Онлайн магазин - как да го направя ?

От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Страхотни съвети относно онлайн магазините. Получаваш заслужена репутация:D
В България тази форма на търговия все повече набира сила, но има много особености, които са типични само за страната ни. Един от съветите е да се изостави плащането при доставка, но си мисля че в България това е основният начин. Засега клиентите искат да са сигурни, че ще платят за това, което искат. Все още малко хора имат дебитни карти, а мнозинството от тях не знаят как да ги използват или ги е страх да не ги излъжат. Google Checkout си е много добро решение, особено пред Ипей.
Куриерски фирми са определено голям трън в гащите, но в по-широк мащаб няма по-ефективно решение. Избора на куриерска фирма е много важен и може да изиграе решаваща роля за повторно поръчване от магазина.
Много е важна връзката с клиента. Винаги възникват въпроси, дори когато всичко е обяснено и написано. Това е и разликата между "материалния" магазин и виртуалния. В единия можеш да пипнеш и да видиш, затова колкото повече варианти за обратна връзка има, толкова по-доволни и сигурни ще са клиентите.Глезете клиентите си, накарайте ги да мислят, че всеки е специален за вас. Изучавайте поведението и спецификите на клиентите си. Това ще ви помогне изключително много в таргетирането и реинвестирането в реклама.
Нещо, което определено ми липсва в българските магазини са ваучърите. Това е много ефективна форма както за пазаруване, така и за реклама. Предложете ваучър като награда в някакво състезание в посещаван сайт. Тогава вижте как повечето ще се втурнат да влизат да видят какъв е сайта, какво може да си купиш и прочие. Да не говорим, че си е оригинален подарък.
Рекламата е полето, в което импровизацията може да ви направи богати. Мислете различно и резултатите ще дойдат.

Вижте доклада на БАЕТ относно онлайн магазините, има доста полезни неща - http://www.baet.bg/?p=293
 
От: От: Как стои въпроса с направата на онлайн магазин?

За жалост от година не е писал по темата, дали е успял да реализира интернет магазина?
 
От: Как стои въпроса с направата на онлайн магазин?

Пък тоя си е чист измамник автора, не знам какво друго освен измами може да реализира, тоя 17 годишен мърльо.
 
От: Как стои въпроса с направата на онлайн магазин?

Даже баба ми, която е на 65 години и може само да си чете пощата, ме е питала "абе какво му има на тоя сайт че полето за писане не ми е с друг цвят, пък на другите магазини е различно?". Не пазарува онлайн, но някои неща се забелязват.
Реда за ти е зелен струва над 1000 лева.Като за начало пробвайте просто да е HTTPS струва 36 лева на година и е 256 бита защитата.Иначе има и по хубави опции които вече са скъпи.има например в реда да ти изписва името на фирмата като се гарантира че ти си легален собственик на магазин и така получаваш по голямо доверие от клиентите.Другото необходимо е че сайта ти трябва задължително да е на отделно IP,което означава по скъп хостинг.Аз пиша само за един съвет да дам-Никога не включвайте SSL на всички страници особенно на главната.Няма да можете да сложите сайта в 95 процента от директориите в света и по лошото е че ако страницата с регистрация или за плащане е днамична и съдържа картинки качени от сървара ви който не е със защита ще ви извади събщение, което ако сте на мястото на клиент и видите,кредитна карта няма да сложите
 
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Ето още една полезна статия:
 
Последно редактирано от модератор:
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Страхотна тема, и аз благодаря много. Всичко сте представили точно и ясно, без излишни натруфени думички и фрази
 
От: Как стои въпроса с направата на онлайн магазин?

Аз така и не разбрах от цялата работа нищо... (нов съм). А искам да попитам ако съм дистрибутор на хранителни добавки от Сащ примерно, и продажбите в онлайн магазина се осъществяват само и единствено чрез куриерска фирма с наложен платеж, затова какво ми трябва ?
 
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Мога да дам 1-2 съвета, на който реално мисли да изкарва пари от такова начинание:
1. Или разбираш перфектно областта в която е магазина или си търсиш съдружие
2. Правиш/Купуваш качествен сайт, ако наистина искаш да изкарваш 'реални' пари. Ос комерс за 500 лв става за да те има в нета или да предлагаш китайски стоки за жълти стотинки.
3. Реклама - определяш бюджет, разделяш поне 2 медии, правиш... В повечето случай AdWords + печатна
4. Гледаш закона да не те подгони. 90% не изпращат никакви документи - просто се пазиш и поне имаш някаква фирма поне за парлама, иначе 6м до година и вратата е затворена
5. Ако ще продаваш реплики, гледаш да няма етикети и други, ако нямаш договор разбира се.
6. Ако имаш пари - повече реклама, ако нямаш, следва да имаш време - повече форуми, статии и фейсбук. Ако нямаш и двете - значи нещо си оплескал
 
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Забравих да добавя - най добре да намериш нещо, което все още не се предлага в другите онлайн магазини или имаш много добра цена. Ако това не е така, просто търси друг бизнес. В интернет хората ровят и ако видят нещо в два магазина - купуват по-ниската цена.
 
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Забравих да добавя - най добре да намериш нещо, което все още не се предлага в другите онлайн магазини или имаш много добра цена. Ако това не е така, просто търси друг бизнес. В интернет хората ровят и ако видят нещо в два магазина - купуват по-ниската цена.

Това май е най-решаващото от опита, който имам. Много е важно и да си вкара човек магазинчето в сайтовете за сравняване на цените.
 
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Честно казано онлайн бизнеса като всеки бизнес не е никак лек за да се поддържа печеливш и да си докарваш достатъчно печалба. В интерес на истината всичко се свежда до това да харесаш точния продукт да успееш да го намериш на що годе прилична цена и след това да му намериш пазар така че комбинирано с приличната ти цена (не е длъжно да е най-ниската в целия интернет) пак ще успееш да направиш продажби на продукта си.

Мен ако питаш пробвай с това да продаваш услуга. Аз поне виждам повече ползи от това понеже може да привлечеш клиентите си за дълъг период от време ако услугата ти е достатъчно добра и да печелиш от тях многократно а не само с еднократни печалби. Идеята ми за най-печеливш бизнес е този в който клиентите ти са вързани и зависими от това което предлагаш :)

Така ти ще имаш в ръцете си една златна машина :) която в един момент може да ти носи приход ис минимални усилия!
 
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Да не повтарям, че темата е хубава ама:
Ни един ред за снимките на продуктите!

Някой по-горе беше написал "че имате 7 секунди в които трябва да грабнете вниманието на клиента" и как ще стане това ... с текст - Абсурд. С дизайн - Донякъде. С цени - вероятно да.
Хубавите рекламни снимки на продуктите, грабват вниманието на клиентите!



След тези 7 секунди в които клиента е видял общия облик (дизайн) на магазина, цените и е разгледал снимките на продуктите идва втората част да го убедите че може да ви има доверие и да купи.

Важно е да има информация за фирмата, условия за ползване, често задавани въпроси, различни методи за плащане и доставка, гаранция и рекламация и тн. и не защото закона го изисква, а защото клиентите го изискват!
 
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Хора, нали по едно време имаше някакъв закон/наредба, че не може да се приема плащане онлайн преди да се достави стоката, или нещо подобно беше.

Сега не важи ли вече, къде мога да прочета нещо по въпроса?
 
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Това беше члена на Миглена(кунева) който го премахнаха слава богу.И ето няколко нещица от моите 9 годишни опити да продавм през нета.Ако сега ще започвате много ама наистина много сериозно си направете сметка колко пари очаквате да изкарвате, с колко пари разполагате за започването, колко време можете да отделяте за тази дейност.Имайте в предвид че примерно само снимането и качването на 50-тина продукта отнема цял ден.Ако трябва да платите за снимките сметнете го внимателно.При мен се получи примерно снимане, описване, и качване в сайта на бижута да отнеме 15 дена при 35лв надница на служител = 525лв. От тези бижута за 4 месеца изкарах 102лв :( .След качването много времеотнемащо е актуализирането на наличностите.При всяко второ обяснение на клиент че продукта е свършил и да си избере друг (както беше казал някой по-напред) губите клиента и всичките му приятели.Относно парите които очаквате да изкарвате.Не очаквайте да продавате при добра рекламна компания повече от 3-4 продукта дневно за нов магазин с 500 артикула да кажем.Ако печелите по 5 лева от продукт си направете сметка колко трябва да продадете за да ви удовлетворява.Ако продуктите ви в сайта са от различни доставчици направете си сметка колк пари и време ще ви отнема събирането на продуктите при вас.После си сметнете времето за опаковка което колкото и да е странно хич не е малко.Като цяло ако очаквате да продавате повече от 20 продукта на ден вече ще ви трябва служител.Сега като се замисля колко десетки такива дребни нещица трябва да се сметнат се радвам че не бях помислил за тях преди 9 години когато започнах.То затова пък 7 от тези 9 реално работих на загуба и ако нямах и друга дейност незнам как щях да преживявам.Но това че е трудно не значи че е невъзможно.Успех на всички които са решили да се пробват.
 
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Здравейте! Прочетох постовете които са направени до сега, но нищо няма написано как стоят нещата с търговския закон, тоест:
1. Трябва ли да се регистрираме по търговския закон (ООД, ЕООД, ЕТ)?
2. Какво е положението с данъците (ДДС, Данък върху печалбата) и др. ако се сещате?
Като цяло какво е нужно online магазинът ти да е напълно легален пред държавата?
Благодаря Ви!!!
 
От: Онлайн магазин - как да го направя ?

Здравейте! Прочетох постовете които са направени до сега, но нищо няма написано как стоят нещата с търговския закон, тоест:
1. Трябва ли да се регистрираме по търговския закон (ООД, ЕООД, ЕТ)?
2. Какво е положението с данъците (ДДС, Данък върху печалбата) и др. ако се сещате?
Като цяло какво е нужно online магазинът ти да е напълно легален пред държавата?
Благодаря Ви!!!
Каквото ти е нужно за offline магазин, ти е необходимо и за интернет. С изключение на тоалетна за персонала :). Касов апарат, фактури, осигуровки и т.н. ДДС и данък печалба са по същия начин.
Поздрави :)
 

Горе