Нови данъчни изисквания за онлайн магазините

Дискусията в 'Онлайн Магазини' стартирана от Svetlin Krastanov, Септ 28, 2018.

 1. Svetlin Krastanov

  Svetlin Krastanov New Member

  Рег.:
  Септ 28, 2018
  Съобщения:
  23
  Харесвания:
  6
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  НОВИ ДАНЪЧНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОНЛАЙН МАГАЗИНИТЕ

  В Държавен вестник, брой 80 от 28.09.2018 г. са публикувани изменения към Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства („Наредбата“), с които се въвеждат нови изисквания към онлайн магазините.

  Въвежда се изискване за лица по чл.3 от Наредбата, които извършва продажба на стоки или услуги чрез електронен магазин, независимо дали използват собствен домейн, нает домейн или домейн на друго лице, предоставящо платформа за извършване на продажби в интернет, преди започване на дейност по продажби на стоки/услуги чрез електронен магазин да подават информация по електронен път с квалифициран електронен подпис по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс чрез електронна услуга в Портала за е-услуги на НАП, достъпен на интернет страницата на НАП, съгласно приложение № 33 към Наредбата.

  Информацията по-горе следва да се подава към НАП отделно за всеки електронен магазин, чрез който се извършват продажби. В случай на промяна на данните актуална информация следва да се подава в 7-дневен срок от настъпване на промяната.

  При прекратяване на дейността по продажби на стоки/услуги чрез електронен магазин информация за това обстоятелство се подава до НАП 7-дневен срок от прекратяване на дейността.

  Лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, ще бъдат длъжни да съхраняват в сроковете по чл.38, ал. 1 от ДОПК създаваната чрез софтуера на електронния магазин информация (текуща база данни и архивни копия на базата данни) и при поискване от органите по приходите да осигурят достъп до нея с възможност за експорт и копиране на данни.

  Новите изисквания влизат в сила от 29.12.2018 г. Лицата, които осъществяват търговска дейност чрез електронен магазин към 29.12.2018 г. ще трябва да подадат информацията към НАП не по-късно от 29.03.2019 г.

  За да научите повече за актуалните ДДС въпроси и новости за електронната търговия от 2019 г., заповядайте на семинара на Данъчна Академия „ДДС при електронната търговия“ на 25 януари 2019 г. в Интерпред – София. Повече информация и записвания на: https://taxacademy.bg/p/vat_ecommerce

  Правна бележка: Тази публикация не е данъчна консултация и авторът не носи отговорност за пропуснати ползи и/или настъпили вреди на базата на предприемане или непредприемане на действия във връзка с публикацията.
   
  Последно редактирано: Дек 20, 2018
 2. zoomaniak

  zoomaniak Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 4, 2011
  Съобщения:
  1,066
  Харесвания:
  275
  Точки:
  83
  Баси :) става все по интересно.
   
 3. KISS

  KISS Active Member

  Рег.:
  Ноем 8, 2009
  Съобщения:
  872
  Харесвания:
  129
  Точки:
  43
  Някой знае ли каква им е дефиницията по-точно на фразата "електронен магазин"? Примерно има статични сайтове където виждайки телефона им, може да се обадиш и да поръчаш нещо и да ти го пратят. Това електронен магазин ли е?
   
 4. zoomaniak

  zoomaniak Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 4, 2011
  Съобщения:
  1,066
  Харесвания:
  275
  Точки:
  83
  Не е - статичните сайтове не са. А и виж те използват фрази / тема на вид търговия - знаете какво е електронна търговия в чистата и първична форма. Това са си сайтове с колички - регистрация и база от данни и т н...
   
 5. petya77

  petya77 Well-Known Member

  Рег.:
  Март 29, 2010
  Съобщения:
  1,215
  Харесвания:
  563
  Точки:
  113
  Професия:
  Front End Developer
  Място:
  International
  Цитат от уикито:
  Имам статични страници, в които предлагам продукти. Извършвам електронна търговия. След като нямам физически магазин, но имам посочен телефонен номер в уеб сайта, предполага се, че този сайт е посредник - виртуален магазин. :)

  Интересното е, че в България електронната търговия вероятно ще "проредее" за малкия бизнес, освен ако не се регистрират фирми в други ЕС държави, където изискванията за този тип търговия са "по-меки".

  П.С. Ако не се засягат сайтовете без база данни или със софтуери, трябва да уточнят, не да шашкат дребните търговци... :)

  Подавам месечни декларации в данъчното чрез техен софтуер (в Словакия). Е-подписът не е задължителен.
   
  Последно редактирано: Септ 28, 2018
 6. zoomaniak

  zoomaniak Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 4, 2011
  Съобщения:
  1,066
  Харесвания:
  275
  Точки:
  83
  Петя :) - НАП не шашка никой... просто НАП гледа на Електронната търговия от техническа гледна точка - не от терминологична. Винаги гледайте техническата страна на търговията. Щом имате съхранение на продажби, клиенти и т н - в електронен формат / вид сте длъжни да вземете в предвид новите изисквания на НАП. Но това не касае Дребните търговци - касае всички, които имат външно счетоводство - щото ще им се вдигне разхода - обикновено такива административни врътки - нови врътки - натоварват счетоводните къщи / счетоводителите и те вдигат таксите и т н..........

  Но ако си имаш счетоводител на заплата при теб / бизнеса сътресението е минимално.
   
  petya77 харесва това.
 7. petya77

  petya77 Well-Known Member

  Рег.:
  Март 29, 2010
  Съобщения:
  1,215
  Харесвания:
  563
  Точки:
  113
  Професия:
  Front End Developer
  Място:
  International
  Терминологията би трябвало да им е приоритет за адекватно виртуално присъствие. :)
   
 8. zoomaniak

  zoomaniak Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 4, 2011
  Съобщения:
  1,066
  Харесвания:
  275
  Точки:
  83
  Те си общуват само със счетоводители и езика им е само технически. Нищо друго не ги вълнува освен техният вътрешен свят и система, която е създадена предимно за счетоводители.

  Съответно правилното счетоводно експертно мнение е от МНОГО СЕРИОЗНО значение за всеки търговец.

  Всеки може да им зададе официален въпрос в писмена форма и получава изходен номер на запитването си. Щом ти отговорят - значи имаш официален отговор и нищо над него не стои като тълкуване.

  Опитайте - въпросите са без ограничаване.
   
 9. Svetlin Krastanov

  Svetlin Krastanov New Member

  Рег.:
  Септ 28, 2018
  Съобщения:
  23
  Харесвания:
  6
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  Здравейте!

  Съгласно Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), „Електронен магазин“ е интернет-сайт, чрез който се извършва продажба на стоки/услуги чрез сключване на договор от разстояние по чл. 45 от Закона за защита на потребителите и който има вградена функционалност за избор, включване и изключване на стоки/услуги в потребителска кошница, за въвеждане на информация за купувача, адреса на доставка и за избор на метод за плащане.“
   
  KISS харесва това.
 10. kaiba_corp

  kaiba_corp Member

  Рег.:
  Февру 22, 2012
  Съобщения:
  52
  Харесвания:
  7
  Точки:
  8
  А какво става когато при една проверка на сайта (в базата данни) са влезли (да речем) 1000 поръчки за даден месец, но при следните 3 обстоятелства:
  1.) От тези 1000 поръчки - 50 човека не са си вдигнали телефона за потвърждение изобщо и следователно нищо не им е изпратено по куриер...
  2.) От оставащите 950 поръчки - 70 човека не са си взели пратките от куриера въобще и следователно не са ги заплатили чрез наложен платеж, изплатен като пощенски паричен превод...
  3.) От оставащите 880 поръчки - 30 неща не са били налични по една или друга причина...

  И така реално в базата на сайта има 1000 поръчки влезли, но реализираните продажби от тях са само 850, защото другите 150 реално или не са изпратени или не са взети...

  Ще ви глобят ли с презумпцията, че сте направили 1000 поръчки според базата данни или според платформата, а пък отчитате 850, защото те реално са толкова?
   
 11. TheEntrepreneur

  TheEntrepreneur Active Member

  Рег.:
  Дек 2, 2012
  Съобщения:
  405
  Харесвания:
  55
  Точки:
  28
  Интересно защо са решили фискалните устройства да станат задължителни за е-магазините вече...
   
 12. sstankov

  sstankov Active Member

  Рег.:
  Септ 29, 2013
  Съобщения:
  591
  Харесвания:
  92
  Точки:
  28
  За да е сигурна засечката със куриерските фирми например ?
   
 13. sstankov

  sstankov Active Member

  Рег.:
  Септ 29, 2013
  Съобщения:
  591
  Харесвания:
  92
  Точки:
  28
  Нямаш ли възможност за промяна статуса на поръчката ? Например от “поръчано” в “подготвя се” и “изпратена”? По същият начин има и “отказана”. Поне на Presta Shop, от версия 1.4 го има.
   
 14. Wllb

  Wllb Active Member

  Рег.:
  Март 28, 2016
  Съобщения:
  159
  Харесвания:
  72
  Точки:
  28
  Учудва ме спокойствието и готовността на всички да приемат тези промени без възражение. Съгласявате се да давате свободен достъп до информация, която не е във Ваш интерес да попада в чужди ръце. За целите на контрола на оборотите, НАП нямат полза от Вашите продуктови и клиентски бази, нито пък имат ресурса да обработват тази информация освен ако не става въпрос за назначена детайлна ревизия. Те нямат също ресурса да я опазят, но пък имат възможност да я предоставят, на който я пожелае.
  Вие пък имате възможнност да манипулирате тези данни, както си искате преди да ги предоставите. Тези, които имат какво да ги крият задължително ще го правят. Можете дори да ги загубите ако решите.
  НАП и в номента има пълната свобода да следи куриерски, банкови и всички други парични потоци, т.е. тези данни не им дават нищо в повече.
   
 15. devilx

  devilx Well-Known Member

  Рег.:
  Окт 14, 2008
  Съобщения:
  1,871
  Харесвания:
  148
  Точки:
  63
  чудно какво ще стане примерно ако имам поръчка през телефона? Или какво ще стане ако ми върнат пратката след 5 дена.. или ако не я вземат и платя 8 лева за доставката?
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice