Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

lqllqlq

Well-Known Member
Здравейте,

От много време наблюдавам мой конкурент (умишлено ще спестя кой е и какво продава), който откровено лъже клиентите в характеристиките на продуктите. Ще дам пример с мобилни телефони (нямат нищо общо). Та представете си, че продава телефон Samsung, но пише че е с Bravia Engine процесор за картината. Няма такова нещо, поне за момента. Отделно, както е примера с телефона посочва, че процесора му е 6 ядра на 1,9GHz, а подобен процесор не съществува. Предполагам схванахте идеята...

Работата е, че ако за телефоните може и да намериш инфо, за другото просто няма как освен ако наистина не си много в час и не копаш здраво в търсачката. А това може да стане ако се усъмниш. По този начин блъска ниските цени, които по принцип с няколко забележки може да се приемат за приемливи за тази техника, но не и за тази, за която той я представя. И народа си кълве щото е жаден за евтино, а после е късно.

Чудя се в тази ситуация какво бих могъл да направя? Далеч съм от мисълта да спасявам всички балъчЕта, които гонят най-тънката цена. От друга страна от много време влагам много време и усилие да образовам клиентите(тук има хора, които са виждали част от сайтовете ми (в магазините има блогове със статии, демо клипове, pdf-и за сваляне в продуктите...), да им дам точна информация, полезни съвети, но като гледам никой не му дреме - нито на клиентоида, щото той си знае евтинко и сакън да не се мине, нито на търсачки...

Не ме разбирайте погрешно - не искам да правя някакъв вид черен PR, макар че от две шепи пръст две кофи кал мога да забъркам. Не искам това. Просто е под достойнството и отвъд принципите ми... Мислех да направя серия статии по темата и да ги пръсна по максимум сайтове, но ме спира онова с цената. Дори да го прочетат или няма да го проумеят или ще помислят, че някой ги къпе за да си оправдае цените...

Ще ми е интересно прочета какво бихте направили вие в подобна ситуация?
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

би ли ми изпратил на ЛС твоят сайт и сайта на конкурента, също и конкретен пример за описаното по-горе - може да измислим нещо! - нормално е в такива случаи да се търси помощ от brain stormer
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Здрасти,
По принцип нямам притеснения, но и не искам да вадя сайтовете тук, а ще стане защото всеки е ги иска на лично...Дано ме разбираш.

Пак казвам - ние не продаваме еднакви продукти, макар в очите на клиента да не е така. Както казах по-горе, ако се абстрахирате от марката, за клиента е телефон - изглежда еднакво, прави едно и също, работата е, че няма как да е с такива параметри на тази цена. Казвам го защото, повярвайте имам представа на колко излиза от завода в Китай. И аз и той внасяме, а не е като аз да купувам от вносител, а той да си кара директно...

Смятал съм дали причината не е в типа транспорт, но той няма нито ресурса, нито къде да прибере контейнер или половин контейнер за да вкарва по вода. А дори и тогава разликата е $1 в цената...
 
От: Re: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

То няма ли някой клиент да го нагъзи, ако получи нещо, което не е точно по описанието? Ако го продава така, кофти работа. Най-малкото другите като видят твоите, няма да поръчат, ако онези са превъзнесени.

Няма как да разбереш.
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

писах ти ЛС
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Да, видях. Благодаря. Върнах отговор.
 
От: От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Пишете и в темата, че е малко ташак така

Не беше разбрал, че телефона е като пример даден и предложи услугите си да потърсим алтернативен доставчик/производител...
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Прати на лично и на мен да добия повече представа и да сравня.
Понеже до момента разбрах само че и двамата продавате еднакви стоки (нали ти е конкурент). Но неговите са по ниски.
Много зависи каква е стоката и как се продава.
Част от стоките се пазарят по снимки.
Друга част се пазарят по заглавие.
Трета част чак обръщат внимание за описанието.

Давам пример.
Бижутата се пазарят по снимка в повечето случай.
Случая който даваш с телефона. Клиента си знае Samsun tab 3.1 - заглавието и снимката е достатъчно. Вече е цената. Описанието най много да погледнат памет. камера и друго незнам 3 g. Няма да четат техн. данни.
Авточасти са трета част например. Четат описание и се информират.

Много зависи каква е стоката.
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Тоест въпросният сайт продава нещо като реплики ли?
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Не са реплики, а просто казва че дадено нещо е така, а то просто няма как да е - не съществува. Все едно да напиша БМВ с двигател Самсунг. И да трябва да е по характеристики - те определят разликите в цените
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Трябва да покажеш, за да дадем съвет.
Това какво пише в описанието според мен не е от значение. Клиента гледа цената.
По добре мисли вариант да разбереш доставчика му, щом ги продава по евтино от теб.
Но не забравяй че има и такива гладни търговци, че са готови и 1 лев надценка да сложат.

Може с описанието просто да не е наясно и затова да пише такива глупости.

Ако стоката не е много скъпа (т.е. не повече от 100), може да поръчаме и да видим колко е голяма разликата в описанието. В крайна сметка закона нали важи 14 дни връщане на пари. :)
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

А този ти конкурент от форума ли е? Ако е, то най-добре кажи кой е. Ако не е, то най-добре му удари едно предупреждение да не подвежда клиентите, пък ако не ти обърне внимание му тегли репорт :) аман от далавераджии
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Аз бих се абстрахирал от това какво прави "конкуренцията", а ми би х се фокусирал върху това, което АЗ искам да постигна. Когато си постигна целта на дали ще ме бърка дали някой продава нещо друго, по евтно или по бързо или по добро или по-фалшиво.

Ако наистина вярваш в продукта си и маркетинга ти е на ниво, според мен няма от какво да се притесняваш. Всичко опира до това дали го гледаш като на вид "конкуренция" тоест че двмата се борите за ограничен брой клиенти. Защо пък да е така, може би неговите клиенти са от друга класа и с други вкусове и предпочитат евтини ментета. Твоите клиенти пък тогава са други, които пък предпочитат да платят премия. Винаги го има и това, че когато нещо е по-скъпо то сигурно би било и по-качествено.

Тук трябва да си знаеш точно , кои са клиентите ти, за да може маркетинга ти да резонира точно за тях. (не можеш да продаваш продук или да рекламираш продукт към абсолютно всички). Ако реклмата ти е насочена към всеки, значи не апелира към никой.

Според мен рафинирай си точно твоя вид клиеннт - иделания клиент за този продукт. (пол, години, класа, приход, националност (ако не е само за БГ) абе всички общи черти и характеристики, които всиките клиенти имат ги събери на едно място и спрямо тях си шлифовай маркетинга).

Ако пък мислиш, че имате едни и същи клиенти и го смяташ за толкова голяма "заплаха", "конкурента" ти по-добре му предложи да влезете в нещо като партньорство. Така и двамата ще печелите повече.

Аз предпочитам да гледам на "конкуренцията" като на възможност за сътрудничество.

Ако пък наистина ги подвежда или лъже - карай си ти напред, пък то това на него рано или късно ще му изиграе номер.

Ако искаш пиши на личен какъв е точно конкретния случай.
 
Последно редактирано:
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Пълно е с подобни мизерници. От години имаме конкуренция (офлайн магазин), която лъже клиентите за произхода на стоките. Къде са произведени ? България ! Голяма част от хората, по не знайни за мен причини (може би тъгуване по комунизма) им светват очичките и купуват ''български" пасатори, тостери и други. Идват при нас и хоп, дайте ми български миксер. Е да, ама не. Чайна майна. Поглежда фирмата на един от миксерите и ти казва - Е как нямате, уредите на тази марка са български. След това 10 минути обяснение, че няма как да са български като контейнера е внос от Китай ... За мен това са номера на дребно и в дългосрочен план това е губеща позиция.

Твоят случай ми се струва идентичен, играй си по правилата, бъде честен с клиентите и рано или късно ще бъдеш възнаграден. Знам че звучи много идеалистично, но вярвам в това.
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Доколкото аз разбирам, проблема е в това че се подвеждат клиентите, не толкова ниската цена. Така битката просто не е честна и човек го изяжда отвътре.
Ако е това, е въпрос на време, в което другият сайт ще дръпне доста клиенти, но след това ще ги загуби безвъзвратно. Тези неща се дискутират по форумите, няма как да остане вечно.
Или ако си убеден в думите си, качвай го директно тук.
 
Няма как да разбереш.

Това си е кофти, както и да го погледнем. Но като цяло си е за двете комисии като гледам - КЗП и КЗК. Ако искаш намекни му го, защото определено не е честна битката така и в крайна сметка го отнасяте всички, защото хората не са тъпи, когато става дума за пари. Поне не чак толкова. Ще скочи един и всичко по веригата ще го отнесе. А масата я знаем на какво е способна. Обясни му какво рискува и за какво. :) Ако е човек, ще разбере, ако не има комисии, които ще се изкажат по случая. Но да си остане така ситуацията, не е в полза на никой, дори и на неговата временна печалба.
 
Това си е кофти, както и да го погледнем. Но като цяло си е за двете комисии като гледам - КЗП и КЗК. Ако искаш намекни му го, защото определено не е честна битката така и в крайна сметка го отнасяте всички, защото хората не са тъпи, когато става дума за пари. Поне не чак толкова. Ще скочи един и всичко по веригата ще го отнесе. А масата я знаем на какво е способна. Обясни му какво рискува и за какво. :) Ако е човек, ще разбере, ако не има комисии, които ще се изкажат по случая. Но да си остане така ситуацията, не е в полза на никой, дори и на неговата временна печалба.

КУР ЗА КЗП Бате, знаеш!!!
 
От: Конкурент подвежда клиентите. Посъветвайте ме по няколко въпроса, моля!

Не знам до колко ще помогне, но ето малко конкретика. Става дума за чип матрица. Основно са два вида CCD и CMOS. Sony правят CCD, PixelPlus правят, правили са и най-вероятно ще продължат да правят само и единствено CMOS. Тренирано око, тоест такова виждало заснет материал с матрица от единият и другият вид би могло евентуално да хване разлика. До преди година CMOS бяха по-назад като качествео, което би трябвало да ви изяснява, че CCD се асоциира с:
1. Сони като най-разпознаваем бранд
2. По-качествена матрица

Да, ама последната година CMOS технологията дръпна сериозно и сега предлагат същото качество, но тъй като процеса по производство е доста по-малко трудо- и енергоемък, то доставят/предоставят същото качество на по-ниска цена.

Няма как обаче да твърдиш, че матрицата която продаваш е PixelPlus CCD. Тя е била, е и ще бъде CMOS. А това е трудно да се докаже. Малко като това колата ти да мине на профилактика в оторизиран сервиз, защото е в гаранция - трябва да ти сложат читаво масло, но дефакто няма как да знаеш дали е така.

И от всичкото по-горе като типове следва и резолюцията на матрицата - дали ще е 0,4, 0,5 или 0,6 мегапиксела има значение, но дефакто ако посочиш 0,6 няма кой да те хване, че е 0,5. Нещата изглеждат супер дребнави облечени в тези цифри, обаче следва следващата калкулация:

Матрица CCD с 0,6 мегапиксела струва примерно $40 от производител. CMOS 0,4 мегапиксела е $25. И на двете сложете примерно $5 транспорт, сбора умножете по 25% (сборове и данъци) и си направете сметката. Най-бакалското е, че продавайки по-евтиното като по-скъпо ти реално правиш марж 65-70%, а в същото време даваш цена "пила", защото това значи, че продаваш колкото струва реалното по-скъпо изделие на ниво производител (с добавен транспорт и данък). От там следва, че ниой не може да обяви тази цена освен ако и той не почне да върти същата схема...

Цените, ставките и калкулациите са примерни. Давам ги за да облека в цифри нещата.
 

Горе