Коя операционна система ползвате?

Коя операционна система ползвате?

  • Microsoft Windows

    Votes: 24 58.5%
  • Linux

    Votes: 18 43.9%
  • Apple macOS

    Votes: 11 26.8%
  • Apple iOS

    Votes: 10 24.4%
  • Google's Android OS

    Votes: 5 12.2%

  • Общо гласове
    41
Искам да видя как работиш с лаптопа на тая поставка :D
говориш му :) аз лично ненавиждам работа на лаптоп. Добре, че беше @freelancer да докна и новия боклук с виндолса.
 
говориш му :) аз лично ненавиждам работа на лаптоп. Добре, че беше @freelancer да докна и новия боклук с виндолса.
Хахаха, същия потребител ми помогна за моята сглобка. Даде липсващия елемент. :)
 
Искам да видя как работиш с лаптопа на тая поставка :D
Обикновено ползвам Apple Magic Keyboard и Apple Magic mouse... не ми се налага да се правя на гимнастик.
 
Обикновено ползвам Apple Magic Keyboard и Apple Magic mouse... не ми се налага да се правя на гимнастик.
Ще ми се да се снимаш как работиш с подвиждата табла, освен ако не си бил сервитоьр някъде. Това много подвижно ми изглежда нещо.
 
Щом го обърнахте на хардуер. При мен това, с което основно работя е един Macbook Air M1 с 16GB RAM + 4к екран на LG, Logitech MX Keyboard и Magic Mouse.
Лаптопа го взех през пролетта на 2021г, до тогава карах на Хакинтош (i5 9700k, 32GB RAM, RX580, 500GB nvme SSD) + iMac 5k 2020 модела пак с 32GB RAM и средни характеристики.
След като изгледах тестовете и се разбра че скромния Еър М1 по производителност (поне за работа, за игри не говорим) се равнява на другите две машини - разкарах настолните сандъци и си взех това мобилно решение.
Батерията е супер. Самият лаптоп е много лек, компактен, и най-важното - тих, понеже няма вентилатори. Загрява само при интензивни графични задачи и конвертиране на видеа, но нищо страшно. Ако е дал Господ, ще го ползвам поне няколко години напред, след което може би ще мина на Macbook Pro 14" заради повечето портове.
 
Linux-а няма да го коментирам, последно бях с убунту и след последните ъпдейти блокираше на ден поне по 2-3 пъти и с удоволствие го изтрих. Както и да е, за мен най добрия дизайн на Windows e стандартния класически дизайн, като на Windows Server 2008. Мисля, че XP последно имаше "класически" вид опция. Тази тема вместо "Класик" трябва да се казва носталгия според мен :D:D:D
 
Хм, преди близо година съм писал, затова ето пак. Какво се промени за тези 11 месеца?
От близо 3 години трупах негативни преживявания с Mac OS. Едни и същи бъгове не стига, че не биваха оправяни, ами се появяваха нови и нови.
Стигна се до там да трябва няколко пъти дневно да рестартирам Finder процеса (все едно Explorer при Windows) за да ми работи прегледа на файлове и показването на превю вместо иконка във файл браузъра. Като си събуждам компютъра се налага да натискам по няколко пъти бутона, защото не реагира винаги от първия път, а понякога изобщо отказва да се събуди и се налага да се прави студен рестарт. Вграденото приложение за електронна поща понякога решава да яде яко ресурси, също и крашва по няколко пъти в месеца.
Започна да се налага да рестартирам компютъра през няколко дни, а преди години Мак се рестартираше само ако се прави системно обновление (т.е. не повече от няколко пъти в годината).
Дори след чиста преинсталация Macbook Air M1 ползва ли се за лека професионална работа - например отворени 15-20 браузър таба, Mail.app, Slack, Adobe XD или Figma са достатъчни за да грее и то сериозно. Резултата бе деградация с 9% на батерията за 1 година при 37 презареждания. Ще си кажете, че то е нормално толкова малка деградация. Да, но съм имал преди това други машини, които правят такава след 3тата година ползване и с по над 200, а не с 37 цикъла на батерията.
Тъй като М1 Еър-а има само 2 USB-C/Lightning порта и 1 жак за слушалки, ползвах донгъл. Сертифициран и всичко, който уж 5к монитор може да захранва. И да, успяваше с 4к монитора да се справи, бях свързал и 1 М2 SSD, но поради не знам какво при заспиване на компютъра понякога ССД-то биваше гасено в резултат на което при събуждане на компютъра виждах съобщения за неправилен eject на дялове. Свържех ли си и тонколонките (имам едни мижави Криейтив с USB захранване), без да се пуска звук през тях или да се усилва звука - ССД-то гасеше веднага. Предполгам не е достигала мощност, но въпреки това....говорим за донгъл с 3 usb3 порта, 1 usb-c и hdmi порт.

Отделно като въпрос стои факта, че при всичките модели вече всичко е запоено. Ако ССД-то сдаде багажа и идеш в оторизирания сервиз ти казват - "О! Цялата дънна платка трябва да се смени", а в други сервизи едва ли ще се наемат да разпояват модули от дъното. С RAM-та е същата история (затова бях взел с максимално възможната за модела).

Затова се наложи да се разделя с Macbook-a и след 15 години ползване само на Мак, реших да дам шанс на лаптоп, на койго да инсталирам първоначално Windows 11.
Учудвам се, че системата работи по-стабилно от Mac OS-a! Да, има визуални гличове поради скалирането и различния refresh rate на двата екрана, които ползвам, но са еднократни при събуждане/стартиране на лаптопа (докато си намести резолюциите).
Windows-a е по-жаден за RAM. Докато 16GB ми стигаха под Mac OS, за същите програми под Windows 11 трябват поне 24GB (докато пиша това получих съобщение от Спийди, че е дошла новата платка RAM хаха).
Лаптопа не е скъп, тъй като го взех за да видя дали ще ми пасне ОС-а и средата. Взех го намален за 2700лв (от 2900), купих му Windows 11, поръчах още 16GB RAM и конфигурацията стана: AMD Ryzen 7 6800H, nVidia 3050ti 4GB, 2x16GB DDR5 4800 RAM, 1TB M2 SSD PCI gen3 (3400MB/s прави четене и 2800 писане), 1080р уеб камера с 2 вградени микрофона, 16" IPS екран със 100% SRGB цветово предаване и 165Hz опресняване, подсветка на клавиатурата, и най-важното - портовете: 2xUSB3, 1 USB-C (с поддръжка на displayPort), hdmi, 1Gbps LAN, жак за слушалки. Батерията е 71Wh и по книжка държи 10 часа, но с моето ползване за работа я докарвам някъде около 4-5 часа. Лаптопа тежи 2.5кг и екрана наистина е със супер картина. Поддържат се Bluetooth 5.2 и последните WiFi 6 стандарти.
Така мога да си сменя RAM-та, тъй като има два слота. Същото е и с SSD-то, но там има специфика - ген4 е това с малкия профил 2242, а със стандарния (80 или 82 беше) е ген.3.
Вече минаха две седмици откакто съм с Windows и въпреки, че Mac OS-a вървеше някак по....мазно (съжалявам за израза), Windows-a ми допада и ще се позастоя с него. Ако не ми хареса винаги мога да мина на Дебиан или Федора.
Сървъра ми е Дебиан (което дава супер производителност и стабилност, преди това бе Windows Server, но с Дебиана е по-добре).
Откакто смених MacOS-a с Windows скоростта на трансфер у дома се вдигна с 50%. По принцип под МакОС за самба протокола се ползва малко по-различна версия и от там има...малко негативи.
 
Последно редактирано:
Сървъра ми е Дебиан
Пробвай FreeBSD супер стабилна. Преди 10-15г бях инсталирал сървър с нея, наскоро го изключих все още работещ.
По принцип мак ос съм чувал, че е много стабилна, базирана на юникс, както бсд-то. Сега от теб чувам, за такива проблеми!
 
Пробвай FreeBSD супер стабилна. Преди 10-15г бях инсталирал сървър с нея, наскоро го изключих все още работещ.
По принцип мак ос съм чувал, че е много стабилна, базирана на юникс, както бсд-то. Сега от теб чувам, за такива проблеми!
В стара ми работа повечето бяха на FreeBSD и Nginx, това няма мърдане. За сървъри е супер наистина. Да, FreeBSD си е UNIX. ;)
 
Беше стабилна, с малки изцепки при пускане на генерален релийз, които след 1-2 ъпдейта се изчистваха. Затова неписано правило беше - ако ще обновяваш до по-нова версия на ОС-а (примерно Leopard->Snow Leopard), изчакай да излезе поне версия.1 или .2.
След това обаче решиха всяка година да пускат нова версия и нещата започнаха лека-полека да се.....развалят. Стигна се до там, че при обявяване на не помня Mojave ли беше или някоя версия около нея, на представянето й казаха "абе този път няма да има много промени, а работихме по подобряване на стабилността". И да, наистина бе по-добре. Но следващите версии - старата песен.
Big Sur, Monterey, Ventura - и трите по-добре да не се бяха появявали. Да, донесоха освежаване на интерфейса (това е плюс), нови удобства, като изключим обаче генералната промяна на System Preferences (контролния панел). Но бъговете, дребни на вид, няма кой да ги оправи.
Дори в iOS има някои неща, които не мога да си обясня. Като например как от версия 16 и последващите два ъпдейта не оправиха времето за зареждане на данни на Weather приложението. Пускам го и чакам по 30 секунди до минута да зареди нещо. След последното обновление вече рядко се замисля и зарежда нормално.
Часовника ми с watchOS-a пък понякога решава, че ъпдейт няма да си инсталира каквото ще да става. При всеки опит започва да излиза съобщение, че не е закачен към зарядно, а той е и край. Трябва да си преинсталирам целия часовник или да му изтрия настройките (factory reset) за да се обнови.
Вчера реших да обновя най-сетне стария iPad. Беше излязал security update на iPad OS 15. Викам си ще инсталирам него, няма да слагам версия 16. Таблета имаше свободни 4-5GB памет. Обновлението по сигурността на iPad OS 15 искаше под 1GB, а за 16 - мисля, че към 3 цяло и нещо си GB. Цъкам да започне 15 ъпдейта - мисли, мисли и ми връща "Грешка при обновяване" (което така и не започва). Рестартирах таблета, включих го към захранването. Опитвам - няма и няма. Една и съща безсмислена грешка. Накрая цъкнах на генералния ъпдейт и той взе, че тръгна и се инсталира. :D
 
По мои впечатления основно избират MacOS и Линукс. В България обаче нещата може да са по-различни (поне преди години бяха).
Всеки мой познат дев мина на Mac. Ако се започва в стартъп - казва се "изберете си машина" или направо още в обявата е написано "ще получите нов Macbook Pro".
Ако наемах хора, също бих им взел Мак-ове. Първата година е с официален сервиз в страната и нещата стават бързо, без засечки. Операционната система предлага най-доброто от двата свята (поддръжка на професионален софтуер). За провеждане на срещи микрофони и камери, всичко работи както трябва и разговорите се провеждат нормално, без нужда от слушалки, пращене, ехо и микрофонии.
За мобилни станции MB Pro са добри (14" и 16") - не греят като Air-a, имат добра производителност и батериите им издържат по много.
Air-ите не стават, тъй като например M2 версията също като предшественика си, поддържа само 1 външен екран (до 6к на 60Hz).
Pro версиите обаче поддържат до 4 външни екрана - 3 с 6к рез. и 1 - 4к), но там вече зависи с кой процесор се поръчат.
Ако се пише основно код (бекенд дев) и няма нужда да се отварят продукти на Адоб, то Линукс дава толкова колкото и MacOS (че може би и повече). Но пък има не малък шанс да имате ядове с драйвъри за графиката, аудиото и други дребни неща.
Ако сте фронт-енд дев и има шанс да ви пратят работни файлове, правени с Adobe XD, Illustrator или подобни... ще стане проблем. Това е една от причините да съм в момента на Windows 11 с WSL. Другия вариант в моят случай е MacOS.
 
Адоб, то Линукс дава толкова колкото и MacOS (че може би и повече). Но пък има не малък шанс да имате ядове с драйвъри за графиката, аудиото и други дребни неща.
Ако сте фронт-енд дев и има шанс да ви пратят работни файлове, правени с Adobe XD, Illustrator или подобни... ще стане проблем. Това е една от причините да съм в момента на Windows 11 с WSL. Другия вариант в моят случай е MacOS.
Причината Линукс да не пробие е точно тази. Дори не става въпрос за популярните програми. Адоуб едва ли го ползват повече от няколко процента (3-4?) от потребителите. ПуАр поНт, аТлук (администрацията съм сигурен, че още ползват това) и т.н.

Mac в България не може да пробие, не само заради цената. В световен мащаб също не може да пробие. И заради това Уиндоус, всички знаем, че може би 80% в България се ползва кракнат. В света по предположения, може би пак толкова. А и хората са свикнали с него, както свикнаха с Chrome и Google.
 
...
Mac в България не може да пробие, не само заради цената. В световен мащаб също не може да пробие. И заради това Уиндоус... хората са свикнали с него, както свикнаха с Chrome и Google.
Колкото пъти съм пускал обява за iPhone, Macbook, Mac mini или iMac - за телефон в рамките на 3 дни го продавам без да ми се пазарят насреща, за Мак компютрите отнема 1-2 седмици (често се случва също през първите няколко дни да заминават).
Колкото колеги и приятели, работещи в сферата на разработката на приложения и дизайн имам - абсолютно всички са на Мак. Преди 11 години обаче положението бе съвсем друго. Тогава само аз и още 2 момчета бяхме с Макове, всичко друго ревностно защитаваше Windows/Linux.
Цената не е фактор и то никакъв когато говорим за хора, които си вадят хляба, работейки на компютър (програмисти и дизайнери).
Външен монитор с добро цветопредаване, нормален размер и резолюция струва от порядъка на 1600+ лева.
Лаптоп, сглобен така че да не се огъва пластмасата покрай клавиатурата докато пишеш, да не му прекъсва wifi/BT картата когато е на батерия (какъвто е масовия проблем с всички серии на Realtek картите през последните 2+ години слагани на лаптопи с цени под 3000лв), с което да ти гаси SSH сесиите и да те подлудява; да му държи батерията дълго време без да реже от производителността - всичко това е на цена от порядъка на 5000 - 7000лв, като няма значение Apple ли го прави, DELL, HP или някоя друга компания.

Варианти за про работа с лаптопи на Apple според текущото предлагане:
- Macbook Pro 14" M1 Pro 16GB RAM, 512GB SSD - 4194лв
- Macbook Pro 14" M1 Pro 16GB RAM, 1TB SSD - 5099лв
- Macbook Pro 16" М1 Pro 16GB RAM, 512GB SSD - 5544лв
- Macbook Pro 16" М1 Pro 16GB RAM, 1ТВ SSD - 5599лв
- Macbook Pro 16" М1 Pro 32GB RAM, 512GB SSD - 5999лв
- Macbook Pro 16" М1 Max 32GB RAM, 1TB SSD - 7799лв

Алтернативи от Dell:
- Dell XPS Plus 9320 13.4" i7-1260P, 16GB RAM, 512GB SSD - 4699лв
- Dell XPS Plus 9320 13.4" i7-1260P, 16GB RAM, 1TB SSD - 5239лв
- Dell XPS 9520 15.6" i7-12700H, 16GB RAM, 1TB SSD - 6619лв
- Dell XPS 9520 15.6" i7-12700H, 32GB RAM, 1TB SSD - 6979лв
- Dell XPS 9520 15.6" i9-12900HK, 32GB RAM, 1TB SSD - 7379лв
- Dell Precision 5770 17" i7-12700H, 16GB RAM, 512GB SSD - 7499лв
- Dell Precision 5770 17" i7-12700H, 32GB RAM, 1TB SSD - 8007лв

Алтернативи от Lenovo:
- Lenovo ThinkPad P1 Gen 5 - 16", i7-12700H, 16GB RAM, 512GB SSD - 6189лв
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 7 14" - i7-1260P, 16GB RAM, 512GB SSD - 7119лв

Алтернативи от HP:
- HP ZBook Studio 15 G8 - 15.6", i9-11960H, 32GB RAM, 1TB SSD - 8368лв (моделът е от 2011г - на две години!)
- HP ZBook Fury 16 G9 - 16", i7-12850HX, 32GB RAM, 1TB SSD - 6779лв

Така накрая като дръпнем чертата става следното:
Варианта на Apple с най-мощната версия на чипа на компанията, с 32GB RAM и 1TB SSD струва 7800лв. Срещу него се изправя Dell с два варианта на цени 7340лв и 8007лв (като при тази цена, чипа не е сред най-върховите). При Леново цената е по-ниска, но чипа отново не е върховия (не казвам, че не е производителен, но за това, което дава също и взима и то не малко като енергия) при 32GB RAM и 1ТВ SSD от Леново цените стават: 6560лв. за P1 и 7318лв за 14"-овия Yoga, чиято RAM не може да се качи до 32GB.
При HP се виждат цените какви са.
Така разликата Apple спрямо другите е:
- може да спестим 550лв или да дадем 207лв отгоре за да вземем Делл машина;
- може да спестим 1240лв като вземем лаптоп от Леново, но това е за сметка на по-кратък живот на батерията, ако искаме по-компактен компютър пък Леновото ще ни излезе с 2021лв по-скъпо от Apple Macbook Pro 14"ката;
- може да спестим 1020лв или да дадем 568лв повече ако изберем HP.

Когато човек получава средно по 10 000лв месечен доход от дейността, която упражнява ще е несериозно да не инвестира поне 1 заплата за компютър с качествена периферия. Не обсъждаме нуждите на административни служители, а такива на програмисти и подобни.
Предполага се, че когато човек сам си купува компютъра за професионални нужди, то той сам си избира клиентите, с които да работи и това едва ли ще са клиенти от България. Не се обиждайте, но работата с клиенти/фирми от страната ни е проблемна и никой не иска да плаща нормални цени за труд. Изпитал съм го на свой гръб преди години неколкократно.

Иначе за цените на компютрите и нуждите, ще споделя една история за това как преминах на Мак през 2008. Имах в шкафа купен на майтап Apple PowerBook G4 12" с базови характеристики, който едва подкарваше Photoshop....бях го взел за да се запозная с ОС-а (от любопитство) от едно момче от Пловдив. По него време имах брутална десктоп работна станция и съответно ползвах нея. Взех проект от Уницеф ЮАР, който трябваше да издам за две седмици. Нещеш ли точно тогава десктоп станцията реши да се прави на луда - каквато и мишка да й закача - курсора спонтанно решаваше да подскача като луд. Сменях мишки, преинсталирах, дори Линукс сложих - проблема продължаваше и не можех да си направя заданието, а времето течеше и нямаше време за чакане на нов хардуер.
Извадих скромното лаптопче, произведено през 2005г, само с 768МВ RAM и GeForce Go 5200 видео карта (с 64MB памет) и успях да си направя проекта. Въпреки, че програмите зареждаха бавно, работата бе приятна. Така кожата ми спаси една играчка. А топ хардуера замина разпродаден на части в различни посоки.
Така всеки начинаещ в професията - може да си вземе нещо втора ръка или по-обикновено като параметри. Ако обаче си мисли, че каквото е научил в университета е достатъчно и Windows е манна небесна - жестоко греши. Такава нагласа е гаранция за посредствена работа на ниска заплата. А за хакването на Windows-a...един лиценз е 150лв, има ги и полулегални по 20лв. Жалка работа е да се обсъжда. Преди да свикнат с Chrome хората бяха и дълги години стояха на Internet Explorer 5.5 (после 6 и 7). Накрая като поръчат на комшийчето или кварталния специалист да им преинсталира компютъра - той слагаше Firefox, така по едно време почти всички в БГ ползваха версия 3х, след това вече стана модерен Хром-а. Ако питаш баща ми - знае коя е иконката за интернета (дори не знае, че ползва Линукс Минт хаха). Това е. Но отново - това не са хората, които обсъждаме в случая.

Разказвам това като пример, как може и със скромен компютър човек да си върши работата. Затова и трябва да преценява какво ще прави с него, какви ще са нуждите, за колко време ще го ползва.
Air-a си го бях купил за лична употреба. Стана така, че си смених обаче работата, минах изцяло на контракторска работа, но един от контракторите ми праща ресурсоемки задачи. Затова се наложи да се разделя с Air-a и минах пробно на Windows базиран лаптоп (другите причини за да предприема такава промяна съм ги писал по-назад в тази тема).
И ето - дадох около 2800лв за лаптопа. Срещу още 200лв му поръчах още 16GB DDR5 памет. Оказа се, че фабрично сложеното му 1ТВ ССД не е gen4, a 3, но е много бързо, а ген4 слота е свободен (за съжаление е за малкия форм-фактор ссд-та). Да но има риалтек wifi/bt карта, която като е на батерия лаптопа ако е свързан с 5G Wifi мрежа - връзката се губи на всеки 2-3 минути за по секунда-две. Затова поръчах intel-ска карта със същите параметри (BT 5.2, пълна поддръжка на Wifi 6, ac, ax мрежи) и я чакам да дойде тази/другата седмица от Германия. Батерията пишеше, че държи 10 часа, но при мен държи 5 (като работя не се старая да пестя от ресурсите, защото идеята е да си свърша работата, а не да поставям рекорди).
Така компютъра е производителен, добре направен, но има неща, които да се пипнат, с които малка част от хората биха се занимавали. Накрая ми излезе 3100лв. Лесно можех да дам още 100лв и да си взема Macbook Pro 14" със същите параметри внос от EU с 1г. гаранция. Така щях да си спестя допълнителните поръчки, но ми се ровичкаше (имам резервна работна станция така или иначе) така че съм доволен от избора си.
 
За няколко дни съм на Виндоус, защото разработвам няколко програмки с Visual Studio, иначе съм с Linux Debian, който върши всичко от което се нуждая. OnlyOffice е супер, имам инсталиран Photoshop, Cinema 4d, FL Studio за хоби. Супер бърз е, няма bloatware, няма вируси, няма постоянно вършене на тайни операции когато се остави на idle, за разлика от виндоус... KDE и Cinnamon са любимите ми.
 

Горе