Някой знае ли за това?

Мисля, че правите от мухата слон, защото

1) Това го има във всяка една страна. В Gmail отдавна има филтри за думи като "бомба", "взрив" и т. н. На същият принцип работят и службите против пиратството.

2) Това съществува от десетилетия вече. Всеки сайт (или каквото и да било Интернет приложение) "върви" на някакъв сървър. На този сървър задължително се пази т. нар. "лог" (регистър) на който се записва кой и кога се е вързал към приложението и какви параметри е изпращал. Без такова нещо няма как да се отстраняват технически проблеми. Тези логове се пазят за определено време и стоят на съответния сървър. До сега системата работеше на принципа, че ако нещо се случи, полицията може да поиска съответните логове от доставчиците или техниците на даденото приложение/мрежа/... Сега просто ще се заобиколи тази стъпка, защото МВР ще има директен достъп до тях. Т.е. ако някой ви източи кредитната карта, МВР няма да обикаля по доставчиците докато проследи кой е бил този човек, а ще може да го направи мигновено от собственият си сървър.

3) Администраторите на Вашата мрежа ако решат да ви гледат какво правите няма какво да ги спре. И, повярвайте ми, админите са по-опасни от полицаите, защото знаят за какво да ползват вашите данни, за разлика от фуражките :) По компетентни са един вид.

4) При определена архитектура на мрежата не е задължително да си администратор, за да прочетеш какво си чатят другите. Стига просто да си в същата мрежа. Това важи за peer2peer мрежите, WLAN, кабелните оператори и т.н.

5) Няма нужда да обяснявам колко е немислимо МВР да прочете всеки един ваш разговор. Информацията просто ще бъде "складирана" докато не потрябва на някого. Вероятно е и някой да получава известия при определени обстоятелства (дадени специални думи, контакт с търсени лица, назоваване на конкретни имена и т.н.) Но този начин ще действа точно както и ние действаме при резултатите в Гугъл - ще види "заглавието и дескрипшъна" и ако му се стори важно ще отвори да го прочете.

6) Дори и да реши да прочете цял ваш разговор, вероятността полицаят да ви познава или да предприеме нещо лично срещу вас е минимална.

И като вземем предвид всичко написано по-горе, мога да ви разкажа как стоят нещата в държава като Германия. В Германия живеят хора от много разнородни етноси, комуникацията между хората се извършва на десетки различни езици. Следователно в полицията работят специални преводачи, които да превеждат на службите подслушваните разговори. :) Познавам лично един такъв.
Освен това, с помощта на специални контент филтри (каквито ползват и в Китай, но немските са настроени по друг начин) те ще проверяват заглавието на всяка мп3-ка или клипче, което вие следите и ще проверяват за авторски права. И все пак ако не сте голям играч/дистрибутор, едва ли някой ще изгори 200 лева държавни пари, за да изтрие 20 гигабайта мп3-ки :)
Това, което пуснаха отскоро, е и логване на GSM клетките. Немските следствени служби могат да проверят географското местонахождение на мобилният ви телефон с точност до стотици метри за две години назад. Пак напомням за точка 2. Т.е. и в България могат да го проверят, ако искат, но трябва да отидат на крак до М-Тел или който ви е там доставчикът на GSM услугата.

Другояче казано, текстовобазираната комункация (какъвто е случаят с чатове, сайтове и т.н.) е много по-лесна за подслушване, от телефонната. Много по-лесно могат да се измислят приложения за автоматично сигнализиране на съответните институции с помощта на речници или други бази данни от съмнителни фрази. Така че е много по-вероятно наблюдението да бъде извършвано именно от такива програми и алгоритми, а не от хора, които да четат вашата кореспонденция. На същият принцип работят и контекстуалните реклами на Google (които както знаете се показват дори и докато си отваряте пощата). Или казано на прост език, всяка дума която вие пращате по интернет ще бъде разглеждана от компютър, който ще проверява дали тази дума съществува в някакъв предварително изготвен списък със "съмнителни" думи. Този алгоритъм няма да разбере, че вие сте се напили в събота или че жена ви ви изневерява. Той само ще знае, че си говорите за секс и дискотеки, защото тези думи ще бъдат използвани.
Нещата са много по-груби при телефонните разговори, защото тогава трябва наистина човек да чуе, за да разбере за какво става въпрос. Аудио филтрите също са много напреднали, но сами видяхте презентацията на Windows Vista, в която водещият диктуваше на своят Word. Vista-та позна 1 дума от седем.
Освен че никой няма да ви чете ежедневните разговори, вие винаги можете да се подсигурите, че дори и да ви проследят, служителите на МВР ще прочетат неща от сорта на дс786фгсд7ф8г6сдфг0сдфгс9д7фгс64дфгс76 като използвате криптиран трансфер на данни. Skype е един такъв криптиран протокол, макар че вече има хора, които могат да го дешифрират и те най-вероятно работят точно за следствените служби :) През SSH tunnel е сигурно, че няма кой да прочете какво минава между вас и SSH сървъра. SSL също е практически неразбиваем метод. Не се доверявайте на IRC, ICQ и подобните :) Ако ще разменяте кредитни карти, правете го през SSL.
Статистиката показва, че въпреки архивирането на всеки пакет от информация, който се предава по Интернет, все още МВР не могат да разбият и 1% от компютърните престъпления извършени на територията на България, така че не се притеснявайте. Вярвайте в некомпетентността на българските полицаи и бъдете сигурни, че ако не биете на очи с кражби или наистина лоши разговори, никой няма да се сети за вас.
 
Да, Жорка прав си че прекалено много се стягаме, но всеки си има лично пространство, което малко или много трябва да пази. Знам че и при теб е така, но нали знаеш че тук не е такак, както при вас. Тук е БГ и всеки ще започне да се прави на велик при малко повече власт. Това няма да се случки за сефте. :)

Ако бяхме в държава като Германия, едва ли щяхме да сме толкова притеснени от факта че ще ни чекват, но проблема е в това че нашите хора тук могат да си позволят повече от това за което са ги поставили на служба да вършат. Надявам се да ни разбереш. :wink:

А е малко тъпо да се гавриш с развиваща се област в Бг, все едно да се гъбаркаш със себе си. Ако не дърпаме заедно задружно и да си помагаме, трудно е да си го представя иначе. :roll:
 
Какво ти нарушава свободата това, че МВР ще имат пряк достъп до логове, които така или иначе се записват и при поискване могат да бъдат отваряни? А и правим ли разлика между свобода и анархия? Чисто морално погледнато, човек е свободен да прави каквото си поиска, стига да не нарушава същата свобода на другите. И за да има контрол, трябва да ги има и тези неща.
Мен ако питаш Google нарушава много повече личната ти свобода, защото използва същите тези данни за свои икономически интереси, докато МВР ще ги ползват единствено и само, за да те защитават. Ако не теб, то тези, от които крадеш (евентуално) :)
Факт е, че в България практически няма ефективна система за разследване на компютърните престъпления, а това е първата и неизбежна крачка за изграждането на такава. Рискът от хакери е много по-голям и евентуалните щети за обществото биха били много по-големи, така че предпочитам като гражданин полицаите да следят кой какво и да го предотвратяват, отколкото да си стоя скрит като мишка, а като ми разпукат кредитните карти да се чудя как да връщам парите.
А и ти все пак си оставаш свободен да си ползваш Интернет с всичките му услуги, стига да не нарушаваш законите. Нима мислиш, че не ни гледат и от сателити? Все още си има доносници. От една страна хулим полицаите, че не си вършат работата, от друга страна не искаме да им предоставим възможността да си я свършат. И после "кой ще оправи България".
А и не се притеснявай, нашите хакери са наистина много добри, така че ако полицаите тръгнат да си превишават правата, контролният орган "общество пъпчиви хакери за свобода" ще се самосезира и след време няма да има логове. :) Спете спокойно. Ето и едно линкче по темата:
http://dnes.dir.bg/2008/01/30/news2605120.html
 
Ето и отговора на защитниците на нашите права:

dnes.dir.bg/2008/02/06/news2630257.html

Да бъдат благословени и господ да им дава сила да не се отказват та чак до международния съд да стигне жалбата. Вижте мизерниците ното го казаха по ТВ нито пише в кой час е стачката нито нищо ...
 
Човече, мерси за линка. Ето и един от мен: http://www.opensource-bulgaria.org/data/

Много опъване ще видят, след гласуването за това всеки катаджия да няма повече от 10 лева в джоба си. Чудят се каква простотия да измислят. Така че ако искате да гледате смях и трагедия - гледайте новините всеки ден.:) Там олегофренията няма край. Само мозъчни тръстове са в този парламент.
 
georgimateev каза:
Да, това е много забавна новина. Означава ли, че вече ние можем да джобим куките :)
Означава че ако нямаш дребни за кафе от машина - може да ползваш родният полицай да ти развали. Ташаци на рояци, баце. :lol:
 
AxCx каза:
Най-добре да им зашият джобовете. :lol:
Това, беше добро. Май това ще е най-доброто решение на проблема. Винаги съм се чудил какви медикаменти взимат в този парламент, че им хрумват толкова гениални идей. Това трезвен човек трудно може да ги измисли.

vitohol, бате, тук е весело всеки ден, днес пак ще гледам новините преди да изляза, ей така за настроение. :lol:
 
От: Някой знае ли за това?

ако ви трябва SSL, ето ви полезен линк: http://www.instantssl.com, http://www.superhosting.bg/web-hosting-page-certificates.php/
 
Последно редактирано:
От: Някой знае ли за това?

Надушвам пак "яко лапане" на хората който ще ни следят.. 100% ще играят зелените банкноти. На това трябва да се сложи край! Защо не ни следят и в тоалетната, може да чукаме по тръбите с морзовата азбука..? Безправието владее за съжаление. Дис ис да БГ
 
От: Някой знае ли за това?

3) Администраторите на Вашата мрежа ако решат да ви гледат какво правите няма какво да ги спре. И, повярвайте ми, админите са по-опасни от полицаите, защото знаят за какво да ползват вашите данни, за разлика от фуражките :) По компетентни са един вид.

4) При определена архитектура на мрежата не е задължително да си администратор, за да прочетеш какво си чатят другите. Стига просто да си в същата мрежа. Това важи за peer2peer мрежите, WLAN, кабелните оператори и т.н.

Ще сменя само за малко темата.Мен едно друго нещо ме интересува.Дали от тази гледна точка е по-добре да се използва интернет на големи компании като бтк например или няма значение?

И какви са мрежовите стандарти, които преотектират повече сигурносста от хакери?Адсл не е ли най-доброто?

И за какво по-точно са по-опасни, че могат да ти източат картата ли например, или какво имаше в предвид?
 
От: Някой знае ли за това?

Аз съм си криптирал всички изходящи съобщения преди години. А колкото до контролирането на други компютри в същата мрежа... тфа сигурно вече всеки го знае, не се научиха хората, че трябва да си защитяват компютрите...

п.п.

3) Администраторите на Вашата мрежа ако решат да ви гледат какво правите няма какво да ги спре. И, повярвайте ми, админите са по-опасни от полицаите, защото знаят за какво да ползват вашите данни, за разлика от фуражките По компетентни са един вид.

Да... админа кво ще ми направи като даже ми няма достъп до компютъра? Аз щото не следя кой иска да се свърже към компютъра ми... а полицайте... деба и помиярите преди 5 години имаше една случка в която си дойдоха... казаха че компютъра има пиратски софтуер... и го взеха... питаха ги не може ли просто да вземете харда..? А НЕ!! АМИ АКО ИМА ВИДЕО ФАЙЛОВЕ В ВИДЕО КАРТАТА? Кво ще стане тогава?!?! ДА ГИ ИЗПУСНАТ! Друг път!
;).
бтв: компютъра още е в полицията.
Тъй, че кво могат и кво не могат ... си е спорна работа... пък и не всички администратори са програмисти ;).
 
Последно редактирано:
От: Някой знае ли за това?

Аз съм си криптирал всички изходящи съобщения преди години. А колкото до контролирането на други компютри в същата мрежа... тфа сигурно вече всеки го знае, не се научиха хората, че трябва да си защитяват компютрите...

а как си криптираш съобщенията и това надеждно ли е

и какво имаш в предвид съобщенията по скайп icq или всичко което пращаш и получаваш
 

Горе