Опаковане на хранителни стоки

nortrant

Well-Known Member
Семейството на един приятел се занимават с производство на трайни сухи хранителни стоки и след това продават на изкупвачи продукцията.

Той се интересува какви изисквания има за опаковане на храна. Като отделна фирма (негова) - т.е. тя няма да е производител, а само опаковане.
 
От: Опаковане на хранителни стоки

Виж в Закона за храните, Глава трета.
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ОПАКОВАНЕТО, ЕТИКЕТИРАНЕТО, ПРЕДСТАВЯНЕТО И РЕКЛАМАТА НА ХРАНИТЕ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 31 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 14.04.2006 Г.)

Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) (1) За опаковането на храни и за контакт с храни се използват само материали и предмети, включително активни и интелигентни материали и предмети, произведени в съответствие с добра производствена практика по такъв начин, че при нормални и предвидими условия за употреба не пренасят в храната свои съставни части в количества, които представляват опасност за човешкото здраве или водят до неприемливи промени в състава на храната или до влошаване на органолептичните характеристики на храната.
(2) Етикетирането, представянето и рекламирането на материали и предмети, предназначени за контакт с храни, не трябва да заблуждават потребителите.

Оттук се почва: http://lex.bg/laws/ldoc/2134685185

а има и още изисквания към самите помещения, в които ще се извършва опаковането и пр.
 
От: Опаковане на хранителни стоки

а има и още изисквания към самите помещения, в които ще се извършва опаковането и пр.


Да, трябва да се провери и в РИОКОЗ, щом борави с храна, трябва да има разрешителни, медицински изследвания... .
 
От: Опаковане на хранителни стоки

Казано на кратко: да предвидят добра сума за всички документи, които РИОКОЗ изисква и да назначат човек, който по цял ден да пише в дневниците за ''самоконтрол''. Най-новото изискване е магазините да имат отделно ПОМЕЩЕНИЕ (не хладилник) за млечните продукти, така че за пакетиране ще е още по-сложно и ако вакумират кашкавал не знам какво ще ги карат да правят.
Щом са произодители те са спазили много по-сложни изисквания и може би имат човек, който се занимава с разрешителните - пакетирането е по-лесно, като узаконяване и би трябало да знае реда.
 
От: Опаковане на хранителни стоки

РИОКОЗ вече не играе щом е за производство, пакетиране, транспортиране и търговия с храни!!! С тях се занимава БАБХ /Българска агенция по безопасност на храните/, те колят и те бесят.
Най-правилното което може да направи е да отиде в регионалната им дирекция и ако не му обяснят достатъчно добре или ако не искат, си пуска едно запитване, в което обяснява всичко което го интересува, плаща малка такса - 20 лв таван и те му отговарят писмено и/или устно, чрез провеждане на среща!
И да ти дам линкове към наредба за храните и подобни, няма да му свърши никаква работа- пише едно, а те си тълкуват друго!
 
От: От: Опаковане на хранителни стоки

Чак пък да се плаща :shock: всичко това трябва да е безплатно и да го има в сайта им :cry:

ще е още по-сложно и ако вакумират кашкавал не знам какво ще ги карат да правят.
написал съм, че става въпрос за сухи и трайни храни :)
 
От: От: Опаковане на хранителни стоки

Чак пък да се плаща :shock: всичко това трябва да е безплатно и да го има в сайта им :cry:

Аз не казвам, че ще плащат за информация какво им трябва, като документи, а за изготвяне на самите документи. В началото, когато почнаха да искат система Хасеп - тя варираше от 200 до 500 лв, като се изготвяше предимно от инспекторите по храните в свободното им време. Сега май имат нови изисквания и системи за самоконтрол, които струват още повече сигурно... И да, всяко нещо се плаща - под или над масата и твоите познати сигурно го знаят, щом вече се занимават.
написал съм, че става въпрос за сухи и трайни храни
Ми не е зле да уточниш какво разбираш под ''трайни и сухи храни'', тогава - защото за мен кашкавалът не е ...супа топчета.:)
И не се заблуждавай, че понеже се пакетира, а не се произвежда режимът ще е облекчен - няма такъв филм. Все по-сложно го правят.
 

Горе