Кой лаптоп да избера?

ЩО бе. Аз съм на същото мнение за Асусите....страшни шитни. Ама може и да съм взел нещо в ниския им клас, което пак не ги оправдава за разпада на корпуса. ;)
Ползвал съм за кратко чисто нов лаптоп и смартфон от тях(от средния им клас) понеже ми се наложи за един клиент, двете бяха все едно някои китайски клонинг за 30$.
Първият ми лаптоп беше Asus останах доволен като цяло, но батерията му падаше изключително бързо. Но и аз не бих си взел отново Asus.
 
За батерията. Сегашния ми работен компютър е DELL M4800 купих си го 2ра употреба, батерийката му кара 2+ часа(зависи от натоварването). Ако заспя ОС в паметта 2-3 дни ми пада до към 70%. Доста нови съм виждал с проблемни батерии. Не знам до колко е актуално към темата, защото това се води преносима работна станция.
 
И тъй като навлязохте в "дълбоките води" - нищо евтино няма как да е качествено, без значение марката.
Аз съм фен на Делл и винаги съм имал такъв, още от 2003 г. и съм сменил различни класове. В момента съм с Latitude, като също съм минал през N5010 (който е почти същия като 5110) и ако не бъркам е SATA 3 Gb/s, а не 6 Gb/s. Затова какъвто и друг да е, ще е по-бърз. Понеже с това се занимавам и имам доста опит - HP лаптоп, никога. Asus - такива продавам на клиенти. Acer - като много компромисен вариант. Lenovo - само ако клиента иска най-евтиното, но аз никога не бих го препоръчал. За DELL, няма да коментирам в случая.
ОС не се коментира в случая, защото тогава нещата стават още по-различни.

Наистина - за малко пари си вземи втора употреба, харесай си го ти, поне с 8 ГБ РАМ да е, и заменяш HDD с SSD. Не мисля, че ще съжаляваш за избора, пред нова еднодневка за същите пари. Единствения за мен плюс на новия е в значително по-дългата работа на батерия (това важи само за споменатата цена), за сметка на останалото.

Колегите достатъчно те насочиха, така, че избора в крайна сметка е твой.

P.S. За мен всичко Lenovo = Ла*ново..
 
HP лаптоп, никога. Asus - такива продавам на клиенти. Acer - като много компромисен вариант.
P.S. За мен всичко Lenovo = Ла*ново..

Дай малко инфо защо са ти такива впечатленията?
Измежду марките, които си изборил, съм ги имал всичките и съм ги разглобявал всичките. 90%+ еднакви са отвътре и всичките се представяха абсолютно еднакво и безпроблемно. В момента в семейството търкаляме един мак, леново и HP, и пак няма никаква разлика.
 
Добре, щом ще задълбаваме..

HP - имат проблеми с дъната доста от моделите, особено по-старите. Нямат добро охлаждане и са може би единствените, които образуват "килимче" от прах на радиатора (поне аз не съм го виждал на други марки). Много често имат прегряла видеокарта, особено ако е "външна", не съм доволен как работят като цяло, много глупави приложения ако са с лецензиран Win. За някои от озброените неща вече и клиенти, които искаха такива се съгласиха с мен. Дали Probook или Elitebook за мен не струват.

Asus - масово ги продавам като отлични цена/качество. Zenbook е чудесна алтернатива на Macbook, лесно се отварят, лесно се почистват. Смяната на компоненти е сложна само при ниските серии, имат леки козметични проблеми при ниските серии, но нищо сериозно. Удобни са и имат добър дизайн, с ROG серията стъпват във високия клас и заместват добре десктоп машини за графична обработка. За Zanbook няма да изтъквам предимства, защото за тези пари е наистина добър продукт. Повечето с алуминиев корпус или някаква метална сплав, нямат големи проблеми с дъна или чипсет. От ниските класове се е случвало да имат дефектни серии обаче.

Acer - просто са ми като заместител, не ги смятам за нещо качествено, въпреки, че и те имат висок клас лаптопи. Не харесвам много как са сглобени, не са ми удобно като фунционалност и разпределение на портове. Ниските серии имаха проблеми с тъчпада и по-точно заради спестена спойка с използване на контактна лента, което ми говори само за спестени пари от себестойност. Нищо кокретно като повече наблюдения, защото малко съм отварял от тях поради причината, че не ги продавам много.

Sony - вече мисля само Vaio, китайска марка. Никога не съм ги харесвал, неремонтопригодни са, отвратително сглобени (както и телефоните им), много дефекти, недоизмислени като цяло (без значение от серията). Дано скоро не пуснат нищо на пазара.

Lenovo - чисто китайска марка вече, купиха името от IBM, не виждам нищо качествено в тях.. освен дизайн може би. Повечето USB портове от едната страна са по-тясни и флашка влиза трудно (на доста модели), много лентови кабели вътре, дефектни дисплеи (след 2-3 години на много започват да се появяват балончета под тъчскрийна и екрана), много дефекти с какво ли не (от Yoga Pro серията до Z серията). Евтините модели са под всякаква критика за мен, много евтини части вътре, почти нищо не може да се отремонтира, разпадащи се клавиатури (копчетата лесно и бързо започват да падат), шумни са. Нищо с марката Lenovo не искам да виждам покрай мен.

DELL - евтините модели имат недоизмислени неща, но като цяло марката, която най-добре ми пасва като разположение на портове и подредена клавиатура. Добре са направени, държат доста години, но като цяло цената им винаги е по-скъпа от останалите от класа. Високите серии - бизнес класа и мобилните работни станции са много добре направени. Изключително добре са измислени и изпълнени, BIOS-а е добре структуриран, лесно се намират драйвери за точно конкретния модел и спецификации (за разлика от Lenovo най-вече), широка поддръжка и много специализирани решения за тях, доста собствени аксесоари и докинг станции, които допълнително олесняват нещата, магнезиеви сглобки, батериите са качествени, адаптерите им са хубави, но не може да се ползват заместители, защото имат пин, който оказва какво е зарядното. Държат на използване и ако се поддържат и чистят изкарват много години,

Стига съм отегчавал с писанията, това мисля стига ;)

P.S. Mac ще е по-нататък, искам първо да подкарам Хакинтош!
 
Супер изчерпаемо наистина. Поне отгоре, отгоре. За мен лично Lenovo си е марка, говоря за високия клас. Никога не съм си позволявал от тия марки да взимам нещо тънко, защото китайците определено знаят как да обират дъното в ценовите сегменти. Определено лесно може да се убедиш в това, взимайки да речем едно HP за под 500 лева. :) Една от марките лаптопи, които препоръчвам единствено и само на истински юзъри. Но не и на хора, разбиращи малко над средното. :) И за кво са ти постове, вече има клауд. :) Шегувам се, разбора се. Моите са ок. В момента се сдобих с едно Lenovo, да не споменавам, че всеки мой смартфон е Lenovo, естествено във високите класове де...и съм много доволен за момента. Имам го от скоро де. Може би няма 2 месеца, но определено ми допада в пъти повече от ASUS-a, който беше и по-евтин де от сегашния. Но трошкави са си тия ASUS.

Има няколко марки, които супер много харесвам, от тях са Aser. Бих си взел също така и DELL, но ни е на 3то място. Доволен съм бил през годините, както споменах, от Aser, но не знам как се подлъгах да си взема Asus и след първата година и половина вече ходех с строшен корпус и падаща за 20 мин. батерия. :)
 
Две еднакви мнения по темата надали ще има, затова и клиенти за различните марки и модели. Нямам намерие на далагам мнение, аз решението съм си го взел.
Нека такова е полезно за четящите и сами преценят.
 

Горе