НАП - регистър на собствениците на е-магазини

wbg

Active Member
КАК ДЪРЖАВАТА ПРИБИРА ПАРИТЕ НИ
Малка фирма има собственик и 5 работника.
Да приемем, че планира да осигури работни заплати по 1000 лева - общо 6000 лева.
С осигуровките тази сума става 7141.20 лева.
С корпоративния данък 7934.67 лева.
Като добавим и ДДС, на малкия собственик са му нужни 9918.34 лева печалба преди облагане с данъци за да плати заплатите.
Като прибавим и средно и по петнадесет лева на работник за трудова медицина и болнични за първите три дни, необходимата сума става 10008.34 лева.


Данъците, които плаща работодателят, са:


1. ДДС : 1983.67 лева
2. Корпоративен данък : 793.47 лева
3. Обществено осигуряване: 655.20 лева
4. Здравно осигуряване: 288 лева
5. Задължително пенсионно осигуряване: 168 лева
6. Трудова злополука и професионална болест: 30 лева
7. Трудова медицина и болнични: 90 лева
За работниците остава "брутна" заплата 6000 лева.


Данъци, които плащат работниците:


8. Обществено осигуряване: 502.80 лева
9. Здравно осигуряване: 192 лева
10. Задължително пенсионно осигуряване: 132 лева
11. Данък Общ Доход (10%): 517.32 лева
За работниците остава "нетна" заплата: 4655.88 лева.
Като ги разделим на шест - всеки носи вкъщи по 775.98 лева.


За държавата остават директни данъци в размер на 5352.46 лева.


Следват обаче косвените:


12. За да получат необходимите за възстановяване на работната си сила стоки и услуги работниците плащат нови 20% ДДС - 931.18 лева, или на работник по 155.20 лева.И така за работника остават стоки и услуги с нетна стойност от 620.78 лева.
13. Отделно акцизи върху цигарите, бензина и алкохола, мита, местни данъци и такси и т.н.


Накратко - работодателят трябва да изкара 10038.34 лева за да получат шест работника стоки и услуги с потребителна стойност 620.78 лева или общо 3724.68 лева за всички. Държавата взема 6313.66 лева.
Ефективният данък в България е 62.90% - без да броим акцизи, мита, местни данъци и такси.


Хайде сега да се замислим какво получаваме срещу 63% от парите, които ние и нашите работници изработваме...


работещи болници?
добри училища и детски градини?
качествени пътища?
чисти паркове?
сигурност и защита?
достойни пенсии?
...свобода???


или може би един голям грабеж, гарниран с лъжи, некадърност и некомпетентност...
---
Цитат от публикация на Евгений Жеков
 

$INeed$

Well-Known Member
Това съм го чел някъде. Я кажете кои ще ходят на този протест. Защото няма да са само онлайн магазините само. Гледам тук по кварталните ни магазинчета също са им набрали на тия мишки от НАП. :)
 

Victor R

Active Member
@wbg нямам идея кой е Евгений Жеков, ама някой трябва да му обясни за ДДС-то, понеже тая сметка изобщо не е вярна.
 

John Galt

Well-Known Member
ич не им обръщайте внимание
Казах ви да не им обръщате внимание.
Сега дишайте още 6 месеца, отново я отлагат тая тъпотия.
А после може пак, няма как да оставят такава каша да действа, стига сте се плашили... защото дори и да я оставят няма да могат да следят ефективно за изпълнението ѝ и всичките им актове ще падат в съда, защото така гламаво е написано всичко, че...
Всички реваха, та реваха...

 

biaaro

Well-Known Member
От всичките ми познати само на мен ми издържаха нервите.... частично .... :) Само един icash дето се набутах, ама няма да го ползвам все още :) Плана беше да се влиза в рамки 10 дена след крайния срок. Ебал съм ги, няма повече да ги мисля, преди да стане 100% ясно всичко.

Това правителство, както е тръгнало, може и да не изкара 6 месеца, така че....
 

white_pawn

Active Member
В случай, че сте изпуснали този момент: https://business.dir.bg/ikonomika/e...a-dostapni-samo-s-novite-versii-na-brauzerite

:) :) :)
Всичко си е старите вайна. Chrome и FF отдавна не поддържат java.
За нап без ie11, просто няма как да стане. През новия edge chromium, който трябваше да е съвместим с ie, също не става. Има някаква поддръжка вградена, но е само за insider версиите и пак не работи заради VBScript. Това последното не знам защо, при положение, че дори трябваше да е вече махнато и от ie.
---
Иначе никой нищо не е отменял. Въпроса е да се съберат по малко хора.
 

Green Bars

Well-Known Member
Относно отлагането много добре са си го сметнали, след 6 месеца ще сме в разгара на лятото, масово хората ще са в отпуск и тогава по-лесно ще мине наредбата, ако въобще се задържи това правителство на власт до тогава
 

white_pawn

Active Member
От името на Сдружение на заведенията в България, ви
предоставяме кратко резюме от срещата.
Основните искания на протеста, бяха за отлагане на Н18, до изчистване на всички проблеми с Наредбата, проблемът със запечатването на търговските обекти и намаляване на ДДС върху храните на 9%.
По първия въпрос, позицията на министър Горанов беше, че е абсолютно против отлагане, но по настояване на премиера, се съгласява. Исканото от нас отлагане, с поне една година, беше отказано категорично.
По следващата точка, относно намаляване на ДДС, министър Горанов категорично заяви, "че това е невъзможно да се случи, докато той е министър".
Представителите на сдруженията, организирали протеста, бяха изправени пред дилемата, или да приемат това предложение, или Наредбата да влезе в сила от 31.01.2020г.
Освен това, договорено е, създаването на работни групи по проблемите със запечатването на търговски обекти и проблемът с разминаването с касовите наличности.
След ДЪЛГО обсъждане, ние от СЗБ декларираме, че сме разочаровани от постигнатото, но сме обнадеждени от начина, по който НИЕ, представителите на малкия и среден бизнес, ЗА ПРЪВ път демонстрирахме гражданска позиция в защита на бизнеса и правата си!
Ние се съгласихме да РАЗМЕНИМ утрешния ни протест, срещу 6 месечно отлагане и доработване на спорните текстове в Н18. Толкова можахме - толкова направихме!
За разлика от българското правителство обаче, ние няма да си позволим да ви поучаваме и да ви налагаме, от какво да се чувствате удовлетворени и от какво не, нито имаме това право! Ние от СЗБ, нито можем да ви задължим да излезете на протест, нито да ви накараме да си останете на работните места и да не отстоявате справедливите си искания!
НИЕ сме длъжни официално да анулираме събитието ...!
ВИЕ сте български данъкоплатци и САМИ ще изберете, дали искате да приемете сделката, която сключихме или не сте съгласни с нея!
 

John Galt

Well-Known Member

Иии отново ... казах ви. Това недоразумение няма да го бъде.
Само дето ревахте.
 

$INeed$

Well-Known Member
Иначе в НАП шефката не си ли вдигна заплата тия дни? Щото са много добри. :)
Да, много си го е заслужила женицата. Пълни мърлячи, политико назначени. Свинщината там е най-голяма - защото взимат на хората парите. А държавата им дава един среден. Но търсиш от взимащия, не от скачения съд - здравеопазване, образование, община, социално и т.н. ;)
 

Blinky

Owner

Ще има яснота, момчета и момичета. :) Хахахах, вземи този сайт за няколко милиона сигурно. :)
 

white_pawn

Active Member
Аз чакам статистиката кога ще изкарат някой нов мега проект, понеже нап вървят в крак с технологиите и както вече знаете обявиха, че не гаранрират безпроблемна работа, ако нямате вин10. А тия използват MS Silverlight(който е със спряна официална поддръжка от почти година). Интересно какво и за колко ще измъдрят...
 

Blinky

Owner

Има светлина в тунела, хора. :) Най-после клекнаха. Някой с повече информация? Естествено, това е решението, което е наистина идва от идеята, че тези грам не знаеха какво правят, и реално не могат да изгладят последващите простотии, които ще доведе след себе си. ;)
 

John Galt

Well-Known Member
Аз тука кво поватарях на всички филамрчета да не се занимават с тия глупости. Айде ся, който е набутал пари в тва СУПТО да пие една студена вода и успех.
 

Горе