта - ПРОПУСК.
На пръв поглед лесни неща - но недоизпипани и прибързани, водят до неуспех. (Ако някой има примерни оферти, може да ми прати да се вкарам в пътя :) )

2. Неизяснени цени. Според мен трябва да имаш точно фиксирана цена и тя да бъде същата за всеки един рекламодател. Категорично изключих вариантите да стартирам с ниски цени за реклама (в тази нисша, ако сам си подбия цената, няма как после да си я вдигна и да печеля).

Това да направиш сайт и да чакаш сами да те търсят рекламодателите не го вярвам. Поне при нас няма как да стане. Честно казано след като си избрах фирми, подходящи за интернет реклама и разпратих оферти, бях потърсен от всички, но явно цената която давам не им е по силите, а конкуренцията ми (визирам само 1 сайт) и цените му за реклама са от 7 до 10 пъти по големи.
Правилно ли ще постъпя ако смъкна цената (да кажем, че за момента варира от 50 до 150лв -месечно)?
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Хубаво е да има такава информация по форумите че да се възползва човек... :)
 
От: Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

Martin3s не мога да ти пратя ЛС. Мога да помогна с примерна оферта
 

Горе