Някой знае ли за това?

vitohol

Premium
От скоро е излезнала наредба с която МВР могат да ни четат емайлите, да ни подслушват ICQ и Skype ей така на закуска докато си пият кафето.

Влезнала е в сила, така че каквото правите и пишето по интернет вече е 100% достояние на престъпниците под шапката на власта.

Честито ново комунизмъ - Българи/Европейци

"Според наредбата обаче всички телефонни оператори и интернет доставчици са длъжни да осигурят на МВР "пасивен технически достъп чрез компютърен терминал" до съхраняваните данни. "Това означава министерството да има достъп без човешка намеса и без самият оператор да знае, че някой отвън следи данните", обясняват експерти пред вестника."

dnes.dir.bg/2008/01/30/news2603054.html
 
zaaron каза:
Това къде че не ми стана ясно?

Да ти снифят трафика ли?

Щото ... такова нещо не е толко лесно колкото изглежда написано :)

Според наредбата обаче всички телефонни оператори и интернет доставчици са длъжни да осигурят на МВР...

В доставчика ти са и ножа и хляба, снифи се много лесно ;) ако доставчиците бяха малко по-нахални и умни щяха да си проучват потребителите и набирането им на нови нямаше да е проблем ;)
 
Това България ли е?Ако в БГ нашите хора от МВР пак изпъкнаха с гениална идея! :) :) Евала на хората които са го измислили,браво :) То ако аз реша да се избазикам с някои приятел с SMS или e-mail и те ако го причетат може да открият заплаха за националната сигорност и ще доидат онея с черните шапки с дупки за очите ще ме извлекат като някакъв терорист така ли да го разбирам?:) :shock:
 
Лошият каза:
Полицеиска държава ставаме
бате ние никога не сме спирали да бъде просто името е сменено от държавна сигурност на мвр :(
 
Еми, какво да кажеме по въпроса?
По принцип ще се следят някои индивиди занимаващи се с детска порнография, тероризъм, измами, злоупотреби, и всичко нарушаващо законите на Бг. Всичко е наред, нещо ротинно. Влизат малко в личният обсег, но това е България тук безаконието е модерно. :)

Аз само да питам, нямат ли си работа, че доста малка престъпност си имаме. Седнали са да се занимават с Уеб пространството. :)
 
zaaron: Линка е най отдолу, статия от дир.бг

Иначе те ще имат достъп до данните които пращаш и получаваш дето се пазят на логовете при интернет доставчиците.

Така че няма нужда да се разбират с никой, просто казват на терминала -> дай да видя този клиент какво праща в даден момент и така.

Направо ни потъпкват правата на поне малко прайваси. Да не говорим че ЕС искат дори да се спре тракването на ИП в интернет, както и записването на кои думи си търсил, а ние точно обатното - за ченгетата пълен достъп до нашата информация.

Абе комунистите така и така ще си ходят след 1 годна ми поне да запомним от следващите преди да ги изберем да дадът обяснение какви са им идеите за интернет обществото.
 
Blinky каза:
Еми, какво да кажеме по въпроса?
По принцип ще се следят някои индивиди занимаващи се с детска порнография, тероризъм, измами, злоупотреби, и всичко нарушаващо законите на Бг. Всичко е наред, нещо ротинно. Влизат малко в личният обсег, но това е България тук безаконието е модерно. :)

Аз само да питам, нямат ли си работа, че доста малка престъпност си имаме. Седнали са да се занимават с Уеб пространството. :)

Аз затова съм съгласен ако наистина си вършат работата щото все пак трябва да се спазват законите ама ми се струва,че както обикновенно нищо няма да свършат :)
 
В Италия забраниха съхраняването на данни за сърфиране в интернет Италианските телекомуникационни компании и оператори отсега нататък няма да могат да пазят никакви данни за посещаваните от потребителите сайтове по интернет. Това няма да може да се прави дори заради причини, свързани с правосъдието. Така реши италианската Служба за защита на частния живот на гражданите, съобщи ProntoSofia. Тя постанови, че до два месеца италианските телекомуникационни компании Telecom Italia, Wind, H3G и Vodafone трябва да унищожат незаконно съхранените информации и да предприемат действия, чрез които да не може подобни данни да бъдат пазени в бъдеще. ”Тези мерки потвърждават, че действа един нов и важен принцип, според който трябва да бъдат запазени в тайна данните за навигирането в интернет на потребителите”, каза Мауро Паисан, представител на Службата за закрила на частния живот на гражданите. Споре Паисан телекомуникационните компании не могат да пазят данни и за думите, търсени от потребителите чрез интернет търсачки. Това се прави с цел да не се получава информация за личните и социални контакти на потребителите, за религиозните и политическите им убеждения или за сексуалната им ориентираност. Спор него единственото нещо, което компаниите могат да пазят в архивите си, е информацията, свързана с консумирането на интернет, с цел заплащането на предоставените от тях услуги. NEWS.BG

Свободата санчо....
 
Естествено че нищо няма да направят. Нали си ги познаваме. :lol:
И аз съм навит да дадат повече инфо за това какви планове имат завбъдеще и какви персони ще следят с по-голямо внимание. Малко е тъпо да им дават пари и да не се знае за какво ще бъдат вложени, но нали тук пак ще се лапат Евро кинти.

А за правата, какво може да кажеме - тук е така. Никой не те пита, просто държават ни го прави анархия. После общесвото било криво, не просто е на 3-ти закон на физиката:"Всяко действие има равно по големина и сила противодействие". Просто е!

И също така си мисля че ние сме "шибаните" златни рибки на Бг онлайн пространството, което в момента расте и то с добри темпове. Ако почнат да цакат там, държавата ще претърпи поредният гром в икономическо естество. А като знам колко са зле - може и да си го причинят. :evil:
 
$INeed$ каза:
И също така си мисля че ние сме "шибаните" златни рибки на Бг онлайн пространството, което в момента расте и то с добри темпове. Ако почнат да цакат там, държавата ще претърпи поредният гром в икономическо естество. А като знам колко са зле - може и да си го причинят. :evil:

То накрая може и така да стане.Аз съм забелязал,че в БГ има неписано правило видиш ли някой да прави пари-прецакай го независимо дали го познаваш и независимо,че не ти пречи :DПък това, че и себеси си прецакал не е важно :)
 
Мерси за поста coolice, трябва да се уважава личното пространство на всяко едно човешко същество. Това трябва да е водещо в тъпите закони на държавата ни. Човекът е като всяко едно животно на този свят - личното му пространство е непрекосновенно, и започва да се прани при при първите прояви на някой да влезе. Това е на психологическо ниво и е вградено във всеки едни от нас. Незнам на какво мнение са господата от МВР, но като хора и те трябва да го знаят. :wink:
 
Ми то затова е всичкото това дискутиране тук, защото едва ли някаде другаде се дискутира! Не че искам да бъдат покрити тези дето нарушават законите и обществено моралните норми.

Но се притеснявам от това че някой тъп чиновник, ще разбере че лицето Х изкарава по интернет 10 пъти повече от него и ще гледа да го прецака защото има гръб от безумните закони и наредби в абсурдната ни държава! Така е било винаги и така ще и бъде занапред ако златните рибки не се осъзнаят и да си търсят правата.
 
а какво става ако дам 10 лв на доставчикът ми повече? еми няма логове
и все едно никъде не съм влизал те това не го мислят но... ако има какво
да крия лесно мога да го направя :)
 
Sobieski каза:
а какво става ако дам 10 лв на доставчикът ми повече? еми няма логове
и все едно никъде не съм влизал те това не го мислят но... ако има какво
да крия лесно мога да го направя :)
Бате, всеки ще иска тази опция. Но те са подсъдиме ако го правят това. Един вид съучастие. :shock: Примерно при моя като дойдат и почнат да сдухват бабето, което събира таксите, знаеш ли колко лесно ще и вкарат сдуха. :wink:
 
http://opensource-bulgaria.org/now/?p=27

F.A.Q - какво ще ‘слуша’ МВР

* Author: Богомил "Бого" Шопов
* Filed under: Data Retention

Sunday
Feb 3,2008

След като през тези дни се при директивата на EС, която дава право на МВР и службите да събират информация за всеки гражданин на България, ето и какви въпроси се появиха и отговорите им.
1. Какво точно може да прави МВР?

МВР ще знае точно за всеки един от нас, които ползват Интернет:

* наборите от IP адреси и по кое време за ползвани - идентификацията IP адрес - физическо лице, ще се прави от доставчика ви на Интернет.
* Каква комуникация сте си водили и с кого
* На кого сте изпращали e-mail, кога и колко пъти
* С кого сте си говорили, използвайки телефония (примерно SIP), колко пъти и колко време
* С кого сте си чатили, ползвайки средства за мигновени съобщения - колко пъти с кого и колко време
* Какво сте правили в световната мрежа

Тоест МВР ще знае по всяко време, кои стои зад даден IP адрес, кой какви познати има, колко време прекарва в Интернет и какво точно прави и с кого.

Ако погледнем от другата страна, при написването на името “Иван Димитров Коколев” с ЕГН 641123**** за него биха излезли информация като - кои ip адреси е използвал, активност през последните 24 часа, с кого си е говорил, къде се намира, с кого си е писал, с кого е говорил и съответно хората с който е говорил с кого са си говорили , т.н

Това може да се нарече аналог на това винаги след вас да ходи служител на службите и да записва какво правите, с кого си говорите, колко време, откъде пазарувате, кога се прибирате у вас, къде живеете? Това свобода ли е?
2. Какво може МВР да прави с тази информация?

Според наредбата служителите могат по всяко време да използват събраната информация за техни си цели. Използвайки Social Networking инструменти, те могат да проследят цялата ви история в Интернет и дали сте свързан с някой, които е заподозрян за престъпление, а могат и да я използват за всякакви неща, каквито решат.
3. Ама какъв е проблема, щом тази информация ще помогне за разкриване на престъпления?

Проблемът, е че се наблюдават свободни граждани които не са заподозрени в престъпление, нито са виновни или обвиняеми. Всеки български гражданин, ще бъде щателно проучван и ще бъде събирана информация за неговия личен живот с цел евентуална употреба.

Това освен, че противоречи на Конституцията на Република България в членовете и за неприкосновеност на личния живот, но противоречи и на хартите за правата на човека и на правилото, че всеки е невинен до доказване на противното.

A сигурни ли сме, че събраната информация, че бъде използвана за борба с престъпленията? А как да сме сигурни, че никой няма да злоупотреби с информация, особенно, когато става дума за нашата страна? А как …
4.Това как помага на борбата срещу тероризма?

Тази наредба всъщност помага на тероризма, а не помага за борбата срещу него. Защо ли? Отговор на тероризма под формата на масово наблюдение би довел до невероятен успех за извършителите на нападенията: цялостно подкопаване на нашите изконни ценности.

Събирането на данни за гражданите е агресивен метод за навлизане в личния живот на всеки български гражданин и е аналог на това да се следи всеки със специални разузнавателни средства с основанието, че може да направи престъпление.
 

Горе