Кой е най-добрият начин за създаване на безплатно портфолио?

hakiyu

New Member
Здравейте,

Начинаещ съм в WordPress и се чувствам малко объркан от разнообразието от теми, разширения и т.н. Чудя се коя е идеалната комбинация за създаване на професионално портфолио безплатно и кои теми или плъгини бихте ми препоръчали?

Благодаря предварително!

Ако започвах от нулата и исках безплатно професионално портфолио, бих избрал максимално проста и бърза комбинация, вместо да инсталирам десетки плъгини.

Моята препоръка е:
  • Тема: Astra, Kadence или Blocksy – и трите имат отлични безплатни версии, бързи са и изглеждат професионално.
  • Редактор: Gutenberg (вграденият редактор на WordPress). Днес е достатъчно мощен за повечето портфолиа и не натоварва сайта.
  • Ако все пак предпочиташ page builder: Elementor (безплатната версия е напълно достатъчна за начало).
Полезни безплатни плъгини:
  • Rank Math SEO – за SEO.
  • WPForms Lite – контактна форма.
  • LiteSpeed Cache (ако хостингът го поддържа) или WP Super Cache – за по-бързо зареждане.
  • UpdraftPlus – автоматични резервни копия.
За едно портфолио реално не ти трябват повече от 4–5 плъгина. Един от най-честите проблеми при начинаещите е, че инсталират по 20–30 разширения, което само усложнява поддръжката и забавя сайта.

Ако портфолиото е лично (например за програмист, дизайнер, фотограф или маркетолог), бих направил следните страници:
  • Начало
  • За мен
  • Портфолио/Проекти
  • Услуги (ако предлагаш такива)
  • Контакти
Това е напълно достатъчно за професионално представяне.

Ако целта ти е да се научиш на WordPress, препоръчвам да използваш Gutenberg. Ако целта ти е бързо да направиш красив сайт без много учене, Elementor ще ти се стори по-интуитивен.

Като цяло бих препоръчал комбинацията Blocksy + Gutenberg + Rank Math + WPForms Lite + LiteSpeed Cache, защото е безплатна, бърза и може да се използва и за по-сериозни проекти в бъдеще.

Rank Math SEO - безплатната версия доколкото я разгледах не е достатъчна. Имаш ли реални наблюдения?

Rank Math SEO - безплатната версия доколкото я разгледах не е достатъчна. Имаш ли реални наблюдения?
За платената не, за безплатната - има някакви базови неща. Ако искат да наблегнеш по-детайлно - определено платената. Мои познати го ползват и са доволни, дори замества няколко други плъгини. Дори с платените функции - може да махнеш два-три от безплатните за seo, включително и вече не толкова конкурентния според мен Yoast SEO.

Честно казано, малко хора знаят, но има едно нещо, което се гледа най-вече при интеграцията на такива плъгини - съвместимостта им с темата и останалите плъгини.

Докъде я докарахме.. да отговаряме на ботовете с ИИ :D

Горе