Нов Суперкомпютър на ЕС в София???

Тоя суепркомпютър дали ще успее да спре индийските и пакистанските спамери в предприемач?

Тоя суепркомпютър дали ще успее да спре индийските и пакистанските спамери в предприемач?
Ще се вържем към него директно. :) Няма да успее. А и е за целите на държавата. :) Там се иска супер сили, за да се получи нещо.

Суперкомпютър виждам като най-голям смисъл, ако с него успеят да направя цялостно, централизирано електронно правителство. Да, ще вземат не малка част от него (още не съм запознат с това какво ще успее да обработва на база текущи, реални заявки), но това би създало по-позитивни нагласи. Естествено, не е само това, трябва да се хване сериозен екип от девелопъри и админи, за да сглобят цялото нещо. Като им гледам някои административни сайтове, направо си има нужда от едно цялостно обновяване на всичко и какъв по-хубав момент от този, вече имат и техниката, с която да го държат. За жалост това нещо, ще съкрати много позиции по държавните администрации. Като пиша "за жалост", имам предвид за тях. Ние като потребители и IT-та, каквито сме във форума, ще е върхов момент в развитието на държаната администрация и обслужване. И ако може да не е само Информационно обслужване в играта. :)

И ако може да не е само Информационно обслужване в играта. :)

E тия ако може да ги забранят със закон най-добре, да се свършат веднъж завинаги мъките им ... Няма такова чудо. Аз не знам 1 обществена поръчка да са направили като хората и да са спазили всички изисквания.

E тия ако може да ги забранят със закон най-добре, да се свършат веднъж завинаги мъките им ... Няма такова чудо. Аз не знам 1 обществена поръчка да са направили като хората и да са спазили всички изисквания.
Тия дни имах разговор с тях. Защото не съм се бил сетил, че ел. подпис на Stamp върви само с IE, на портал, който те поддържат. На другите браузъри били счупени сертификационните връзки, или нещо такова. И им казах, че ако няма да поддържат другите, явно не чак толкова използвани според тях, браузъри, поне да го напишат на страницата, преди да се опитваш да правиш каквито и да е логин изпълнения. :) И това е се води за сега адекватно ел. правителство, така де, парче от него. :)

В картофите е истината.
Не е по темята, ама тая година картофи под левче килограма не съм видял, а преди си беше нормална тази цена. Може би е станал доста печеливш този бизнес.

Става дума за Discoverer в Sofia Tech Park. Има обаче една важна подробност: по ранните публични анонси през 2019 проектът беше представян като инвестиция за 18 млн. евро, от които 12 млн. евро от България и 6 млн. евро от Европейската комисия. При официалното откриване през 2021 EuroHPC вече описва системата като финансирана с около 11,5 млн. евро съвместно от България и EuroHPC JU. Тоест числото 18 млн. евро е публично свързано с проекта, но официално за въведената машина по-късно се цитира и по-ниска стойност.

Основните спецификации на Discoverer са:

• 4.5 petaflops Rmax и 6 petaflops Rpeak.
  • Базиран е на Atos BullSequana XH2000 и включва 12 racks.
  • Има 1128 compute nodes, като всеки node е с 2 × AMD EPYC 7H12, 64-core процесора. Това прави общо 2256 CPU и 144,384 процесорни ядра.
  • Общата RAM памет е 300 TB.
  • Има 2 PB бързо DDN storage.
  • Оригиналната машина е без GPU; EuroHPC я описва като система с една изчислителна CPU partition.
  • Свързаността е 200 Gbps InfiniBand HDR на link / per node според официалната документация.
  • Захранването е подсигурено с 1 MW UPS, а целият комплекс тежи над 30 тона.
  • При пускането си през 2021 е бил №91 в TOP500.

И още нещо важно: през 2025 системата беше надградена до Discoverer+. Тази AI надстройка добавя 4 × NVIDIA DGX H200, общо 128 H200 GPU, 4.5 TB обща GPU памет, 8 TB системна памет и мрежова свързаност до 400 Gb/s per link. Тоест ако питаш за днешните възможности на машината в София Тех Парк, вече не говорим само за първоначалния Discoverer, а за по-силна версия с сериозен AI капацитет.

Това е според ChatGPT

Бате, ти май не си чукал яйцата тоя Великден??! 🫢🫣

А и като гледам, май май, и юли също, май и август си пропуснал последните няколко години да чукнеш яйчицата 😆😆😜😇

Горе