Мито? Внос на стоки от Сащ?

От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Ще са само частите без опаковки и др.
 
Re: От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Ще са само частите без опаковки и др.

Това и да искат няма как да го сметнат, ако не е готова конфигурация и го има само на едно място в продажба. Демек, няма начин. :)
 
От: Re: От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Демек пак няма начин да се заядат?
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Зависи как ги е изпратил. Ако ги е отбелязъл като подарък, ще пропуснеш митницата. Ако е добавил някаква стойност на продуктите ще трябва да платиш ДДС. Но в повечето случай, не се отбелязва стойност и минава без ДДС.
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

А ако се изпратят като подарък, има ли вероятност да ги задържат и да им начислят ДДС, като се има предвид, че са на реална стойност около 900$? Мисълта ми е, че ако ги изпратя за 35$, ще имам разписка, която да покажа, но ако са като подарък нямам никаква разписка?
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Да, ако са изпратени като подарък няма да плащаш ДДС.
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Един приятел си идва от Щатите другия месец. Ако в куфара сложи 4 платки рам, процесор и SSD диск без опаковките, разбира се, само с пластмаската на процесора, дали ще стане проблем?
 
От: Re: От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Няма такъв филм. Точно как ще стане като продукта ти го има в над 100 сайта сигурно

Има, има... Преди години поръчвах някакъв телефон от бай Хой от Китай. Без да съм му казвал, той да писал за 40-ина долара че е, а реално беше около 200. Отивам на гишето на митницата на летището и киселата чичка не му хареса цената и вика:
- "Сега има 2 варианта: Или отива един къде си след Х седмици ще има .... (забравих термина, нещо като експертна оценка беше) или ей тука при нашите компютърни специалисти ще видите за цената."
Викам аре дай по-бързия вариант със специалистите. Води ме при тях, влизаме в една стая, вътре някакви убитаци с вълнени пуловери, очила и мазни коси. Паркирахме се до бюрото на един, оня въртя кутията, гледа телефона, номерата под батерията, търси в нета, пуфтя, сумтя и накрая измисли цена около 120 долара някаде. Платих си митото и ДДС-то на тая новата цена и така...
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

От US е добре да се пазарят продукти, които имат глобална гаранция. На Dell например важат само за NA, EU само за EU. На EVGA e Global, което е адски огромен плюс + RMA в DE, ако някога нещо се случи. На други чаркалаци вече зависи и трябва да се проверява, което обикновено е на официалните сайтове на производителите, а НЕ на е-магазин на продавачът.

Които имат някаква гаранция, не са с глобална и пр., то логично е, че важи само за NA, и логично – ако някога нещо стане гаф с тях (повреда, кофти бройка, etc.) и трябва да се върнат за рекламация, още кинти ще даваш за връщане, после и пращане отново от US. За времевия период да не говорим.

Идея си нямам какви сайтове се ползват и търсят, както и дали дълго и широко е чукано по елката с цел спестявания и пр., но надявам се, че се използват comparison сайтове за чаркалаците и намирането им, а такива има и за DE, и за UK, и за FR.

Обикновено хората пазарят PC чаркалак от US, който го НЯМА никъде в EU (out-of-stock или никога невнасяно, или не за този регион/пазар), или за препродажба в големи количества (ако не се знае/намери HK/CN supplier) или по др. тясна причина. За обща конфигурация обаче, каквато и да е тя (геймърска или не), често не си струва.

Бонус - AMZN US начислява и митото, ако има такова, и доставката (доста по-дебела), и ДДС-то не къде да е другаде, а накрая при checkout-а. Т.е. с регистриран акаунт, въведена карта, въведен billing, shipping, invoice address, за да калкулира правилно нещата. „Free shipping“ ест., че важи за NA Only, това и новак би се досетил, че НЯМА КАК пратка да прелети океана със самолет безплатно за $0, то за междуградските искат пари, камоли пък US-BG.

Ако се стигне някой ден до продажба на чаркалаците, то ако не е минала гаранцията и я има все още (повтарям – гаранция, важаща за територията на NA), то и най-големият retard BG buyer би се замислил дали ще му върши някакво листче с receipt или фактура работа, която важи за някакъв си магазин в US.

Трябва да се направи списък с Pros & Cons.
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

А дали отварят куфари по българските летища?
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Има си скенери за подобен род неща. Е, от време на време и някой случай на „изгубена стока“, ако си гледал новините сигурно и ще знаеш за проблемите с отварян (чорен) багаж, но това главно за пътническите полети, не и за полетите на куриерските компании (DHL/FedEx/etc.).
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Нека да се включа по темата че митница Англия ми "одраха кожата"
За стока от Хонг Конг, компютърни части с тегло по-малко от 2 килограма и цена 213 паунда ми поискаха и платих 179,68 паунда мито. От Еконт (фирмата доставчик) също бяха изумени. Нали ДДС е 20% и мито между 3 и 6%? къде мога да се оплаквам въпреки че няма да променя нещата. Най-вероятно са помислили че е нереално ниска цената 213 паунда но това не е така.
Ако някой знае точният алгоритъм за изчисляване да го пише да сметна за друга пратка колко би било митото.
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Защо си се хванал на това хоро? Стока от Хонг Конг, изпращаш в Англия и получаваш с Еконт в България. Много кофти вариант. Скоро от Китай не съм получавал, но от САЩ когато поръчах, добавих бележка в магазина да отбележат стоката като подарък или да я декларират за $20-$30. Когато пристигна, платих само 4лв митническа такса.
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

И защо си поръчвал чрез Еконт от Хонг Конг? Какво точно си внасял, фактурата занижена ли беше? До колкото съм чувал, ЕС има антидъмпингови закони, които предпазват местни производители. Нищо чудно да са те обложили с няколкостотин% мито, ако си улучил такъв продукт.
 
От: От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Благодаря за бързите отговори. За части за настолен компютър става въпрос. Не виждам откъде по-евтино мога да ги взема. Цената от 213 паунда от етикета беше реалната. Освен да бях изискал от куриера който контактува с тях да им прати разпечатка от транзакцията от PayPal че найстина това е цената. Мисля че платих на Еконт достатъчно. За пратка 38х30х25 сантиметра и тегло под 2 кила -90 лева до офис в София. Не знам и на коя друга фирма мога да имам доверие и да прави и покупка с куриер. Чувал съм че има по-евтини от Еконт за покупки от Ebay но коя да избера?
Значи ако се сложи етикет примерно 50 долара на същата стока митото ще е по-малко или пак ще помислят че струва много пари и ще ми излязат златни тези части?
Та ако някой има идея как следващият път да го няма този фарс с митница Norsk да пише. Мисля че ще е полезно и за много други. Няма такива цени в ЕС като тези от Китай.
 
Последно редактирано:
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Казах ти как ще стане. Повече не се връзвай и направо в БГ си ги карай нещата. В пакета не се слага фактура. Ако тя играе някакъв вид гаранционен документ, ти ще я имаш в мейла и когато ти трябва си я разпечатваш и действаш. На пакета се пише $30 и се изпраща.
 
От: Мито? Внос на стоки от Сащ?

Здравейте,

Да имате информация за Трансатлантическото партньорство м/у Европа и САЩ, което ще бъде гласувано на 10 Юни?

Ще пада май митото колеги, стискайте палци ;)
 

Горе