Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Тази и следващата година ще има по-малко плащания доколкото знам, и парите от рентите вероятно ще паднат. Тогава щесе намерят повече желаещи за продажба. Надявам се ;)

Разкажи повече на какво се дължи твоето изказване и защо рентите през следващите 2 години ще са по ниски???
 
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Ако се говори за субсидии те вече се изравниха с ЕС.
Ако се говори доходност от 1 декар то тя пада - оперативната печалба се свива от спада на борсовите цени на зърното - основно заради по-голямото предлагане в световен мащаб.
Това няма как и да не натежи на рентите - арендаторите ще свалят рентите на всички, които са на кратки договори, а иначе за по дългосрочните те са вързани с много по ниски ренти от текущите.
Доходността като цяло пада и спекулантите бързо изпадат от клона. В момента с тази ниска доходност и високи надути цени на някой места няма какво да се случи от корекция в цената.
Най-големият ни АДСИЦ е пример за това от приблизително 15+% доходност от дивиденти за последните няколко години вече е под 5% и то на брутна основа. Да си върже потоците продава на фин. лизинг земята си като връзва цена 1600 лв за 5 години, където примерно 2015 такава земя беше от порядъка на 1200 лв.
Ниската доходност води или то някакви модели на лизинг или до ликвидация на земя и това почва от спекулантите - все пак земята последните години имаше двуцифрен темп на растеж.
 

Горе