Класация на рекламните мрежи за български сайтове

slavchev

Well-Known Member
Здравейте колеги,

В последно време гледам, че много хора недоволстват от AdSense, така че реших да отворя тази тема, за да направим една класация на рекламните мрежи за България, както и техните предимства и недостатъци. Подреждам ги според моите наблюдения за приходи и ефективност. Някои са с реф линкове, ако решите ги ползвайте :)

1. AdSense - естествено най-голямата мрежа, която искаме или не трябва да използваме.

Предимства: голямо разнообразие от рекламни формати и рекламодатели, лесна платформа и редовни плащания.
Недостатъци: Понякога много ниски цени за клик, премахване на реклами от "неподходящи страници", орязване на приходите в началото на месеца (смятам, че всички сте наясно) и нулев съпорт:)

2. MGID - нова мрежа, която е много силна конкуренция на руските мрежи, както и на Адсенс.

Предимства: Кликаеми банери, средно висока цена от 4 долар цента на клик. Месечни плащания - PayPal, Webmoney или банка

Недостатъци: Все още не е разработена добре за България и съпорта малко куца. След като кандидатствате има вероятност да ви отрежат при нов сайт и трябва да докажете трафика, но приходите са доста добри :)

3. Adskeeper - кликаеми реклами, добра цена, лесно одобрение,, възможност за множество банери.

Предимства: Висок CTR и CPM, плащания 2 пъти месечно, сравнително добър съпорт от персоналния мениджър, възможност за печалби от реферали, адаптивни реклами + popup и blindclick формати.
Недостатъци: Малко подвеждащи реклами (поне за издателите).

4. Etarget

Предимства: Редовни месечни плащания, добър съпорт, доста рекламни формати + риспонсив. Сравнително добри цени на клик.
Недостатъци: Малко разнообразие от рекламодатели.

5. AdCash - Една мрежа, която много хора подценяват, а не трябва

Предимства: Подходящи за всякакъв вид сайтове - новинарски, хазарт, игри, филми, 18+. Имат много добър рейт на рекламите (средно 2€ за 1000 импресии), нямат почти никакви изисквания и одобряват бързо, ежедневни плащания по PayPal, възможност за няколко рекламни формата (всички изкачащи).
Недостатъци: Нямат съпорт на български и са малко дразнещи за мобилни устройства, ако сте активирали всички реклами.

6. Adnow

Предимствата и недостатъците са почти като на MediaVenus, като понякога се бавят малко в плащанията, но като цяло са добра алтернатива ако се чудите какво да ползвате. Лично аз предпочитам приходите да бъдат разпределени между няколко рекламни мрежи и да не се чака само от 1 място :)

7. EasyAds

Предимства: Много рекламни формати с комбинация CPC + CPM, възможност за партньорство с Гугъл (Double click for publishers), редовни плащания и перфектен съпорт.
Недостатъци: Ниска цена на клик в последно време, трудно одобряват нови сайтове ако вече нямате активен такъв, имат изисквания за минимален брой импресии на месец.

8. На 7-о, но не последно място добавям една рекламна мрежа, която малко хора ползват, поради едни или други причини. Става въпрос за изкачащи реклами на водещи букмейкъри, най-вече Bet365 и то само за декстоп устройства. Плащат средно по 1$ на 1000 импресии, като това зависи изцяло от трафика и поведението на потребителите. Ако желаете да ги пробвате можете да се свържете с мен, но срещу 15% комисионна от първото плащане :)

Това са най-добрите мрежи според мен. Ако желаете добавете и вие, като задължително посочете предимства и недостатъци, за да могат и новите издатели да са запознати с всичко, преди да започнат да печелят пари. Забравих да отбележа, че всеки, който ми стане реферал може да ме пита за всичко и да получи помощ при първоначалното настройване на рекламите.
 
Последно редактирано:
Коя е на 4-то място?
Аз наскоро почнах да ползвам adsterra.com като допълнителни реклами и като цяло съм доволен. Плащат два пъти в месеца.
Супер класация, aз лично бих сложил adnow още по-надолу.
 
Наредил съм ги според приходите. Adsterra преди бяха доста зле, но говоря за преди повече от година. Скоро не съм ги ползвал.
 
Поздравления за темата. Бих добавил adwise. Предимства: добра цена за клик на бг мрежа, различни рекламни формати, рекламите не са жълти тип "Той научи за 2 часа английски и вече говори като иконома на кралицата". Недостатъци: Комисионните се чакат доста дълго в сравнение с другите рекламни мрежи. На мен ми даваха зор да им изпратя една фактура, за да ускорят нещата и така ги ускориха, че минаха 2 месеца и още ги чакам. :) За да си получите парите, трябва да сте данъчно изрядни. Тоест, не е като в някои чужди рекламни мрежи, пращат ти ги в пейпал и не искат никакво осчетоводяване.
 
До колкото знам за adwise трябва и фирма или се лъжа? Пробвал съм ги, но и от тях не бях доволен, самите формати са им куци за моята аудитория :)
 
Искам да попитам, трябва ли да имам фирма, за да използвам etarget?

Другият ми въпрос е кое е по-доброто решение за сайт насочен към хора +50 - etarget или mediavenus?

Предварително благодаря за отговорите!
 
Здравей, не трябва фирма, плащат по банка. Иначе по-скоро ги комбинирай двете, то не се знае кой на коя реклама ще цъкне :)
 
Аз като рекламодател съм много недоволен от AdWise. Влизания от чужбина, от мобилни въпреки че съм отбелязал да не се влиза, няколко пъти ми източват дневният бюджет за минута със влизания от чужбина и България... Няколко пъти има пиша за тези проблеми, уж ги оправят и пак се случва същата история.
 
Искам да попитам, трябва ли да имам фирма, за да използвам etarget?

Другият ми въпрос е кое е по-доброто решение за сайт насочен към хора +50 - etarget или mediavenus?

Предварително благодаря за отговорите!

За първия въпрос: Говори със счетоводител, че ти даде ясното след като прегледа "договора"
За втория въпрос: Не използвам нито едната, нито другата рекламна мрежа
 
Според вас, един рекламодател, коя рекламна мрежа да избере: Google или Facebook? От коя ефективността е най-добра?
 
По-скоро Фейсбук, но зависи какво ще рекламираш. Ако е дрешки, дрънкулки или виагра - Фейсбук е решението, ако е по-сериозен бизнес, то тогава Гугъл :)
 
Според вас adnow или mediavenus е по-добрата мрежа, че се колебая за един банер?
 
Аз обаче ще изкажа различно мнение от колегата Славчев. Сложих mediavenus и резултатите са много по-добри от Adnow. Поне за моите сайтове е така.
 

Горе