Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Ако беше на остров , щеше да си заобиколен от вода - няма как някой да дойде да си разхожда кучето на твоя остров :D

Абе мани, има ли свободни от бежанци острови по Гръцко в момента? :)

uphero каза:
Живея в къща'
- всички съседи ползват нашия контейнер за боклук (по-голям е) и си нямаш на идея какви мизерии изхвърлят и после котките разнасят.
- съседа през 3 къщи всяка сутрин си пуска кучето и идва да дразни нашето на вратата и се почва едно лаене.
- съседа събрал листата и ги запалил в двора си вместо да ги изхвърли
....
единствения вариант за мен е да нямаш съседи.


И аз съм живял в къща, от трите страни - съседи. Едните бяха си дали къщата под наем. Другите бяха си направили бардак и свърталище на наркомани от двора (сега няма ни къща там ни дявол...полицията ги разпиля), а от другата страна бивш военен интелектуалец с връзки (поне в неговата си глава).
Два пъти се пали двора на бардака и за малко не ми изгоря гаража с колата. Тук е редно да благодаря на сравнително бавната реакция на градската пожарна.
Интелектуалеца ми вади боен пистолет в двора, защото съм му забранил да ми влиза в двора.

Както бях казал - ненормаляци под път и над път. Но по кооперациите са струпани в повече и в по-тесни пространства.

И все пак съм на мнение, че да се живее в къща е много по-добре.

Паленето на листа на есен е нормално, приготвяне на зимнина - нормално. Част от нещата за живот на село или на хора живеещи в къща с двор като цяло.
За кучето - викаш го човека и му обясняваш със спокоен и хладен тон - да си връзва кучето, и какво би произтекло ако не вземе мерки. Естествено, като е решил да ти прави мизерии едва ли ще се спре и ще се наложи да предприемеш мерките, за които си му говорил.
За контейнерите - дърпаш някой от сметосъбирачите и го питаш към кого трябва да се обърнеш и как да постъпиш така че контейнера да бъде преместен на друго място по улицата.

Тъй като блока ми се намира до район с къщи, в контейнерите на две пресечки по-надолу се хвърляше свинска, конска тор и остатъци от драни животни. Ако контейнерите са пълни - до тях или около тях. До въпросните контейнери има магазин, от който понякога купувам по нещо на път към дома. Собствениците на магазина бяха вдигнали ръце от смрадта, която се разнасяше навсякъде. Дори пресечката биваше затваряна от ежедневно генерираните боклуци.
Какво направих аз? - Обадих се в районното кметство, пуснах жалба към кмета, в която описах подробно проблема и че сметосъбиращата фирма не си върши работата в него район.
След седмица-две получих известие по пощата, че фирмата е уведомена и мерки ще се вземат. Така и стана - дойде багерче, една гондола и всичко от улицата се натовари и изчисти, контейнерите се подредиха, една водоноска с двама мияча измиха улицата. От него ден насетне всяка сутрин като спре боклукчийския камион чистачите вземат по една лопата и изриват всичко около контейнерите.

Само с тюхкане и вайкане не става. По някога, макар и рядко сред фирми, управници и съседи се случва на успех в преговорите. ;)
 
От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Много странни съвети. Аз до сега не съм срещал човек, на който да му кажеш "абе, пич не е оферта да надуваш чалга в 2;30 през нощта" и той да си помисли "ейй, да бе, вярно не е редно- спирам". Полиция до дупка.
Ако път е борче - за коденето си има програмисти, за боклука - чистачи, за борчетата си има също решения, даже са по-тънкажни от програистите ^^

А това с кучето - има куче - има проблем, няма куче... А аз доста съм размишлявал - и честно казано си мисля, че една от многото причини държавата да е шит, са хора като колегата постнал темата. Всеки е тотална слободия, а те тихо, тихо, или дипломатично или там както решете го категоризирайте. С тишина и дипломация и куче не може да дресираш, да не говорим за човек, който е в пъти по-своеволен. Но това си е лично мое мнение, не искам никого да ангажирам.
 
Аз съм попадал на много свестни, които с подходящ тон и подход разбират какво им говориш, а дори и да не разбират, караш ги поне малко да се замислят, което не е никак малко. И крайния резултат е, че се стига до някакво подобрение на ситуацията. Но има и доста олигофрени, които каквото и както да им го кажеш, не че не го чаткат, но и го взимат като лична обида, как така еди кой си ще ми прави някакви забележки на мен. А то първо не е забележка, и второ не е с тон, с който да о приемеш като забележка, но олигофрена си е олигофрен и в неговия скапан живот той си го е бутал по неговия начин и всеки, който му нарежда не е прав, дори е му вреди. А дали е нормално, това не е важно за него, защото мисленето му е първично. Нещо като зомби. Това са предимно много неуспели хора с доста силно изразени комплекси. Такива с полиция. И по този начин не правят нищо друго освен да затънат още повече. Неудачник с досие за хулиганство още по-трудно успява. И цял живот си цъка в посредственост. Това са точно тези, които описваме, може и с които автора на темата си има работа.
 
От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Е ти луд ли си да ходиш в полицията? Защо си ходил? Що не каза, че си бил със слушалки и не си чул нищо, ти не си добре!
 
Re: От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Е ти луд ли си да ходиш в полицията? Защо си ходил? Що не каза, че си бил със слушалки и не си чул нищо, ти не си добре!

Бате, с пасивност не се получава. Утре пак ще е така. За какво ги плащаме тия данъци все пак. Нали някой трябва да ги вкара в час тия глупаци. И като не е прав, не е прав, и лесно може да се вземе страна. Иначе "не съм видял", утре и на теб може да ти го изиграят така и пак патова ситуация.
 
От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Blinky, вярваш още в хората - това е хубаво.Леко ти завиждам, аз съм загубил вярата напълно. Моята логика е, че след като не се сещаш колко е некоректно да надуеш музика в 2;30АМ -> и да ти ги кажат, и да ти го напишат - пак същия, да не казвам какво, ще си останеш. Затова полиция или друго. Зависи. С приказка мога да се разбера с хора надули музика от 2 до 4pm, докато детето спи, с другите - не го виждам. Така де, всеки да действа както намери за добре, само да не е пасивност.
 
От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Е не, ама нали не му пречи щото го било страх, сега ако му пречи да му каже и толкоз, но защо да се занимава с полиции , трябвало е да каже, че не знае и че не е чул нищо
 
От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Защо с полиция:

НАРЕДБА № 1
за обществения ред на територията на Столична община

(Приета с Решение № 152 по Протокол № 35 от 12.03.2009; отменена в цялост с Решение № 9 от 07.01.2010 по адм. дело № 2397/2009 на Административен съд - София град, потвърдено с Решение № 13574 от 12.11.2010 по адм. дело № 3632/2010 на Върховния административен съд)
.....
(4) В сгради, етажна собственост, се забраняват:
Глава 2, член 4
..
1. шумни увеселения в периода от 22.00 до 08.00 часа;
.....
.....

Глава шеста
Контрол и санкции

Чл. 19. (1) Контролни органи по прилагането на тази наредба в рамките на тяхната компетентност са:
....
3. началниците на подразделения на Столична дирекция на вътрешните работи и Пожарна безопасност и спасяване - СДВР.


Ако ние не накараме хората да спазват законите, а компетентните органи да налагат наказанията по установения ред - няма кой.
 
Re: От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Е не, ама нали не му пречи щото го било страх, сега ако му пречи да му каже и толкоз, но защо да се занимава с полиции , трябвало е да каже, че не знае и че не е чул нищо

Е бате, те нали им трябва доказателства, ако ще карат по правилата, за му направят една официална, и после да си го санкционират, а може би и приберат, ако буйства. Как така не е видял? И какво ако не е видял, утре ако някой го ограби и трябва да разчита на съседа, а той се направи като него, какво става? Хубавите неща се случват организирано. Ако всеки го кара сам за себе си до никъде няма да го избута. Най-много да попадне в кофти ситуация. А може да я избегне по други начини.

Колкото до вярата ми в хората. Да, има и хора, на които може да се вярва. Но има и такива, на които не може. Примерно, аз за моя вход съм си направил изводите и знам на кой съсед мога да разчитам и на кой не. Имам точно 5ма, които стават и се сещам за 3ма, които са пълни греди и гледам с тях да не се обяснявам много много. Един фитнес кретен, който в работния ден на блока си изчисти терасата върху главите ни и не направи нищо за входа, пълен бастун, но пък беше единствения, който звънна, когато олигофенката в момчешка прическа на горния етаж нанесе някакви турски аркадаши със семейни скандали всяка вечер и тук и аз започнах да звъня, нищо че някои ти обясняват колко са им заети екипите. :) Резултат - изгони ги тия.

Другият тъпунгер, на който му е написано на челото, че е такъв, си държи една стара таратайка в задния двор на кооперацията и беше любезно помолен да не превръщаме двора в морга за трошки, но още седи това произведение на авто индустрията. И според мен скоро скоро ще се вземат мерки и спрямо това. Та ей такива селендури, но не си ги избираш. Щастлив съм, че по-големия % са читави, тук таме кретени, но малко и не ти правят впечатление. Идеята е просто да разберат хората, че ако живеят като хора в истинския смисъл на думата, ще им е по-лесно. Всичко друго е само нерви и тровене на живота. А той нали е един лесен и розов, та само това е нужно.
 
От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Интересно как хората освобождават средства за данъци към общината/държавата, обаче РПУ-то няма средства/екипи. Тая стока нещо не става да я пласираме..
 
Re: От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Интересно как хората освобождават средства за данъци към общината/държавата, обаче РПУ-то няма средства/екипи. Тая стока нещо не става да я пласираме..

Не само не става, но не е препоръчително да се знае, че я има. :) 2 пъти съм звънял и два пъти са ми отговаряли, че нямат екипи. Как става това, най-много полиция на глава на населението пък все нямат екипи. :)
 
От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Е не, ама нали не му пречи щото го било страх, сега ако му пречи да му каже и толкоз, но защо да се занимава с полиции , трябвало е да каже, че не знае и че не е чул нищо

Въпреки, че не ми се занимаваше наистина и да, беше ме страх, пак реших да му звъня на вратата, за да го уговарям да спре. С агресия не съм мислил да подхождам защото: 1. комшия ми е все пак и по-голям ще си го навра, ако го обърна срещу мен. Пък и като е трезвен се разбираме. (не сме първи авери, но поне се разбираме - поне така си мисля).

2. Не бях в изгодна позиция точно с/у него, че и някакъв негов авер пак от тежката категория, да им се репча. Правил съм и глупости преди, но в такива ситуации се замисляш.

Иначе не обичам да стоя пасивно, но не се сещам какво друго градивно решение бих могъл да взема. Може би да се опитам да поговоря с комшото през деня, докато е трезв, за да започне да си дава сметка, че няма смисъл да своеволничи.

В продажбите има едно правило - по-добре направи така, че човека сам да вземе решение да купи нещо и да знае, че той е взел това решение, вместо да се мъчиш ТИ да му продаваш насила.
Най-добре би било чрез този принцип той сам да вземе решение, че няма да е изгодно за него ако прави така. Т.е. аз трябва да му продам тази идея, по начин по който той да вземе това решение и да е готов да се застъпи зад него.


А в полицията ходих, зщото нямаше как - бях свидетел на цялата драма, и полиците бяха там и знаеха, че и аз присъствам. Така че това с "нищо не чух" нямаше да мине номера.

Нищо не е станавало от тогава до сега. Сега всичко си е нормално. Нито са ме викали пак, нито е имало изяви. Дано не се повтаря.
 
Re: От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

Нищо не е станавало от тогава до сега. Сега всичко си е нормално. Нито са ме викали пак, нито е имало изяви. Дано не се повтаря.

Няма и да стане, защото при следващо такова може и да влезе в затвора, но често по-тънко минават с обществено полезен труд. Но ако зачести си влиза и там ще яде бананата на някой, ако го раздава същия отворко. :)

Не мога да разбера какво им става на хората, че толкова изпростяха. Сори, че ще го кажа, но днес 3 новини чух по радиото в колата си и трите бяха предизвикани от човешка глупост. Първата - полицаи отбивали трафика по магистрала Тракия в насещносто. Олигофрения. А преди друг се обърнал по таван от несъобразена скорост, което пак е негова човешка глупост. След това. 10-годишно дете се простреля с пистолет....какво по дяволите прави преправен газов пистолет, който да стреля с истински патрони под леглото ти, където детето ти има супер лесен достъп. Следваща новина - кола пламнала заради газова бутилка. Идиотите са излизали от газостанцията прясно заредили и решили да си запалят цигара през прозореца подавайки си огънчето? Що за малоумщина пък е това. Да запалиш цигара след като цялата кола смърди на газ? Трябва да си яко зле. И седя и се чудя, абе как в възможно тия хора не само да не мислят, но да нямат никакъв първичен инстинкт за самосъхранение и не си отговорих. Това всичко го споделям във връзка и със съседските кавги и случа от темата. Какво по дяволите очакваш да се случи след като набичиш чалга в 2-3 часа и не си предупредил, както и го правиш няколко дни поред? Или бой, разправия или досие в полицията. И трите някак не си заслужават, за да чуеш как лирическата героиня в песента я онождат някаква мутра с малък кампкомер, но въпреки това тя плаче за "любовта му", разбирайте парите му. И това на 3-4 големи. И щот е голям кариерист, това се случва през седмицата.
 
От: Re: От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

И трите някак не си заслужават, за да чуеш как лирическата героиня в песента я онождат някаква мутра с малък кампкомер, но въпреки това тя плаче за "любовта му", разбирайте парите му. И това на 3-4 големи. И щот е голям кариерист, това се случва през седмицата.

хахах
В случая беше за някакъв който се жалва на нещо всевишно, за това че навлиза в напреднала възраст. А.к.а - "побелях и остарявам, мой ангеле" (не знам дали това май не бяха от 2 различни песни, но и не претендирам че съм експерт) :D :D :D

Иначе един на времето беше казал: "две неща са безгранични - вселената и човешката глупост, за първото не съм даже сигурен"
 
От: Re: От: Между съседска саморазправа, даване на показания и безсънни нощи...

А.к.а - "побелях и остарявам, мой ангеле" (не знам дали това май не бяха от 2 различни песни, но и не претендирам че съм експерт) :D :D :D

Побелях и остарявам, но в сърце те нося, цял живот аз твой оставам, па макар и просяк... мой ангеле и моя сладка мъка
Сашо Роман

PS: (карам го по спомени - това със точките може да се сетя беше нещо като - ти ми взе душата... все пак от 15тина години не съм я чувал)
PS2: (не - не слушам чалга; от студентския живот)

PS3: многоточието е "ти си моето имане, ти си ми душата"; не, не съм гледал сайтове със текстове.
 
Последно редактирано:

Горе