Намиране на клиенти

Plamen Dobrev

New Member
Здравейте, казвам се Пламен Добрев на 17 от Варна и от почти година и полoвина се занимавам с web developing. Последно време се оглеждам за някое проектче за 200-300лв. поне, че да си подсигуря лятото иначе ще трябва да си седя в нас. Въпроса е че не намирам и не знам къде да намеря човек с поръчка за да свърша тея пари и се надявам тук да намеря потенциални клиенти или да ме ориентирате към места с такива. :)

Таааа да кажа няколко неща за уменията ми... Имам няколко активни сайта и няколко незавършени проекта, както и няколко урока или по-точно готови скриптове качени безплатно в мрежата. В блога ми dobrev-web.eu можете да видите сайтовете ми и уроците ми. Нека да бъдем честни...За съжаление нещата в блога не показват и доказват напълно уменията ми към момента, но ако искате мога да ви ги демонстрам по някакъв начин. Уеб езиците които знам са: PHP5,MySQL, HTML5, CSS3 и jQuery. Сайтовете които правя гледам да са доста динамични. До преди 2-3 седмици пишех на процедурен PHP, но от тогава уча ООП PHP и изучавам различни frameworks и модели на работа и мисля да се ориентирам към Codeigniter framework. В графичния дизайн, т.е изработката на дизайни, не ме бива и това е един от големите ми недостатъци, но въпреки това имам добри познания по PhotoShop.

Друг език който знам и изучавам в училище е C++, но за жалост го знам на елементарно ниво, но скоро мисля да започна да го уча по-обстойно. Мисля скоро да науча и JAVA, на който знам само основата, както и AS3 с който имам нищожен опит, но плюса му е това, че има сходен синтаксис с JS.

Надявам се да можете да ми помогнете, защото са ми нужни пари и малко бачкане :)
 
Добре дошъл. Малко нагло подхождаш към форума, като казваш "Дайте 300лв, че ми се ходи на море." Отговарям ти защото си проличава някакво желание у теб, пък и си от малкото новаци, които пишат грамотно.

Нещата не стават така. Тук също има много гладни програмисти, които са от доста повече време членове на форума и няма как да се класираш сред тях. Моите съвети за това как да си намериш клиенти тук са следните:

1. Задръж се малко във форума. Напиши някое полезно мнение и прочети написаните такива. Запознай се с обществото кой какъв е и за какво се бори.
2. Натрупай малко проекти през това време, които можеш да покажеш за портфолио.
3. Запознай се с цените като разгледаш обявите на другите. НЕ ГИ подбивай, но и не се издигай много над тях.
4. Като имаш какво да покажеш и достатъчно мнения, прегледай секцията Freelance Jobs & Projects. В последната седмица имаше няколко обяви за дългосрочна работа. Бъди сигурен, че можеш да пращаш лични съобщения и имаш стабилно портфолио зад гърба си, което да покажеш.
5. Ако свършиш това, което ти казах, след 3-4 месеца ще имаш няколко изпълнени поръчки и далеч ще си ги надхвърлил тези 2-300лв, които според мен дори не стигат за море.
6. Като имаш опит, проекти и си престоял достатъчно дълго във форума ще можеш да си пуснеш обява в секцията "Пазар". Тук има доста дизайнери, но не съм виждал хубава тема от програмист. На мен лично често ми трябва за малки задачки и ще е хубаво да имам такъв под ръка.

Един съвет от мен, който ще ти помогне в живота. Постави си по-високи, дори недостижими цели. Какво е това "искам 2-300лв за море". Аз като бях на 17 от Интернет си изкарах доста повече пари за море, както и 2200 за първата кола. Това всичко заради мотивацията и високите цели.

И още един съвет "нужни са ми пари и малко бачкане"??? Няма такива неща в живота, моето момче. Свиквай. В живота обикновено е нужно много бачкане за малко пари.
 
Здравей и от мен.

Радвам се, че си толкова надъхан и искаш да прави пари. Силно се надявам след като поемеш първия си проект и го завършиш да продължиш да го правиш. Колкото до клиенти, както ти каза Fozzy, там не само може да си постнеш темата - като я направиш по-убогатена и описателна, с примери и ако имаш портфолио, но можеш и да намериш сега някакви оферти.

Ще успееш, поне това, което искаш е повече от постижимо. Силно се надявам някой да се отзове на това, което предлагаш. Хубавото е, че ако направиш всичко както си му е реда, ще получаваш задачи и в бъдеще. Доволните клиенти водят след себе си и други. Това е факт. ;)

Успехи и много продажби на услугата ти.
 
От: Намиране на клиенти

Окей извинявай, да малко нагло се метнах, но нов в форума не означава нов в бранша... До сега съм имал 2ма клиента, тъй като не се занимавах толкова активно, но сега се надъхах да се хвана сериозно... Единия клиент ми поръча sunny-mp3.com и то само програмната част, тъй като той е дизайнер а другия е Галин Димитров собственик на фирмата "Кагами" (kagami.bg) и собственик на amam.bg, sibir.bg, atol.bg и др. както вече и на dupka.eu и map.nasilie.eu(ако проекта беше пуснат и развит, сайта на "без насилие" щеше да грабне 1во място на БГ сайт 2011 секция "кауза,събитие,общност", но решихме да проявим малко спротменство и да оствавим Боян Юруков заедно с crime.bg да спечели и останахме на 3то). А за доказването пред вас няма проблеми, нищо не ми пречи да помогна на хората... Защото ако не бяха форумите на web-tourist.net(nick:izkufeliqqqqq) и videotutorials-bg.com(nick:plamba95) и аз щях се лутам в грешки и бъгове и недоразвити логики, по времето когато се учех.

А 200-300лв са просто един минимум който съм си поставил... Иначе реалните ми цели са над това :) А израза "малко бачкане" беше в смисъл, че скоро не съм се занимавал с изработка на цял сайт а съм правел само скриптове и т.н. Извинявай за отношението, но просто не съм новак... е поне в програмирането и изработването на сайтове... а до колкото да си намеря място за прехраната, да тук вече съм нов. Ти би реагирал по същия начин доколко виждам :)
 
От: Намиране на клиенти

Здрасти Пламен от начина по който си написал темата съм почти сигурен, че имаш качества а това според мен е най-важното. Вероятно липсата на клиенти, които да поръчат дадена услуга се дължи на това, че трябва да поработиш повече относно подобряване на комуникацията между теб и потребителите. Разговорите, темите, предложенията и въобще присъствието ти като персона, която иска да гради бизнес трябва да са на по-високо ниво като повярвай ми въобще не те критикувам а споделям мнение. Например наистина можеше да пропуснаеш, че ти трябват пари за море най-малкото защото на всички нас ни трябват пари за нещо и именно поради тази причина пишеме тонове съдържание и го публикуваме както във форума така и по разни блогове и сайтове и т.н.

Ти си откровен и си казваш нещата в прав текст но понякога е по-добре да бъдеш малко по-дипломатичен в изказа и желанията си, да се държиш на ниво макар, че си млад и вероятно без опит при изложението на трудът ти. Надявам се, че твоето влечение към компютрите и в частност уеб програмиране не са временни увлечения а нещо, което искаш да практикуваш професионално. Развивай се и използвай това, което форума Предпримеач може да ти предложи както колегата те посъветва има пазар, в който да предлагаш услуги има и вариант да помогнеш със съвет на някой от нас за нещо, което ни обягва пък ти го знаеш. Не гледай само кинтите ами и вероятноста да се подържаш добри връзки с интелигентни дами и господа имащи сходни на твойте интереси било за програмиране, уеб дизайн, афилиейт маркетинг и прочие.
 
Последно редактирано:
От: Намиране на клиенти

Благодаря ти за мнението, оценявам го :) По принцип съм общителен и приятелски настроен човек и дори с първия си клиент още подържаме приятелство, и съм горе-долу сигурен, че мога да се справя. Това с парите беше точно някакси по-приятелски настроен да бъде пред вас, но не ми се получи... За жалост се допускат грешки в живота, но пък точно от тях се учим :) И не гледам и само парите... това просто ми доставя удоволствие по един или друг начин и планирам и точно програмирането да ми е профисионалната посока след време. Аз обичам и да си създавам така наречените "връзки" или по-точно колеги... Т.е хора с сходни интереси с които да обменяме опит и да си помагаме, дори и да се сприятелим. Даже и днес се намерих с човек занимаващ се точно с web и просто хората отказаха да ни слушат и си заминаха, защото ние за тях говорихме на някъв чужд език :D. И така де, имам време да осъвършенствам така да кажем дипломатическата комуникация :) Благодаря ви помоща! Тези дни ще пиша в форума за freelance и ще видим какво ще се получи :)

Лека и спокойна вечер!
 
От: Намиране на клиенти

Клиент трудно може някой да ти намери готов. Има прекалено много предлагане. Основната грешка на повечето програмисти е че не се специализират, ами маат на сичко. Дори и къстъм ЦМС-и правят.

Пише се 'web development'.

Огледай се какво се търси най-много или за най-много пари, помисли дали ще се търси и след 1-2-3 години. Ако 'да', цели се натам, намести се в тълпата с гладни и почвай да разбутваш с лакти :) .
 
От: Намиране на клиенти

О явно съм сгрешил в бързината си, за което се извинявам. Това го знам... затова и съм тук да търся. Пренасочихаме от уеб-туриста и така :) Дано намеря нещо :) А маането на всичко помага да разбереш кое най те влече според мен :D :)
 
Re: От: Намиране на клиенти

О явно съм сгрешил в бързината си, за което се извинявам. Това го знам... затова и съм тук да търся. Пренасочихаме от уеб-туриста и така :) Дано намеря нещо :) А маането на всичко помага да разбереш кое най те влече според мен :D :)
Определено ще намериш. Дебни за подобни неща във форума и по-специално във секцията там - за фрилансване. Много добре ще се получи, ако направиш и една хубава статия - да видят хората, че разбираш с едно линкче към изградена и добре структурирана оферта от пазара (твоя, естествено). Малко класически маркетинг - привличане на внимание и затваряне на сделка. Нищо сложно. Ще ти даде и малко опит в тази насока.

Ако държиш, може да помогна с това. Последните 2 седмици помогнах така на 2 мацки да започнат с писане на статии. И съм много доволен, че нещата при тях потръгнаха. Ще се радвам при всеки със желание и амбиция да се получава така.

Радвам се, че от уеб-ториста са ни препоръчали. Благодарско на колегите там. :)
 
От: Намиране на клиенти

Аз мисля сега да завърша 2 системи(за новини и нещо като nagradite.net) и да ги пусна на пазара тук и в други сайтове. Проблема е че не съм много по писането на статии, новини и прочие...просто не съм добър и нямам усета за нещата, но ще се оправя по единт или друг начин. Но и към теб ще се обърна, щом си предложил :) plamba.dobrev ми е скайпа, намери ме :)

Аз съм си доста зарибен турист, там се пиша izkufeliq, може да ме знаеш :p
 

Горе