Крионика. Какво мислите

Дискусията в 'Webmaster's Off Topic' стартирана от CryptoInvest, Септ 9, 2018.

 1. ExTended

  ExTended Active Member

  Рег.:
  Окт 2, 2009
  Съобщения:
  253
  Харесвания:
  77
  Точки:
  28
  Значи нещо не е така, просто защото на теб не те кефи, че е така... :D

  Сега ще ти пусна едно видео, след което съм сигурен, че следващият ти аргумент ще включва телепортация или машиана на времето.

  ЕДИТ: Обърни внимание на това как използвам довод свързан с ДНК, нещо, което ти самият направи, макар и не особено успешно, по-рано в темата. Така че ако се опиташ да извъртиш нещата далеч от ДНК доказателствата, подкопаваш и собствените си твърдения от по-рано. Just saying. :)

   
 2. nandibandi

  nandibandi Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2014
  Съобщения:
  1,217
  Харесвания:
  727
  Точки:
  113
  Пол:
  Жена
  Двете не се изключват взаимно. Йога използва познанията на науката по друг начин просто. Знаеш ли, че чрез Кечари Мудра можеш да стимулираш секрецията на щитовидната си жлеза? Медицината използва за целта химически субстанции, без да може да постигне същия ефект, или поне да ограничи страничните ефекти.

  Имахме нужда от баланс в темата, затова - моите адмирации към @ExTended. Като изключим твърде дългите постове, казаното от него е в полза и на двете спорещи страни.
  Напълно съм съгласна, че нито вие, нито ние можем да сме 100% сигурни в теориите, които поддържаме. Въпросът тук е на кой коя теза му импонира. На мен ми харесва да вярвам във вечния живот на душата и в прераждането. Предложени са ми достатъчно аргументи в нейна защита, а твърди доказателства за обратното няма, така че... Всеки избира. ;)
   
  ExTended харесва това.
 3. NEROMARE

  NEROMARE Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 4, 2018
  Съобщения:
  577
  Харесвания:
  297
  Точки:
  63
  Пол:
  Мъж
  @ExTended

  Като имаш нещо против Mein Kampf, иди живей в Сиера Леоне и се ожени за африканка. Там заедно ще четете Малкия Принц, либерале. Прав ти път. Поста ти не го четох, щото е Kuhscheiße.

  За сравнение, Бандито, която невероятно много ме нерви, ѝ прочетох постовете и ѝ ги харесах. В нейните думи поне има смисъл и са интересни текстовете ѝ. Както и Колиброто. А при теб е просто един роман от скрита либерална каша. Лъхаш ми на Червен през монитора, разбираш ли?

  Имам алергия към Червени.
   
  Последно редактирано: Септ 14, 2018
 4. ExTended

  ExTended Active Member

  Рег.:
  Окт 2, 2009
  Съобщения:
  253
  Харесвания:
  77
  Точки:
  28
  Да, и на мен ми харесва да вярвам, че има нещо, и неща, които са по-висши от нас и от света.

  Особено че от тийнежйджър се занимавам и със self-improvement, и нещата които можеш да извлечеш от мозъка ти като усилия и позитивни промени, с неща като визуализации, начина по който можеш да промениш настроението си или нагласата си с афирмейшъни, най-малкото показва, че повечето хора живеят като риба в аквариум и никога не се замислят за това, че през 100% от времето комуникират 95% от информацията чрез тялото си, и как евентуално могат да използват това, за да комуникират по-ефективно, или да изкомуникират това, което те искат, а не това, до което тялото им автоматично прибягва по навик или като защитен механизъм. Поставено в този контекст, едва ли е толкова трудно да се стигне до заключението, че е възможност болшинството хора, дори всички от нас, просто да не сме на 100% наясно и с други начини, по които информация или явления се случват във вселената. Няма нищо лошо да си убеден в нещо, стига да оставиш една малка частичка място да бъдеш приятно изненадан от света. :)

  А относно атеизма и вярата - наистина вярвам, че е до голяма степен и въпрос на обстоятелства, както и на това кой от какво има нужда в момента, за да се справи с нещата от живота. Както вярващи стават атеисти, така и атеисти стават вярващи.

  Има един много хубав пример от Бандърснач, книга проследяващата историята на Инклингите( писателската група на Толкин и Люис, хората написали Властелинът на Пръстените и Хрониките на Нарния). В началото Люис е бил атеист, а Толкин вярващ, и двамата се сприятеляват въпреки различния си във вярата, както и в научните им подходи/цели, тъй като и двамата са имали различни мения за това как трябва да се представя и оценява лигвистиката и митологията например.

  Но двамата се сприятеляват и Толкин помолва Люис да му даде шанс да го убеди в съществуването на Бог. Тогава Толкин пита Люис дали харесва древните митове и легенди, които Люис определено харесва и от които се интересува живо. След което Толкин пита Люис дали е толкова трудно да допусне възможността, и да започне да приема, митовете от Стария и Новия Завет като "истински митове" или "митове, които за разлика от другите митове, са се случили наистина". И това напълно променя Люис и неговите религиозни вярвания, тъй като му дава вратичка, чрез която той да нещата, които са му познати и мили, с нещо, което му се е струвало далечно и невъзможно - дава му вратичка, чрез която той да повярва дори без наистина да вярва, като в последствие вярата му става все по-силна и искрена и накравя започва да пише и доста книги и романи свързани с християнството и неговите ценности, включително и Хрониките на Нарния, които са набраздени на моменти с християнски нотки.

  Така че много зависи от това кога, как и чрез кого човек се сблъсква или бива представен на идеята за религията.

  Трудно е да отречеш с лека ръка нещо, за което навремето предците ни са давали живота си да запазят и отстояват, но в същото време е трудно и да не дадеш нужното уважение към мнението на хората, които по една или друга причина намират вярата в такива неща като нещо, което би им носило повече вътрешен конфликт, отколкото мир. Така че, да - обстоятелствата са ключови за всяко решение, което взимаме, навиците също, независимо това решение колко е важно само по себе си, дали става въпрос за религия или ежедневни неща като това какъв тостер да си купиш от магазина. Ние сме изградени от обстоятелства и навици.
   
  nandibandi харесва това.
 5. rscossworth

  rscossworth Active Member

  Рег.:
  Авг 18, 2010
  Съобщения:
  506
  Харесвания:
  165
  Точки:
  43
  Ами, явно от слънцето ще да се става негър? Да си виждал местни негри в полярните държави? :D
   
 6. rscossworth

  rscossworth Active Member

  Рег.:
  Авг 18, 2010
  Съобщения:
  506
  Харесвания:
  165
  Точки:
  43
  @ExTended Какво значи атеисти и вярващи? Атеистите не са ли вярващи? Атеизма също е религия, просто последователите и вярват, че няма Господ!
   
 7. ReminD

  ReminD Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 22, 2008
  Съобщения:
  6,278
  Харесвания:
  1,204
  Точки:
  113
  Няма вяра в атеизма. Това е като да смяташ, че има дядо коледа, защото има книги за него. Няма никаква разлика между коледа, батман и господ. Не може да ме убедиш, че господ съществува, само защото имало книга написана за него.
   
  slavchev и rombeca харесват това.
 8. NEROMARE

  NEROMARE Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 4, 2018
  Съобщения:
  577
  Харесвания:
  297
  Точки:
  63
  Пол:
  Мъж
  За какво ме нападаш със собствените си шитни? Нали ти твърдеше че "всички са тръгнали от едно място". Въобще не схвана подигравката ми, което е смешно. Не беше тънък намек, а доста явен, Жингиби.
   
 9. nandibandi

  nandibandi Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2014
  Съобщения:
  1,217
  Харесвания:
  727
  Точки:
  113
  Пол:
  Жена
  Да бъркаш организираната религия със заложената в човека склонност да вярва е груба грешка, ReminD.
  Да, атеизмът е вяра, базирана на идеята, че няма бог.

  Едва ли си чел "Сътворението" на Гор Видал, но ако си, да ти припомня... Там главният герой Кир Спитама пътува като посланик на император Дарий през далечния Изток. Минавайки първо през Индия, той се среща с Буда и се информира за неговата доктрина. Отивайки след това в Китай, Кир Спитама се среща с Конфуций, който иска да му бъде разказано за Буда. Спитама му обяснява, че учението на Гуатама Буда се основава на пълната липса на желания - ''Той не желае нищо'', при което Конфуций се засмял и казал: ''горкият глупак, той не знае, че да не искаш също е желание.'' :)

  Сложни философски въпроси са това, Реми. Не е като програмирането. ;)
   
  colibri харесва това.
 10. NEROMARE

  NEROMARE Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 4, 2018
  Съобщения:
  577
  Харесвания:
  297
  Точки:
  63
  Пол:
  Мъж
  Истински Атеист е тоя който НЕ празнува Коледа / Великден. Това са празници, в които се зачита Сина на Бог, нашият създател. Зачита се раждането му, и гибелта му.

  Който твърди, че няма Бог но празнува Коледа или Великден -- е нищо повече от лицемерно копеле тъпо, което заслужава куршум.
   
 11. ReminD

  ReminD Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 22, 2008
  Съобщения:
  6,278
  Харесвания:
  1,204
  Точки:
  113
  Ти твърдиш, че няма батман и летящи магарета ли?
   
 12. NEROMARE

  NEROMARE Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 4, 2018
  Съобщения:
  577
  Харесвания:
  297
  Точки:
  63
  Пол:
  Мъж
  Не знам за Батмън, но има Зозо. Чувал ли си за Зозо?
   
 13. rombeca

  rombeca Active Member

  Рег.:
  Ноем 9, 2010
  Съобщения:
  955
  Харесвания:
  213
  Точки:
  43
  А истинският разумен съвременен човек, не е атеист или вЕрващ, не казва, че няма бог - само казва, че иска да го види да пият по бира, за да повЕрва. Празнува коледа и великден заради яденето и пиенето с роднини и приятели :).

  По темата за душата - набор от информация (единици и нули) съхранявани в хард диска наречен мозък. Мозъчна смърт - финито.
  И по темата за криониката - мозъчна смърт след замразяване - съживяване на зеленчук.

  Ей ги мойте 5 стинки.
   
  slavchev харесва това.
 14. rscossworth

  rscossworth Active Member

  Рег.:
  Авг 18, 2010
  Съобщения:
  506
  Харесвания:
  165
  Точки:
  43
  Атеизма не е липса на вяра в Господ, а наличие на вяра в несъществуването на Господ! Едно е да не вярваш в Господ поради съмнения в съществуването му, а съвсем друго е да си твърдо убеден, че Господ не съществува.
   
 15. ReminD

  ReminD Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 22, 2008
  Съобщения:
  6,278
  Харесвания:
  1,204
  Точки:
  113
  Ама извинявай, наличие на вяра в несъществуване нямаше да има, ако нямаше безполезни идиоти, които ни убеждават, че има господ? По същата логика ти казах, защо не вярваш в дядо коледа и в батман? Има книжки и за двамцата.
   
  NEROMARE харесва това.
 16. ExTended

  ExTended Active Member

  Рег.:
  Окт 2, 2009
  Съобщения:
  253
  Харесвания:
  77
  Точки:
  28
  Атеизмът няма как да е вяра, тъй като няма цел, към която да се стреми и не може да съществува сам по себе си.

  Атеизмът е мнение относно вяра, която вече съществува, независима от наличието на атеизъм. Но атеизмът няма как да съществува без да има религия, която да отрече. Има разлика между мнение/становище и значение на терминът вяра, независимо дали е вяра в религия или нещо друго:

  faith
  feɪθ/
  noun
  1. 1.
   complete trust or confidence in someone or something

  Забележи как няма denial никъде в това определение. Вяра е да астанеш зад нещо, мозъкът ти да е убеден в силата на това нещо, независимо дали е религия, или ужедението ти, че даден твой приятел е по-силен от обстоятелствата, с които трябва да се справя, вярата е твоето убеждение в наличието на нещо, в което си заслужава човек да вярва.

  Атеизмът е обратното на вяра - отричане на даден факт или вярване. Т.е. и производно на вярата, а не негова алтернатива.

  Няма как да докажеш неналичието на нещо без да пруложиш факти. Да се опиташ да отречеш нещо без да имаш доказателска за неговото несъществуване не се нарича вяра, а логическа заблуда. В най-добрия случай можеш да нречеш позицията си теза, но тезата предполага желание да я докажеш и да я превърнеш във факт, нещо, което едва ли си тръгнал да правиш.

  Но най-просто казано атеизмът не е вяра, защото мозъкът ти не работи по този начин. Мозъкът се нуждае от цели, към които да се стреми, или цели, бкоито да изжягва. Ако ти кажа, че розеви слонове няма, мозъкът ти автоматично ще се съсредоточи да мисли за точно розови слонове. Розовите слонове са цел, идея, която може да бъде визуализирана. Докато липсата на розови слонове не е идея или визуален обек, а нищо. Да си сигурен, че розови слонове не съществуват не е вяра, а мнение, или убеждение, и когато изричаш това твърдение - мозъкът ти не е съсредоточен върху никакъв обект, защото няма възможен обект на внимание. Съответно няма как да отдели нужните химикали, които да те стимулират да се приближиш или отдалечиш към тази идея, съотвено мозъка ти не третира липсата на розови слонове като вяра.

  Може ли за в бъдеще да пишете личните си убеждения като ги подкрепяте с известна доза факти, или психология или каквото и да е? Със сигурност ще е по-полезно от това да пишете каквото ви дойде първо на ум като вселенски факт.

  ЕДИТ: Можеш много лесно да провериш дали нещо е вяра или не.

  Помисли за 5 неща, които от сърце би искал да случат в живота ти.

  Пример: Да успееш да накараш момичето, в което си вклюбен да се влюби в теб. Дъщеря ти да има страхотно бъдеще. Да успееш да постигнеш нещо нечувано готино в някое от твоите хобита. 5 неща, свързани с неща, хора или занимания, които са ти близки и са част от човека, който си.

  Когато мислиш за позитивни развития свързани с тези неща, би трябва да изпиташ микс е еуфория, вълнение, увереност, комфорт. Това е мозъкът ти, който ти дава микс от химикали, които карат тялото ти да се чувства така.

  Ако като си мислиш за атеизъм не получаваш абсолютно същия ефект и химикали, значи със сигурност не е вяра.
   
  Последно редактирано: Септ 14, 2018
 17. nandibandi

  nandibandi Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2014
  Съобщения:
  1,217
  Харесвания:
  727
  Точки:
  113
  Пол:
  Жена
  @ExTended, опитай да излагаш мнението си малко по-сбито, моля те. Пишеш безкрайно много, а повтаряш едни и същи неща.

  Колкото и логично да звучат на моменти аргументите ти, не можа да ме убедиш в своята теза. За мен атеизмът е вяра в несъществуването на Бог. Материалистите твърдо вярват, че са прави. Та виж ги как се борят в тази тема. Мозъкът им произвежда цялата менделеева таблица, докато спорят, че няма душа. :)

  п.с. А, и още нещо - това е форум, а не академичен съвет. Изисквания като това са крайно неуместни и арогантни:

   
  NEROMARE и colibri харесват това.
 18. NEROMARE

  NEROMARE Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 4, 2018
  Съобщения:
  577
  Харесвания:
  297
  Точки:
  63
  Пол:
  Мъж
  Nandibandi, баш писателите така правят. Убеждават с много празен текст. :eek:
  И командват. Команданти са, баш команданти. Защото са част от Форумния Съвет. :rolleyes:
   
 19. nandibandi

  nandibandi Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2014
  Съобщения:
  1,217
  Харесвания:
  727
  Точки:
  113
  Пол:
  Жена
  Съдейки по многобройните стилови грешки (правописните ги отдавам на бързане), ми е малко трудно да схвана какъв писател е колегата. Баш писателите могат и така и иначе. Когато се налага, трябва да могат да се изразяват и по-сбито. То във всеки от нас дреме по един Толстой, ама тук не е мястото за "Война и мир".
   
  colibri и NEROMARE харесват това.
 20. NEROMARE

  NEROMARE Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 4, 2018
  Съобщения:
  577
  Харесвания:
  297
  Точки:
  63
  Пол:
  Мъж
  Верно. Не му бях чел поста и не бях видял. Сега ще го цитирам. Между другото за манго от Максуда добре се справи. Не е зле. Имаше тук таме някоя друга простотия. Оставил съм на мангото най-бруталните грешки некоригирани да се виждат.

  ϟϟ

  Атеизмът няма как да е вяра, тъй като няма цел, към която да се стреми, и не може да съществува сам по себе си.

  Атеизмът е мнение относно вяра, която вече съществува, независима от наличието на атеизъм. Но атеизмът няма как да съществува без да има религия, която да отрече. Има разлика между мнение/становище и значение на терминА вяра, независимо дали е вяра в религия или нещо друго:

  faith
  feɪθ/
  noun

  1. 1.
   complete trust or confidence in someone or something

  Забележи как няма denial никъде в това определение. Вяра е да астанеш зад нещо, мозъкът ти да е убеден в силата на това нещо, независимо дали е религия; или ужедението ти, че даден твой приятел е по-силен от обстоятелствата, с които трябва да се справя. Вярата е твоето убеждение в наличието на нещо, в което си заслужава човек да вярва.

  Атеизмът е обратното на вярата — отричане на даден факт или вярване. Т.е. е производно на вярата, а не негова алтернатива.

  Няма как да докажеш неналичието на нещо без да пруложиш факти. Да се опиташ да отречеш нещо без да имаш доказателска за неговото несъществуване не се нарича вяра, а логическа заблуда. В най-добрия случай можеш да нречеш позицията си теза, но тезата предполага желание да я докажеш и да я превърнеш във факт, нещо, което едва ли си тръгнал да правиш.

  Но най-просто казано атеизмът не е вяра, защото мозъкът ти не работи по този начин. Мозъкът се нуждае от цели, към които да се стреми, или цели, бкоито да изжягва. Ако ти кажа, че розеви слонове няма, мозъкът ти автоматично ще се съсредоточи да мисли точно за розови слонове. Розовите слонове са цел, идея, която може да бъде визуализирана. Докато липсата на розови слонове не е идея или визуален обек, а нищо. Да си сигурен, че розови слонове не съществуват не е вяра, а мнение, или убеждение, и когато изричаш това твърдение мозъкът ти не е съсредоточен върху никакъв обект, защото няма възможен обект на внимание. Съответно няма как да отдели нужните химикали, които да те стимулират да се приближиш или отдалечиш към тази идея, съотвено мозъка ти не третира липсата на розови слонове като вяра.

  Може ли за в бъдеще да пишете личните си убеждения като ги подкрепяте с известна доза факти, или психология или каквото и да е? Със сигурност ще е по-полезно от това да пишете каквото ви дойде първо на ум като вселенски факт.

  ЕДИТ: Можеш много лесно да провериш дали нещо е вяра или не.

  Помисли за 5 неща, които от сърце би искал да случат в живота ти.

  Пример: Да успееш да накараш момичето, в което си вклюбен да се влюби в теб. Дъщеря ти да има страхотно бъдеще. Да успееш да постигнеш нещо нечувано готино в някое от твоите хобита. 5 неща, свързани с неща, хора или занимания, които са ти близки и са част от човека, който си.

  Когато мислиш за позитивни развития свързани с тези неща, би трябва да изпиташ микс е еуфория, вълнение, увереност, комфорт. Това е мозъкът ти, който ти дава микс от химикали, които карат тялото ти да се чувства така.

  Ако като си мислиш за атеизъм не получаваш абсолютно същия ефект и химикали, значи със сигурност не е вяра.
   
  Последно редактирано: Септ 15, 2018

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice