Как мога да лицензирам?

fAdsmaker

New Member
Здравейте, потребители.

В тази тема искам да Ви попитам как мога да лицензирам примерно системата/сайта си?
GPL лиценз мисля, че имаше нещо подобно? Също така как мога да направя всичко в сайта ми да е законно, като си направя безплатна фирма?
 
От: Как мога да лицензирам?

Лицензирането става просто като вземеш решение какъв ще е лиценза и го обявиш.

Няма такова нещо "безплатна фирма".

Не би трябвало да правиш нещо специално за да не нарушаваш закона. Обаче на практика нарушаваш закона, ако примерно не си напишеш личните данни в сайта (вече има глобени). Ако обаче вземеш мерки няма как да те хванат, че имаш нелегален сайт.

КЗП пак глобява за липса на коректни данни за контакт съгласно ЗЕТ

Предполагам, че не си пълнолетен и затова все още не си виновен за това. Обаче когато станеш пълнолетен и продължаваш да бездействаш ти ще бъдеш един от виновниците за законодателството, което създава повече проблеми, отколкото решава. Защото гражданите са тези, които да длъжни да контролират какво гласуват депутатите.

Законите са така написани, че на практика всеки публичен уеб сайт извършва електронна търговия (понятието електронна търговия е така дефинирано в закона, че на практика всичко, което се случва с публично достъпен сайт е електронна търговия).

Депутатите много обичат да се гаврят с народа като дефинират понятия, които в контекста на законите значат нещо съвсем различно в сравнение с това, което значат в действителност.

По принцип на непълнолетните им е забранено да полагат труд без да са се преборили с бюрокрацията (има някакви бюрократични пречки - питай адвоката си да ти каже). За малолетните май е още по-забранено да полагат труд.
 
От: Как мога да лицензирам?

Благодаря. Значи искаш да кажеш, че всичко в България свързано с уеб-сайтове на непълнолетни е не законно?
 
От: Как мога да лицензирам?

Незаконно е непълнолетното лице да полага труд без специални разрешения. Незаконно е, защото те "защитават"... Това няма нищо общо със сайтовете.

Трудови правоотношения » Закрила труда на непълнолетните лица

Трудът на непълнолетните и малолетните лица е под специалната закрила на българското законодателство. Всички непълнолетни и малолетни лица могат да полагат труд само след дадено предварително писмено разрешение от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" към министъра на труда и социалната политика.

Отделно е незаконно да не си напишеш личните данни на сайта (или данните на фирмата, ако сайта е собственост на фирма). Защото така са написали закона, че съществуването на публично достъпен сайт според закона е предоставяне на услуги на информационното общество, а доставчиците на тези услуги са длъжни да си публикуват данните на съответния сайт.

Който не е разбрал: според закона да имаш сайт е електронна търговия. Няма значение дали продаваш нещо или не. Електронна търговия е и точка.

Законът, който изисква всеки сайт да има публикувани данни на собственика е написан с цел по-лесна цензура. Когато някой напише нещо в този сайт, което не се харесва от определени лица, да се знае кой е собственика на сайта и кой носи отговорност. По този начин може да се оказва натиск върху пишещите против мафията например (мафията може да среже главите на писателите - това се е случвало вече, имаше такава новина наскоро).
 
Последно редактирано:
От: Как мога да лицензирам?

Учителите, които карат децата да работят нелегално - в затвора.

Интересно е до къде свършва обучението и къде започва полагането на труд. Значи ако сайта е по училищен проект - това е с учебна цел, може да се прави. Ако сайта е с цел печалба - незаконен детски труд?

Приемането на работа на лица до 18 - годишна възраст без разрешение от Инспекцията по труда е обявено от закона за престъпление по силата на Наказателния кодекс.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда санкция лишаване от свобода до шест месеца и глоба от петстотин до хиляда лева, ако лицето е на възраст от 16- до 18- годишна възраст и лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева , ако лицето е до 16 - годишна възраст. За повторно извършване на деянието санкцията е завишена, като за лицата от 16- до 18- годишна възраст тя е лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева, а за лицата до 16- годишна възраст - лишаване от свобода до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.

Разрешение за приемане на работа на лица до 18 - годишна възраст се дава от Дирекция "Инспекция по труда" по местонахождение на обекта, в което лицето ще извършва работа.

За целта работодателят прави писмено искане до Дирекция "Инспекция по труда", в което се посочват идентификационните данни за фирмата, името на лицето за което се иска разрешението, неговото ЕГН, длъжността, която ще заема и работата, която ще извършва. Искането се прави преди да бъде сключен трудовия договор с лицето.

Към искането за издаване на разрешение се прилагат следните документи:

копие от акта за раждане на лицето или личната карта;
проект на трудов договор;
медицинско заключение;

Заключението се издава от Службата по трудова медицина, обслужваща работодателя, въз основа на карта за преминат медицински преглед при терапевт (личен лекар), хирург, офталмолог, невролог и отоларинголог. За лицата, ненавършили 15 годишна възраст, заключението се издава от лекарска консултативна комисия към детските отделения на многопрофилните болници за активно лечение.

Длъжностна характеристика.
Оценка на риска на работното място;
Списък на предприетите мерки за отстраняване на идентифицираните рискове на работното място, където ще работи лицето;

За лицата, ненавършили 15 - годишна възраст, се представя и съгласие на родителя (попечителя) за започване на работа, както и разпределение на работно време.

След извършване на проверка на посочените условия за труд, Дирекция "Инспекция по труда" дава или отказва исканото разрешение за всеки отделен случай.

Трудовият договор с лице, навършило 14 години, се сключва от самото лице, а трудовият договор с малолетно лице, се сключва от неговия родител или настойник.

А какво става когато лицето само се наема на работа без да има фирма, без да се осигурява? Кой ще лежи в затвора? Може би ще вкарат детето в затвора, защото само е нарушило собствените си права? Само е принудило себе си да полага нелегален детски труд без да плаща данъци и осигуровки?
 
От: Re: Как мога да лицензирам?

те вече в училище по информатика ги карат да правят най различни сайтове като задание :)
Мда, даже ако ме лъже паметта преди няколко месеца помагах за изграждането на сайт, като задание в училише на едно момче от приятелско семейство. Вече това е стандарта, не е писане на Паскал. Изграждането на сайтове, презентации и функции (не много сложни) на C+ е новата мода в информационното обучение.

На практика Всички права запазаени с "с" в кръгчето и годината на създаване дава право за това - запазване на правата върху изработеното. Но за да се застраховаш си трябва ноариална заверка, а по-горе са обеснили и в подробности за лицензирането. Защо все си мисля, че трябва да е патент или копирайт. :)
 
От: Как мога да лицензирам?

Незаконно, незаконно, колко да е незаконно. Онзи ден гледах тук точно един клип, за някакви деца, които правили някакъв сайт подобен на фейсбук. И видях, че има доста реклами (на гугъл до колкото видях). Е пред цяла България ги похвалиха, че извършват незаконна дейност, която мотивира и други деца да го сторят. Все пак по битивито им казват, че може!
 
От: Как мога да лицензирам?

Тук пишат, че вкарват в затвора работодателите. Ако няма работодател (т.е. лицето на свой риск и за своя сметка се е самонаело) може и да няма кого да вкарват в затвора, не съм сигурен. Питайте адвоката си.

А тези деца, които са правили сайта подобен на фейсбук дали са ли внасяли осигуровките? Да не се наложи да ги вкарват в затвора за неплатени осигуровки? Още от малки - престъпници. Сами нарушават собствените си права :)
 

Горе