Кои са любимите ви акции в които бихте инвестирали в момента ?

Що бе, идеален е моментът да шортиш :oops: ТЕСЛА :oops: докато се лъзга по нанадолнището :eek:

ПП: да не се зема насериозно.

Шорти де. Или и ти като някои други потребители във форума знаеш само да дрънкаш по тенджерите. ;)

51b8e89ceab8eaa87d000009



@Ivo_ ти си го знаеш, ама да ти покажа само, че и при мен не всичко е парти. :)

Screen-Shot-2022-03-14-at-22-51-06.png


Общо до тук добре за месеца де. 10% върху $70к. Колелото $1.28к там нямам какво да се оплача.

Това не пречи да ме е яд. :hankey:

Screen-Shot-2022-03-14-at-22-52-26.png
 
Цаката е да си консистентен, не толкова сумата.

Ако имаш метод, който работи за теб и ти прави 1% на ден на $1,000 ще си златен. Даже щедро бих ти платил за метода, ще го вкарам в робот и ще делим после. Ама няма, нали? :D
 
1% е лесен за правене, само трябва да пребориш алчността .. за още малко :)
Ще трябва да експериментирам на 1% да кеширам, ама знам кво ще стане. Ще минат няколко пъти и веднъж грешна стъпка и потапяне с избор. Чакане или приемане на загубата и продължаване нататък. :)
 
1% е лесен за правене, само трябва да пребориш алчността .. за още малко :)
Ще трябва да експериментирам на 1% да кеширам, ама знам кво ще стане. Ще минат няколко пъти и веднъж грешна стъпка и потапяне с избор. Чакане или приемане на загубата и продължаване нататък. :)

На теория звучи супер лесно. На практика е изключително трудно да го правиш в продължение на години. Сам го каза - една грешна стъпка и печалбата от дни/месеци преди това отива на кино. :)

За това рядко трейдвам активно и предпочитам да продавам опции. Там ако позицията тръгне срещу теб поне Theta е на твоя страна (времето). Най-вече при месечните. Дори съвсем да се оплескат нещата можеш да продаваш Call опции под средната цена и с достатъчно внимание след време пак ще си отгоре. Стига да не си дълбоко в марджин и да трябва да се покриеш.

При VIX над 30 подразбиращата се волатилност на SPY е 2-3% на ден, на компаниите 5-10% на ден, а при отчет 30-50%... Не е за всеки това. ;)

Също при дейтрейдването и особено шортването ако си тъп и не сложиш stop loss потенциалната загуба е безкрай, защото цената може да скочи безкрай. Ако купуваш максималната загуба поне ти е лимитирана - акцията не може да падне под $0.

И въпреки всичко това ако в продължение на 5-10-15г. просто купуваш редовно и чакаш без да трейдваш ще си повече на плюс. Но пък е скучно. :)
 
Ами пропуснах да ги продам и миналата година (и не само тях) вървят почти нон стпа надолу. А очаквах, че 2022 ще избухнат. Явно ще ги държа още доста.
Не ги продавай. Норвежката банка и други големи компании продължават да купуват Nio и тепърва ще навлизат в ЕС.

Стискай ги за 5-10г. ако сумата е голяма. Може да купуваш при спадове. Ще има турболенция зареди гео глупости, но в дългосрочен план компанията е супер.

Като цяло концепцията за смяна на батерията вместо да чакаш зареждане е много интересна. Макар, че преди много години Тесла се отказаха от нея. Може пък китайците да успеят.

Имах Nio когато беше $2.5 и още ме е яд. :)

Едит: единствено ме притесняват:
- Локдауна заради новата вълна на Ковид там. Вече спряха няколко големи фабрики, а това е доведе до още проблеми с доставки. (краткосрочно)
- Позицията на Китай относно Украйна. Ако Китай се намеси активно САЩ ще ги санкционира и всичко що е tech от Китай ще потъне вдън земя. (краткосрочно)
- И драмите с Evergreen. Имат проблем подобен на 2008г. в САЩ и ЕС.

Едит2: и пропуснах да добавя -> ако не те притеснява да притежаваш китайски ADR. Предполагам знаеш, че реално не си собственик на тези Nio акции.
 
Последно редактирано:
Бе не е заради фед, а по-скоро заради китайците, ама то тия си намират винаги причина за движенията нагоре и надолу.
Да и заради Китай също.

Като цяло обемите са супер малки. Аз шортнах пък ще видим.
 
И аз не се сдържах и шортих xpeng. Да видим дали ще съм карък и 27те процента ръст за деня на $27 ще ми донесе приятна или неприятна изненада. :D
Казах ти. ;) Всеки път е едно и също. Pump and dump.
 
Пъмпи дъмпи, ма не падат. Xpeng ги затворих на сто точки горница, ама реших, че е добра идея за шортя Li auto.
За момента не е добра идеята, ма ще чакаме :D
Аз затоврих вече.

Не следя китайските. Там не пипам, защото са ADR - високи такси и по-голям риск, защото не си собственик на акциите. Държат ги на твое име разни фирми по Каймановите острови и други подобни местенца. :hankey:
 
Когато трейдвам ADR вместо таксата да ми е $1-2 понякога стига $20-30. Зависи колко е ликвидна. Не съм сядал да чета точно как се образува (има значение дали ти е market order, limit order и т.н.), но знам със сигурност, че има по-високи такси.

Също така имат ADR pass-through fees заради врътката с банката в държавите извън Китай. https://ibkr.info/node/1185 Не е голяма ама оказва влияние ако ги стискаш дълго време. 10,000x$0.03 са си $300.
 
Има един принцип "the taylor rule", който гласи: за всеки процент в разликата между приемливата инфлация от 2% и текущата инфлация от около 8%, което е около 6%, ти трябват 2% увеличаване на лихвите. Т.е. общо около 12%.

FED в момента планират да вдигнат лихвите с около 2% за 2022г. 7 пъти по 0.25% като вероятно 1 път ще бъде с 0.5%.

Идните 2-3г. ще бъде много интересно... :hankey:

А клипа е златен. FED вдигат лихвите с 0.25% за да се опитат да се преборят с инфлацията. :D

 
@metaverse деда ти Бъфет продължава да налива пари в петрол/газ ($OXY).
Дет викаш, че за тесла е изпуснал влака... тука конкретно влака разтовари пътниците през март 2020 и голямото товарене беше през цялата останала година, пък той завалията сега е решил да се качва. :) Явно не му е проблем късното качване и не това е причината да не влиза още в тесла.
 
@metaverse деда ти Бъфет продължава да налива пари в петрол/газ ($OXY).
Дет викаш, че за тесла е изпуснал влака... тука конкретно влака разтовари пътниците през март 2020 и голямото товарене беше през цялата останала година, пък той завалията сега е решил да се качва. :) Явно не му е проблем късното качване и не това е причината да не влиза още в тесла.
Нищо не разбирам от сектора с петрола и не мога да дам мнение по темата.

Следя основно технологичния. Space, biotech, ev, renewable energy, cybersec, fintech и няколко публични компании от крипто, които копаят.

От както стана войната разглеждам и компании, които правят оръжие, защото много държави ще отделят бюджет да се въоръжават ама и там почти нищо не разбирам.

Както казах по-рано аз за себе си съм доволен и не се сравнявам с никой. Гледам с трейдинг акаунта да държа поне 30% годишна доходност и с профита купувам в дългото портфолио, когато имам свободни пари. Понякога даже цените не поглеждам. :)

Обаче ако както казваш ти Тесла падне на $400 със сигурност ще разкарам всичко останало ако ще на загуба да е, ще изтегля каквито мога кредити и ще налея там.

Съмнявам се, защото исторически общия пазар винаги е бил на печалба при вдигане на лихвите стига да не е внезапно, а чичо ти JP за сега се справя отлично. ;)

Те реаално и нямат избор, защото ако цъкнат 0.5% или 0.75% има много голяма вероятност да си вкарат автогол с рецесия, защото ще им е трудно да изплащат дълговете си при тоя дълг 128% спрямо GDP.
 

Горе