Ново начинание - дивидентно портфолио (fixed income)

Аз тия дни продадох всичко.Сега очаквам спада надолу.През това време продавам put опции.Между другото за да търгуваш с опции не е нужно марджин акаунт,нито 25к,трябва да се поизлъже при въпросите за доход и опит.
 
  • Like
Реакции: Ivo_
За някои позиции поизбързах,но като цяло засега съм доволен от резултата и ще поизчакам да видя ще има ли спад.Само тесла ме изненадаха,не очаквах да стигнат 200 долара,очаквах да има спад,по форумите чета че и другите са очаквали същото и има доста изненадани.
 
Бих пазарувал повече, но набих доста пари другия акаунт с TSLA и още в ETH валидатора. Tрейдърския акаунт го смалих на нищожна сума.

Та само с каквото остане от други неща и на заплата. Колкото повече търгуваш толкова по-голям риск и се радвам, че намалих тази дейност.

“Portfolio turnover is a good indicator of risk/return indicator.”
 
И аз акумулирам на спадовете, има неща на много приятни цени в момента и е добър момент за пълнене на кошницата - тук там виждам и цени от 2012-та да се появяват, което е преди ерата на лесните стотинки, та... :) големи и стабилни компании с дивидент >= 5% в момента не са за изпускане, естествено както @metaverse обича - с DCA
 
@Ivo_ голямо мазало е с тоя данък.

Ето пример за януари, където не всички дивиденти им е начислен данък. Както споменах по-горе само на "ordinary dividend" са ми начислили.

Например CMCL няма никой, защото не е САЩ или Канада.

Единия дивидент от AQN също няма.

На FRG пък ordinary-то си има.

Screenshot 2023-02-09 at 13.43.51.png

Интересно дали НАП биха се занимавали да правят проверка за такива суми и дали изобщо ще хванат пропуск. Те и без това доколкото знам физическо лице го проверяват единствено по сигнал.

In any case, мисля, че ще трябва да напиша скрипт, който да парсва отчета. Абсурд да седна да ги проверявам допълнително 1 по 1 в края на годината или да занимавам счетоводителката да верифицира.

Едит:
- Което пък ме навежда на мисълта в някакъв етап да прехвърля част от портфолиото в индекси като $SCHD. Ще е след време де, защото искам да е определен процент от портфолиото, а 100 бройки за $SCHD са си пари.
- Друг вариант да пусна марджин за да купя чрез опции и да продавам разликата в бройката, която искам да си оставя за да държа процент.
- С индекс много ще се опрости данъчното изчисляване.
 
Ами моя счетоводител ми иска таблица с инфо, където на годишна база получени дивиденти от всяка компания и колко има предварително удържани данъци. Ако е под 10% - плащам на НАП разликата.
Ама досега ми е било все около десетина компнии и то в повечето случаи в Револют, където не е удържано нищо и беше лесно.
Сега като гледам как вървят нещата, чакам да видя дали от IBKR ще дадат някаква по-читава извадка за 2022 иначе ще трябва да се проверява на ръка. В случая няма да е съвсем на ръка, ама в excel ще играе match-ване. Би трябвало да е лесно, щото имаш една колона получени дивиденти и една колона с платени данъци и гледаш само сумата за годината.
 
Няма по-читава извадка. CSV им е най-оптималното.

С ексел е вариант, но аз ще предпочитам нещо да плюе данните директно за НАП в техния формат и ние само да го качваме. Както правеше това: https://github.com/doino-gretchenliev/revolut-stocks

В случая иди им обяснявай, че AQN имат два дивидента и на единия не ми е начислен данък.
 
В случая иди им обяснявай, че AQN имат два дивидента и на единия не ми е начислен данък.
Нали това ти обяснявам, че никой не го интересува колко дивидента има дадена компания. Иска се приход от дивидент за годината и удържан предварително данък. Сумираш и това е. Слагаш си една проверка дали удържаната сума е под 10% и ако да - колко трябва да платиш на НАП и готово.
Това в случай, че и твоя счетоводител приема, че данъка е 10% де.
 
Колко се дължи зависи от коя държава идва и дали има СИДДО. Няма общо правило за чужбина.
 
Не мисля, че ще получиш дивидент от държава извън СИДДО-то, тъй че това в случая не влияе изобщо.
Аз вече няколко пъти пиша, ама никой нищо не казва, което е станно. Доход от дивидент (за който не е платен данък предварително) от чужбина , който се плаща у нас е:
а) 5%
б) 10%

И ако е 5% - проверено ли е?

п.п. защото аз съм показвал това тук https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/okonchatelen-danak-varhu-dohodi/dividenti#dividenti1
и си пише 5%, ама както казах - счетоводителите ме отрезаха. :) Та досега съм плащал 10, ама ако може да мина с 5% ще съм доволен. :)

и пп2: у нас си се дължи едно и също, а както вече сам виждаш, в зависимост от държавата ти се удържа различно при излпащането на дивидента. Тъй че относно НАП - не зависи от коя страна получаваш приход, и СИДДО-то те засяга дотолко, че да не платиш втори път данък.
 
Последно редактирано:
И тази вечер не издържах и напазарувах. :)
Оправих си PADI-то, спрямо преди разпродажбата миналия месец и вече е $882.

Нови позиции в SO, SBRA и ARI (тази си я върнах след продажбата).
Взех си още от WBA и LAND.

Та така :)

Обедна редакция: да не стават 3 поредни мои поста, просто ще редактирам. На пре-маркет взех малко PFE и ENB. PADI-то прескочи $900 :)
 
Последно редактирано:
Това са моите последни движения.

STX заместих с MMM - малко по-висок дивидент и dividend growth. Също позицията ми беше доста напред. Ако падне към $60-65 може пак да си взема за суинг.

Screenshot 2023-02-17 at 14.12.10.png

Screenshot 2023-02-17 at 14.18.09.png
 
STX заместих с MMM
Мерси за идеята и аз се включих.
1676711630393.png

INTC се мандахерца петъчно около 27.5, ама няма пари. Ще взема да заредя едни целеви да седят в засада.
 
Умрях си от яд. Интел обявиха по-слаби резултати и можеше да се вземе на около $27, ама нямаше вече как да вкарам пари
И ето месец по-късно, можеш да вземеш вероятно и под $25. Очаквано срязват дивидента.
 
И ето месец по-късно, можеш да вземеш вероятно и под $25. Очаквано срязват дивидента.
Пак нямам свободна пара в акаунта. А в революта ми свърши лимита за превалутиране :(
 
Ми то дивидента вече не е примамлив под 1,8% идва. Вариант е да падне цената на акциите, за да стане по-примамлив, но пък може и цената да тръгне нагоре, защото за дългосрочно това действие е добре за финансите им. Тогава пък съвсем няма да мяза на нищо дивидента, ама кой знае..
 

Горе