Необходимо оборудване за изграждането на сървър

Дискусията в 'Наети Сървъри и VPS' стартирана от InvestSolution, Авг 13, 2014.

 1. deanski

  deanski Member

  Рег.:
  Юли 24, 2014
  Съобщения:
  235
  Харесвания:
  7
  Точки:
  18
  От: От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Пииииииииииич ти верно ли си вярваш? Я вземи поразучи малко материята... По какво ги сравняваш показателите на сървърите ? По това колко GB е харда ли? Или колко памет има? :)
   
 2. Unwise

  Unwise Well-Known Member

  Рег.:
  Март 7, 2009
  Съобщения:
  1,879
  Харесвания:
  257
  Точки:
  83
  От: От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Процесор и RAM основно, като трябва да се съобразяват не само GHz на процесорите, а производителността им (някои процесори с висок показател Ghz имат по-ниска производителност от такива с по-нисък показател за GHz), а при RAM паметта се съобразява освен размера, също и скоростта на работа с тази памет (при по-интетнзивна работа на сървъра).
  Ако говорим за интензивно променящо се съдържание от потребителите (социални мрежи), може би трябва да помислим за харддиск (или SSD) с по-бърза скорост на писане (скоростта на четене по принцип си е по-бърза).
  Ако всички потребители работят с общо количество данни, то може това да се изнесе в по-голям RAM блок, който през определено време да се записва на устройството за постоянна памет (вероятно харддиск). Ако питате за пример, това са онлайн игрите като MU, Ragnarok и тем подобни. Играчите играят на една обща карта (едни играят на една, други на друга) и споделят общо пространство, което представлява просто набор от данни описващи картата и нещата на нея.
  Ако имате сайт със статии или таблици/статистики/резултати от нещо (нереалновремеви спортни например), които по принцип рядко или никога не се променят, е желателно да се наблегне на харддиск кешираща система (повечето web сървъри имат поне един вид модул за това), т.е. взимате сървър с бая по-голям харддиск за сметка на процесор и RAM, които може и да са по-слаби.
  Ако ще говорим за торент тракери и други с интензивни заявки, то освен за сървъра, трябва да се помисли и за рутера преди него, който трябва да може да понася толкова паралелни (едновременни) заявки.
  Вариантите са бол. Зависи какво ще е предназначението на сървъра.
   
 3. ktomov

  ktomov Premium

  Рег.:
  Ян 22, 2010
  Съобщения:
  2,707
  Харесвания:
  515
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  @Unwise, тази тема сме я дъвкали с теб преди време. Остави, не си заслужава. Не, че не е приложимо в който и да е било случай, но в конкретният случай, разговаряш с хардуерен специалист, който се закачи за 5 доларовият впс от DO, и с дедикейт селър, чиято работа е да стартира машината.

  Накратко, загубена кауза. Както явно се явяват не малка част от темите в последно време.
   
 4. Unwise

  Unwise Well-Known Member

  Рег.:
  Март 7, 2009
  Съобщения:
  1,879
  Харесвания:
  257
  Точки:
  83
  От: Re: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Моята кауза е свободата от клишетата. Ако човек е изобретателен и пресметлив, може и от стар тостер да създаде нещо велико. Естествено, човек трябва да има желание да се учи и да не се връзва на рекламни статии, в които ти се обяснява как ти нищо не можеш и всичко трябва да оставиш в ръцете на техните специалисти.
  Ако говорим за средностатистически не прекалено товарещ сайт, не е проблем да ползваш някакъв споделен хостинг или наети/виртуални сървъри от него, но ако говорим за сериозна фирма, тя няма как да си позволи фирмените ѝ данни да се управляват/ползват от трети неизвестни за фирмата лица (фирмата клиент няма информация за админите на хоста и няма право на дума при наемането и уволняването им). Без значение от сертификатите на колоцентъра или хостинг компанията, изцепки с изтичане на информация винаги могат да станат и особено като съпоставим една работна (дори на специалист) заплата и данни за бизнес за хиляди. Ще цитирам част от изказването на един от писалите в темата, с която съм абсолютно съгласен:
   
 5. deanski

  deanski Member

  Рег.:
  Юли 24, 2014
  Съобщения:
  235
  Харесвания:
  7
  Точки:
  18
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Абе хора, никой не е казал, че не става, а че не е рентабилно. Ако ще правиш сървър за какъвто и да е сериозен проект - ще ръсиш пари няма как. Никой не е казал, че не можеш и вкъщи да си вземеш една втора употреба пентиум4, да си сложиш линукс и да продаваш хостинг. Но си плащате на хостинг провайдъри нали? Аде стига сте се занимавали глупости. Ако толкова нямате да отделите пари за сървър и колокация просто тази работа не е за Вас. Явно нямате представа как се прави сериозен проект. ДА - хостването вкъщи/мазето/тавана става, но в случай, че проекта не е сериозен. Например - разработвате нещо в начален стадий и не ви трябва колокация/дедикейтед. Аз така например си разработвам малки php проектчета, за които не само нямам отделна машина ами и карам на виртуална такава.

  Съвета ми е да попрочетете малко кое как и защо се реализира така и тогава да ми говорите за колокирането вкъщи с домашен интернет от 20лв... А темата за 20 левовия VPS изобщо пък няма да я коментирам - това си е чист маркетингов трик. Като си вземеш един такъв мислиш ли, че това чудо ще има по-голяма производителност от нормален хостинг план? Защото мен силно ме съмнява... Освен това VPS-те имат едни други недостатъци, като например swap-а ама да не издребняваме... прочетете малко , пак казвам.

  Edit: Ти май не знаеш какво означава дедикейтед сървър, а? Следното е следствие от твоите думи, цитирам:
  А и затова си има сертификации за сигурност на данните, договори с неустойки за милиони, репутация на фирмата... Аз имам достъп до сървъри, които изкарват стотици хиляди, да не казвам милиони и хората имат доверие. Ама ти понеже си българин и си пееш как така ще дадеш достъп на някой да ти види машината... Ми гледай си я сам у вас.
   
 6. glndrk

  glndrk Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 1, 2011
  Съобщения:
  1,382
  Харесвания:
  57
  Точки:
  48
  Професия:
  IT Support
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Това е въпроса кое е по рентабилно. По мои сметки, собствения сървър се изплаща на втората година и от там нататък ти излиза без пари. И то смятано на базата на 80$ план дето беше предложен в началото... И то не за някакъв измислен сървър ами за u1 със XEON E5 и 8GB рам...
   
 7. deanski

  deanski Member

  Рег.:
  Юли 24, 2014
  Съобщения:
  235
  Харесвания:
  7
  Точки:
  18
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Да де, и аз това говоря - по-рентабилно е да си вземеш p4 и да си бацаш нета от вкъщи. Човека иска СЪРВЪР. Мисля, че това беше достатъчно за да се прекратят всякакви измислици от типа на "я си купи един домашен комп и си го конфигурирай". Такива "услуги" не живеят дълго.

  Едит: Да, ако имаш собствен сървър от друга страна ще трябва да си закупиш лиценза за Windows-a, който никак не е евтин. Отделно ще трябва този сървър да "седи" някъде (колокира). За което пак се плащат такси (наем). При стартиращи проекти е доста по-изгодно да се наеме сървър отколкото да си купуваш сам ще ти кажа и защо.

  1. Ако проекта не потръгне няма да се чудиш какво да правиш после самият хардуер.
  2. Оставаш си с един лиценз за Windows Server
  3. Ако са ти необходими допълнителни лицензи си ги купуваш отделно (например MSSQL)

  За горните 3 неща ще трябва да се бръкнеш доста сериозно НАВЕДНЪЖ, докато при наетия сървър ще е необходимо да плащаш само месечна такса.

  Нормално е при дългосрочно планиране наетото да ти излиза по-скъпо от собственото. На този принцип работят и компаниите, които отпускат стокови кредити - нормално е едно нещо което го изплащаш 12 месеца да излиза по-скъпо от нещото, което го изплащаш наведнъж.

  И още нещо. Ако си наемеш сървър и нещата ти потръгнат - просто купуваш си собствен такъв, мигрираш върху него и си му оставаш собственик. Има обаче няколко неща, които трябва да имаш предвид - ако ти се скапе твърдия диск - трябва да си купиш нов, и сам да си го замениш или да го изпратиш по пощата и хората, които обслужват дейта центъра да ти го сменят срещу такса. Ако си с нает сървър подмяната на повреден диск се включва в цента БЕЗПЛАТНО. Мога да изброявам още много за предимствата на наетия сървър...
   
  Последно редактирано: Авг 22, 2014
 8. glndrk

  glndrk Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 1, 2011
  Съобщения:
  1,382
  Харесвания:
  57
  Точки:
  48
  Професия:
  IT Support
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Зависи. Някои от най-големите БГ форуми живеят "в къщи"(нямам предвид, че са мои или са у нас), а че сървърите им са при собствениците им.
  Отделно ако си ИТ фирма, нищо не ти пречи, да си сложиш един сървър в офиса, да си го поддържаш и т.н. Всичко ти е на една ръка разстояние.
  А ся с тази 100Мбпс (че и по нагоре) оптика дето е навсякъде и с нета няма да имаш проблеми...

  П.С. Ако говорим за БГ, нито банковите сървъри, нито на институциите са на колокация, всеки се оправя какво може. Най-вероятно щото никои на никои не вярва :)
   
 9. VMiloykov

  VMiloykov Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 20, 2012
  Съобщения:
  1,884
  Харесвания:
  151
  Точки:
  63
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Не е така. Имаш разходи за ток, интернет, когато се развали нещо трябва да го смениш, имаш разходи за поддръжка на сървъра, понеже до колкото виждам ти със сигурност няма да успееш сам. Когато ти гръмне нещо ще трябва да го сменяш и хоп още няколко стотин лева са заминали, като сложиш и разходите за сис админ, за ток, за интернет и за развалени части, то да си поддържаш твой собствен сървър ти излиза много по-скъпо от колкото да си наемеш.
   
 10. glndrk

  glndrk Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 1, 2011
  Съобщения:
  1,382
  Харесвания:
  57
  Точки:
  48
  Професия:
  IT Support
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Колега, ние правиме и поддържаме сървъри, така, че дали ще успея не е въпрос на коментар. Отделно имаме и сървъри 'коколирани' в офиса. И знам колко им струва поддръжката... [emoji2]
  Да не говорим и че повечето черколяк на сървърите е с по 60 мес гаранция.
   
 11. VMiloykov

  VMiloykov Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 20, 2012
  Съобщения:
  1,884
  Харесвания:
  151
  Точки:
  63
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  След като каза, че трябва да ходиш до Америка за всяко нещо по него и попита как може да се прави отдалечено... :D :D Успех със сървърите.
   
 12. deanski

  deanski Member

  Рег.:
  Юли 24, 2014
  Съобщения:
  235
  Харесвания:
  7
  Точки:
  18
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Тук има ли икона на човече, което се пляска по челото? Ако има - ПЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯС.
   
 13. s1yf0x

  s1yf0x Well-Known Member

  Рег.:
  Юни 12, 2012
  Съобщения:
  2,381
  Харесвания:
  876
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  System administration
  Място:
  Sliven/Sofia
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Явно IPMI модула го нямат като чарколяк в тяхната номенклатура :D
   
  VMiloykov харесва това.
 14. VMiloykov

  VMiloykov Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 20, 2012
  Съобщения:
  1,884
  Харесвания:
  151
  Точки:
  63
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Аз бих сложил това, по-силно е :cry:

  Да, хаха :D
   
 15. deanski

  deanski Member

  Рег.:
  Юли 24, 2014
  Съобщения:
  235
  Харесвания:
  7
  Точки:
  18
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  ИЛО, АйДРАК...
   
 16. s1yf0x

  s1yf0x Well-Known Member

  Рег.:
  Юни 12, 2012
  Съобщения:
  2,381
  Харесвания:
  876
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  System administration
  Място:
  Sliven/Sofia
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  добре де, разбрахме че ползвате само марков хардуер, сега трябва ли да изброяваме за всеки един вендор как се казва ?!? Айде вземи RSA и AMT.... ей слезе Господ на земята да ни учи как се чете Евангелието.
   
 17. deanski

  deanski Member

  Рег.:
  Юли 24, 2014
  Съобщения:
  235
  Харесвания:
  7
  Точки:
  18
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  Като цяло KVM , но няма значение как се казва :)
   
 18. $INeed$

  $INeed$ Well-Known Member

  Рег.:
  Март 10, 2007
  Съобщения:
  2,585
  Харесвания:
  253
  Точки:
  83
  Бате, ако кажеш ое веднъж, че си си кацнал на мястото, ще е сефте. Разбрахме, че сървърите ви могат да правят и мусака, но дай повече съвети и препоръчки, за да изглежда, че наистина си от 4тия райх, а не ни казвай колко е велико там, :)
   
 19. glndrk

  glndrk Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 1, 2011
  Съобщения:
  1,382
  Харесвания:
  57
  Точки:
  48
  Професия:
  IT Support
  От: Необходимо оборудване за изграждането на сървър

  :) а KVM и ИЛО, АйДРАК... Кво е? Нещо свързано с НЛО ли? :)
   
 20. coolice

  coolice Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  12,248
  Харесвания:
  658
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  http://www.pc-freak.net/blog/ipmi-ipkvm-ilo-idrac-remote-management-interfaces-server-pc-bios-level/


  [​IMG]


  [​IMG]
  Накаратко - все едно че си на локални монитор и клавиатура даже биоса може да си настроиваш на сървъра...


  В една тема в която спорихме за малките лаптопи за работа и за това за таблета технично ти подхвърлих че на андроид IDRAC (Integrated Dell Remote Access Controller) изплю грешка на виртуалната конзола и проблема мисля е джавата на андроида не мисля че е в Делл... и че ако зависите от админ който е на разходка в планината и сте му купили таблетче 7 инча (въпреки че го смяташ за устроиство за истинкса работа) щяхте да го чакате да седне на нормален компютър..... с устоиство за НЕ истинска работа като едно 11.6 лаптопче на еисър (с амд) щеше да я свърши за нула време особено пък ако е админ на мискирана среда linux сървъри vmware сървъри (някой vmware тулове ги има само за уиндоуд все още) за андроид въобще забрави... на нетбука може да си има дуал / трипъл буут каквото го кефи

  Аз сега знам че може да се върши на 10ка нетбук с който ходя навсякъде просто е неудобно малко на 10ка но може да се работи а на таблет не може и изразих мнение че на 11.6 ще ми е по удобно да знам че мога да си свършя всичко ти си спореше за таблета как бил по истинско устроисво по истинска рабоа => таблета е за аматаьори админи, с нетбука може да си свършиш цялата работа (затова твърдях че таблетите не стават за истинска такава....
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice