Леле мале държава да видиш.. Как се започва бизнес в България ?

EASYSURVIVOR

Well-Known Member
Пиша тази информация за да е полезно на всички..

Продавам дамски обувки и детски дрехи през интернет ОЛХ и фейсбук.. Добре реших да излезла на светло и да плащам данъци като си пусна фирма.. По принцип съм земеделски производител и плащам осигуровки всеки месец..

Регистрирах си фирма... познат адвокат само държавни такси.. излезе около 110 лв.. За откриване на фирма трябва да си направиш направиш набирателна сметка в някоя банка 10 лева такса за откриване.. след 2 дена закриваш 30 лв такса.. до тук си - 40 лв вътре.. Отиваш в нотариус и подписва там някви документи и хайде още 30 лв.. Казвам си добре .. Хайде има такси навсякъде какво да правишш.. трябва да се инвестира..

Така.. търся информация и с изненада научавам че в България не мога да си открия разплащателна сметка за по малко от 12 лв месечна такса.. хайде - 130 лв на година.. Казвам си добре.. хайде и тях ще ги прежаля..

отивам да говоря със счетоводителка видиш ли казвам и че не искам да плащам на държавата много пари дали може да се комбинира ЗП със фирмата.. тя ме убеждава че трябва да се осигорявам на 3000 лв.. както и да е обясних и какво става и накрая стигнахме до изхода че ЗП се плаща отделно и че трябва да правя ДУК за се считат за разходи осигуровките и заплатите.. До тук добре.. месечно към 230 лв.. = 2800 лв на година..

Викам си окей до тук добре.. хайде те се водят разходи на фирмата и накрая ще падне печалбата ще платим по малко данък..
Казвам колко ще ми излезе на месец да ми обработвате документите от тази дейност.. Е вие сега сте ни познати стари приятели.. 150 лв на месец.. имало да се обработват много данни по тия онлайн магазини и сега щяло да е по сложно .. започна да ми обяснява за СУПТО... и декларацията за ЗП ще е от нас вика толкова ще попълним.. = 1800 лв.. трябвало да си открия електронен подпис за подаване на декларации.. 67 лв на година..

разходи по транзакции, разходи по реклами разходи по фактури и пътни и всичко..

Грубо сметнах към 6000 лв.. накрая тая фирма ще плаща и корпоративен данък или нещо такова.. и какво се оказа 7000 бона..




Сега да погледнем нещата физическо лице съм..

Пращам стоки.. правя 40 хиляди лв оборот плащам 15 % данък.. 6000 лв..

В крайна сметка какво се оказа? Не си заслужава нищо и просто отиваш и си плащаш едни данъци и изобщо няма да се занимаваш с никой и нищо..
 
Работи без фирма и си плащай глобата, вероятно по евтино ще ти излезе:)
 
Първата глоба е 500 лв. После според провинението, но укриване на данъци си е сериозно престъпление в беге :)
Не съм казал че няма да плащам данъци.. просто се плаща 15% данък върху оборота като физическо лице.. там просто не можеш да покажеш разходи..

Най голяма схема ще е да сложат едни данъци върху наложения платеж и да се приключва тогава няма да никакви проблеми..
 
Не са страшни големите разходи, а малките приходи :)
По-изгодно е да имаш фирма, особено в твоя случай, като продаваш стоки, от колкото като ФЛ. Взимаш фактури, приспадаш разходи, да не говорим, че клиентите ще гледат на теб с други очи.
 
Само не забравяй факта, че при търговия като ФЛ, освен тези 15%, могат да ти потърсят и осигуровките за целия период през който си осъществявал търговска дейност!
Ами аз по принцип съм си ЗП и съм СОЛ и си плащам всеки месец по 125 лв..
 
Е аз откога повтарям в тоя форум, че облагането с данъци е узаконена кражба от страна на държавата спрямо гражданите ѝ.
Продължавайте да спонсорирате държавата чрез данъците си и да гласувате на избори, за да затвърждавате статуквото и да легитимирате малоумните действия на държавата.
След това четете с какви глупости се сблъскват хората, за да могат да бъдат "на светло" и да са изрядни пред държавата...
Тя условия не ти създава нормални иначе иска да ѝ плащаш рекет под заплахата, че ако не го - ти си лош и ще бъдеш съден.
Пълна порнография.
 
Казвам колко ще ми излезе на месец да ми обработвате документите от тази дейност.. Е вие сега сте ни познати стари приятели.. 150 лв на месец.. имало да се обработват много данни по тия онлайн магазини и сега щяло да е по сложно .. започна да ми обяснява за СУПТО... и декларацията за ЗП ще е от нас вика толкова ще попълним.. = 1800 лв.. трябвало да си открия електронен подпис за подаване на декларации.. 67 лв на година..

Извинявай за въпроса - фирмата регистрирана ли е по ЗДДС, защото ако не е - таксата е лекичко височка мисля ... Зависи от обема документи все пак, но ...
 
Еми така е, даже това са малко разходи, но пък като знаеш, че ги имаш всеки месец и няма мърдане имаш стимул да растеш. Аз в началото почнах с някакви 400-500 лв. инвестиция, точно ми стигнаха за регистрация на фирмата онлайн и супер малко стока да закупя, документите сам си ги правих без адвокат, първите 7-8 месеца не плащах на счетоводителката, тя беше обща позната и реши да ми помогне, че бях в трудно положение, чак след първата година почнах да и плащам, след първото ГФО. Осигуровки на минимум за мен и така...даже нямах и твоя оборот, а беше доста по-малко, не знаех дали ще ми остават да си платя осигуровките на месец. Сега на месец само банката ми взема 100 лв. банкови такси, без да включвам като пращам примерно преводи за чужбина, че там са по 40-50 лв единият. В случая не е точно държавата виновна. Напротив, в България бизнес се започва с много по-малко пари, отколкото на повечето места в чужбина, там за всяко нещо си има разрешителни и таксите са в пъти по-големи за всичко. Тук лесно се почва, трудното е после, държавата тук те прецаква като си малък и среден, затова и повечето са на сиво, после идват големите разходи. Е има и странни неща, примерно аз почнах още когато бях студент и трябваше да пусна молба до университета да спрат да ме осигуряват здравно, защото се осигурявах сам през фирмата, това ми се струваше супер нелогично, за тва че реално си проявил някаква инициатива и предприемачество, да изкарваш някой лев, а да не бездействаш по цял ден и да пиеш бири и да играеш карти с другите студенти, като наказание ти спират и осигуряването, а ти реално пак си студент и би трябвало да се ползваш от същите права...Във всяка държава има плюсове и минуси и всяка една държава може да ти скапе бизнеса само с 1 законче или наредба, ако реши...

Иначе бизнес се прави с пари,не само, но е по-лесно с тях, а ако ги нямаш компенсираш с повече знания, умения, време и усилия.
 

Горе