Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

FUCK, тъкмо да се намеся по темата и account-bg и Иво я изчерпаха :-/
 
Дам, тази тема се отнася изцяло за приходи. Пак е вид продажба, но реално е по-скоро не как и защо, а как може да се осчетоводи адекватно. За физическата продажба в момента не ми трябва да знам, най-малкото може случая да е за дигитална услуга или продукт. За доставката е ясно, според случая е обикновено.

Но както каза колегата s1yf0x, няма какво да се каже след Иво и account-bg, но все пак ако някой има какво да допълни, ще се радвам. И какво излиза сега, трябва да се минава по ДДС, защото така ще се гарантираш, че плащанията извън БГ ще могат да бъдат добре усвоявани, точно както си му е реда? Но щом е наложително, все пак не може да избягаш от общите неща, които засягат всички.
 
От: Re: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Дам, тази тема се отнася изцяло за приходи. Пак е вид продажба, но реално е по-скоро не как и защо, а как може да се осчетоводи адекватно.

Blinky, темата и задоволителните отговори, които си получил, не засягат счетоводното и данъчното отчитане на приходите от продажби, а това на паричните потоци. Въпросът с отчитането на приходите от продажби на услуги от лица с постоянен обект (или място на установяване на независима икономическа дейност; постоянен адрес; обичайно пребиваване) извън страната е значително по-сложен и се нуждае от обръщане на специално внимание върху всеки конкретен случай, поради спецификите на Българското и Европейското данъчно законодателство. И докато в някаква степен може да се приеме за нормално, че счетоводителят ти не знае какво е PayPal и изпитва известно затруднение при правилното му отразяване в счетоводните регистри, то в никакъв случай същото не би трябвало да се отнася и за отчитането на приходите от продажби на услуги. Ако проблемът е само в PayPal, то можеш да споменеш на твоя счетоводител, че си се поинтересувал каква е практиката и си стигнал до извода, че отчитането му е подобно на отчитането на всяка една валутна разплащателна сметка и да го увериш, че всеки месец ще му носиш (пращаш) подробно извлечение. Ако проблемът, обаче, е и в счетоводното и данъчното отчитане на приходите от продажби на услуги, то те съветвам да обърнеш сериозно внимание на фактическата компетентност на твоя счетоводител и внимателно да прегледаш клаузите, касаещи носенето на отговорност от страните по договора ти за абонаментно счетоводно обслужване.

И какво излиза сега, трябва да се минава по ДДС, защото така ще се гарантираш, че плащанията извън БГ ще могат да бъдат добре усвоявани, точно както си му е реда?

Това съвсем не е вярно. :)
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

И аз имах голям проблем докато се уточня със счетоводителя си за ПейПал и честно казано си мисля, че изобщо не сме се разбрали :)
В крайна сметка ми каза следното: "Работиш си с ПейПал и когато решиш да си пуснеш парите по сметката на фирмата ми даваш транзакциите за дадената сума и аз се оправям" Тоест от това което аз разбрах е, примерно: натрупвам $1000 пускам си ги към сметката и му вадя транзакциите до тези $1000. От където ми идва и въпроса: А аз тези пари мога да си ги изтегля след 1 година, а през това време какво става с издадените фактури и т.н?
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Според мен проблема ти със счетоводиеля е направо неразрешим. Аз бих го сменил по най-бързия начин.

:D отказа го направо. Почти съм сигурен, че счетоводителя му ще отчете тези 1000$ като приход от продажби, като контрагент физ. лице примерно :D Наскоро видях такова отчитане и се чудих, защо е направено така... отговора беше "ми за по-лесно"
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Аз съм много далече от счетоводството.... И реално не разбирам почти нищо от написаното в тази тема :) Въпроса ми е, ще има ли някакъв проблем ако наистина процедираме така. И по точно за да се води правилно счетоводството аз какво трябва да правя... да прехвърлям парите от пейпал всеки месец и да му нося транзакциите или да постъпя по начина по които той ми каза... или както каза account-bg да го сменям и да намеря някой по компетентен?
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Не е необходимо да прехвърляш парите всеки месец. Трябва да му даваш месечни извлечения от пейпал сметката. То въпроса не е ти каво да му даваш, а той какво ще ги прави. Така като чета какво тие казал - той няма никакво намерение да го прави както трябва. За да се направи нещо както трябва са необходими две неща - цялата информация и желание. Информацията ще му я дадеш ти, обаче доколкото усещам той желание няма. А както е написал s1yf0x може да се направи правилно, а може и да се направи лесно, което са ралични неща. Ако му плащаш достатъчно би трябвало да го направи правилно, а не по някакъв "лесен" начин несъобразен със закона.
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

G.Georgiev, най-вероятно счетоводителят ти ще "приеме" за дата на данъчното събитие датата на постъпването на сумата по банковата ти сметка, а за облагаема сума - нейният размер и ще те накара или той сам ще пусне един отчет за извършените продажби, като в общи линии ще разчита на това, че проверяващият инспектор няма да обърне внимание, че в извлечението пише например PayPal, както и че няма да изскочи някаква опровержителна информация "отсреща" (в зависимост от вида на стоките и услугите, които предаваш, и статута на клиентите ти - вариации много). Ако питаш дали това е правилно и законно - не, не е. Ако питаш дали дали има шанс "да те хванат", то, предполагам, повечето ми колеги, счетоводители, ще ти кажат, че шансът е нищожен и вероятно донякъде имат право. Но все пак в крайна сметка ти решаваш тази счетоводна "такса" за какво я плащаш - да се вършат нещата, както трябва или "да се вършат", както може. :)
 
И какво излиза? Регистрацията по ДДС не е задължителна, при положение, че искам да се осчетоводяват правилно нещата?

@veda, знам, че не съм прав. Трябваше май да го поставя като въпрос, а не като заключение от това, което събирам като информация.
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Самият факт, че искаш да имаш правилно счетоводство не поражда задължение за регистрация по ДДС. Задължение за регистрация по ДДС възниква при настъпването на опредлени обстоятелства и не зависи от това дали ти е правилно или неправилно счетоводството:например достигането на определен оборот, сключването на някакъв вид сделка (има сделки за които е задължителна регистрацията по ДДС), достигане определен обем от специфични видове сделки и т.н. Не е от значение дали са или не са осчетоводени правилно съответните факти и обстоятелства.
 
Значи ситуацията е следната комплексен продукт включва елемент на стока и елемент на услуга като място на доставката е в България и се очакват потребители от България...

въпроса е че известна бройка може да е закупена от Българи преместили се да живеят в ЕС и тогава ще стане филм защото трябва да си регистриран по ддс 7 дни предварително - аз поне така разбрах, а трябва всичко да е както трябва по закон...


За мен лично има Low Tech Solution :shock: на проблема Просто трябва плащанията да са на ръчно удобрение и да се отказва на такива който са извън България да плащат с пейпал...
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Я кажете като начало:
- Стока ли ще е или услуга?
- Ако е стока от България ли ще се доставя?
- Ако е услуга, може ли да се каже, че е техническа, консултантска или сходно?
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Според законите то е или стока или услуга. Не може и двете ако се продава като един продукт. Ако се продават по отделно - може.
Та как се определя стока ли е или услуга ако е комплексен продукт? Ако водещото е услугата, то цялото е услуга и обратното. Пример: изгорял ви е нагревателя на бойлера - идва техник да ви го смени. Фактурира ви смяна на нагревател. В цената има труд(услуга) и нагревател(стока) но в случая се приема, че е извършена услуга, защото това е водещото - ремонт на бойлер. Обратно - купувате си нов бойлер с монтаж - бойлер (стока) и монтаж(услуга), но ако са с обща цена се приема, че е стока, защото водещото е бойлера.
 
Продукта ще смес от виртуални бенефитс + събитие в бг + чаша подарък ... като е идеята чашата да се праща при плащане тъйкато това е ърли оффер... като чашата ще се изпраща от бг и става филм...

като краен варият и без чаша може
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Махнете чашата или я опишете като подарък.
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Моя съвет е да го дефинирате като услуга - най-добре консултантска, така го опишете и в договора с клиентите. После така го описвате и във фактурите. Не държа да знам какъв е digital продукта, а и предполагам, че не е добра идея да се оповестява публично. Просто помислете как да го извъртите като консултантска услуга.
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Предварително се извинявам, че пише година по-късно, но...

Проблемът със счетоводителите е сериозен. (както и с лекари, адвокати, ветеринари...)

Моля хората, които работят със счетоводители, които пък имат опит с икомърс и пейпал, да ми пишат на лични.

По-конкретно - става въпрос за фирма нерегистрирана по ДДС, която иска да продава стари мебели извън БГ - чрез ибей, уебсайт и т.н.

Благодаря!
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Афилиет съм в един сайт (не е продаждаба на стоки по-скоро би било услуги - заплаща се при регистрация на нов потребител),
фирмата собственик е регистрирана в Кипър.
Има възможност за изплащане по пейпал на сумите, обаче въпроса е как да се декларират след време.
Като физическо лице ли да ги получавам или има и едно ЕТ регистриано по ДДС чл. 97а (заради получаванията от адсенс), което обаче мисля да спирам заради малките доходи.
Фактически мисля да взимам парите през пейпал, обаче как е по-добре
ако съм като физическо лице ще трябва ли регистрация по ДДС както при адсенс или не.
Ако трябва регистрация по ддс и ползвам ет -то ще трябва ли да плащам ддс


И още нещо пей пал ми е свързан с сметка на фиическото лице, ако реша да получавам парите през ЕТ -то (заради регистрацията по ДДС, която май няма как да избегна) как се процедира е пей пал
нов пейпал акаунт с сметка на ЕТ-то (дали е възможно да имаш два пейпал акаунти) или просто да свържа сметката на ЕТ-то с сегашния пей пал
 
Последно редактирано:

Горе