НАП - регистър на собствениците на е-магазини

КАК ДЪРЖАВАТА ПРИБИРА ПАРИТЕ НИ
Малка фирма има собственик и 5 работника.
Да приемем, че планира да осигури работни заплати по 1000 лева - общо 6000 лева.
С осигуровките тази сума става 7141.20 лева.
С корпоративния данък 7934.67 лева.
Като добавим и ДДС, на малкия собственик са му нужни 9918.34 лева печалба преди облагане с данъци за да плати заплатите.
Като прибавим и средно и по петнадесет лева на работник за трудова медицина и болнични за първите три дни, необходимата сума става 10008.34 лева.


Данъците, които плаща работодателят, са:


1. ДДС : 1983.67 лева
2. Корпоративен данък : 793.47 лева
3. Обществено осигуряване: 655.20 лева
4. Здравно осигуряване: 288 лева
5. Задължително пенсионно осигуряване: 168 лева
6. Трудова злополука и професионална болест: 30 лева
7. Трудова медицина и болнични: 90 лева
За работниците остава "брутна" заплата 6000 лева.


Данъци, които плащат работниците:


8. Обществено осигуряване: 502.80 лева
9. Здравно осигуряване: 192 лева
10. Задължително пенсионно осигуряване: 132 лева
11. Данък Общ Доход (10%): 517.32 лева
За работниците остава "нетна" заплата: 4655.88 лева.
Като ги разделим на шест - всеки носи вкъщи по 775.98 лева.


За държавата остават директни данъци в размер на 5352.46 лева.


Следват обаче косвените:


12. За да получат необходимите за възстановяване на работната си сила стоки и услуги работниците плащат нови 20% ДДС - 931.18 лева, или на работник по 155.20 лева.И така за работника остават стоки и услуги с нетна стойност от 620.78 лева.
13. Отделно акцизи върху цигарите, бензина и алкохола, мита, местни данъци и такси и т.н.


Накратко - работодателят трябва да изкара 10038.34 лева за да получат шест работника стоки и услуги с потребителна стойност 620.78 лева или общо 3724.68 лева за всички. Държавата взема 6313.66 лева.
Ефективният данък в България е 62.90% - без да броим акцизи, мита, местни данъци и такси.


Хайде сега да се замислим какво получаваме срещу 63% от парите, които ние и нашите работници изработваме...


работещи болници?
добри училища и детски градини?
качествени пътища?
чисти паркове?
сигурност и защита?
достойни пенсии?
...свобода???


или може би един голям грабеж, гарниран с лъжи, некадърност и некомпетентност...
---
Цитат от публикация на Евгений Жеков
 
  • Like
Реакции: Ril
Това съм го чел някъде. Я кажете кои ще ходят на този протест. Защото няма да са само онлайн магазините само. Гледам тук по кварталните ни магазинчета също са им набрали на тия мишки от НАП. :)
 
@wbg нямам идея кой е Евгений Жеков, ама някой трябва да му обясни за ДДС-то, понеже тая сметка изобщо не е вярна.
 
ич не им обръщайте внимание
Казах ви да не им обръщате внимание.
Сега дишайте още 6 месеца, отново я отлагат тая тъпотия.
А после може пак, няма как да оставят такава каша да действа, стига сте се плашили... защото дори и да я оставят няма да могат да следят ефективно за изпълнението ѝ и всичките им актове ще падат в съда, защото така гламаво е написано всичко, че...
Всички реваха, та реваха...

 
От всичките ми познати само на мен ми издържаха нервите.... частично .... :) Само един icash дето се набутах, ама няма да го ползвам все още :) Плана беше да се влиза в рамки 10 дена след крайния срок. Ебал съм ги, няма повече да ги мисля, преди да стане 100% ясно всичко.

Това правителство, както е тръгнало, може и да не изкара 6 месеца, така че....
 
В случай, че сте изпуснали този момент: https://business.dir.bg/ikonomika/e...a-dostapni-samo-s-novite-versii-na-brauzerite

:) :) :)
Всичко си е старите вайна. Chrome и FF отдавна не поддържат java.
За нап без ie11, просто няма как да стане. През новия edge chromium, който трябваше да е съвместим с ie, също не става. Има някаква поддръжка вградена, но е само за insider версиите и пак не работи заради VBScript. Това последното не знам защо, при положение, че дори трябваше да е вече махнато и от ie.
---
Иначе никой нищо не е отменял. Въпроса е да се съберат по малко хора.
 
Относно отлагането много добре са си го сметнали, след 6 месеца ще сме в разгара на лятото, масово хората ще са в отпуск и тогава по-лесно ще мине наредбата, ако въобще се задържи това правителство на власт до тогава
 
От името на Сдружение на заведенията в България, ви
предоставяме кратко резюме от срещата.
Основните искания на протеста, бяха за отлагане на Н18, до изчистване на всички проблеми с Наредбата, проблемът със запечатването на търговските обекти и намаляване на ДДС върху храните на 9%.
По първия въпрос, позицията на министър Горанов беше, че е абсолютно против отлагане, но по настояване на премиера, се съгласява. Исканото от нас отлагане, с поне една година, беше отказано категорично.
По следващата точка, относно намаляване на ДДС, министър Горанов категорично заяви, "че това е невъзможно да се случи, докато той е министър".
Представителите на сдруженията, организирали протеста, бяха изправени пред дилемата, или да приемат това предложение, или Наредбата да влезе в сила от 31.01.2020г.
Освен това, договорено е, създаването на работни групи по проблемите със запечатването на търговски обекти и проблемът с разминаването с касовите наличности.
След ДЪЛГО обсъждане, ние от СЗБ декларираме, че сме разочаровани от постигнатото, но сме обнадеждени от начина, по който НИЕ, представителите на малкия и среден бизнес, ЗА ПРЪВ път демонстрирахме гражданска позиция в защита на бизнеса и правата си!
Ние се съгласихме да РАЗМЕНИМ утрешния ни протест, срещу 6 месечно отлагане и доработване на спорните текстове в Н18. Толкова можахме - толкова направихме!
За разлика от българското правителство обаче, ние няма да си позволим да ви поучаваме и да ви налагаме, от какво да се чувствате удовлетворени и от какво не, нито имаме това право! Ние от СЗБ, нито можем да ви задължим да излезете на протест, нито да ви накараме да си останете на работните места и да не отстоявате справедливите си искания!
НИЕ сме длъжни официално да анулираме събитието ...!
ВИЕ сте български данъкоплатци и САМИ ще изберете, дали искате да приемете сделката, която сключихме или не сте съгласни с нея!
 

Иии отново ... казах ви. Това недоразумение няма да го бъде.
Само дето ревахте.
 
Иначе в НАП шефката не си ли вдигна заплата тия дни? Щото са много добри. :)
Да, много си го е заслужила женицата. Пълни мърлячи, политико назначени. Свинщината там е най-голяма - защото взимат на хората парите. А държавата им дава един среден. Но търсиш от взимащия, не от скачения съд - здравеопазване, образование, община, социално и т.н. ;)
 
Аз чакам статистиката кога ще изкарат някой нов мега проект, понеже нап вървят в крак с технологиите и както вече знаете обявиха, че не гаранрират безпроблемна работа, ако нямате вин10. А тия използват MS Silverlight(който е със спряна официална поддръжка от почти година). Интересно какво и за колко ще измъдрят...
 
Ако някой иска да ме намрази, че ще му изгубя няколко часа от живота му, да го прави открито. Едно нещо, което малко ми се видя да не стига до никъде:



:)
 

Има светлина в тунела, хора. :) Най-после клекнаха. Някой с повече информация? Естествено, това е решението, което е наистина идва от идеята, че тези грам не знаеха какво правят, и реално не могат да изгладят последващите простотии, които ще доведе след себе си. ;)
 
Аз тука кво поватарях на всички филамрчета да не се занимават с тия глупости. Айде ся, който е набутал пари в тва СУПТО да пие една студена вода и успех.
 

Горе