Малко правопис никога не е излишен

icakis

New Member
В последно време ми прави впечатление, че се правят изключително много правописни грешки в текстове/статии в сайтове на посетители от форума. Във форума е ясно, че всеки може да си пише както си иска (или поне това да не пречи на развитието на "бизнеса" му), но прави изключително лошо впечатление когато се допускат елементарни грешки в описание на продукти които ще продавате или в текстове с които целите да спечелите "качествени" посетители на вашия сайт. Повечето от нас тук правим всичко "от до" така да се каже по един сайт и мисля че правописът има не малко значение ако искате да успеете в тази сфера.
Ето защо тук ви предлагам няколко елементарни правила (copy-paste от wikipedia), които е добре да спазвате поне като си пишете статиите (за форума вече казах който както си знае :) ):

определителен член
Подлогът в едно изречение трябва да се членува с пълен член.
Пример: Магазинът е затворен. (А не грешното „Магазина е затворен“.)

Наставката в женски род е -та. Трябва да се отбележи, че при думи от ж.р. завършващи на -т и -щ наставката не се променя на -а, а остава -та, което води до двойно тт или леко непривичното съчетание щт.
Пример: пролетта, смъртта, нощта

пунктуация
Не се пише запетая при еднократно употребен съюз и, или. Пише се при противопоставяне на еднородни части, свързани със съюзи: а, но, обаче, пък, ама, ами, за да, ала;

най-често допускани грешки
- неправилно изписване на "не знам" като "незнам";
- неправилно изписване "в къщи", вм. "вкъщи";
- неправилно изписване на наречия за време и за място: "до сега", вместо "досега", "от тук", вм. "оттук";

Освен това ако се чудите някой път как се пише някоя дума ("ф" вместо "в", "ъ" вместо "а" и т.н.) пишете думата в google по двата начина и сами ще се досетите как е правилно от намерените резултати.

Разбира се има още стотици правила, но поне тези се опитвайте да спазвате.
Извинявам се ако за някой написаното по-горе е елементарно, но със сигурност има хора от тук четящите на които ще им помогне.
 
Аз съм един от тях. Дано да се разбирам:) Аз много много не обръщам внимание на това освен ако не пиша нещ о много сериозно за пред публиката. А и други има - изядени букви, сгрешени думи. Но изреченията са логично свързан и то на всички тук. Мисля че това е добре, иначе ставаме като лудите - където нищо не им се разбира. Този етап няма да се стигне - дано. :):):)
 
бате аз до 10 преди месеца почти нямам постове на кирилица а преди това имам около 9 години стаж в писнае на латиница , а тук ми се налага да пиша много затова я карам като може иначе се старая :roll:

ПП А и срешения правопис също е SEO макар и не от най-елгнантните решения
 
@coolice, не смятам че има толкова голям проблем с писането на латиница или граматиката, обаче много често едвам успявам да разбера какво пишеш, щото изстрелваш всичко в едно изречение без никакви препинателни знаци.
 
Само на компютър ли си писал ? Не си ли ходил на училище ?
 
Специално за този проблем мога да ви предложа gramatika.blog.bg
Информацията е поднесена по много лесен за възприемане и осмисляне начин.
 
icakis каза:
Fishy каза:

мерси за линка Fishy, аз имах намерение да го предложа, но като се разписах съм забравил :roll:

Няма проблем :) Ако някой знае как мога да комбинирам два речника- примерно българки и английски да казва.

Весели празници!
 
Абе като стана въпрос според мен правописа си е важен когато правим сайтове и пускаме статии. Аз например имам проблем с пунктоацията на БГ и на Англ. Ако има някой да даде линк към някакви ресурси ще е добре.
 
Така си е и съм съгласен с теб.:)

П.С: Бате оправи си линка, да е "жив". Не голям брой хора ще си играят да копват и пейсват в браузъра URL-то ти. Макар че ако ги накараш, може да ги накараш да направят и някакво действия на сайта ти. :wink:
 

Горе