Магазин за алкохол и цигари

bager

New Member
Имам такъв магазин, който е под наем и в момента се чудя, дали не е по-добре да си го работя сам. По моите наблюдения на всеки час влизат средно по 10 души в магазина, но за съжаление си купуват само дребни неща - кутия цигари, кафе, вода, сладолед, безалкохолно, бира и т.н. Твърдият алкохол сякаш не върви. Разположението е на булевард в средно голям град. Квадратурата на магазинчето е 30 кв. м. + малък склад. Има и по-голям супермаркет на около 150 метра от нас.

Има ли смисъл аз да си го работя сам при положение, че получавам 300 лв/мес. наем сега. Досега никога не съм се захващал и ми е трудно да преценя.
Има ли колеги от форума с такива магазини?
 
Ако си решил да "си го работиш сам" по добре недей, но ако си решил да го разработиш, защо пък не, нищо, че нямаш опит тъкмо ще придобиеш, но за тези неща си трябва усет.

Ако беше магазин за хранителни стоки примерно може да пуснеш неща които ги няма в супермаркета, ако в близост има ферма можеше да пуснеш домашно мляко, кашкавал такива работи.
Но след като предлагаш неща които предлага всеки втори заел се с търговия: цигари, алкохол, кафе и безалкохолни, трябва с нещо да се отличиш, примерно правиш го денонощно, правиш най-хубавото кафе в квартала(от кафе най-много се печели), алкохол също, но трябва да си заведение.

Има нещо друго, аз съм имал и магазин за алкохол и цигари и квартална кръчма и от опит знам, че не е много добре да си работиш сам, направо се наработваш сам:), особено в кварталната кръчма;), но това е друг въпрос, така, че помисли дали си готов да кибичиш по 10 часа зад рафта, ако наемеш работник, пък той задължително ще те краде, защото винаги ще е недоволен от заплащането или просто защото го сърби:).

От всичко написано до тук, най-добре си взимай наема, ако искаш да ти е мирна главата, аз бих го поел сам, само ако виждам някаква перспектива.
 
Последно редактирано:
Не. Защото: "Досега никога не съм се захващал и ми е трудно да преценя."
Благодаря за мнението, но не съм съгласен.
Опит се трупа. Всеки средноинтелигентен човек би се справил.

....
От всичко написано до тук, най-добре си взимай наема, ако искаш да ти е мирна главата, аз бих го поел сам, само ако виждам някаква перспектива.
+1
И аз така мисля.
 
Благодаря за мнението, но не съм съгласен.
Опит се трупа. Всеки средноинтелигентен човек би се справил.

Какъв опит имаш в търговията, в продажбите, в психологията, в рекламата, добър събеседник ли си? Не мисля, че ще се справиш, ако знаеше какво да правиш - щеше да си го направил вече, а не да правиш тема и да ни питаш дали да изгониш наемателите си, които са ти развили обекта и ти наготово да почнеш да продаваш в магазина, тяхната стока... т.е. в случая си в ролята на тариката, който дава под наем обекта и чака да го развият и след това гони наемателите и се намества наготово във вече развития бизнес.
 
Трябва ти човек, който разбира от това и го е правил. Аз съм бил управител на подобен магазин и знам какво е, хич не е лесно. Имам много познати, които пробваха същия бизнес и фалираха, понеже не знаеха как да подходят и дори не зачитаха съветите ми. Всеки си мисли, че знае и може всичко, но после вижда че практиката няма нищо общо с теорията.
 
Трябва ти човек, който разбира от това и го е правил. Аз съм бил управител на подобен магазин и знам какво е, хич не е лесно. Имам много познати, които пробваха същия бизнес и фалираха, понеже не знаеха как да подходят и дори не зачитаха съветите ми. Всеки си мисли, че знае и може всичко, но после вижда че практиката няма нищо общо с теорията.

Вярно си е това, и аз му говоря същото, но автора на темата си знае неговото:

Всеки средноинтелигентен човек би се справил.
 
...Не мисля, че ще се справиш, ако знаеше какво да правиш - щеше да си го направил вече
Изобщо не е така.
Аз съм млад предприемач, наскоро завършил висшето си.
а не да правиш тема и да ни питаш дали да изгониш наемателите си, които са ти развили обекта и ти наготово да почнеш да продаваш в магазина, тяхната стока... т.е. в случая си в ролята на тариката, който дава под наем обекта и чака да го развият и след това гони наемателите и се намества наготово във вече развития бизнес.
Това е мое право.
Никога не съм имал намерение да прецаквам наемателите си. Недей да ме обвиняваш.
 
От опит глава не боли, аз знаеш ли колко работи съм пробвал без и хал хабер да си имам, сега като се замисля само шофьор на бетоновоз не съм бил:D, ако мислиш, че можеш да се справиш действай и не слушай никой, живота е твърде кратък за да му мислим много, докато се усетиш и е минал и то е минал без дори и да си опитал, давай проба грешка, човек така се учи, днес всеки е висшист, така, че висшето няма да помогне много;)
 
От опит глава не боли, аз знаеш ли колко работи съм пробвал без и хал хабер да си имам
Боли глава и то доста, като знаеш че имаш да връщаш пари. Едни познати точно такъв магазин направиха, нямаха пари и затова изтеглиха 10 000 лева заем, нищо не потръгна и всичко се прецака, даже стоката не можаха да продават поне да избият някой лев. После им остана само кредита, който имаха да връщат и то заради глупостта си. Въобще не правиха нещата както трябва, а магазина беше на комуникативно място и имаше клиенти, просто не знаеха как да зареждат стока и как да боравят с парите, а като им казвах какво да направят ми отвръщаха с "ти не ми обяснявай на мен".
 
Няма начин без риск нищо не става и нищо без риск не се променя, пробвал сгрешил е важното е да не се предава и един ден ще стане, ако достатъчно силно го желае, разбира се човек сам си преценява до колко е готов да рискува...

А израза клише "от опит глава не боли" е просто мотивация...
нима е по-добре да седиш и нищо да не правиш, ако не пробваш и не прецакаш това и онова няма как да разбереш за какво те бива и за какво не.
 
Последно редактирано:
по-добре да седиш и нищо да не правиш, ако не пробваш и не прецакаш това и онова няма как да разбереш за какво те бива и за какво не.
Ти така цял живот може да пробваш различни неща и да се проваляш и никога да не откриеш за какво те бива. Първо трябва да разбереш какво наистина ти харесва и какво ти се отдава, след това да проучиш нещата и да се допиташ до по-опитни от теб, а не да действаш на своя глава и да тестваш, без да използваш доказаните печеливши методи, защото не ги знаеш. Има хора, които стават за тази работа и които въобще не стават за търговия, трябва да разбереш първо от кои си и да не откриваш тепърва топлата вода с проба и грешка.
 
Риск се поема, но не и безразсъдно. Ако си анализираш добре нещата, ако имаш една много добра предварителна подготовка, дори и без опит нещата може да станат. Понякога е по-лесно, понякога - много трудно, дори и да си много добър търговец, зависи от много неща. Колкото по-труден е един обект, толкова повече качества трябва да има един мениджър, търговец. Има и много хора без образование, които постигат много, типичен пример са някои футболни агенти.
 
Едно е да ти харесва друго е да те бива, не винаги те бива за това което ти харесва :D, как точно ще разбереш какво ти се отдава, ако не пробваш?

Разбира се трябва наистина да си малоумен ако се хвърляш в нещо без да проучиш, но тук става въпрос за някакво квартално магазинче все пак не за верига ресторанти, спокойно може да се пробва дали става за това или не без особено голям риск, ако не става пак под наем и готово.
 
Едно е да ти харесва друго е да те бива, не винаги те бива за това което ти харесва:D, как точно ще рабереш какво ти се отдава, ако не пробваш?
Разбира се трябва наистина да си малоумен ако се хвърляш в нещо без да проучиш, но тук става въпрос за някакво квартално магазинче все пак не за верига ресторанти, спокойно може да се пробва дали става за това или не без особено голям риск, ако не тсава пак под наем и готово.
Така е. Аз съм малко привилегирован, че при мен кой знае какъв голям риск няма. Единственото, което ме терзае в случая, е дали искам изобщо да се занимавам с това или да се насоча към другите ми идеи. Засега само напипвам почвата.

Иначе от морална гледна точка Странникът е прав, че ще трябва да изгоня едно семейство, което работи там от години. Аз лично не бих искал да става така, но пък от друга страна това е пазар и в крайна сметка е мое право да управлявам това, което имам. В икономиката няма безплатен обяд, а аз бих искал да има, но това е вече друга тема. ;)
 
Последно редактирано:
Ако имаш други идеи които по-си заслужават проучи и се насочи към тях, тук ако сам си продаваш е чиста загуба на време, ако си наемеш работник и имаш стратегия за развитие е друго.
 
Според мен, ако си направиш добре сметките и добре пресметнеш нещата, докарвайки ги повече от 300 лева чиста печалба, може да се пробваш. Щом не плащаш наем, то вече едни пари на месец като пасив ти отпадат. Имаш да мислиш месечните разходи като ток, вода, заплати (поне двама служителя), счетоводни и административни разходи. А хората винаги ще си купуват от кварталното. Поне аз така правя. :) Лошото е, че не може да държиш много наличност на някакви неща, които ги има в големите магазини или супермаркети, но все пак ако специализираш, това пак ще ти докара определен тип клиенти. Примерно цигари, алкохол, сладки, кашу, сладолед, безалкохолно и подобни. Аз честно казано никога не съм ходил до била, лидл, кауфланд за 3-4 бири и кутия цигари, не е рентабилно и логично. Хубавото е, че ще имаш много с малки поръчки, но няма как да видиш някой да прави покупките си за цяла седмица при теб. :) Те хващат списъка и към най-големия магазин. ;)
 
Ако слушаш Странникът, то цял живот трябва да правиш едно и също, щото нямаш опит и не разбирап. Аджеба, как тия, които държат магазини са се научили? Стоичков го е казал - играиш - пичелиш, ритнеш - вкараш! Ако не стане нищо - поне си опитал!
 
Ето затова подписвайте дългосрочни договори. Че в един момент наемодателят почва да се чуди дали да не ви взема бизнеса, който вие сте развили, макар че не му се занимава много-много и си има други идеи, ама си е негово право.
 
Ей българина умира да си игра на нинджа. Познавам човек с бизнес с кафе. Два пъти разработва магазини на комуникативни места и двата пъти алчни наемодатели го гонеха за да му вземат бизнеса след 3 месеца тотално фиаско. Накрая му писна и си купи помещение.

Това, че на наемателите ти им върви и ти плащат наема, не е фактор за твой успешен бизнес.
Наема от 300 лв предполага, че е в малък град въпросния магазин или поне не в централен квартал на голям град. В такива магазини се пазарува, не само защото ти е удобен а и заради самите собственици. Смяната на собственика ти гарантира едни 50% спад на посещенията поне за 8-10 месеца докато хората свикнат.
 

Горе