НАП и физически лица

entrepreneur7

Active Member
Здравейте, дочух нещо, а в интернет не намерих друго и реших да питам тук. Физическо лице, което е извършвало търговия и трябва да плати данък 15%, но и осигуровки и то на 3000 лв заплата трябва да са осигуровките.
Данъка добре , осигуровките добре, но защо на 3000 лв.

entrepreneur7

Active Member
Не ако не съм декларирал за миналата година ме интересува. Сега ме интересува освен данъка, какви осигуровки трябва да платя на 3000лв ли ?

EASYSURVIVOR

Well-Known Member
Не ако не съм декларирал за миналата година ме интересува. Сега ме интересува освен данъка, какви осигуровки трябва да платя на 3000лв ли ?
Глупости не могат да те накарат да плащаш 1000 лв осигуровки месечно ти нямаш толкова печалба.. Примерно не стига че не признават разходи ами ще плащаш осигуровки и то на макс да да има да чакат

entrepreneur7

Active Member
Еми и аз това се чудих.. добре осигуровли на мининална съм съгласен ама на 3000 лв ще са около 600 лв осигуровки за месец.. ако съм продавал 3 месеца по 100 лв общо 300 лв приход, а осигуровки 1800

Blinky

Owner
Това макс осигурителния праг, как така ще плащаш на него? Къде си го чул това? Звучи много нелогично. Данъкът е сигурен, за осигуряването, не съм сигурен, в слушай, че нямаш договор, в който ти се споменава възнаграждението.

Websolut

Well-Known Member
В България всичко е възможно ние сме страната на неограничените възможности, ама на тези с власт и пари:)
Не аз не мисля, че това не е логично, нещо не си разбрал физическо лице си плащаш данък печалба и не му се признават разходи, което си е достатъчен х.й.
Според мен трябва да има минимална сума за която не дължиш данък, но ФЛ е прецакано и в това отношение понеже не зачитайки разходи не може да си занули печалбата, а една фирма винаги може да се пише с нулеви приходи, като си набави всякакви разходи.

Не съм запознат в детайли, нека някой по-компетентен да даде мнение как трябва да бъде.

Последно редактирано:

entrepreneur7

Active Member
Е от тука ти е грешката , няма такова нещо . Свържи се с някой счетоводител , дават безплатни съвети даже :)
Безплатен съвет, който води до техни услуги, които са платени. Аз и за 100 лв да съм продал ще кажат, че трябва данъчна декларация, а на всички ни е ясно, че за 100 лв няма да те търсят

ST-1

Active Member
Безплатен съвет, който води до техни услуги, които са платени. Аз и за 100 лв да съм продал ще кажат, че трябва данъчна декларация, а на всички ни е ясно, че за 100 лв няма да те търсят
Ами не не е така. А поне ще разбереш какво точно се изисква. А така като четеш из нета и форумите и получаваш противоречива информация по-добре ли е.

jkminkov

Active Member
НАП прилагат една схема - дейност по занятие, ако го едно и също нещо се извършва повече от три пъти в годината, значи го правиш със цел получаване на доход, а не управление на лично имущество и те брулят с облагане като за едноличен търговец, примерно продал си 4 мартеници по 10 лева миналата година - дейност по занятие и 15% вместо познатия ви по чл.50 от ЗДДФЛ 10%, та така плащате 15% на приходите + осигуровки/до макс 3000/. Няма начин да платите само 15% защото сами се натопявате в декларацията като извършващ дейност по занятие, за която дейност се дължат и осигуровки.

entrepreneur7

Active Member
НАП прилагат една схема - дейност по занятие, ако го едно и също нещо се извършва повече от три пъти в годината, значи го правиш със цел получаване на доход, а не управление на лично имущество и те брулят с облагане като за едноличен търговец, примерно продал си 4 мартеници по 10 лева миналата година - дейност по занятие и 15% вместо познатия ви по чл.50 от ЗДДФЛ 10%, та така плащате 15% на приходите + осигуровки/до макс 3000/. Няма начин да платите само 15% защото сами се натопявате в декларацията като извършващ дейност по занятие, за която дейност се дължат и осигуровки.

Аз знам, че трябва да платя данък, но осигуровките защо трябва да ги плащам на 3000лв ?

jkminkov

Active Member
Аз знам, че трябва да платя данък, но осигуровките защо трябва да ги плащам на 3000лв ?

Третират те като едноличен търговец(без регистрация, но като дейност по занятие с данък 15%, същия данък би имал и ако беше с регистрация като ЕТ), затова, виж последния ред на таблицата https://kik-info.com/spravochnik/osigurovki-i-danaci-za-2020.php

Горе