Крионика. Какво мислите

Ще ти отговоря набързо, че имам работа.

Това, че не ти опонирам беше изключително щедър подарък от моя страна, не мога да разбера защо го отхвърляш така лекомислено. Главното нещо, с което си вадя хляба е това, че съм макретинг консултант, т.е. да казвам подсъзнателно на хората какво да мислят за даден продукт, оферта, бранд. За това в свободното ми, неработно време, намирам контраст в това да не правя същото и избягвам да казвам на хората какво да мислят. Но в твоя случай може би ще ти е по-полезно, ако превключим тона.

Ето тук ти е грешката, либерален писателю. Истинската литература всъщност заема страна и цели да каже на хората какво да мислят, просто защото са прекалено тъпи да мислят сами. Чак като им кажеш как да мислят, и видят че си прав и че работи, тогава почват да мислят.

Изгуби ме на "истинската". Няма истинска и неистинска литература. А това, което ти определяш като истинска литература, особено ако е художествена такава, се нарича straw-man, ако е художествен герой се нарича paragon. И двете се разглеждат с присмех от читатели и критици, защото не предлагат контраст, конфликт и възможност за това да има аргумент. А идея, която отказва да пребори опозицията си с аргументи, обикновено се нарича фанатизъм, а хората, които прилагат такива идеи и подходи на практика се наричат диктатори/авторитарни лидери или авторитарни режими.

Mein Kampf казва на хората какво да мислят. Малкият Принц дава на хората въпроси, върху които да мислят. И двете книги са известни, по различни причини. С причина.


Не случайно на тоя свят, в днешни модерни времена, много повече са модификаторите, отколкото изобретателите, и в това число влизаш и ти.

Днешният свят не е пълен с изобретатели, защото доста от нещата, които могат да се изобретят без милиони или милиарди финансиране вече са изобретени от интелигентните хора в миналото, а такива хора не сса липсвали и не липсват дори днес, просто начина на изобретяване изисква друг подход.

Колкото и на умен да се правиш със видимо спокойния ти тон, доникъде не стигаш.

Не съм съгласен. Явно е, че спокойствието ми те дразни, което е и целта в случая. Ще ти разкажа една история за алфа и бета лъвове. Когато два лъва се срещнат в саваната, алфа лъвът стои легнал спокойно и си почива. Бета лъвът обикаля около него и с посягания се опитва да накара алфа лъвът да реагира. Ако алфа лъвът не реагира на провокацията, защото знае, че превъзхожда опонента си и не се чувства заплашен, провокациите спира, бета лъвът се изнизва по терлични и няма битка. Само че в света на хората някои инидивиди отказват да се вслушат във вътрешния си глас и се налага да се случи провокация, в която неминуемо да се изложат. Ако тук припознаваш себе си - това не е случайно и всяка прилика с истински лица и събития също не е случайна.

Какво имам предвид... Това, че ме мързи да оборвам постовете ти не означава, че са необорими, а че не си заслужава усилията човек да го прави.

Но нека все пак ти демонтрирам какво имам предвид:

Защо нищо не еволюира в момента, само това да ми кажеш? Маймуните що не се превръщат хора

Кое е това нищо, което не еволюира? Сложи две диви лисици в клетка, изгледай 2-3 поколения от тях, козината им ще стане от оранжево-червена на кафяво-черна. Това еволюцията ли е? Да. Next.

Относно маймуните... сега не ми се проверява доколко са ти верни фактите, че маймуните не еволюират, но да се престорим за секунда, че си прав...

Мутациите се случват по три причини.
1. Условията/околната среда го предполага - климата се затопля, има повече храна, животните могат да си позволят да увеличат своята маса от поколение на поколение, за да по-трудни за улавяне от хищниците. Хищниците обаче постепенно също порастват, защото плячката им е по-едра. Всичко еволюира, защото има такива предпоставки.
2. Условията/околната среда го налага. Климата застудява, храната намалява, треопасните се смаляват със времето, за да могат да си доставят нужните калории от по-разредената растителност, хищниците също се смаляват, защото вече няма мастодонти, а има само мини-слонове. Еволюция!
3. Случайни мутации - немалка част от това, което наричаме болести, особено нелечимите такива, са мутации. Те се случват и при хората, и при маймуните, и при животните, растенията и т.н. Случайности, целящи да открият по-добър начин даден вид да се справя с ребуса на оцеляването.

Ако мутиралият индивид успее да създаде поколение - мутацията е успешна. Ако неговото потомство също създаде поколение, мутациятра се разпространява и ако е достатъчно полезна за вида, го бхваща целия, но това отнема много, много, много, много поколения.

Представи, че даден мъж се роди със суперсилата да извлича нужните му дневни хранителни вещества като яде пръст. Товаби било супер голямо предимство, защото пръст има навсякъде, безплатна, и без да се налага да я култивираш. Този човек няма да дава пари за храна, ще има готин лайфстайл, ще се ожени, ще има 5 деца, от които 3 ще могат също да ядат пръст. След 50 000 години, ако пръста не вземе случайно да свърши, цялата човешка раса ще яде пръст вместо жабешки крака. След 50 000 години обаче, не след 50.

Същото е и при маймуните. Ако средата не се е променила значително в положителен или отрицателен план, и някоя случайна мутация не се е случила, маймуняците няма да мутират дълго време.

Друго - ние от колко време можем да следим промени в ДНК-то? Да кажем 50 години? Нека ти подаря един безценен факт - 5 000 години са нищо в човешката еволюция. Истински видимите промени, впечатлителните промени стават бавно.

Но стават.

Fun fact. Днешните хора са с 2-3 сантиметра по-високи отколкото са били хората през средновековието. Защото имаме по-лесен достъп до храна, представи си. Това не е ли еволюция?

Начина по който ходим също е изключително различен, защото модерните обувки ни позволяват да стъпваме с цялото стъпало, докато хората тогава са стъпвали само на предните си пръсти, за да избегнат да стъпят прекалено силно върху остри или неудобни камъни, защото краката им са били обвити с кожи, а не с дебели подметки. Сигурен съм, че това също спомага за това да сме по-високи, но пък едва ли мускулите на краката ни са толкова силни колкото техните тогава, защото сегашният начин на ходене не изисква толкова усилия.

На другите ти небивалици няма да отговарям, просто ще те информирам, че липсата на причина, не означава че можеш да си избереш какво означава следствието, което се опитваш да утвърдиш с най-дубоната за теб причина.

Опитваш се да ме убедиш в нещо, в което аз така или иначе вярвам, и въпреки това се проваляш по хиляди различни начина. Със съотборници като теб, на човек изобщо не му и трябват опоненти.

Хайде сега да лягаш да спиш, преди да напишеш още нещо, което да ме принуди да те излагам.

П.С: Аз съм достатъчно зрял да съм уверен в моето мнение, без да имам върешна нужда да наложа мнението си на околните, за да го считам за валидно. Истината е някъде там, и или аз я знам, или някой друг, но изводите до които съм достигнал за света са както плод на човека, който съм, така и на обстоятелствата, през които съм минал. Което е валидно за всеки, всякога. Стига някой да не ми вреди пряко, може да си вярва в каквото си иска, без това да умаловажава моето или неговото мнение.

Освен това истината не е там, защото ние я знаем, а ние я знаем, защото е там. Пример:

Двама мъже стоят един срещу друг на маса с една свещ и един забит нож по средата на масата. Единият вижда ножът като светъл сребрист метал, докато другият вижда ножът като черен силует, заради мястото, на което стои и мястото, на което е свеща спрямо ножа. Кой от двамата е прав? И двамата са прави за себе си. Ножът е сребрист, но не е точно оттенъка сребристо, който вижда мъжа от светлата страна, нито пък е тъмнияв силует, който вижда мъжа от тъмната страна. Ножът изглежда различно в зависимост от това от какъв ъгъл и на каква светлина се гледа. Ако ги изкарат навът на слънчева светлина ще има съвсем друг оттенък. Цевът на ножа не се применя, но начина по който цветът бива възприет от наблюдаващите да, защото тяхната преспектива е различна, и информацията до която имат достъп не е пълна, идеална и т.н. и в почти никое обстоятелство няма да е.

Това означава ли че всички сме прави или всички сме грешни? Не. Означава, че никой от нас няма пълната картина и не може да докаже на другите без капка съмнение, че дадена тема като религията или еволюцията, или неща като любовта или политиката е точно такава и това е.

Ако повече хора бяха доволни от това да имат истина, която да ценят защото е вярна за тях самите, а не истина, която да е миродавна за 6 000 000 000 души, нямаше да се налага всяка претендентка за Мис Свят да повтаря през 10 секунди колко е важен световния мир.

И те така.

ЕДИТ: Сега се басирам, че ще напишеш някоя псувня или неподплатена с факти небивалици, която тотално ще ни убеди, че маймуните аджеба са еволюирали, и някак си са успели да те дегизират доста убедително външно, но не и вътрешно, като човек и да те пуснат на свободно отглеждане сред нас.
 
Последно редактирано:
"Но както са казали в Игра на Тронове - хората са изобретили боговете, за да могат да кажат на децата си, че има нещо или някой, който ще ги пази дори и през най-тъмните моменти."

Явно и ДНК-то ти се е структурирало само. Сами са се наредили всичките ти органи от "еволюция". Защо нищо не еволюира в момента, само това да ми кажеш? Маймуните що не се превръщат хора, и защо от звезден прах на земята не се формират нови раси или животински видове. Забележи, че всичко в тялото ти е направено да работи перфектно; в симбиоза. Генно инжениране. Умен.

Това се намира в телата ни, част от клетките ни. Виж по-долу. Който твърди, че това е "еволюция" е доста тъпо парче. Сериозно.

Flagellar Motor
Като истински двигател, това е вид ротационен мотор, доста подобен на електрически мотор, като има ротор, втулка, има лагери, U-joint, bushings, bearings, статор, дори вид скоростна кутия с предавки, и т.н.

Сега с Нандибанди ще ви гледаме сеира, как ще си оспорите собствената наука и как ще почнете да изглеждате смешни и жалки бетаци.




F1.large_-550x313.jpg


Schematic-diagram-of-the-proton-driven-bacterial-flagellar-motor-The-flagellar-motor.png


A-schematic-diagram-of-two-types-of-flagellar-motors-A.png
Шоши, тези клипчета когато съм ги гледал, ти вероятно още не си бил чувал за интернет... Как искаш да ставаш свидетел на еволюция, като дори за малка промяна в конструкцията на това "чехълче" са били нужни десетки милиони години? Ти какво искаш, както се разхождаш по улицата и уличните кучета да еволюират в други видове пред очитете ти ли? Ти изобщо осъзнаваш ли какво представлява еволюцията? Като е нямало еволюция, защо хората не са еднакви, ами има негри, латиноси, азитци, индийци, европейци? Детето на негър и европеец е мулатче - това ако не е еволюция, не знам...
 
Странно как са на различни континенти другите раси обаче. Явно и това е еволюция. Невероятно удобно подредени. 1 раса на 1 континент.

Untermensch.
 
Какво ти е странно, всичките са тръгнали от едно място и като са се озовали изолирани на отделни континенти са еволюирали леко различно (различни мутации са доминирали)... Ти да не мислиш, че тогава континентите са били пръснати така и изобщо са били толкова на брой? :D
 
Какво ти е странно, всичките са тръгнали от едно място и като са се озовали изолирани на отделни континенти са еволюирали леко различно (различни мутации са доминирали)... Ти да не мислиш, че тогава континентите са били пръснати така и изобщо са били толкова на брой? :D
Е добре ве, знаем всички за предполагаемата Евразия. Ама Земята с 1 парче суша ли е била? Антарктика е била допряна до Европа, така ли излиза? И Ескимосите са мигрирали от Европа на север, или обратното? Интересно защо черепите на много раси са различни. И кожата. И други генетични разлики.

Ама явно от слънцето се става негър. Ще знам за другото лято да се пека повече. И аз да понегрея.

Пък аборигените в Австралия, явно Австралия като е тръгнала да се отделя, те са стояли и са гребяли с като с лодка. По-бързо да се придвижи Австралия на юг.
 
Значи нещо не е така, просто защото на теб не те кефи, че е така... :D

Сега ще ти пусна едно видео, след което съм сигурен, че следващият ти аргумент ще включва телепортация или машиана на времето.

ЕДИТ: Обърни внимание на това как използвам довод свързан с ДНК, нещо, което ти самият направи, макар и не особено успешно, по-рано в темата. Така че ако се опиташ да извъртиш нещата далеч от ДНК доказателствата, подкопаваш и собствените си твърдения от по-рано. Just saying. :)

 
Самия факт, че смесваш йоги и наука в едно изречение е доста красноречив

Двете не се изключват взаимно. Йога използва познанията на науката по друг начин просто. Знаеш ли, че чрез Кечари Мудра можеш да стимулираш секрецията на щитовидната си жлеза? Медицината използва за целта химически субстанции, без да може да постигне същия ефект, или поне да ограничи страничните ефекти.

Имахме нужда от баланс в темата, затова - моите адмирации към @ExTended. Като изключим твърде дългите постове, казаното от него е в полза и на двете спорещи страни.
Напълно съм съгласна, че нито вие, нито ние можем да сме 100% сигурни в теориите, които поддържаме. Въпросът тук е на кой коя теза му импонира. На мен ми харесва да вярвам във вечния живот на душата и в прераждането. Предложени са ми достатъчно аргументи в нейна защита, а твърди доказателства за обратното няма, така че... Всеки избира. ;)
 
@ExTended

Като имаш нещо против Mein Kampf, иди живей в Сиера Леоне и се ожени за африканка. Там заедно ще четете Малкия Принц, либерале. Прав ти път. Поста ти не го четох, щото е Kuhscheiße.

За сравнение, Бандито, която невероятно много ме нерви, ѝ прочетох постовете и ѝ ги харесах. В нейните думи поне има смисъл и са интересни текстовете ѝ. Както и Колиброто. А при теб е просто един роман от скрита либерална каша. Лъхаш ми на Червен през монитора, разбираш ли?

Имам алергия към Червени.
 
Последно редактирано:
Да, и на мен ми харесва да вярвам, че има нещо, и неща, които са по-висши от нас и от света.

Особено че от тийнежйджър се занимавам и със self-improvement, и нещата които можеш да извлечеш от мозъка ти като усилия и позитивни промени, с неща като визуализации, начина по който можеш да промениш настроението си или нагласата си с афирмейшъни, най-малкото показва, че повечето хора живеят като риба в аквариум и никога не се замислят за това, че през 100% от времето комуникират 95% от информацията чрез тялото си, и как евентуално могат да използват това, за да комуникират по-ефективно, или да изкомуникират това, което те искат, а не това, до което тялото им автоматично прибягва по навик или като защитен механизъм. Поставено в този контекст, едва ли е толкова трудно да се стигне до заключението, че е възможност болшинството хора, дори всички от нас, просто да не сме на 100% наясно и с други начини, по които информация или явления се случват във вселената. Няма нищо лошо да си убеден в нещо, стига да оставиш една малка частичка място да бъдеш приятно изненадан от света. :)

А относно атеизма и вярата - наистина вярвам, че е до голяма степен и въпрос на обстоятелства, както и на това кой от какво има нужда в момента, за да се справи с нещата от живота. Както вярващи стават атеисти, така и атеисти стават вярващи.

Има един много хубав пример от Бандърснач, книга проследяващата историята на Инклингите( писателската група на Толкин и Люис, хората написали Властелинът на Пръстените и Хрониките на Нарния). В началото Люис е бил атеист, а Толкин вярващ, и двамата се сприятеляват въпреки различния си във вярата, както и в научните им подходи/цели, тъй като и двамата са имали различни мения за това как трябва да се представя и оценява лигвистиката и митологията например.

Но двамата се сприятеляват и Толкин помолва Люис да му даде шанс да го убеди в съществуването на Бог. Тогава Толкин пита Люис дали харесва древните митове и легенди, които Люис определено харесва и от които се интересува живо. След което Толкин пита Люис дали е толкова трудно да допусне възможността, и да започне да приема, митовете от Стария и Новия Завет като "истински митове" или "митове, които за разлика от другите митове, са се случили наистина". И това напълно променя Люис и неговите религиозни вярвания, тъй като му дава вратичка, чрез която той да нещата, които са му познати и мили, с нещо, което му се е струвало далечно и невъзможно - дава му вратичка, чрез която той да повярва дори без наистина да вярва, като в последствие вярата му става все по-силна и искрена и накравя започва да пише и доста книги и романи свързани с християнството и неговите ценности, включително и Хрониките на Нарния, които са набраздени на моменти с християнски нотки.

Така че много зависи от това кога, как и чрез кого човек се сблъсква или бива представен на идеята за религията.

Трудно е да отречеш с лека ръка нещо, за което навремето предците ни са давали живота си да запазят и отстояват, но в същото време е трудно и да не дадеш нужното уважение към мнението на хората, които по една или друга причина намират вярата в такива неща като нещо, което би им носило повече вътрешен конфликт, отколкото мир. Така че, да - обстоятелствата са ключови за всяко решение, което взимаме, навиците също, независимо това решение колко е важно само по себе си, дали става въпрос за религия или ежедневни неща като това какъв тостер да си купиш от магазина. Ние сме изградени от обстоятелства и навици.
 
Е добре ве, знаем всички за предполагаемата Евразия. Ама Земята с 1 парче суша ли е била? Антарктика е била допряна до Европа, така ли излиза? И Ескимосите са мигрирали от Европа на север, или обратното? Интересно защо черепите на много раси са различни. И кожата. И други генетични разлики.

Ама явно от слънцето се става негър. Ще знам за другото лято да се пека повече. И аз да понегрея.

Пък аборигените в Австралия, явно Австралия като е тръгнала да се отделя, те са стояли и са гребяли с като с лодка. По-бързо да се придвижи Австралия на юг.
Ами, явно от слънцето ще да се става негър? Да си виждал местни негри в полярните държави? :D
 
@ExTended Какво значи атеисти и вярващи? Атеистите не са ли вярващи? Атеизма също е религия, просто последователите и вярват, че няма Господ!
 
@ExTended Какво значи атеисти и вярващи? Атеистите не са ли вярващи? Атеизма също е религия, просто последователите и вярват, че няма Господ!
Няма вяра в атеизма. Това е като да смяташ, че има дядо коледа, защото има книги за него. Няма никаква разлика между коледа, батман и господ. Не може да ме убедиш, че господ съществува, само защото имало книга написана за него.
 
Ами, явно от слънцето ще да се става негър? Да си виждал местни негри в полярните държави? :D
За какво ме нападаш със собствените си шитни? Нали ти твърдеше че "всички са тръгнали от едно място". Въобще не схвана подигравката ми, което е смешно. Не беше тънък намек, а доста явен, Жингиби.
 
Няма вяра в атеизма. Това е като да смяташ, че има дядо коледа, защото има книги за него. Няма никаква разлика между коледа, батман и господ. Не може да ме убедиш, че господ съществува, само защото имало книга написана за него.

Да бъркаш организираната религия със заложената в човека склонност да вярва е груба грешка, ReminD.
Да, атеизмът е вяра, базирана на идеята, че няма бог.

Едва ли си чел "Сътворението" на Гор Видал, но ако си, да ти припомня... Там главният герой Кир Спитама пътува като посланик на император Дарий през далечния Изток. Минавайки първо през Индия, той се среща с Буда и се информира за неговата доктрина. Отивайки след това в Китай, Кир Спитама се среща с Конфуций, който иска да му бъде разказано за Буда. Спитама му обяснява, че учението на Гуатама Буда се основава на пълната липса на желания - ''Той не желае нищо'', при което Конфуций се засмял и казал: ''горкият глупак, той не знае, че да не искаш също е желание.'' :)

Сложни философски въпроси са това, Реми. Не е като програмирането. ;)
 
Истински Атеист е тоя който НЕ празнува Коледа / Великден. Това са празници, в които се зачита Сина на Бог, нашият създател. Зачита се раждането му, и гибелта му.

Който твърди, че няма Бог но празнува Коледа или Великден -- е нищо повече от лицемерно копеле тъпо, което заслужава куршум.
 
Истински Атеист е тоя който НЕ празнува Коледа / Великден. Това са празници, в които се зачита Сина на Бог, нашият създател. Зачита се раждането му, и гибелта му.

Който твърди, че няма Бог но празнува Коледа или Великден -- е нищо повече от лицемерно копеле тъпо, което заслужава куршум.

А истинският разумен съвременен човек, не е атеист или вЕрващ, не казва, че няма бог - само казва, че иска да го види да пият по бира, за да повЕрва. Празнува коледа и великден заради яденето и пиенето с роднини и приятели :).

По темата за душата - набор от информация (единици и нули) съхранявани в хард диска наречен мозък. Мозъчна смърт - финито.
И по темата за криониката - мозъчна смърт след замразяване - съживяване на зеленчук.

Ей ги мойте 5 стинки.
 
Няма вяра в атеизма. Това е като да смяташ, че има дядо коледа, защото има книги за него. Няма никаква разлика между коледа, батман и господ. Не може да ме убедиш, че господ съществува, само защото имало книга написана за него.
Атеизма не е липса на вяра в Господ, а наличие на вяра в несъществуването на Господ! Едно е да не вярваш в Господ поради съмнения в съществуването му, а съвсем друго е да си твърдо убеден, че Господ не съществува.
 
Атеизма не е липса на вяра в Господ, а наличие на вяра в несъществуването на Господ! Едно е да не вярваш в Господ поради съмнения в съществуването му, а съвсем друго е да си твърдо убеден, че Господ не съществува.
Ама извинявай, наличие на вяра в несъществуване нямаше да има, ако нямаше безполезни идиоти, които ни убеждават, че има господ? По същата логика ти казах, защо не вярваш в дядо коледа и в батман? Има книжки и за двамцата.
 

Горе