Леле мале скъпи хостове в България!

dalasweb

Well-Known Member
Отдавна не се занимавам със сайтове и сеото, защото съм в пуцинг сферата в Германия.
Та днес случайно попадна на реклама за сайт креатор от суперхостинг.Рекох да разгледам офертите им за хост.Останах удивлен.Разгледах и на ns1 и се отказах.Толкова сте богати явно за такива цени на хост, а аз тук съм виждал по 1 евро за месец.
 
Много наши клиенти се преместиха именно в Германия! VPS - и по 5 евро на месец
 
Според тукашни светила в хостинг бизнеса, това е защото българските потребители не разбират чужди езици, а и са твърде тъпи и мързеливи, та имат нужда от мноооого съпорт, което нали оскъпява услугата.
 
Нема да ядете пуканки тоя път, щото темата е ясна отсекъде и нищо ново под слънцето, общо взето... въпреки, че всичко общо - вече е взето :D
 
Да получите и ползвате бърз, защитен и надежден хостинг с 24/7 ч. съпорт за 21 стотинки на ден и да ви е скъпо...
Хора, тук нали е форум за предприемачи развиващи бизнес.
Винаги съм си мислила, че димата "предприемач" е доста над "кокошкарско мислене".
Или аз съм с друго мислене или не ми е мястото тук.
Представяте ли си, с колко ви ощетява тази хостинг компания и колко много ще спечели тя от вашите 22.5 ст. на ден.
Не е сериозно да се говори, че стотинките за хостинг спъват бизнеса на някой.
Жалко е, ако е така.
P.S. Нямам нищо общо с никоя хостинг компания.
Просто съм потребителка на техните услуги, доволна съм и смятам, че си струват парите.
Успех на "предпричемачите".
 
Хостинг за уеб-предприемачи (тоест контентърите) и хостинг за фирми-предприемачи (тоест собствениците на офлайн бизнес), са две много различни неща. Гледа се със съвсем различно око на ресурса. До като собственик на офлайн бизнес му дреме за 500лв на година за хостинг, то фрилансърите разсъждават по друг начин, защото реално ползват в пъти и в пъти повече ресурс. 90% от ресурса им, са сателити, стотици сайтчета за билдинг, по 10-20 новинарски, по 30 шопа (дропшипинг, афилиейт) и какво ли не. Някои прехвърлят, въртят, поддържат по 100 сайта и ако искате вервайте, могат да изкарат и 5-10-20лв на ден.. от всички тях. Такъв човек няма как да даде 10 или 20х500лв на година за хостинги, но пък в същото време се явява и основен пълнач на дисковете на хостинг компаниите.
Така че, разграничавайте ги нещата. Аз съм казал, ще спечели повече клиенти, този който успее да диверсифицира клиентите си и успее да оптимизира ресурса си и ценово и технически, за да им угоди. Това е работата на маркетинговият специалист, а не да ми пише фермани - че качеството стува пари ;)
 
Не може да искаш хостинг за 0,50 евро и да очакваш да получиш 24/7 поддръжка и не овърселната услуга...

През месец август 2020 купих маркетинг компания която вървеше заедно в пакет с нискобюджетна хостинг компания и познай какви бяха плановете!

План старт - 0,50 евро / 150 клиента - 75 евро брутна печалба на месец
- 2GB HDD, 1 база данни, без допълнителни домейни, 1 поща, поддомейни без ограничения.

План стандарт - 1,25 евро / 37 клиента - 46,25 евро брутна печалба на месец
- 10GB SSD - 25 бази данни, 3 допълнителни домейна, пощи без ограничения, под домейни без ограничения.

План експерт - 1,99 евро / 443 клиента - 881,57 евро брутна печалба на месец
- 15GB SSD - бази данни без ограничения, допълнителни домейни без ограничения, пощи без ограничения, под домейни без ограничения.

И като дръпна чертата брутната печалба на месец ми излизаше 1002,82 евро на месец като се има в предвид че всички тези клиенти бяха на един единствен сървър.

VPS плановете бяха печеливши и изкарваха компанията на плюс..

План микро - 2,99 евро / 358 клиента - 1070,42 евро брутна печалба на месец
1 процесорно ядро / естествено споделено, 1GB рам, 20GB SSD

План еко - 9,99 евро / 217 клиента - 2167,83 евро брутна печалба на месец
2 процесорни ядра / естествено споделени, 4GB рам, 40GB SSD

План про - 24,99 / 153 клиента - 3823,47 евро брутна печалба на месец
4 процесорни ядра / естествено споделени, 8GB рам, 60GB SSD

И като дръпна чертата брутната печалба на месец ми излизаше 7061,72 евро на месец като се има в предвид че всички тези клиенти бяха на 4 сървъра съединени в облак.

Компанията не предлагаше техническа поддръжка независимо дали е за хостинг или впс и за всеки тикет се плащаше по 20 евро и когато закупих компанията за Август месец са имали 140 тикета което в цифри е 2800 евро.

Сега идва ред на интересната част

Разходи на месец -
Счетоводител - 150 евро без ддс на месец
1 системен администратор - 10 евро без ддс на тикет, 50 евро без ддс на час при работа в дейта центъра
30 сървъра колокирани в холандия - 3600 евро без ддс / месец

Брутна печалба на месец - 6974,54 евро

Самата ценова политика и политиката на обслужване на клиенти и предлагане на услуга бяха тотално сгрешени и през сепметври 2020 вече бях се отървал от клиентите а сървърите ги продадох октомври.

Когато поискаш евтина хостинг услуга на цената на едни солети няма как да очакваш пред теб да стои сериозна компания която я интересува колко downtime имаш или какви проблеми имаш по конфигурацията на сървъра.
 
Последно редактирано:
През месец октомври 2020 купих маркетинг компания която вървеше заедно в пакет с нискобюджетна хостинг компания и познай какви бяха плановете!


Самата ценова политика и политиката на обслужване на клиенти и предлагане на услуга бяха тотално сгрешени и през сепметври 2020 вече бях се отървал от цялата компания т.е клиенти, сървъри.

Това горе предполагам е правописна грешка?

7к евро на месец не са за подценяване, особено ако не искат голямо внимание/човешки ресурс. Друго е колко е била инвестицията и дали си заслужава за 7к на месец
Обаче, въпреки всичко, примера показва, че се печели, макар и с тънки цени. А другите, с дебелите оферти?? А ако са нови играчи? Къде отиват - ами никъде! Тоест маркетинговия модел все пак е печеливш.
Виждам друга "екстра", която не знам дали изобщо някоя бг-компания използва. - Тикетите/съпорт/обслужване. Тук се оплакват, че това им е големият разход, а защо тогава не предложат имено такива планове, където скъпия съппорт да се компенсира с този модел. Това решава проблема в огромната му част - лансерите да използват по-тънка услуга, а бизнесмените - дебела.
Айде де... ето го решението.. защо не е реализирано от бг-компаниите!!?
 
Обаче, въпреки всичко, примера показва, че се печели, макар и с тънки цени
Всъщност примера показва, че не се печели. €1002 при 630 клиента, понеже темата е за споделения хостинг, а не за останалите услуги. И това е без разходите по привличането на тези клиенти.
Имай предвид, че макар и да искат да плащат по-ниска цена, хората масово не са склонни да се откажат от поддръжката за да го постигнат. Дори и когато твърдят, че са.
 
Всъщност, изобщо не си прав! Това ти е кошницата, няма как. Не можеш да отвориш месарски магазин и да продаваш само филе Елена..
Освен това има и друго. Примерът ти не означава, че един клиент на дадена компания ползва само една услга (един план) Аз съм бил клиент на една компания, а съм ползвам 3 плана, а съм мишка, сметай активните кво правят. Освен това, ти може да влезеш като клиент с най-ниската услуга и още на втората година да си вече на по-високата или да имаш още 5. Разнообразието е едно от перата правещи голямата компания - голяма.
Ако си мислиш, че някоя хост компания ще оцелее, предлагайки само 2 плана на кръст, то значи много си се объркал.
Маркетинга определено не трябва да се практикува от технически персонал, моля не правете тази грешка :)
 
Имай предвид, че макар и да искат да плащат по-ниска цена, хората масово не са склонни да се откажат от поддръжката за да го постигнат. Дори и когато твърдят, че са.

Хората са си хора, лансерите са си лансери :) Ти дай оферти без поддръжка, па то ще си проличи в рамките на няколко месеца - година, какво искат, какво ги устройва и тн.
Аз за година я имам два тикета я не, и то глупости, по-скоро нещо да се "чуем" с каките ахаха А не претендирам да съм разбирач, още повече технически за сървърен софтуер. Сметай светльовците с по 100 сайта, дали някога изобщо ще се "чуят" с човек от съпорта.

Пазара си е пазар, хайде да видим какво ще се случи с болшинството бг-хостинг компании ако продължават да тъпчат на едно място..
 
През месец октомври 2020 купих маркетинг компания която вървеше заедно в пакет с нискобюджетна хостинг компания и познай какви бяха плановете!


И като дръпна чертата брутната печалба на месец ми излизаше 1002,82 евро на месец като се има в предвид че всички тези клиенти бяха на един единствен сървър.

всички тези клиенти бяха на 4 сървъра съединени в облак.

30 сървъра колокирани в холандия - 3600 евро без ддс / месец

Брутна печалба на месец - 6974,54 евро
Нищо не става ясно от тоя пример, освен сбърканите периоди (както колегата посочи), даваш разход за 30 сървъра, а приход от 5?!?

Отделно 7к евро си е идеален приход след приспадане на разходите (преди данъци)? Какво не му харесваш?
 
Ако си мислиш, че някоя хост компания ще оцелее, предлагайки само 2 плана на кръст, то значи много си се объркал.
Не говорим за планове, а за различни услуги. Един клиент на споделен хостинг е малко вероятно да стане системен администратор и да премине на неменажиран нает сървър. Дали за една фирма има смисъл някоя услуга да й е loss leader и покрай нея да ти продаде други услуги, да те ъпсел-не на по-висок план или нещо друго, си е нейна работа и не е задължително всички да са избрали една и съща стратегия.
За поддръжката ти казвам че си в голяма грешка. Недей да съдиш по себе си.
На първа страница в гугъл излизат резултати за 2лв/м. Колко по-ниска да става тая цена, че чак някой да пуска и нови планове без поддръжка? По-горе си писал за фрийленсъри, които от 100 сайта првели 10лв. Ок, ама първо ако имаш 100 сайта изобщо не си за споделен хостинг и второ, нагоре има споменати и виртуалки по €5, които ще са ти далеч по-евтини (и по-надежни от нает сървър със стотици акаунти на него).
 
Къде ги гледаш тези планове по 2лв/мес, няма такова нещо, не гледай гугъл, нали си в час.. Шаред в бг стига и до 40лв на месец, много добре знаеш.
Също за лансерите и сеотата, кой си държи сайтовете на една машина??

Няма смисъл да спориме, пазара си показва какво-що, факт е, че масово се бучи за високи цени, ей го е форума - всичко се вижда. Кой каквото иска да предлага, имат си експерти, имат си специалисти, няма какво да го мъдриме, и без това не даваме наклон на никого - явно, но поне ДА НЕ ИЗОПАЧАВАМЕ НЕЩАТА..

Ей го горе подписа на Севимов, си казва всичко "Когато наближава буря, някои строят стени, други - вятърни мелници." Мноо ме кефи :)
 
Не съм сигурен за какво точно е тоя голям спор. Най-големите български хостери работят на чуждия пазар, а недоволните от високите цени спокойно могат си вземат от евтините планове в чужбина. За какво е тоя рев, за какво са тея сметки?
В България хостинг пазара е достатъчно малък за да се правят някакви компромиси или тънки сметки, а отделно най-големите потенциални клиенти които имат нужда от сериозна услуга и са склонни да плащат за това отдавна са на възможно най-скъпите места в чужбина.
От трета страна разни прохождащи хостери, които искат да пробият с ниска цена биват помитани от форумните тролове, които ги разнасят из целия инернет при грешките на растежа.
Е как да стане тая работата ?
 
Изобщо не споря и не изопачавам, само споделям мнение. Условията на хостинга за 2лв/м (за първата година) можеш и сам да ги видиш, ако имаш желание. Какво ще е качеството на тази услуга не знам, не съм я пробвал.
В голяма степен съм съгласен с мнението на computer.
И форума изобщо не е извадка, че да кажеш, че масово се бучи. От обкръжението си съм единствения, който има профил тук, а в него няма почти никой, който за лични цели или за бизнеса си да няма сайт. И освен тук и по други форуми, в реалния живот никога не съм чул някой да се оплаче, че точно споделения хостинг му е някакво перо в разходите, което да му пречи на бизнеса. Отделно, че не знам кой си поред в годините, който предвещава краха на големите БГ хостинг компании и споделя, че според него ще го закъсат. А те междувременно даже привличат чужди инвестиции, което на този пазар хич не е лесно да се постигне.
 

Горе