Относно задаващата се Световна Криза и Пандемията от COVID-19

Статус
Not open for further replies.
Всъщност, за България си е малко страшничко :)
Много е ни ниско нивото на съобразителност и култура у хората, постоянно обикалят болни без да се съобразяват, че заразяват околните.
Като добавим и пълния отказ да се спазват закони, забрани и разпоредби, си мисля, че ни чака нещо много сериозно(дано бъркам).

Факт е, че вероятно 50-60% от хората под 50 ще го изкарат на крак и голяма част от тях дори няма да разберат, че са го изкарали, ще изпозаразят сума ти народ, чийто баби и дядовци няма да го изкарат така леко.

Пак казвам, страшното не е толкова самия вирус, колкото че у нас трудно се спазват закони и разпоредби.

Хипотетично, ако вкарат италианския закон за забрана на свободното придвижване, освен до работа и по спешен случай, можете ли да си представите, че ще се спазва точно в България :)
 
Според мен няма нужда от барикада, вирусът е навсякъде, проблемът е че старите хора ще го отнесът.
Но паниката си казва думата, Туризма тази година ще е пред фалит, Авиокомпаниите вече губят значително и т.н.

Да, от срива на борсите едни ще загубят, други ще спечелят, зависи кой как се е ориентиерал и кога :)
Говори се че Бъфет сега изкупувал, той наскоро когато беше пика нали си беше разпродал почти всичко
 
На германците май все още им е все тая...
От няколко месеца, по други причини, когато съм на закрито обществено място нося маска и до сега не усещах на някой да му прави впечатление, но от няколко седмици виждам едно подсмихване и даже прикашляне когато ме видят. А иначе в района където съм (Бавария) случаите са над 300 и се покачват.
 
Следя случая с интерес още от Януари.
Общо взето във ФБ фийда ми виждам основно двете крайности:
1. Опасно е само за възрастните, аз съм млад, не се плашете
2. Всички ще умрем

Гледам да съм по средата на двете. Да, мен няма да ме хване, а дори и да се случи, едва ли ще има усложнения ... но пък имаме НАЙ-застаряващото население света и ще ни се отрази много тежко, включително и на иначе куцата ни здравна система.
Вируса е кофти поради няколко причини:
1. Няма ваксина - при грипа има
2. Смъртността е между 2%-4%. Докато при грипа е 0.1%. Верно е че има много повече заразени от грип, а няма такъв хаос покрай това, но за гриповете има ваксини и смъртността е изключително ниска. Както и грипа е имал много повече време да зарази тези хора. Ако този вирус се разпространи със сегашните темпове, само за няколко месеца ще стигне и ще мине грипа, като малка гара.
3. За разлика от сезонния грип, за този вирус никой няма изграден имунитет
4. За немалък брой от случаите (14%) е нужно пациента да лежи в болница 10-15 дни. Както можете да се досетите, ние нямаме достатъчно легла за тази цел.
5. 80.9% го преминават без да го усетят. 14% имат усложнения и лежат в болница, около 4% умират.

Естествено, като всеки друг вирус, без онзи популярния от първата световна, ще го преживеем и след няколко месеца ще забравим за него. Но трябва в следващите няколко седмици малко да си променим навиците и да се съобразим с обстановката, за да не позволяваме това да прерасне в сериозна криза, а да отмине толкова незабелязано, както и е дошъл. Приемайте витамини, спортувайте, мийте си ръцете, избягвайте да пътувате в заразени държави и големи събирания от хора и след няколко седмици всичко ще е наред.
Погледнете го от гледната точка, че така помагате на хората, които са много по-рискови от вас, както и на клетата ни здравна система, която и без такива усложнения едвам изкарва.


ЕДИТ:
Още няколко неща, които на този етап са слухове и все още не е потвърдена информация, но се чува от няколко места за проблеми след преминаването на вируса:
1. Проблем с бъбреците
2. Постоянно увредени бели дробове
3. Стерилност

ЕДИТ2:
От грип умират повече хора, отколкото от вируса в Италия - Грешно!
Investigating the impact of influenza on excess mortality in all ages in Italy during recent seasons (2013/14–2016/17 seasons)
We estimated excess deaths of 7,027, 20,259, 15,801 and 24,981 attributable to influenza epidemics in the 2013/14, 2014/15, 2015/16 and 2016/17
Т.е. от вируса само за два месеца умират повече, отколкото от грипа за 1 година. И това е със хипер строги мерки на ограничения ... а ако нямаше никакви мерки?
 
Последно редактирано:
Вече официално е Пандемия!
Първи починал в България!

От тук нататък заболелите в България ще нараства в геометрична прогресия, неизбежно е. Просто трябва да се вземат адекватни мерки, а народа тотално е изтрещял, скачат на бой за едно кихане например. Днес гледам в кауфланд някои пълнеха по 2 колички, но като цяло са малко такива засега.
 
Да, не само. Метростанциите днес бяха леко празни от обичайното. Приятел беше снимал и сподели. В някои детски вече имало и по 7 деца - за цялата детска. А и днес мои познат в една IT фирма сподели, че вече мислили графици и схеми за пускане на по-голямата част от хората хоум офис. ;) Почна някакво всеобщо притеснение в хорските душици. И за тях ще дам една идея - ако някой ще запасява бункера най-добре се прави в Метро в 00:00 часа. :)
 
И аз бих направил забележка, ако някой ми се изкиха на главата. Като е болен да си стой и да се лекува в тях, а не да се прави на герой и да ходи на работа. А ако работодателя ти не те пуска да си вземеш болничен да се излекуваш замисли се пак къде работиш.
 
И аз бих направил забележка, ако някой ми се изкиха на главата. Като е болен да си стой и да се лекува в тях, а не да се прави на герой и да ходи на работа. А ако работодателя ти не те пуска да си вземеш болничен да се излекуваш замисли се пак къде работиш.
Не бе, що? Отиваш болен на работа и след 1-2 дни цялата фирма затваря. После пак да не те пуска в болничен. :) И що за идиотщина да се изкашляш върху някой. По скоро дискретно с поставена ръка или кърпичка. ;)
 
Дания е втората страна под пълна карантина, въпреки че нямат смъртен случай при 1300 заразени. Ние при 5 заразени имаме смъртен случай.
Проблемът е не в смъртността на вируса и колко тежко го преживяваме, а в това че имаме легла за 0.2% от населението, докато Китай при 2% легла от населението се хващат да строят нови болници. А усложнението на вируса се отразява директно на белите дробове, машините, които могат да помогнат за това се броят на пръсти.
Другите страни може и да имат бюджета да излекуват болните, което ще направи процента смъртност от вируса нисък, но това тук трудно ще се случи, поради липса на легла и машини за обдишване.
Надявам се при нас да мине по-леко и до лятото да отшуми.
 
Медиен вирус, Меркел каза че 60% от швабите ще се зараят и само за ден всичкия гъз папир и спагети бяха изкупени. А онзи ден ми с подхилкваха, ма щом баба Меркел каже, така ще е.

А некой има ли смислено обяснение защо гъз папира се цАни толкова много :)
 
А некой има ли смислено обяснение защо гъз папира се цАни толкова много :)

Май тръгна от азиатски държави+Австралия, където хартията е внос от Китай и съответно доставките бяха застрашени. От там нататък е жив стаден манталитет - чул някой, че хартията свършва и юруш да купи и той. И ти колкото и да си разбран и интелигентен, като нямаш хартия, ходиш и ти да се редиш и да се блъскаш.
 
@Svetliooo

Кой, както иска да го приема.

То човек да се чуди от къде да се информира, аз примерно следя това сайтче:

Казвам, че до онзи ден нямаше кой знае каква паника, а след изявление на баба Меркел, без никакви конкретни данни, настана папир гъз война :D
 
Последно редактирано:
Информирайте се от правилните източници, например от World Health Organization.
Доскоро много хора(в това число и аз) смятах, че е медиен булшит, но след малко четене от достоверни източници, установих че нещата са доста сериозни, и в здравен и в икономически аспект.
Нещата изобщо не за да подценяваме, не четете мнения във фейсбук, не четете изказвания на Слави и т.н., това са ЛИЧНИ мнения.

И след малко четене е добре да запомните най-важното: страхът е здравословен, но паниката е още една пандемия!
 
То за тая криза се говореше още преди тоя вируса, просто след плъзването на вируса се съкрати времето до кризата(все пак е един цикъл/кръговрат, а не безкрайно надуващ се балон).Вече кой има изгода от вируса/кризата (сриването на толкова икономики + най-голямата в света) e друг въпрос.
 
То за тая криза се говореше още преди тоя "вирус", просто след плъзването на "вируса" се съкрати времето до кризата(все пак е един цикъл/кръговрат, а не безкрайно надуващ се балон).Вече кой има изгода от вируса/кризата (сриването на толкова икономики + най-голямата в света) e друг въпрос.

От една страна е добре за всички :)
Защото рецесията идва доста непредвидено и всички са равни!
По принцип се очакваше да е q4'21 - q1'22, като големите щяха да са подготвени, но сега ще удари рязко и никой не е подготвен :)

От друга страна е лошо, защото такъв тип рецесия не е имало в модерния свят(породена от пандемия) и продължителността и може да е напредвидимо по-дълго от обикновените няколко месеца, което вече е лоша новина за всички и определено ще върне някои сектори години назад. Нека не забравяме все пак, че живеем в доста модерни времена и вероятно прогреса ще се възвърне доста бързо, НО след като отшуми пандемията.

Китай направиха показно как се спира, въпроса е кога "демократичния" западен свят ще осъзнае, че няма друг избор.
 
Медиен вирус

И на мен така ми мирише. Реакциите на хората са обаче най-забавната част. То па бива шубе, ама чак толкова... Сетиха се да си мият ръцете, а до вчера вървяха в тълпата, плюскайки баничка, сандвич, дюнер - адски гнусен навик.
 
И на мен така ми мирише. Реакциите на хората са обаче най-забавната част. То па бива шубе, ама чак толкова... Сетиха се да си мият ръцете, а до вчера вървяха в тълпата, плюскайки баничка, сандвич, дюнер - адски гнусен навик.

Моля, прочети поста ми по-горе и се информирайте добре преди да ставате част от хората, които подценяват неинформирано и сеят нови и нови теории как всичко е глупост и затвърждават грешното обществено мнение, че нищо страшно няма :)

Когато световната здравна организация обяви нещо за пандемия, значи не е шега работата!

Току-що обявиха нови 9 случая в София, с което България спазва изцяло всеобщата статистика на заразените държави, 125% ръст всеки ден на заразените. Ако не се вземат мерки до месец ще станем като Италия, ако не и по-зле.
 
@Svetliooo
То човек да се чуди от къде да се информира, аз примерно следя това сайтче:
За какво се информираш от там? Колко заразени / смъртни случая има, друго? Информираш ли се какво реално причинява на хората и икономиката?
Защото това е контекста на моя пост, а не дали информацията в медиите за броя заразени / смъртни случая е вярна или грешна.
Така че не разбирам как опровергаваш това, което казвам.
 
Предимно гледам колко излекувани има и дали има спад или покачване в конкретна страна, щото медиите пишат само за лошото, както и от твоя пост си личи.. спомена само лошите статистики. Защо спряха да показват новини от Китай и как там нещата влизат в норма, демек нещо позитивно. Икономиката е пряко свързана с човешката психика и паника. И имай предвид, че спазвам всичко що се препоръчва от маски до търкането между пръстите на ръцете. Просто показах как медията движи света, днес се смееш на чужденеца с маска, утре пълниш количката с гъз папир. И това само след едно изказване по новините.
 
Статус
Not open for further replies.

Горе