Кога си струва да си поръчаш собствен магазин?

Kogo само онлайн ли си? Обекти в града? Големите градове ?
По подразбиране програмиста е "пенкилер" - щом няма работа по магазина, приключил е с оптимизацията и т.н., значи има компютри за преинсталиране, мрежа в склада за профилактика, слаб wireless сигнал на третия етаж във вилата на собственика на фирмата, обучение за работа със складовата на новата оперативна счетоводителка и други подобни все програмистки работи ...
 
Само онлайн съм, но не това е нещото, което ми хвана окото в твоя пост. Това с което не съм съгласен е че предлагаш комбинирането на две професии от един човек. Да, от системем администратор може и да има нужда на щат, но от програмист все още мисля, че няма. Или поне за бизнес с размер на моя поне няма. Не може програмист да ти опъва кабели и да преинсталира виндоус, освен ако не си съгласен за тия елементарни неща да му плащащ по 30-40 лв. на час.
Та, да се върна на въпроса: някой от тук присъстващите да има работещ за него програмист за по 3 хилки на месец, на пълен работен ден, в офиса на фирмата му?
 
Kogo - знаеш, че дори и по-малката сума която си написал, не е реална за програмист в България на постоянен трудов договор.
Прецени каква е средната заплата на програмист и я раздели на 160-170 часа за да получиш часовата ставка ...
Програмиста ти може да не е на трудов договор х8 часа на ден, може да е на граждански и т.н. въпрос на това от което имаш нужда ...
 
Ще си позволя да направя коментар на последното мнение на @Kogo
Въпросът ти за уплътнение на времето и т.н. др подобни са изцяло неуместни.
Ако предположим че си предприемач и искаш да постигнеш някакъв резултат, Обикновенно принадена стойност в пари. Единствените въпроси, които трябва да те вълнуват е колко пари ти носи дадена инвестиция (в случая наемане на работник) и колко пари ти носи тази инвестиция. Ако отговора е + пари, значи всичко е ОК. Изобще не трябва да те интересува какво , колко и как работи дадения човек. Програмиския труд е по-близко до този на артиста и не може да се мери в норма за деня :)
Най-вероятно в момента в който си мислиш, че програмиста се шляе из нета, той работи :)
 
Именно, програмист на щат в моя случай е на минус за мен. Всичко останало от типа на половин ставка/на повикване/на граждански договор и т.н. с нищо не се различава от фриланса, който ползвам в момента. Затова си мисля че делегирането на поддръжката на фирма е следващата стъпка, а главния въпрос в темата беше дали въпросната фирма и да не напише за мен едно магазинче от нула. Добре, както и да е, придобих някаква представа от коментарите в темата, за което благодаря на всички участници. Бъдещето ще покаже кое как ще стане! :)
 
Разлика между фрилансер и нает програмист всъщност си има. Първият на практика не е нищо друго освен тривиален вид външна фирма, докато вторият ще стане част от твоята фирма. Ако след време не можеш да плащаш на наетия програмист, то може да го извикаш и да му обясниш, че се налага да го освободиш. Но същевременно да запазиш добрите отношения и да се договориш да му плащаш почасово за подобрения, когато имаш нужда. За фрилансери ти винаги ще си останеш просто клиент от който той цока и нищо повече. Ще те шкартира безпроблемно, когато той си иска.
 
Ами постоянно има какво да се човърка, нови фийчъри, подобрения, общо взето анализираш постоянно нещата и правиш рационализации, един програмист може да работи много сериозно в посока автоматизация също и в един момент да нямаш нужда от щатни счетоводители и.т.н. примерно. После тия системи имат нужда от поддръжка, ако имаш някакви интеграции нещо постоянно се чупи. Абе колега ако наистина го правиш тоя оборот много хубаво ама явно имаш други качества с които компенсираш липсата ти на знания в тия области.
 
Именно, програмист на щат в моя случай е на минус за мен. Всичко останало от типа на половин ставка/на повикване/на граждански договор и т.н. с нищо не се различава от фриланса, който ползвам в момента. Затова си мисля че делегирането на поддръжката на фирма е следващата стъпка, а главния въпрос в темата беше дали въпросната фирма и да не напише за мен едно магазинче от нула. Добре, както и да е, придобих някаква представа от коментарите в темата, за което благодаря на всички участници. Бъдещето ще покаже кое как ще стане! :)
Абе съвсем друго си е да си имаш инхаус програмист. Дори да не ти трябва постоянно, си е ценно. Най-малкото винаги може да му зададеш нещо други, ако няма някаква работа по вече работещия сайт. ;)

Имам едно приятел, че дори двама, и случаите са напълно актуални. Та те са си поръчали сайтове, магазини даже. До тук добре, обаче както всичко, което купуваш и ще ползваш се иска поддръжка. И не на последно място подобрения и разработки. И какво правят в момента....работа на парчета. Да, чрез фрилансъри, тъй като фирмата, която им е изградила сайтовете им бе включила такава, но те за да "облекчат" бюджета, не са сметнали за необходимо да се възползват от нея. Говорим за 100 лева на месец, включвайки 5-6 часа. В тях се включва всичко, за което се сетите. Сайт, който няма нужда от поддръжка означава само едно - че няма да се ползва кой знае колко. А сайт, който не се ползва много става посредствен....или казано на друг език - няма да има големи претенции за пазарен дял.

В момента и двата сайта имат голям потенциал, но за жалост не се инвестира умно нито в маркетинг, нито в поддръжка....а това от своя страна ще доведе до едно голямо нищо, което в последствие ще стане ясно, и то не много далече в бъдещето ще стане ясно. Не знам предмет или продукт, който да не се налива в него периодично пари, при положение, че се ползва постоянно. Все едно да си вземеш кола и никога да не и смениш маслото, да не говорим да я закараш на автомивка. :) Това пак е поддръжка...да едното можеш и сам да направиш, а другото се иска идея по-експертен опит. Но и в двата случая нещо се случва с тази кола....И тук говорим за поддръжка....има го и момента с това да сложиш на колата лети джанти, газова, нова музика. Само да спомена докато давам примерите това не са хора със знания в тази област. Те си разбират от бизнеса, който управляват, и по-конкретно - областта, в която оперират. Нищо друго. ;)
 

Горе