Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

10534517_681611018573579_2477407907763272211_n.jpg
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Няма доказателства, че кредитите отпуснати на свързани лица са лоши (и са изтеглени нарочно с цел да не се върнат). Тази хипотеза (циркът е изгоден за „мустака“) ми се струва много съмнителна.

Аз не ти казвам да вярваш, просто гледай какво има в публичните ресурси - капитал имат широко инфо около свързаността на кредити. А в повечето случаи дори и да не са лошо, при провал на един би дръпнал останалите - това е проблема на свързаноостта!
А и някак си да имат 2% лоши кредити като средно за банковата система е над 17%, да растат 3 кратно за 4 години като всички имаха много малък темп - просто говори за едно, голямо намирисване. А кредити поне лесно се представят за обслужвани със счети трикове! Това, че имат одит е нищо, одитора вижда това, което му предоставиш! След време като видиш, драстичен спад на кредити на някои определени фирми и отново възход на Ц.В. по друга линия ще видиш, че съм прав.

А и виж до вчера първи приятели, мустака взима прачо за син и пълна идилия, после след ден всичко се разпърдява - тук говорим на ниво кроникапитализъм най-висока инстанция преразпределние!? Там иди ми дойдеми, не се решава по такъв начин!
Това, което се прави води до тотална дискредитация на институции - познай кой има полза?
Това, че се прави и грабеж, пак познай кой има полза?
Това, че синдиците и квесторите ще определят правилата познай кой пак има ползва?
Това, че прескочихме ационерите и сега имат искове, срещу нас пак познай, кой има полза?

Всичко е една цел тотално дестабилизирани на икономиката! И фактите произлизат от самият цирк, който ни спретнаха - ниво БНБ и цацаратура и ко!
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Бунтът на лейтенантите на Цветан Василев

Около 200 служители на финансова къща "Фина", КТБ и други компании са били ангажирани като формални собственици на над 120 дружества с кредити за над 3.5 млрд. лв., които са на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Това твърдят в обръщение до главния прокурор и квесторите на КТБ осем души, заемащи управленски постове в ключови дружества, кредитирани от банката. Нотариално завереният документ беше публикуван от близкия до медийната група на депутата Делян Пеевски blitz.bg, като един от подписалите го потвърди автентичността му пред "Капитал".

Според обръщението всеки от тях наред със служебните си задължения, срещу което е получавал трудово възнаграждение, е трябвало и безвъзмездно да изпълнява функциите на собственик и/или управител на "дружества, кредитирани от банката за реализирането на различни бизнес начинания на Цветан Василев". Сред тях има дружества с активи и работещ бизнес, както и такива без директни кредити или залози към КТБ.

"КТБ осигуряваше парите по тези кредити, като сумите се използваха по разпореждане на Цветан Василев, включително и в брой от касите на тези дружества", твърдят авторите на обръщението. "Всеки кредит от банката е одобряван лично от Василев, като лицата, представляващи дружествата кредитополучатели, подписваха предоставените им от банката договори, без да имат представа за целите и разходването на кредитите", се казва още в документа, според който ръководните постове са заемани от директори, счетоводители, секретарки, организатори, шофьори, охранители, боркери и т.н.

Тези обвинения съвпадат с разкритията от разследване на "Капитал" от март 2013 г., когато по събрани данни от публични регистри вестникът посочи експозиция на КТБ към свързани с Василев компании за над 1 млрд. лв. към края на 2011 г., което превишава законовите лимити над десет пъти. По данни към края на 2013 г., с които вестникът разполага и публикува (виж таблицата на най-големите кредитополучатели), експозицията вече надхвърля 3.5 млрд. лв., а по информация на "Капитал" преди влизането на квесторите в банката тя вече е 4.6 млрд. лв. (в което влизат и касовите липси за 200 млн. лв., за които прокуратурата говори).

Документът е подписан от осем души, които доскоро се приемаха за изключително доверени на Василев. Сред тях е доскорошният изпълнителен директор на "Мел финанс" (акционер в ЗАД "Виктория") Бисер Лазов, който вече даде показания и пред прокуратурата. Други ключови имена са дългогодишният управител на "Бромак" (едноличното дружество на Василев, чрез което той е мажоритарен акционер в КТБ) Иван Стойков, изпълнителният директор на "ТЦ-ИМЕ" Теодора Танева, изпълнителният директор на "Кен трейд" Людмила Петрова. Лазов, Стойков и Петрова съставляват целия борд на "Бромак телеком инвест", дружеството чрез което Василев владее 44% от БТК. Другите подписали обръщението са Албена Андреева, Венета Николова, Емил Галов и Тихомир Иванов. Справка в Търговския регистър показа, че вече в част от дружествата някои авторите на обръщението са освободени от управленските си постове. Например Стойков вече не е управител на "Бромак", а е заменен от Здравко Босаков.

Според един от подписалите документа, има и много други лица, които се страхуват да излязат с имената си, както и такива, които се надяват Василев да се завърне и да ги защити.

Подставените директори и собственици на компаниите с кредити от КТБ неколкократно подчертават, че всичко това са дружества и сделки на Цветан Василев, като те се чувстват излъгани след като той дава изявления от чужбина, но не е "заявил по един достоен начин своята отговорност за ситуацията, с което да освободи нас и другите наши колеги от формалната ни роля на собственици и/или управляващи на дружествата кредитополучатели, а с това и от отговорността ни за десетките милиони кредитни задължения и касови наличности, които дружествата имат". Те се оплакват и от натиск да прехвърлят дружества и активи, като призовават квесторите и държавните институции, тъй като не са в състояние да осигурят обслужването на кредитите и да опазят собствеността им.

Призивът на подписалите да бъдат освободени от отговорност не е реалистичен, доколкото тези сделки през годината са ставали с тяхно съгласие и с техните подписи. Техните обвинения обаче дават сериозни основания на прокуратурата да потърси отговорност за случващото се и далеч над тях.

В blitz.bg няма информация откъде разполагат с документа, като не е ясно дали изтичането му през сайта не е начало на поредна атака от страна на депутата Делян Пеевски към Цветан Василев с цел по-лесно овладяване на активите от бизнес империята му. До ликвидната криза в банката се стигна след разривът между двамата, който доведе до координирана кампания от медиите собственост на майката на депутата Ирена Кръстева, подпомагана от прокурорски и съдебни действия в част от фирмите, чиито мениджъри вече открито наричат "на Василев".

Бисер Лазов и Теодора Танева са едни от основите свидетели по разследването за длъжностното присвояване на 206 млн. лв. от КТБ, по което бяха обвинени главната касиерка на банката, главната счетоводителка и нейната заместничка и изпълнителният директор на банката Орлин Русев. Показания срещу Цветан Василев е дал и бившият изпълнителен директор на Бромак Иван Стойков, както и системният администратор на КТБ.
Източник - http://www.capital.bg/biznes/finansi/2014/07/24/2349697_buntut_na_leitenantite_na_cvetan_vasilev/

Кирливите ризи почнаха да излизат - в случая не една по една, а ударно. Не случайно в другата тема писах за такива неща още преди 20 Юни, но не знам какъв ме изкараха някой хора, пък то .....
Ако се седне да се чете за свързаните лица то всичко се заплита толкова сериозно и всичко е публично - БНБ, КФН и компания къде са спали или услужливо са спали.

Много ми е смешно как реват сега, като тази схема не е от днес и както не е от днес търсят дистанциране от ЦВ и прехвърляне на отговорност.
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Само глупак като теб може да смята за достоверни нещата писани в Капитал/ дневник за Цветан Василев.
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Само глупак като теб може да смята за достоверни нещата писани в Капитал/ дневник за Цветан Василев.

Само едно истински комуне ще отрича фактите! Видя ли писмото, имената и подписите?! Видя ли до кого е адресирано?! Видя ли го това в други сайтове?! Видя ли какво са отговорили от прокуратурата? Абе ти тотално искаш покажеш липса на собствено мнения и само плюеш.
Виж търговският регистър, виж агенцията по вписването както и още други институции прави справка на имената, има и частни фирми предлагащи пълно инфо за свързаност на лица и фирми срещу заплащане - то с плюене не става! Просто показваш колко си жалък!
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

нещо не ги разбирам тея, едно ООД е ограничено отговорно до активите и размера на капитала, какъв идиот трябва да си за да се самоуличиш в престъпление или да лъжесвидетелстваш с/у друг?!
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

нещо не ги разбирам тея, едно ООД е ограничено отговорно до активите и размера на капитала, какъв идиот трябва да си за да се самоуличиш в престъпление или да лъжесвидетелстваш с/у друг?!

И за капак да искаш прехвърляне на отговорност на 3-то!
Просто показва, за сериозният вътрешен разнобой - но пък докато всичко беше по мед и масло що не излязоха и да пишат това писмо, а чак накрая като се вижда какво се готви!
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

нещо не ги разбирам тея, едно ООД е ограничено отговорно до активите и размера на капитала, какъв идиот трябва да си за да се самоуличиш в престъпление или да лъжесвидетелстваш с/у друг?!

Не и когато говорим за осигуровки например, а в 99.99% от случаите когато "собственик" е управител е и самоосигуряващо се лице. Не е ясно тези дружества какви данъци не са внасяли.
В момента тези хора са без заплати и като управители/самоосигуряващи се не могат сами да се пратят на борсата ;)
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Ново 20 от блестящите ни експерти по банково дело:
КТБ няма да отвори на 21 септември, БНБ ще удължи срока на надзора
Мафията с помощта на правителството си прави каквото си поиска. Още едно доказателство е и типичните противозаконни далавери на БСП/ДПС в последните им часове управление (миналият път бяха заменките за една нощ):
Решението "в оставка" за Банско - грубо погазване на седем закона
С това свое решение държавата без търг или конкурс предоставя за ползване изградени лифтове, съоръжения и писти за смешното годишно възнаграждение от 26 ст. на кв.м застроена площ.
Тия трябва да ги избесят по дърветата в Банско. Ама кой да ги избеси, като твърдият им електорат слага ръка на ушите и очите и гласува в несвяст.
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Това е групата, в която има наченки на сериозна организация КТБalive
Организира се протест в понеделник от 15:00 пред БНБ
Популяризирайте я, за да може да се окаже някакъв по-сериозен натиск
Доста сайтове вече писаха за протеста като банкер, фрогнюз, offnews, econ.bg
Не е реално да си мълчим, при положение че щом за ПИБ може, за нас защо не можа?
Има хора, които искат да се свържат с френския посланник , защото се уронва престижа на Креди Агрикол
Има надежда, че ще излезне нещо от цялата работа
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Самата Креди Агрикол, каза още преди месеци и кусур, че е недопустимо се ползва името и им и ще вземат мерки - в скоро време трябва да я преименуват на ТБ Виктория!
А за другото, тази банка не може се възстонови вече по пазарен начин!
Да за ПИБ може по неофициални данни от онзи 1,3 милд. дето дръпнаха 500 милки се депозираха там!
Всяка банка, която спре и ден да работи обработно потенциално води до спад на стойността!
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Тази стойност е колективна халюцинация. Щом може да се изхалюцинира падане на стойността, може да се изхалюцинира и непадане.
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Тази стойност е колективна халюцинация. Щом може да се изхалюцинира падане на стойността, може да се изхалюцинира и непадане.

В случаят, говорим за реална стойност на активи - те падат! До сега историята не помни фалирала банка да и изхалюционират стойност и да се върне на предишни нива! Това е пазар, когато имаш дълъг период с проблем, риска ти се увеличава и респективно това се дисконтира в цената ти! Една банка и 1 ден да не работи е лошо, какво да говорим банкова ваканция 3 месеца + 3!
 
Re: От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Самата Креди Агрикол, каза още преди месеци и кусур, че е недопустимо се ползва името и им и ще вземат мерки - в скоро време трябва да я преименуват на ТБ Виктория!
А за другото, тази банка не може се възстонови вече по пазарен начин!
Да за ПИБ може по неофициални данни от онзи 1,3 милд. дето дръпнаха 500 милки се депозираха там!
Всяка банка, която спре и ден да работи обработно потенциално води до спад на стойността!

ПИБ бързо си стъпиха на краката и смятам, че успят да станат и по-добре, защото имат не само мотивацията, но и идеята как да го направят. Преди няколко месеца се чудех към коя банка да си изкарам дебитна карта Visa, като се колебах между точно нея и още една - Пиреус Банк, сега вече ми е ясен отговора.

Колкото за КТБ, там не ми е ясно какво се случва и е абсолютна аматьорщина това, което се наблюдава. И за какво по дяволите ни е БНБ, като един такъв сериозен случай не могат да отреагират. Поредната нищоневършеща държавна структура.
 
От: Re: От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

ПИБ бързо си стъпиха на краката и смятам, че успят да станат и по-добре, защото имат не само мотивацията, но и идеята как да го направят. Преди няколко месеца се чудех към коя банка да си изкарам дебитна карта Visa, като се колебах между точно нея и още една - Пиреус Банк, сега вече ми е ясен отговора.

Колкото за КТБ, там не ми е ясно какво се случва и е абсолютна аматьорщина това, което се наблюдава. И за какво по дяволите ни е БНБ, като един такъв сериозен случай не могат да отреагират. Поредната нищоневършеща държавна структура.

За чисто оперативно ниво съм съгласен! То и аз да имам държава зад мен да ми слага чадър и аз 8% ще давам, че и 10% и пак ще хартисам с милионите - това е чисто пазарно изкривяване ....

А иначе за ПИБ по отчет имат сериозно наливане на пари - сети се от къде! ПИБ до края на година трябва да намери буфер или държавата ще трябва рефинансира! Но пак си говорим за изкривявания на пазар! Аз като имах проблем с бизнеса си що не ми удари едно рамо държавата ....
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Протестът на хората е заради нееднаквото отношение спрямо двете банки - на едната дават ликвидна подкрепа, на другата отказват.
А това да ми вменяват на мен отговорност, че съм си сложил парите в нея точно е пълна глупост, за тая цел има институции, на които с мойте данъци им плащам заплатите.
 
Re: От: Re: От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

А иначе за ПИБ по отчет имат сериозно наливане на пари - сети се от къде! ПИБ до края на година трябва да намери буфер или държавата ще трябва рефинансира! Но пак си говорим за изкривявания на пазар! Аз като имах проблем с бизнеса си що не ми удари едно рамо държавата ....

Държавата си има приоритетни бизнес единици, които спасява. Не знам твоя бизнес, моя, или на някой друг колега тук колко надолу в листа им е, или въобще има ли го там, фигурира ли един вид. ;) Държавата си има такава икономика, каквото си прави. Тя е регулатора. Ако ги кефи това, да продължават. Все повече бизнеси не започват съществуването си, ако нямат визия за навън.

Колкото до ПИБ, мисля, че ще успее и сама да се върна на старите си нива. В момента още отминава това, което беше. А ако случайно не успее, знаем кой и защо ще е подкрепи, така както направи и предишния път (дето тръгна от един форум). ;)
 
Re: От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Протестът на хората е заради нееднаквото отношение спрямо двете банки - на едната дават ликвидна подкрепа, на другата отказват.
А това да ми вменяват на мен отговорност, че съм си сложил парите в нея точно е пълна глупост, за тая цел има институции, на които с мойте данъци им плащам заплатите.

Хм, не мисля, че на ПИБ са помогнали. Мисля, че сами се справиха с отлива на толкова клиенти, от към ликвидност говоря. ;)
 
От: Re: От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Хм, не мисля, че на ПИБ са помогнали. Мисля, че сами се справиха с отлива на толкова клиенти, от към ликвидност говоря. ;)

Братле, аз по-горе не случайно писах! Ти с правилни приоми трудно ще намериш тези средства, без да навредиш на бизнеса си в краткосрочен, че и средносрочен план начините са - спиране на кредита и събиране на всички възможни задължения, с цел буфер + събиране на новини средства от хората вдигане на лихвите ще е най-добрият сигнал, но до Декември трудно се събират и изгражда нов буфер! Точно, това е което ти не знаеш, че ПИБ се стабилизира именно с тази помощ - трябва до Декември го измисли! А това, че си мислиш, че ще стане е нищо спрямо реалността! Да видим дано всичко е ок! Иначе ще трябва рефинаснираме нов кредит!

Та ако видиш отчета има има около 600 милиона разлика, която не идва в паричните средства! Инфото е публично и сам може го видиш! А иначе и тук е описано:

В така поднесения анализ обаче се пропуска, че паниката около ПИБ и проблемите с ликвидността й бяха преодолени чрез специално емитирана емисия ДЦК за 1.3 млрд. лв., записана от другите банки.

По неофициална информация голямата част от средствата са депозирани от финансовото министерство в нея. Министерството на финансите отказва да предостави информация къде, колко и при какви условия са вложени средствата. Във всеки случай обаче държавната подкрепа поне засега е със срок началото на декември, когато падежира емисията ДЦК, и дотогава ПИБ би трябвало да си е набавила достатъчно ликвидност, за да възстанови средствата. Това може да стане или като се опита да привлече обратно клиенти с атрактивни условия, или като замрази кредитирането си и всички падежиращи отпуснати от нея заеми отиват за погасяване на депозита. Ако ПИБ не успее да върне отпуснатите средства към падежа на емисията правителството или ще трябва да бръкне дълбоко във фискалния резерв, или да рефинансира дълга си. Последното обаче минава задължително през актуализация на тавана на дълга до края на годината, което вкарва още риск заради нестабилната политическа ситуация.

Благодарение на държавната подкрепа е трудно от данните да се види ясно размерът на отлива при ПИБ. Всъщност общо привлечените средства в банката за второто тримесечие дори се увеличават малко с 138 млн. лв. до близо 8.1 млрд. лв., като непосредствено преди кризисния ден са били 7.5 млрд. лв. Данните показват отлив от 343 млн. лв. при гражданите и фирмите и 408 млн. лв. приток "при други институции". Зад това число обаче седи неизвестно по размер изтичане на корпоративни депозити, което е скрито зад депозита на правителството.

http://www.capital.bg/biznes/finansi/2014/08/01/2354646_zavrushtaneto_na_zdravoslovniia_strah/

@Road, принципно хората са с притъпени стимули за риска за парите си, именно депозитната гаранция и помощта от държавата са това, което кара хората да не гледат риска!

Нека така ти го кажа колкото е по-голям риск, толкова е по-голяма доходността! И обратното! Та значи средно за БГ до преди 2 месеца беше към 4%, а КТБ даваха 8%! Само по този сигнал веднага трябва свети, червено че нещо става, което не е пазарно!!!

А иначе не ми се пише за стимулите, държавата и как ние сами трябва си гледаме парите и се грижим за тях в линка от горе добре обяснено!
 
Последно редактирано:

Горе