Нов блог 2019 - мнения

Дискусията в 'Проблогинг - ProBlogging' стартирана от bobby2w, Ян 12, 2019.

 1. bobby2w

  bobby2w Member

  Рег.:
  Ян 12, 2018
  Съобщения:
  30
  Харесвания:
  14
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Здравейте от известно време искам да си направя сайт, който да е като блог, но на него мисля да добавям и аудио статии и други интересни неща като видеа и материали. Темата е книги, себеразвитие, фитнес, практическа психология и т.н. Знам, че нещата които питам мога да ги реша сам и да почна, но искам да знам мнението на хора, които имат опит в тази сфера!

  1. Мисля да започна на WordPress + domain от GoDaddy, има ли по-добри алтернативи?
  2. За име бихте ли използвали личното си или бихте създали някакъв бранд, който включва ключова дума или е нещо подобно на тематиката на сайта?
  3. Не се опитвам да се сравнявам или да копирам, но целя нещо подобно като дизайн - lewishowes.com, така, че някакви допълнителни съвети биха били полезни!
  4. Нямам за основна цел да монетизирам блога поне първите години, а по-скоро да използвам за натруване на знания, понеже постоянно чета книги и слушам интервюта и искам да имам място където да синтезирам информация за мен и хората, които се нуждаят!

  Моля ако имате опит да споделите вашия и ако почвате блог през 2019, как бихте процедирали?
   
 2. PavelAndreev

  PavelAndreev Active Member

  Рег.:
  Март 2, 2015
  Съобщения:
  314
  Харесвания:
  28
  Точки:
  28
  С удоволствие ще споделя моя неуспешен опит с теб. :)
  Точки 1,2 и 3 няма да ги коментирам. Дъвкани теми в пространството колкото щеш.

  Почваме от тематиката. Нямаш конкретика. Фитнес и психология ?!?!?! Ако почваш, те съветвам да обобщиш всичко в личностно развитие. По-голям успех ще имаш.

  Казваш че не искаш да монетизираш "първите години". Гарантирам ти че на петия месец ще си се отказал. В крайна сметка почти всички сайтове се правят за пари.

  Аз направих травел блог, защото обичам да пътувам. Пишех адски дълги постове, напълно уникални и то на англ. език. В крайна сметка разбрах, че едното писане не стига, а се изискват базови умения за работа по сайта, маркетинг стратегии, а и самото писане е много труден занаят. И дори да владееш всичко не е гаранция успеха, а още по-малко дохода.
  Липсата на изброените от мен знания ме събориха от коня за половин година. Сега съм се захванал с много по-прост сайт, с много по-лека темстика.

  Звучиш като същия новобранец като мен преди година и моя съвет е първо да се научиш на нещата, които изброих, след това да събереш 10.000 лв и после да стартираш блога. :)
   
 3. bobby2w

  bobby2w Member

  Рег.:
  Ян 12, 2018
  Съобщения:
  30
  Харесвания:
  14
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Мерси за отговора! Само искам да отбележа, че нарочно съм писал като новобранец, понеже търся отговори като за новобранец, а не защото съм. Имам точно определена визия за сайта и над 4 години маркетингов опит (което осъзнавам, че не е гаранция за успех). На зададените въпроси мога да си отговоря сам, просто искам да науча други мнения и да видя дали пропускам нещо. Имам си добра доходоносна работа, която ми дава и доста свободно време и искам да го използвам по начин, който ще е продуктивен за мен. Както казах, правя го за мен и не се обвързвам с очаквания като "тря да гърми от посещения след 10-тата статия"!

  Отново благодаря за отговора и пожелавам успех с вашия проект!

  П.С. Фитнес и психология са по-свързани отколкото си мислите ;)
   
  Pavlina Stoianova харесва това.
 4. PavelAndreev

  PavelAndreev Active Member

  Рег.:
  Март 2, 2015
  Съобщения:
  314
  Харесвания:
  28
  Точки:
  28
  Ако не гониш пари и посещения, какво целиш?
   
 5. nortrant

  nortrant Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 4, 2009
  Съобщения:
  5,436
  Харесвания:
  529
  Точки:
  113
  1 - няма значение. важно е съдържанието.
  2 - това по-скоро зависи от дългосрочните цели (дали ще искаш да използваш името си в тази сфера). Според мен няма голямо значние, особено ако нямаш популярност (не самов тази сфера, а и изобщо). Ако не можеш да измислиш хубав домейн, ползвай името.
  3 -
  4 - щом имаш добре платена работа и този проект ще е само хоби - ок. Това е в плюс защото няма да ти трябва добра монетизация за да имаш мотивация да го поддържаш.
   
  bobby2w харесва това.
 6. helf_php

  helf_php Active Member

  Рег.:
  Апр 16, 2011
  Съобщения:
  509
  Харесвания:
  66
  Точки:
  28
  Как мислиш, че ще пишеш една година за нещо и няма да изкараш никакви пари от него? При пускането на сайт започваш от 0 посещения. Всички тези сайтове, които ги гледаш на първи позиции са в резултат на дълги години труд на много хора. И то хора със знания. Без да знаеш какво правиш си пиши в блога няма проблеми, но посещенията ще са минимални нещо от сорта на 5-10 на ден. Тоест това го равнявам аз на: -> все едно да си пиши в лаптопа на нотепада за мен си.
   
  KaterinaK харесва това.
 7. iliqnktz

  iliqnktz Active Member

  Рег.:
  Юли 7, 2010
  Съобщения:
  334
  Харесвания:
  118
  Точки:
  43
  Според мен за блог за личностно развитие ще е по-добре с някакъв бранд вместо име, защото много хора те първа ще чуят името ти. Гледам над мен се говори за 10к лева за БЛОГ, което ме разсмя и втрещи. Ако ще ползваш ВП и собствен домейн, намери си готина тема и изучи нещата по самата система, ако трябва подготви си някой лев да платиш на професионалисти да ти направят всичко както си му е реда. По описанието разбирам, че ще става дума за много информация, която няма да се изчита за минута - две, за това предразположи хората с хубава тема, за да се отпуснат и да четат или гледат / слушат. Не претрупвай с излишни и пампозни глупости и действай. За маркетинг използвай и соц мрежите, не малко хора се вълнуват от нещата, които си изброил, а за пари с какво смяташ да монетизираш в бъдеще? С реклама? За пари, ако правиш блог ще ти е много хард, особено с реклама само.

  Аз от моя блог пари не изкарвам, темата ми е куца, дори съм с фрий домейн, който ще покрие в бъдеще върховете, които имаше и миналия (преглеждам редовно статистиката, която отново започва да свети в зелено), но трябва време. Реално, когато имам време и някакъв много куц проблем с пц то или телефона или дори и по-малък, пиша в блога ми и се оказва, че хората масово търсят решения на подобни проблеми. Сега (2018-2019) вече се случва няколко пъти да ме намират случайни хора през моят блог, който е на автопилот и искат оказване на помощ срещу заплащане дори. Разказвам във втората част на поста тази история, за да видиш една различна стратегия, която в своя зенит с около 1 статия на месец не падаше под 3-4000 уникални посещения на месец.

  Моят съвет е да не приемаш всички съвети безрезервно и да започнеш да търсиш своят път и начин на развитие.
  Поздрави! :)
   
  Pavlina Stoianova и bobby2w харесват това.
 8. colF

  colF New Member

  Рег.:
  Май 13, 2018
  Съобщения:
  28
  Харесвания:
  19
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  Относно дизайна, като за начало може би ще е по-добре да е по-опростен, докато натрупаш необходимите статии и клипове. Дизайна, който си дал за пример е супер, но изисква доста материал. Предполагам ако качваш интересни неща, написани по достъпен за читателя начин и с лесен за опериране сайт, ще имаш успех. Стискам палци!
   
  bobby2w харесва това.
 9. PavelAndreev

  PavelAndreev Active Member

  Рег.:
  Март 2, 2015
  Съобщения:
  314
  Харесвания:
  28
  Точки:
  28
  Привет!
  Защо те втрещява сумата? Според мен домейн, професионално направен сайт, съдържание, социални мрежи и тн за един стартиращ проект е около 10,000 лв ,за да вършиш нещо смислено.
  Аз не вярвам, че може да се развие доходоносен и качествен проект за без пари.
   
 10. bobby2w

  bobby2w Member

  Рег.:
  Ян 12, 2018
  Съобщения:
  30
  Харесвания:
  14
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Много благодаря за последните коментари и въобще на всички включили се! Радвам се, че има хора, които разбраха какво искам да кажа, а не изкривиха просто думите ми! Мисля, че iliqnktz и coIF ми дадоха много добри отговори

  Не искам никой да ме разбира грешно. Аз се занимавам с SEO и съм вдигал сайтове от 5-10 до 500 посещения на ден около 1 година, което смятам, че е ок. За това, въпросите ми не бяха свързани с това, как да си вдигна трафика или как да изкарам пари от подобен проект. Естествено винаги съм отворен към идеи.

  Всеки добър проект започва с цел и трябва в един момент да генерира ресурс, ако желае да израстне и аз съм наясно с това. Въпросите ми бяха по-скоро технически - кои платформи имат предимства примерно откъм storage, security и т.н., както и може би да открия някой слаби страни и недостатъци на идеята си, които сам не съм успял да намеря.

  Иначе да доуточня:

  За парите - не казах, че не искам проекта да генерира средства, а че не правя сайтче за да генерирам някакъв бърз трафик и да почна да продавам измамни продукти и курсчета, да блъскам реклами и платени публикации. Казах, че в началото не го правя за пари, за да не получавам отговори от сорта на "от туй не се правят пари", а не че в дългосрочен план, нямам план за това как проекта може да генерира ресурси като увеличава стойността, която дава.

  За трафика - естествено, че искам да има висок трафик. Това което казах беше с цел да уточня, че нямам нереалистични очаквания относно посещаемостта и съм готов да съм търпелив, дори и да нямам много трафик след дълъг период от време.

  "Моят съвет е да не приемаш всички съвети безрезервно и да започнеш да търсиш своят път и начин на развитие." - определено се старая да не го правя, но всички сме хора и смятам, че е добре да се чуят различни гледни точки.

  Отново искам да благодаря на всички за мненията и се радвам, че има толкова включили се.
   
  Pavlina Stoianova и colF харесват това.
 11. bobby2w

  bobby2w Member

  Рег.:
  Ян 12, 2018
  Съобщения:
  30
  Харесвания:
  14
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Прав си, но не изцяло според мен. Аз може и да инвестирам 5-10 хиляди, може и повече. Но по 200-500 на месец, постепенно колкото мога да отделя и смятам, че е в бюджета ми. Какъв е смисълът да вкарам 10 бона от ряз, да си вдигна разходите, без дори да знам дали ще има някакъв интерес. Ако видя, че има някакъв интерес ще инвестирам повече, ако няма ще коригирам каквото мога. Аз дори си мислех, да почна на някаква платформа като blog.bg и просто да пиша и вече ако видя, че някакви хора четат, тогава да се прехвърля на собствен сайт. 10,000 лева за стартиране на блог в който дори не се продава нещо, няма как да е нормално.
   
  Pavlina Stoianova харесва това.
 12. iliqnktz

  iliqnktz Active Member

  Рег.:
  Юли 7, 2010
  Съобщения:
  334
  Харесвания:
  118
  Точки:
  43
  Всичко изброено да, но стига човек да не разбира от нищо, сега почти всеки може да си купи домейна, да си инсталира WP на закупен хостинг, да си купи и тема, да си развие 1 фб страница и, ако е креативен да напише готино и полезно съдържание, стига да има знанията за това съдържание, а не да копира примерно. Аз за това посъветвах да отдели някой лев, защото WP системата е трудна за моделиране и настройване на самите теми, кое, къде и как да се държи и не случайно има цял отдел във форума, където има не малко професионалисти, които от това си вадят хляба. Зависи много от човека, от сайта, който иска и т.н, но мисля, че трябва да набере малко инерция и тогава да си прецени дали иска да налива пари в този проект или не.

  Поздрави!
   
  bobby2w харесва това.
 13. PavelAndreev

  PavelAndreev Active Member

  Рег.:
  Март 2, 2015
  Съобщения:
  314
  Харесвания:
  28
  Точки:
  28
  И аз съм съгласен с вас. В общи линии сме на едно мнение! :)
   
  bobby2w харесва това.
 14. хейтър

  хейтър Active Member

  Рег.:
  Авг 23, 2014
  Съобщения:
  477
  Харесвания:
  159
  Точки:
  43
  За това се прави проучване..
   
 15. manuel

  manuel Active Member

  Рег.:
  Февру 24, 2012
  Съобщения:
  220
  Харесвания:
  42
  Точки:
  28
  Здравей,

  Мисля, че те разбирам доста добре, тъй като от известно време обмислям абсолютно същото с малко по-идеална цел :)

  Ако основна движеща сила е т.4, която си описал, т.е. по-скоро да синтезираш натрупани знания и опит, първо за самия себе си, а по-нататък с времето със сигурност ще се намерят хора със сходни проблеми, интереси или виждания :)
  Аз обмислям нещо подобно като хоби и пуста гордост малко ме спира да го стартирам :)

  Не мисля, че платформата или името имат огромно значение на този етап. Може би единствената причина, поради която си заслужава умуването е че ако хипотетично в евентуално бъдеще вземе, че стане известно, трябва да си наясно дали искаш това да е твоето име или по-скоро като някакъв бранд :)

  В интерес на истината има немалко блогове, които са стартирали по този начин, а сега са доста вървежни, дори се сещам за 1-2 български, които съм чел преди време, но сега не се сещам за имената.

  Колкото до популяризация, в случай, че е просто хоби, първите месеци личния facebook/instagram/twitter биха свършили работа :)

  Чета мненията по-горе и съм адски изненадан, че има хора, които недоумяват идеята на това да правиш нещо, от което не вадиш пари, видиш ли пък някакъв уеб сайт :) Все пак не всичко в живота е пари.

  В случай, че стартираш нещо подобно ще съм доволен ако някак може да стигне до мен, ще ми е интересно да чета!

  Успех!
   
  Последно редактирано: Ян 12, 2019
  Pavlina Stoianova, psnedev, Georgi731 и още 1 човек харесват това.
 16. Pavlina Stoianova

  Pavlina Stoianova New Member

  Рег.:
  Ян 16, 2019
  Съобщения:
  11
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  И аз ти пожелавам успех, и ще следя темата!
  /Честно казано, се радвам изобщо тук да виждам хора, които искат нещо да споделят, да пишат, да се арзвиват. Повечето народ само попиват каквото им се даде от медиите... само шерват или лайкват вицове, голи картинки или манджи. Да не говоря за търкащите билетчета мъже в работоспособна възраст :-( Съжалявам за спама./
   
  bobby2w харесва това.
 17. bobby2w

  bobby2w Member

  Рег.:
  Ян 12, 2018
  Съобщения:
  30
  Харесвания:
  14
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Няма за какво да съжалявате, нещата които казвате за съжаление са верни. Ще споделя блогът незабавно след като го пусна ;)
   
 18. Pavlina Stoianova

  Pavlina Stoianova New Member

  Рег.:
  Ян 16, 2019
  Съобщения:
  11
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  Въпрос, който е малко СЕО, но пък касае блог. Правя си нов блог на хубава платформа. От време на време слагам някоя статия от стария си блог, като преди това я трия от там...
  Гугъл ще ги отчете ли като "уникално съдържание" или "помни", че някога ги е имало в мрежата?
   
 19. pdimitrov

  pdimitrov New Member

  Рег.:
  Ноем 2, 2018
  Съобщения:
  18
  Харесвания:
  5
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  Личното ми мнение е,че търсачката едвали забравя нещо някога...Въпреки инструментите които следят индексирането и показват друго.Също така можеш да си 100%сигурна,че се знае ,че новия блог и стария сайт са на едно и също лице.Друг е въпроса доколко това което правиш има някакво знаение за търсачката.Имам предвид ,че уникално съдържание не гарантира винаги успех.Можеш да имаш съдържание което е уникално и е 100% глупости на търкалета или не е било оценено високо и съответно неможеш да очакваш класиране по тематиката която търсиш.Ако преди една статия не ти е донесла по добро класиране и трафик едвали това ще се промени ако я копираш.Ако ме питаш мене по добре прави ново съдържание или ако копираш нещо спомени под някаква форма,че го правиш.
   
  Последно редактирано: Февру 6, 2019
  Pavlina Stoianova харесва това.
 20. bobby2w

  bobby2w Member

  Рег.:
  Ян 12, 2018
  Съобщения:
  30
  Харесвания:
  14
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Подкрепям по-горното мнение. По-добре да е ново съдържание, щом е нов блог. Иначе със самите търсачки едва ли ще имаш проблем, но е добра идея ако сте решила леко да ги редактирате статиите! Успех!
   
  Pavlina Stoianova харесва това.

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice